Günümüzde Google, Yandex, Yahoo vb. arama motorlarının çoğu artık web sitelerini sıralarken onlarca, hatta yüzlerce farklı kriteri gözden geçiriyor. Yine eskisinden farklı olarak bunu basit yazılımlarla değil, derin öğrenme destekli yapay zeka ile yapıyorlar. İşin içine derin öğrenme, yapay zeka gibi kavramların girmesi gözünüzü korkutmasın, temelde tüm arama motorlarının hedefi aynı “İnsanları Anlamak”. İnsanların neyi, nerede ve nasıl arayacağını anlayabiliyorsanız, web sitenizi arama motorlarına optimize etme yolunu yarıladınız demektir. Ardından hedeflediğiniz arama motorunun en çok önemsediği faktörlerden başlayarak teknik optimizasyonlara başlaya bilirsiniz.

Biz bu faktörleri size önem sırasına göre anlatırken dünyanın en sık kullanılan arama motoru Google’ı baz alacağız. SEO temelde Google arama motoruna web sitenizi anlamakta yardımcı olur ve bunun için 200’den fazla faktörü gözden geçirir. Bu faktörler 9 ana faktör çevresinde şekillenir.

DOMAIN(ALAN ADI) İLE İLGİLİ FAKTÖRLER

DOMAIN(ALAN ADI) İLE İLGİLİ FAKTÖRLER

1)Domain’in Anahtar Kelimeyi İçermesi

Artık domain’de anahtar kelime bulunması web sitenizi rakiplerinizin önüne geçme konusunda eskiden olduğu kadar etkilemiyor. Ancak hala önemli çünkü bu arama motorlarına web sitenizin konu ile alakalı içerik ürettiği mesajını iletiyor.

2)Domain’in İlk Kelimesinin Anahtar Kelime Olması

Domain’in ilk kelimesinde anahtar kelime bulunan web siteleri domainlerinin herhangi bir yerinde anahtar kelime bulunan veya domainlerinde anahtar kelime bulunmayan sitelere göre önemli bir avantaj sağlıyor.

3)Subdomain’in (Alt Alan Adı) Anahtar Kelimeyi İçermesi

Subdomain’in anahtar kelimeyi içermesi arama moturnun içeriğin ilgili olduğu mesajını almasına yardımcı olur, ancak sundomain altında hazırlanan içeriğin mutlaka kullanılan anahtar kelime ile ilgili olması çok önemlidir. Bu sayfada anahtar kelimeyle ilgisiz, kullanışsız içerik bulunması halinde arama motoru tüm domain’in ilgisiz içerik üretiyor olduğu için kötü olarak etiketleyebilir. Bu nedenle Subdomain oluştururken iyi bir nedeniniz ve kaliteli bir içeriğiniz olmasına dikkat etmelisiniz.

4)Tam Eşleşen Domain (EMD)

Tam eşleşen bir domain’e sahip olmak eğer içeriğiniz kaliteli ve alakalıysa web sitenize çok önemli bir avantaj sağlayabilir. Aksi halde yeni EMD güncellemelerinin ardından alakasız veya kalitesiz içerik sunan web siteleri sadece EMD’ye sahip oldukları için avantaj elde edemeyecekler.

5)Domain Tescil Süresinin Uzunluğu

Domain tescil süresinizin uzun olması arama motorlarına web sitenizin uzun vadede içerik üretecek güvenilir bir site olduğu mesajını verir. Bu nedenle oldukça önemlidir.

6)WhoIs Bilgilerinin Halka Açık Veya Kapalı Olması

Adından da anlaşılacağı üzere WhoIs sizin kim olduğunuza dair bilgileri ifade eder, bu bilgilerin halk açık olmaması arama motorlarına sakladığınız bir şeyler olduğu mesajını verir. Bu da SEO sıralamanız için pozitif etki yaratacak bir faktör değildir.

7)Domain Sahibinin Ceza Alması

Eğer domainlerinizden biri dolayısıyla Google’dan ceza alırsanız sahip olduğunuz tüm web siteleri Google tarafından incelemeye alınır. Arama motorları da yapay zeka içermesi nedeniyle bir insan gibidir ve bir sitede cezalandırılması gereken içerik varsa kişinin sahip olduğu diğer sitelerde de bunun olabileceği düşüncesiyle hareket eder.

8)Domain Geçmişi

Domain web sitenizin ilk izlenimidir. Daha önce kullanılmış bir domain seçerken mutlaka domain geçmişini kontrol etmelisiniz. Birkaç defa arama motorları tarafından sıralaması düşürülmüş veya eski içerikleri dolayısıyla arama motoru tarafından “kötü” olarak etiketlenmiş bir domain almak yepyeni bir domain ile başlamaktan çok daha zorlayıcı olacaktır.

9)Domain Yaşı

Arama motorları domain yaşını bir faktör olarak kullanmaktadır ancak bu endişelenmeniz gereken bir faktör değil, eğer içeriğiniz kaliteliyse bu faktörü göz ardı edebilirisiniz.

10) Domain’de Ülke\Lokasyon Uzantısı(TLD)

Eğer hedef kitleniz belirli bir ülkenin vatandaşlarıysa Domain’de TLD bulunası sizi o ülkeden yapılan sıralamalarda ön sıralara taşıyabilir ancak global veya birden fazla ülke hedef kitleniz içerisindeyse Domain’de bulunan TLD sizin global sıralamanızı olumsuz etkileyebilir.

ONPage SEO FAKTÖRLERİ

ONPage SEO FAKTÖRLERİ

1)Başlığın Anahtar Kelime İle Başlaması

Sayfanızda bulunan SEO’ya ilişkin en önemli faktör başlık etiketidir. Başlık etiketinde anahtar kelime bulunması arama motorlarına aşağıda tam da aranan anahtar kelimeye ilişkin bilgiler verdiğiniz mesajını gönderir ve sıralamanız için çok önemli bir faktördür. Anahtar kelimenin başlık etiketinin herhangi bir yerinde bulunası ise eskisi kadar etkili değil.

2)Başlık Açıklaması Etiketinde Anahtar Kelime Kullanımı

Başlık açıklama etiketinde anahtar kelime kullanımı Google için bir sıralama sinyali değildir ancak önemli bir sıralama faktörü olan tıklanma oranını olumlu yönde etkileyebilir.

3) Anahtar Kelimenin H1 Etiketinde Görünmesi

H1 İkinci başlık etiketidir. Geçtiğimiz dönemde yapılmış bir korelasyon çalışmasının sonuçlarına göre Google için H1 etiketi ikincil alaka düzeyi sinyalidir.

4) Alt Başlıklar İçin H2 Etiketi Kullanımı

Anahtar kelimenin H2 etiketi içerisinde alt başlığa eklenmesi de yine arama motoru için bir alaka düzeyi sinyalidir. H1 etiketi kadar ilgili olmasa da web sitemizin SEO sıralaması için olumlu yönde etki yaratacaktır.

5)TF-IDF

TF-IDF anahtar kelimenin metin içerisinde kullanım sıklığı ve önemini gösteren ağırlık faktörüdür. Sadeleştirmek gerekirse anahtar kelime bu metinde ne kadar kullanılmış ve metindeki önemi nedir? Bunu açıklayan faktördür. Anahtar kelimeyi metnin başlangıcında kullanmak önemlidir, eğer uzun bir içerik hazırlanıyorsa anahtar kelime mümkün olduğunca çok yer verilmelidir, ancak bu yapılırken okuyucuyu rahatsız etmemek önemlidir. Anahtar kelimenin gereksiz olduğu halde sürekli tekrarlanması okuyucuların sıkılıp sayfanızı terk etmesine neden olacaktır.

6) İçerik Uzunluğu

Daha uzun içerikler/makaleler konuyu daha efektif ve derinlemesine anlatmanıza yardımcı olacaktır. Bu da konu hakkında yazılmış, yüzeysel ve kısa içeriklere göre uzun içeriklerin daha çok tercih edilmesine neden olacaktır. Yakın zamanda yapılan bir çalışmanın göstergeleri de bu yöndedir. Yine vurgulamak gerekirse içeriğin tek başına uzun olması yeterli değildir. Kaliteli, ilgili ve okuyucunun ilgisini çekecek bir içerik olmalıdır.

7)İçerik Bölümü,

Sayfanızda bir içerik kısmının bulunması hem kullanıcıların hem de arama motorlarının sayfa içeriğini anlamasına yardımcı olacaktır. Böylece hem arama motorlarına web sitenizi doğru tanıtma hem de okuyuculara kolaylık sağlama imkanınız olacaktır.

8)Anahtar Kelime Kullanım Sıklığı,

Daha önce de bahsettiğimiz gibi anahtar kelimeyi içerikte sık kullanmak önemlidir ancak bunu çok fazla içeriğinizi olumsuz etkileyebilir. Bazı web sitelerinde her içerikte anahtar kelimenin “x” defa kullanılması gerektiği gibi ibareler görebilirsiniz, bu yanlıştır. Anahtar kelime kullanım sıklığı içerik uzunluğuna bağlıdır. Örneğin 1000 kelimelik bir içeriğin içerisinde 100 defa anahtar kelime kullanmaya çalışmak doğru değildir. Sizi tekrara düşürür ve okuyucularınızı kaçırır, bu da SEO performansınızı olumsuz yönde etkiler.

9)LSI (LATENT SEMANTIC INDEXING) Kelime Kullanımı,

LSI kelime kullanımını anahtar kelime ile eş anlamlı kelime kullanımı olarak düşünebilirsiniz. Arama motorları sayfanın alaka düzeyini ve içerik kalitesini algılamak için eş anlamlı kelimeleri de tararlar. Anahtar kelimeyi sürekli tekrarlamak yerine eş anlamlı kelimeler kullanmak okuyucularınızda tekrar hissi oluşmasını da önleyecek etkili bir faktördür.

10) Başlık Ve Açıklama Etiketlerinde LSI Kullanımı,

Arama motorları eş anlamlı kelimeleri başlık ve açıklama etiketlerinde gördüklerinde bunu da bir alaka düzeyi olarak algılarlar. Bu da alaka düzeyiniz hakkında olumlu izlenimler edinmelerine yardımcı olur.

11) Konuyu Detaylı Bir Kapsamda İnceleyen Sayfalar,

Yapılan korelasyon çalışmalarına göre konu kapsamının derinliği ile Google sıralaması arasında pozitif yönlü bir korelasyon olduğu bilinmektedir. Bu da demektir

ki konuyu her yönüyle derinlemesine inceleyen sayfalar, konu hakkında kısıtlı veya yüzeysel bilgi içeren sayfalara göre avantaj sahibidir.

12)Sayfa Yüklenme Hızı,

Google Bing gibi dünyada yaygın kullanılan arama motorları sayfa yüklenme hızını sıralama faktörü olarak kullanır. Bu arama motorlarının gelişmiş yapay zekaları sadece sayfanızın HTML kodunu okuyarak sayfanın muhtemel yüklenme hızını oldukça doğru bir şekilde tahmin edebilir. Bu nedenle zor yüklenen gereğinden çok büyük boyutlu fotoğraf, vb. bileşenleri sayfanıza yüklerken dikkatli olmalısınız. Mümkünse dosya boyutunu küçülterek sayfa yüklenme hızını yavaşlatmayacak bir hale getirdikten sonra ilgili dosyayı eklemelisiniz. Arama motorları bunu bir faktör olarak kullanmasa bile insanlar hızlıca ulaşabilecekleri onlarca web sitesi dururken sizin web sitenizin açılmasını beklemezler.

13)Bekleme Süresi

Bekleme süresi web sayfanıza tıklayan insanların ayrılmadan önce sayfanızda ne kadar vakit geçirdiğinin bir göstergesidir. Düşük bekleme süresi arama motorları için kalitesiz içerik göstergesidir. Bu nedenle kullanıcıların dikkatini çekecek ve sayfanızdan hemen ayrılmasını önleyecek içerikler oluşturun.

14)Tekrarlayan İçerikler

Aynı web sitesinde tekrarlayan içerikler farklılaştırılmaya çalışılmış olsa bile arama motorları tarafından algılanabilirler. Bu arama motorunda sıralamanızı düşürecek önemli bir hatadır. Tekrarlayan içerikler paylaşmaktan kesinlikle kaçınmalısınız.

15)Kopyalanmış İçerikler

Kopyalanmış içerikler SEO sıralamanız açısından tekrarlayan içeriklerden bile tehlikelidir. İnsanlar içeriği kopyaladığınızı fark etmeyebilir ama unutmayın arama motorları insan değildir ve aynı anda binlerce hatta milyonlarca web sitesinin paylaştığı verileri kontrol edip karşılaştırabilirler. Web sitenizde kopyalanmış içerik bulunması kesinlikle Google’dan ceza almanıza neden olacaktır. Aynı konu hakkında yazıyor olsanız dahi içeriğiniz mutlaka özgün olmalıdır.

16)Sayfa Yükleme Hızı Ve HTML

Hem Google hem de Bing sayfa hızını sıralama faktörü olarak kullanır. Arama motoru örümcekleri, sayfanızın HTML kodunu temel alarak site hızınızı oldukça doğru bir şekilde tahmin edebilir.

17) Google Hummingbird

Bu "algoritma değişikliği" Google'ın anahtar kelimelerin ötesine geçmesine yardımcı oldu. Hummingbird sayesinde, Google artık bir web sayfasının konusunu daha iyi anlayabilir.

18) Rel = Canonical

Doğru kullanıldığında, bu etiketin kullanılması Google'ın sitenizi yinelenen içerik nedeniyle cezalandırmasını engelleyebilir.

19)Görsel Optimizasyonu

Görseller arama motorları için önemli alaka sinyalleridir. Bu noktada kullandığınız görselin dosya adı, alt metni, başlığı, tanımı oldukça önemlidir. Arama motorlarının gözleri yoktur resimleri bizim gibi göremezler bu nedenle az önce bahsettiğimiz faktörlerin tamamı mutlaka resmi betimlemelidir.

20)İçeriğin Güncelliği ve Güncelleme Sıklığı

Arama motorları diğer birçok faktörde olduğu gibi içeriğinizin ne zaman yayınlandığını da görebilirler. İçeriğinizin sık sık güncellenmesi özellikle zaman sınırlaması içeren aramalarda yer alabilmek için çok önemlidir. Ayrıca web sitenize hangi sıklıkla içerik eklediğiniz ve var olan içeriklerinizi hangi sıklıkla güncellediğiniz de arama motorlarının gözünden kaçmaz. Sık sık yapılan güncellemeler sizi üst sıralara taşır. Ancak güncellemelerin arama motorları tarafından fark edilebilmesi için yazı üzerinde yapılan ufak tefek değişiklikler yeterli olmaz, yeni bir bölüm eklemek veya var olan bir bölümü çıkarmak gibi daha büyük değişiklikler yapmalısınız.

21)Yazım ve Noktalama Kurallarına Uyum

Yazım ve noktalama kurallarına uymak bir içerik kalitesi sinyalidir. Aslında bu konuda yapılan çalışmalarda arama motorlarından karışık sinyaller alınmıştır ancak bu her şeyden önce okuyucularınıza verdiğiniz önemin bir göstergesidir ve arama motorları bunu fark etmese bile okuyucularınız mutlaka fark edecektir.

22)Anahtar Kelimelerin Belirlenmesi ve Sıralaması

Her şeyden önce kullandığınız anahtar kelimeler mutlaka “Kullanıcı benim içeriğimi hangi kelimeler ile arar?” sorusuna verilecek cevaplar ekseninde şekillenmelidir. Böylece hem metniniz ve anahtar kelimeleriniz yüksek alaka düzeyinde olacaktır, hem de bu sayede SEO sıralamasına daha iyi bir konuma yerleşeceksiniz.

23)Sayfanın Mobil Uyumu

Telefonların ve bilgisayarların gerek ekran yapısı gerekse sayfa yükleme hızı olarak birbirinden ayrıştığı bilinmekte. Eskiden web sitelerinin sadece bilgisayar uyumlu olması yeterliydi ancak günümüzde cep telefonları bizimle yatak odamız dahil her yere geliyor ve bu aynı zamanda mobil uyumlu olursak potansiyel kullanıcılarınıza da en fazla birkaç metre uzaklıkta olacağınız anlamına gelir. Bu nedenle mobil uyumluluk günümüzde en az bilgisayar uyumluluğu kadar önemlidir.

Her içeriğinizi mobil uyumlu hale getiremiyorsanız bu içerikleri mobil görüntüleme sırasında gizleyebilirsiniz. Ancak bu kritik bir içerikse mutlaka mobilde görüntülenebilir olmalıdır.

24)Yardımcı/Destekleyici İçerik

Kullanıcıya ek fayda sağlayacak döviz dönüştürücüler, kredi hesaplama tabloları gibi içerikler sayfa kalitesi indikatörüdür.

25)Multimedya İçeriği

İçerik ile ilgili resim, video ve diğer multimedya araçları da arama motorları tarafından kalite faktörü olarak algılanır.

26)Dış Link Sayısı

Giden link olarak da bilinen dış linkler de birçok ögede olduğu gibi dikkatli kullanılmalıdır. Eğer diğer sitelere çok fazla yönlendirme yaparsanız “Trust Rank” değeriniz ve buna bağlı olarak da sıralamanız aşağılara düşer.

37)İç Linkler

Kullanıcılarınızı site içerisinde bulunan diğer sayfalara yönlendirmenizde yanlış bir şey yok arama motorları da bu linklerin sayısına dayanarak sıralamanızı düşürmezler ancak iç linkleriniz her zaman dış linklerden fazla olmalıdır.

38)Broken (Kırık) Link Sayısı

Google kırık linkleri sayfanızı kontrol etmediğinizin veya artık kullanmıyor oluşunuzun bir işareti olarak algılar ve kırık link sayınız arttıkça sıralamanızı düşürür. Bu nedenle linklerinizin çalışır durumda olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz.

39)Affiliate Linkler

Affiliate link en basit tabirle insanlara satın almasını önerdiğiniz ürünlerin linkini web sitenize eklemenizdir. Bu linkler çok fazla abartılmadığı sürece web sitenize zarar vermez.

40)Trust Rank Değeri

Trust rank değeri web sitenizin arama motorlarına göre güvenile bilirlik değeridir. Aynı içeriğe sahip iki sayfa karşılaştırıldığında Trust Rank değeri yüksek olan sayfa daha önde yer alacaktır.

41)HTML ve Kod Hataları

Bunlar web sitenizi oluşturan temel faktörlerdendir ve hatalı olmaları arama motorları için önemli bir kalitesizlik sinyalidir.

42)Okunabilme Düzeyi

Arama motorlarının içeriğinizin okunabilme düzeyini ölçebildiğine şüphe yok, burada da temel hedefimiz içeriğin mutlaka hedef kitlemiz tarafından anlaşılabilir olması ve onları sayfamızda mümkün olduğunca uzun tutmasıdır.

43)Domain Otoritesi

İki web sitesinin tüm kalemlerde bire bir aynı kalitede olduğunu var sayalım Bu durumda otoritesi daha yüksek Domain Hosting’ine sahip olan web sitesi diğerinden daha iyi bir sıraya yerleşecektir.

44)Sayfa Kategorisi

Sayfanın görüntülendiği kategori bir alaka sinyalidir. Eğer içerik ve sayfa kategorisi eşleşiyorsa sayfanızın sıralaması benzer içeriği alakasız bir kategoride sunan sayfalardan yüksek olacaktır.

45)URL Uzunluğu ve Kalitesi

Google standart, yalın ve anlaşılır URL türünü tercih eder. Bunu insanların iyi bildiği ve kolay kullandığı ürünleri tercih etmesi gibi de düşünebilirsiniz.

URL kalitesi de aslında kullandığınız URL’in arama motoruna ne kadar uyumlu olduğu ile alakalıdır.

46)URL İçerisinde Anahtar Kelime Bulunması

Bu da bir diğer alaka faktörüdür ancak Domain’de anahtar kelime bulunması kadar etkin olduğu söylenemez.

47)Referanslar ve Kaynaklar

Aynı araştırmalarda ve makalelerde olduğu gibi kaynaklara ve referanslara atıf yapmak bir kalite göstergesidir. Araştırmaların aksine buna web sitenizde yer vermek zorunda değilsiniz ancak Google kendi kalite yönergelerinde kaynaklara dikkat edilmesi gerektiğini vurgular.

48)Numaralandırılmış Listeler ve Madde işaretleri

Google’ın listelenmiş içerik tercih ettiğine dair kanıtlanmış bir araştırma henüz yok. Ancak her şeyden önce içeriğinizi maddelere ayırmak okuyucularınıza kolaylık sağlar ve okuyucular için sayfanızı onlarca sayfa dümdüz yazılmış yazılar içeren bir sayfadan daha çekici hale getirir. Hatta başlangıç kısmına yazınızın kaç maddeden oluştuğu veya kaç dakikada okunacağı gibi küçük bir detay eklerseniz bu sayfanızın okunma oranına veya okunma süresine pozitif bir katkıda bulunabilir. Çünkü insanlar bilmedikleri şeylere başlamaktan çekinirler ancak uzuz görünen bir yazıyı sadece 10 dakikada okuyabileceklerini başa eklerseniz 10 dakikalarını sızın içeriğinizi okuyarak değerlendirmeyi isteyeceklerdir. Tabi içeriğiniz kaliteliyse…

49)Site Haritasında Sayfa Önceliği

Bir sayfaya sitemap.xml dosyası aracılığıyla vermiş olduğunuz öncelik ilgili sayfanın sıralamasını etkileyebilir.

50)Diğer Anahtar Kelimelerdeki UX Sinyalleri ve Sayfa Sıralaması

Eğer benzer içerikleri farklı kelimelerle arayan kullanıcılar web sitenize girdiğinde içeriğinizden memnun kalıyorsa bu arama motorları için önemli bir kalite sinyalidir. Bu içeriğinizin benzer şeyler arayan çokça insana hitap ettiğinin bir göstergesidir.

51)Sayfa Yaşı

Google her zaman güncel içerik tercih eder. Sayfanızı ve içeriklerinizi düzenli olarak güncellerseniz sayfanın yaşı sizi olumsuz etkilemez hatta sık sık güncelleme yapan bir sayfa olduğunuz için rakiplerinize göre önemli bir avantaj da elde edersiniz.

52)Kullanıcı Dostu Tasarım

Web sitenizin tasarımı çok önemlidir çünkü sayfalarınız sizin vitrininizdir. Düzenli ve kullanıcıya yardımcı olacak şekilde planlandığından emin olmalısınız. Eskiden katıldığınız o çok karmaşık slaytlar içeren ve okumaya çalışanların gözlerini kör eden slaytlarla sunum yapılan seminerlerden birini hatırlayın. Sayfanızın bu şekilde karışık ve anlaşılması zor görünmesi de kullanıcılarınızda aynı kaçma isteğini yaratacaktır.

53)Kullanışlı ve Faydalı İçerik

İçeriğin kullanışlı ve faydalı olması en az kaliteli olması kadar önemlidir. İçeriğiniz kullanışlı olursa hem okuyucularınız sayfanızda daha çok vakit geçirir ve bu sayede SEO sıralamanıza olumlu katkılarda bulunur, hem de içeriğinizi kendi sosyal medya hesaplarında, web sitelerinde paylaşmaya değer bulabilirler.

SİTE SEVİYESİ KRİTERLERİ

SİTE SEVİYESİ KRİTERLERİ

1)Değer Katan ve Benzersiz İç Görüler İçeren İçerikler

Google bir süre önce yeni veya faydalı hiç bir şey içermeyen, sadece zayıf satış ortağı olan siteleri cezalandırmaktan mutluluk duyduğunu açıkladı. Bu en net haliyle içeriklerinizin okuyucularınıza değer katmak zorunda olduğu anlamına gelir. Aksi halde Google iddia ettiği üzere sizi memnuniyetle cezalandırabilir.

2)Bize Ulaşın/İletişim Sayfası

Arama motorları mutlaka sayfanızda yeterli miktarda iletişim bilgisi bulunmasını isterler. Sayfanızda yeterli iletişim bilgisi bulunmaması insanlarda da güvensizlik yaratacak çok önemli bir faktör. Düşünsenize iletişim bilgileri bulunmayan bir e-ticaret sitesinden kredi kartınızla alışveriş yapar mıydınız? Cevap “Hayır” değil mi? Bu durumda sizler de arama motorları ile aynı fikirdesiniz. Bir diğer önemli faktör ise sitenizde bulunan iletişim bilgileriniz mutlaka WhoIs bilgileriniz ile tam eşleşmelidir.

3) Site Yapılandırması

Site yapılandırması web sitenizin adeta omurgasıdır. İyi yapılandırılmış bir web sitesi Googlebot’un web sitenizi daha kolay anlamasına ve dizine almasına yardımcı olur. Özellikle hazır şablonlar kullanırken dikkat etmelisiniz, her hazır şablon iyi bir yapılandırma içermez. Peki, iyi yapılandırma nasıl olmalı? Logonuz/markanız sayfanın üst kısmında ve rahatlıkla algılanabilecek şekilde olmalıdır. Site haritası veya menü ise kullanacağınız içeriğe göre yan veya alt kısımda bulunabilir, ancak menünün görülebilir ve ulaşılabilir bir alanda bulunduğundan emin olmalısınız. Aksi halde insanlar menüyü göremedikleri için sayfanızdan ayrılabilirler.

4)Site Güncellemeleri

Daha önce de defalarca vurguladığımız gibi güncellik arama motorları için çok önemli bir faktör. Sayfalarınızda olduğu gibi sitenizde de güncellemeler yapmalısınız. Bu yeni bir sayfa, yardımcı bir araç veya yeni bir içerik eklemek yoluyla yapılabilir. Güncellenmeyen siteler içerikleri iyi olsa dahi zaman geçtikçe daha aşağıda listelenirler.

5)Sayfa Sayısı

Sayfa sayınız ideal bir seviyede olmalı, çok fazla sayfa bulunan siteler Google tarafından kalitesiz olarak işaretlenir. Web sitesi içerisinde yüzlerce farklı sayfa açmak yerine farklı konular için ayrı web siteleri kurmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca çok fazla sayfa bulunması kullanıcıların erişmek istedikleri sayfaya ulaşım süresini de uzatacaktır.

6)Site Haritası

Site haritanız karışık veya rastgele hazırlanmamalı, mutlaka doğru bir indeksleme yöntemi kullanmalısınız. Bunun için gerekiyorsa başarılı web sitelerinin indekslerini inceleyebilirsiniz. Başarılı sitelerden esinlenmenizin hiçbir sakıncası yoktur ancak içeriği kopyalamamak daha önce da bahsettiğimiz gibi çok önemlidir. Önemli olan haritanızın kullanışlı olmasıdır.

7)Sitenin Açık Kalma Oranı

Sitenin açık kalma oranı yani diğer adıyla Uptime web sitenizin kullanılabilir olma süresini ifade eder. Arama motorları sürekli URL takibi yaparlar ve sitenize erişim problemi olduğuna sıklıkla rastlarlarsa bu web sitenizin kalitesiz olduğu yönünde yorumlanır. Bu nedenle sitenizi kurarken

Backlink İLE İLGİLİ KRİTERLER

Backlink İLE İLGİLİ KRİTERLER

1)Backlink Alınan Domain Yaşı

Eski backlink’lerden gelen bağlantılar, yeni backlink’lerden gelen bağlantılardan daha etkili olabilir.

2)Backlink Sayısı ve Kalitesi

Kaliteli web sitelerinden gelen backlink’ler sıralamanızı iyileştirmede yardımcı olur. Ayrıca aynı Domain üzerinden olsa dahi Backlink sayısı da SEO performansınızı etkiler.

3)Aynı Siteden Gelen Linkler

Aynı siteden web sitenize çok fazla link gelmesi halinde Google sitenizi spam olarak işaretleyebilir.

4)Rakiplerden Gelen Backlink

Rakibiniz olabilecek sitelerden gelen Backlink’ler SEO performansınızı olumlu yönde etkiler. Bu rakiplerinizin bile içeriğinizi kaliteli ve paylaşmaya değer bulduğu anlamına gelir.

5)Yanlış Backlink

Web sitenizle alakası olmayan web sitelerinden gelen linkler arama motorlarının siteniz hakkında topladığı bilgide tutarsızlık olmasına neden olur ve bu da sitenizin spam olarak işaretleneceği anlamına gelir.

6)Link Türlerinin Çeşitliliği

Bağlantılarınızın doğal olmayan bir şekilde büyük bir yüzdesinin tek bir kaynaktan (blog yorumları vb.) gelmesi spam'ın bir işareti olabilir. Diğer yandan, çeşitli kaynaklardan gelen bağlantılar (web siteleri, sosyal medya, blog vb.), doğal bir link trafiğinin işaretidir.

7)Sponsorlu Linkler

Sponsorlu linkler zararlı backlink olarak sınıflandırılır ve bu linklerden sayfanızda birkaç tane bulunması Google’ın sıralamanızı düşürmesine neden olabilir.

8)Metin İçinde Verilen Backlink

Bir sayfanın içeriği ile iç içe geçmiş bağlantılar, boş bir sayfadaki veya sayfanın başka bir yerinde bulunan bağlantılardan daha güçlü olarak kabul edilir. Çünkü bu bağlantılar her şeyden önce konu ile alakalıdır.

9)Web Sitesi ile İlgili Olan Sayfalardan Backlink Alımı

Öncelikle ilgili olma ilkesinden dolayı benzer içerikler sunan kaliteli web sitelerinden backlink alımı sıralamanız için faydalı olabilir.

10) Sosyal Medya Paylaşımları

Sosyal medya paylaşım sayınızın yüksek olması, web sitenizin aktif olarak kullanıldığının göstergesidir.

11)Tavsiye Linkleri ve Link Kısaltma

Google URL’de olduğu gibi tavsiye linklerinin de açık olmasını ister, illa ki linki kısaltmak istiyorsanız Google servislerinden faydalanın böylece Google linke ulaşmakta hiçbir zorluk çekmez ve link kısaltma işlemi de web sitenizi olumsuz etkilemez.

12)Wikipedia Linkleri

Wikipedia tüm dünyada ünlü ve güvenilir bir web sitesidir. Bu yüzden linkleri de diğer web sitelerinden daha etkilidir.

13)Backlink Yaşı

Backlink Domaininde olduğu gibi Backlink’in de eski olanı yeni linklere göre daha etkilidir.

14)Link Alınan Sitenin TrustRank Puanı

Link aldığınız sitelerin TrustRank puanı sizin de puanınızı kendi puanlarına paralel olarak etkiler.

15)Forumlardan Gelen Linkler

Endüstriyel düzeyde spam gönderilmesinden dolayı Google forumlardan gelen bağlantılarını önemli ölçüde düşürebilir.

16)Link Verilen İçeriğin Kalitesi

Link verilen içerikler de web sitemizde bulunması gerektiği gibi kaliteli olmalıdır.

17)İç ve Dış Backlink Sayısı

İç linkler mutlaka dış linklerden fazla olmalıdır.

KULLANICI KRİTERLERİ

KULLANICI KRİTERLERİ

1)RankBrain

RankBrain Google’ın yapay zeka algoritmasıdır. Asıl amacının ne olduğu henüz açıklanmadı ancak çoğunluk asıl amacının kullanıcıların arama sonuçları ile etkileşimini anlamak olduğu kanaatinde.

2)Bounce Rate-Siteyi Hemen Terk Etme Oranı

İnsanların web sitenizi hemen terk etmesi kullandığınız anahtar kelimelerin içeriğinizle alakalı olamadığı anlamına gelebilir.

3)Anahtar Kelime ve Tıklanma Oranı

Anahtar kelimeler sayesinde elde edilen organik trafik ne kadar yüksek olursa siteniz de o kadar hızlı yükselir. Ancak tekrarlayalım bu tıklanmaların organik olması çok önemlidir, Google tıklanmanın bir robot yazılım tarafından yapıldığını fark ederse –ki yüksek ihtimalle edecektir- çok ciddi cezai yaptırımlar uygular.

4)Doğrudan Trafik

Doğrudan trafik kullanıcıların web sitenizi doğrudan web sitenizin adını yazarak bulmuş olmasını ifade eder. Doğrudan trafik oranınızın yüksek olması Google’ın sizi yüksek kaliteli bir site olarak değerlendirmesine ve sıralamada öne almasını sağlar.

5)Tekrarlayan Trafik

Aynı kullanıcıların sitenizi sık sık ziyaret etmesi kullanıcıların sitenizi sevdiğinin bir göstergesidir.

6)Pogosticking

Pogosticking aslında bir sıçrama türüdür. Kullanıcıların asıl ulaşmak istediği içeriği ararken yanlışlıkla tıkladığı sayfaları ifade eder. Google bu şekilde yanlışlıkla tıklanan sayfaların sıralamasını önemli ölçüde düşürür.

7)Chrome Bookmarks(Yer İmleri)

Google, Chrome’dan tarayıcı verilerini toplar, böylece hangi sayların kaç defa, kim tarafından bookmark olarak işaretlendiğini görür. İnsanların web sitenize en kısa yoldan tekrar ulaşmak istemesi önemli bir sıralama kriteridir. Bunu doğrudan etkilemenin bir yolu ise ne yazık ki yoktur.

8)Yorum Sayısı

Yorum kullanıcılarınızın sizinle direkt olarak iletişime geçme yöntemidir. Sık sık yorum almak hem kaliteli içeriğin hem de kullanıcılarınızla etkileşim halinde olduğunuzun göstergesidir.

GOOGLE ALGORİTMASI KRİTERLERİ

GOOGLE ALGORİTMASI KRİTERLERİ

1)Yeni Sayfa Desteği

Google yeni açılan sayfalara belirli aramalar için destek sağlar.

2)Kullanıcı Tarama Geçmişi

Google sık ziyaret ettiğiniz web sitelerine SERP(Search Engine Results Page yani arama motorunun sonuçlar sayfası) önceliği sağlar, bu site performansından bağımsız olarak kullanıcı tercihlerine göre şekillenir.

3)Konum Hedefleme

Google yerel sunucu IP'si ve ülkeye özgü alan adı uzantısı olan siteleri tercih eder.

4)Güvenli Arama

Küfür içeren veya yetişkinlere uygun içeriğe sahip arama sonuçları Google’ın “Güvenli Arama Modu” aktifken görüntülenmez. Kullanıcıların büyük bir kısmı güvenli aramayı tercih ederler. Bu nedenle web sitenizde uygunsuz olarak etiketlenecek içerik bulunmamasına dikkat etmelisiniz.

5)RankBrain ve Anahtar Kelime Kullanımı

RankBrain anahtar kelimeleri birçok açıdan kontrol eder ve kelimenin içeriğiniz ve/veya web siteniz ile alakasız olduğu sonucuna varırsa sıralamanızı düşürür.

6)DCMA(Digital Millennium Copyright Act) Şikayetleri

Eğer web siteniz hakkında saygın bir DCMA sitesi Google’a şikayette bulunursa sıralamanız yine önemli ölçüde düşürülecektir. DCMA’nın amacı orijinal web sitelerinin ve içeriklerinin haklarını korumaktır.

7)Yerel Aramalar

Google yerel arama yapıldığında normalde olması gereken organik SERP sonuçlarına müdahale eder ve önce yerel sonuçlar listelenir.

8)Büyük Markalara Destek

Son yapılan güncellemelerden sonra Google bilinen büyük markalara sıralama desteği vermeye başladı. Bunun en önemli nedenlerinden biri de bu markaların kullanıcılar için güvenilir olması olabilir.

9)Alışveriş ve Görsel Sonuçları

Google yaptığınız aramalarda bu sonuçları otomatik olarak çıkarıyor. Bu sonuçların tetiklenmesine neden olan anahtar kelimeler var. Örneğin fiyat, satın al gibi kelimeler alışveriş sonuçlarını tetikler.

Görsel aramalar ise trafiği web sitenize çekmek için bir fırsattır. Kaliteli, kolay yüklenen SEO uyumlu görseller web sitenizin görsel arama sonuçlarında da çıkmasını sağlar. Ancak gereksiz ve çok fazla görsel kullanımı web sitenize zarar verebilir.

Ürün araması yapıldığında da benzer bir mantıkla alışveriş sonuçları tetiklenir. Kolay anlaşılır SEO uyumlu e-ticaret siteleri öncelikli olarak bu sonuçlarda yer alırlar.

10)YMYL (Your Money Your Life) Anahtar Kelimeler

YMYL içerikler Google için çok önemlidir ve bu sayfalardan standardın üzerinde içerik kalitesi beklenir. Bunun sebebi YMYL sayfalarının paranıza ek olarak sağlığınızı, hayatınızı, psikolojinizi etkileyebilecek potansiyele sahip olmasıdır. Bu algoritma özellikle tıp ve sağlık alanında bilgi içeren siteler için tasarlandı ancak diğer sektörlerden de birçok firmayı etkiledi.

SOSYAL MEDYA KRİTERLERİ

SOSYAL MEDYA KRİTERLERİ

1)Facebook

Facebook sayfanızın popülerliği, beğeni sayısının yüksek olması, etkileşim durumu, web sitesinde yer alan içeriklerin Facebook sayfasında paylaşılması sıralamanızı olumlu etkileyebilir.

2)Twitter

Sitelerin Twitter hesaplarından attıkları tweetler, hesap etkileşimleri, twitter hesabının arama motorunda görünürlüğü gibi faktörler sıralamanızı etkiler.

3)Instagram

Instagram da Facebook benzeri etkilere sahiptir. Burada takipçi sayınız en önemli faktörlerdendir.

4)Pinterest

Pinterest bireylerin yanında birçok kurumsal kullanıcıya sahiptir. Bu da Pinterest’i Google için diğer sosyal medya hesaplarından daha önemli kılar.

5)Resmi Linkedin Hesabı

Markanızın mutlaka sosyal medya hesapları olmalıdır. Ancak sosyal medya hesapları açılırken Linkedin’i kesinlikle atlamamalısınız çünkü ciddi şirketlerin neredeyse tamamı Linkedin kullanır.

MARKA KRİTERLERİ

MARKA KRİTERLERİ

1)Doğrudan Marka Aramaları

Markanızın doğudan aranıyor olması Google için sitenizin gerçek bir marka olduğunun kanıtıdır.

2)Marka ve Anahtar Kelime Aramaları

Markanızın belli anahtar kelimelerle birlikte sık sık aranması Google tarafından kaydedilir ve ilerleyen zamanlarda ilgili kelimenin başına markanız yazılmasa da Google size ilgili kelimenin aramalarında sıralama önceliği tanıyabilir.

3)Sosyal Medya Hesaplarının Meşruiyeti ve Takipçi Sayısı

10.000 takipçisi bulunan bir sosyal medya hesabı ile karşılaştırıldığında 2-3 takipçiye sahip sosyal medya hesapları Google için gerçekçi değildir. Bu nedenle takipçi sayısı çok önemlidir. Markaların sosyal medya hesaplarının meşruiyetini belirleyebilmek için Google bir algoritma geliştirdi ve yakın zamanda bu algoritma için patent başvurusunda bulundu.

4)Marka Çalışanlarının Linkedin Sayfaları

Evet, Google bunu da inceler, çalışanların marka ve birbirleri ile etkileşimlerini görüntüleyebilir. Çalışanlarınızın Linkedin sayfası olması, şirketinizin gerçekliğini kanıtlamak için bir işarettir.

5)Linklenmemiş Marka Tanıtımları ve Önerileri

Özellikle büyük markalar için Link kullanılmadan adlarından bahsedilmesi önemli bir pazarlama faktörüdür.

6)Google Haritalar ve Adres Bilgisi

Büyük markalar adreslerini ve yerlerini gizlemez, hatta yeni bir şube açacaklarında günlerce bunun duyurusunu yaparlar. Bu nedenle adresinizi ve işletmenizi mutlaka Google’a eklemelisiniz. Böylece Google da sizin faaliyet

gösterdiğiniz gerçek işletmenizin haritadaki yerini bilir, biri markanızı aradığında en yakın şubenizi gösterebilir.

7)Sosyal Medya Hesapları ve Web Sitesindeki İçerik Kalitesi

Daha önce de bahsettiğimiz gibi web siteniz sizin vitrininizdir. Sosyal medya hesapları da öyle. Artık Instagram gibi sosyal medya hesapları üzerinden de doğrudan satış yapılabiliyor. Bu nedenle içeriklerinizin, görsellerinizin özgünlüğü, kalitesi ve uyumluluğu çok önemlidir. Örneğin sosyal medya hesaplarında bohem bir tarz benimsemişken web sitenizde bunun aksine soğuk ve resmi bir tasarım kullanmamalısınız.

SİTE İÇİ (ON-PAGE) SPAM KRİTERLERİ

SİTE İÇİ (ON-PAGE) SPAM KRİTERLERİ

1)Google Panda Cezası

Düşük kaliteli içeriklerin bulunduğu web siteleri artık sadece SEO sıralaması düşürülmüyor aynı zamanda Panda güncellemesinin ardından düşük kalite nedeniyle ceza da alabiliyorlar.

2)Spam Sitelere Link Veren Web Siteleri

Kendi içeriğiniz kaliteli olsa dahi spam sitelere link vermek de web sitenizin ceza almasına yol açabilir.

3)Gizlenmiş Yönlendirmeler

Eğer gösterdiğinizin dışında bir siteye yönlendirme yapıyorsanız, bu sadece ceza almanıza neden olmakla kalmaz, aynı zamanda web sitenizin Google indeksinden silinmesine neden olur.

4)Pop-Up’lar ve Dikkat Dağıtan Reklamlar

Google kendi yayınladığı rehberde Pop-up ve dikkat dağıtan reklamların düşük kalite göstergesi olduğunu açıkça duyurdu. Mobil görüntülemede uygulanan tam sayfa pop-up reklamlar ise ceza alma sebebi olabilir.

5)Aşırı Site Optimizasyonu

SEO uyumlu bir site yapmak tabi ki önemli, ancak bunu yaparken web sitenizi insanlar için kurduğunuzu unutmamalısınız. Çok fazla başlık etiketi, çok fazla anahtar kelime kullanımı da bir ceza sebebi. Önemli olan arama motorunu değil, kullanıcıları memnun edebilmek. Anahtar kelimelerin uygunsuz kullanımı sadece ceza almanıza değil, indeksten silinmenize de neden olabilir.

6)Otomatik Oluşturulan İçerikler

Yapay zeka vb. araçlar kullanılarak otomatik olarak yapılan web siteleri Google tarafından hiç sevilmez ve fark edildiği an dizinden kaldırılır.

7)GoogleFred

GoogleFred geliri kullanıcı yararının üzerinde tutan web sitelerini tanımlayıp, sıralamalarını düşürmeyi hedefliyor.

8)Satış Ortaklı Siteler

Google satış ortaklı sitelerin hayranı olmadığını gizlemiyor. Bu tür bir ortaklık alırken dikkatli olmalısınız, bu web sitenizin Google tarafından daha detaylı incelemeye alınmasına neden olabilir.

9)Spam Olarak İşaretlenmiş IP Adresi Alma

Yapay zekanın biz insanlar gibi bir bellek sınırı yok, bu nedenle her bilgiyi saklıyor. Evet IP adreslerinin geçmişini de. IP adresi alırken eğer size özel bir IP almayacaksanız IP adresinin geçmişini siz de mutlaka araştırmalısınız.

SİTE DIŞI (OFF PAGE) SPAM KRİTERLERİ

SİTE DIŞI (OFF PAGE) SPAM KRİTERLERİ

1)Hacklenmiş/Saldırıya Uğramış Web Siteleri

Siteniz saldırıya uğrarsa sıralamadan düşebilir. Buna ek olarak Google indekse web sitenizi hacked (yani saldırıya uğramış) olarak yeniden sınıflandırabilir.

2) Ani ve Doğal Olmayan Bağlantı Akışı

Web sitenize birden bire yüzlerce Backlink gelirse bu doğal olmayan bağlantı akışı olarak algılanır ve web siteniz spam olarak etiketlenir ve site Google Sandbox cezası alır.

3)Link Satışı

Eğer link satarken yakalanırsanız indeksten silinme tehlikesi ile karşı karşıya kalırsınız.

4)GoogleDance

GoogleDance sıralamaları geçici olarak değiştirebilir. Bir Google patentine göre bu herhangi bir sitenin algoritmayı aldatmaya çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için yapılıyor.

5)GooglePenguin

Google Penguin ise spam linkler ve zararlı bağlantılar veren web sitelerini belirleyip, bu siteleri komple kapatmak üzerine çalışıyor.

6)Siteye Eklenen Link Profili

Sitenizde düşük kaliteli linkler oran olarak fazla olursa (Örneğin` düşük kaliteli, % ortalama kalitede ve yüksek kalitede linkler içerecek şekilde bir link dağılımınız varsa) Google algoritmayı aldatmaya çalıştığınız sonucuna varır ve siteniz detaylı olarak incelemeye alınır.

7)Alakasız Web Sitelerinden Linkler

Alakalı içerik bulmak arama motorlarının varlık nedeni, bu tür alakasız içerikler sıralamanızın düşmesine, ceza almanıza hatta indeksten silinmenize yol açabilir.

Kısaca özetlemek gerekirse arama motorlarının nihai amacı insanların aradıklarını en doğru ve hızlı şekilde bulmasını sağlamaktır. Bunu önleyebilecek her türlü eylemi de ya sıralamanızı düşürerek ya da açıkça cezalandırırlar. Bir web sitesini kurarken ve yönetirken bizler de arama motorları gibi kullanıcı ihtiyaçlarını merkeze almalı ve planımızı bu ihtiyaçlar ekseninde şekillendirmeliyiz.