SEO

SEO Rakip Analizi Nedir? Nelere Dikkat Edilir?

SEO Rakip Analizi Nedir

Rakip analizi gelişmesi gereken bir web sitenin ilk yapması ve planlaması gereken süreçlerden bir tanesidir. Daha çok rakiplerinizin neler yaptığını bilme süreci olarak geçen ve bu sayede onların zayıflıklarını lehinize kullanabileceğiniz kapsamlı bir rapor edinme sürecidir. Şu Anda hangi sektörde hizmet veriyor olursanız olun farketmez rakipleriniz daima olacağı için mevcut ve farklı rekabet analizi modları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Aynı analiz yöntemleri SEO trendlerine bakıldığında da uygulanabilir. 

Rekabetçi SEO, erken aşamalarda SEO’nun önemli bir adımı olmasına rağmen, birçok web site hala bunu görmezden geliyor. Rakip analizinin nasıl yapılması gerektiğine dair bilgi edinmeden ve  bilmeden, anahtar kelime girmeye, bağlantı oluşturmaya ve içeriği optimize etmeye yönelmek hata olur. Bu nedenle piyasada kazanmak istiyorsanız rakiplerinizin var olduğunu ve siz olmadan da mücadelede olduğunu bilmelisiniz bu yüzden bu sektörde rekabet etmeniz için rakip analizi asla atlanmamalıdır.

SEO Rakip Analizi Yapılması Gerekenler

  • Anahtar kelimelerinizi tarattığınızda ilk sıralardaki web sitelerini inceleyip en çok hangi SEO stratejilerini kullandıklarını ve hangilerinin işe yaradığını öğrenin.
  • Rakiplerinizin zayıf noktalarını bulun, buralardaki açıklarını kullanarak öne geçmek için adım atın.
  • İçerik boşluklarınızı keşfedin örneğin hergün içeriğiniz girilmiyorsa bunu aktif edin ve kategorilerinizi daha dolu hale getirin.
  • Rakiplerinizin en iyi performans gösteren anahtar kelimelerini bulun ve onlar için optimize edin.

SEO Rakip Analizi Nelere Dikkat Edilir

Bir SEO stratejisinin temel amacı, belirlediğiniz anahtar kelimelerde daha fazla görüntülenmek için ve gelirlerinizi artırmak için arama motoru sonuç sayfalarında rakiplerin üzerinde yer almanız gerekmektedir. Rakiplerinizin oraya ulaşmak için kullandıkları SEO stratejisi hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip değilseniz, rakiplerinizin üzerinde yer almayı beklemek oldukça zor bir ihtimaldir. Bu kapsamda da sadece belirli bir stratejiye bağlı kalarak ilerlemek de yanlış olur örneğin anahtar kelime araştırmasının yanı sıra, istediğiniz sıralamaya ulaşmak için rekabet analizi de çok önemlidir. 

Rekabet analizi, arama motoru sonuç sayfalarında sizden daha üst sıralarda yer alan web sitelerini belirlemenin bir yoludur. Analiz, rakiplerinizin konumlarına ulaşmak için ne yaptığı konusunda size derinlemesine bir bilgi sağlamalıdır. 

Büyük Rakipleri Bulun 

Büyük rakipleri keşfetmede atabileceğiniz ilk adım, aynı anahtar kelimeler için sizden daha üst sıralarda yer alan büyük rakiplerin bir listesini bir araya getirmektir. Sektörünüzde yer alan rakipleriniz, benzer ürün veya hizmetlere sahip ve aynı arama terimlerini hedefleyen işletmelerden oluşmaktadır. Rakiplerinizin sahip olduğu alan adı otoritesini belirlemenize yardımcı olacak birkaç SEO aracı vardır. Bu adımın temel amacı, rakiplerinizin sizi geride bıraktığı hangi konularda işlemler yapmanız gerektiğini tespit etmektir. Zaten sektöre girmeden önce bazı siteleri örnek alarak bu işe başlayacağınız ufak tefek de olsa hangi web siteleri rakip olarak seçeceğiniz bellidir. 

Sıralamaları Karşılaştırmak için Anahtar Kelimeleri Kullanın 

Hangi sektörde hizmet veriyorsanız o sektöre ait anahtar kelimelerinizi rakip firmalardan ya da seo toolarından öğrenerek bu adımda tek yapmanız gereken arama çubuğuna yazmak olacak. Hangi sitelerin sizinkinin üzerinde göründüğünü kontrol ederek başlamak yani hedef belirlemek her zaman için sizi başarıya götürür. Bunlar, içeriği analiz ederken odaklanmanız gereken sitelerdir. En çok istediğiniz anahtar kelimeler için üst sıralarda yer alan bu sitelerin içerikleri oldukça kaliteli ve bilgi verici olduğu için içerik stratejinizi daha iyi belirlemeli backlink alarak üst sıralara çıkmak yerine ilk hedefiniz kaliteli içerikle ve doğru SEO düzenlemeleriyle üst sıralara çıkmak olmalıdır. Belirlenen anahtar kelimeler, mevcut sayfalarınıza uygulanabilir veya yeni içerik konuları belirleyerek bu içeriklerde anahtar kelimelerinizi doğru oranda yerleştirebilirsiniz.

Stratejilerindeki Boşlukları Keşfedin 

Çoğu büyük firmanın da yaptığı gibi sizde rakipleriniz için fırsatları belirlemek için SWOT analizini kullanın, böylece kendi şirketiniz için bunlardan yararlanabilirsiniz. SWOT analizi nedir kısaca tanımlarsak herhangi bir konuda karar alma aşamasında güçlü veya zayıf, avantajlı veya dezavantajlı noktaların bir bütün halinde ele alınmasını sağlamak olarak geçmektedir. Piyasada yer alan ve tarayıcı üzerinde kullanımı kolay olan birçok SEO toolu bulunmatkadır. Bu toollar sayesinde rakiplerinizin sayfa içi ve sayfa dışı SEO’suna odaklanabilir böylelikle sizde kendinize daha iyi bir plan yapabilirsiniz. Rakiplerde dikkat etmeniz gereken unsurlar;

  • Backlinkler
  • Sosyal medya 
  • Bağlantı metni 
  • İçerik  

Bir İçerik Stratejisi Oluşturun 

Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeler ve stratejiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olduktan sonra, kendi web sitenizde yani eski oluşturduğunuz sayfalarda ve içeriklerinizde değişiklik yapılması gerekmektedir. Analiziniz sırasında bulduğunuz alakalı anahtar kelimeleri kullanarak ve eski içeriğinizi optimize ederek bir rakibin içeriğini taklit edebilirsiniz. Tabii ki taklitten kastımız kopyalamak değil neler yaptığına bakın. 

Bu başarımları nasıl elde etmiş bu konuya odaklanmalısınız. İncelediğinizde yeni sayfalar kurmanız gerekecekse bunu baştan yapabilir hatta kategori oluşturarak içini kaliteli ve kullanıcı odaklı içeriklerle donatmalısınız.

En İyi Rakip Analizi Araçları

Ahrefs

Farklı toollarla da kullanılan ve en çok tercih edilen SEO araçlarından bir tanesi olan Ahrefs, tek başına bile SEO konusunun tamamında başarılı işler çıkartması için tasarlandı. Ahrefs’in Site Gezgini Aracında, sıraladıkları anahtar kelimelerin sayısına göre rakip alanlarınız ve sayfalarınız için raporları kolayca görüntüleyebilirsiniz.

Ahrefs Site Gezgini Aracına 14 günlük deneme süresiyle ücretsiz olarak erişebilirsiniz . Ancak, düzenli olarak rakip analizleri yapmak istiyorsanız, aracı kullanmaya devam etmek için ücretli bir hesaba geçmeniz gerekir.

SEMrush

Ana organik rakiplerinizi, en iyi performans gösteren içeriklerinin ne olduğunu, ne kadar trafik aldıklarını ve zaman içindeki SEO eğilimlerini kolayca belirleyebilirsiniz. Ayrıca Trafik Analizi ve web sitenizi onlarınki ile karşılaştırabilir, web sitenizin hedef kitlesini rakiplerinizle kıyaslayabilir, en iyi organik sıralamalarını ve zaman içindeki konum değişikliklerini görüntüleyebilirsiniz.

SEMrush, ücretsiz bir hesapta günde 10 sorguya kadar izin verebilmektedir. Daha fazla marka araştırmak veya bunu SEO aracınız olarak kullanmak istiyorsanız, ücretli sürümünü satın almanız gerekecektir.

Sonuç

Rakiplerinizin SEO stratejilerini taradıktan sonra, içeriğinizi güçlendirmek, sıralamanızı artırmak ve organik trafiği artırmak için mutlaka biraz zaman ayırmalı ve SEO rakip analizi yapmalısınız çünkü bu size birçok fırsat sunacaktır. Rakipleriniz muhtemelen şu anda web sitenizi inceliyor fakat sizde aynısını yaparak kendinizi gerilere düşürmemeye hatta tam tersine yükselmeye odaklanmalısınız.

  • İçeriğinizi rakiplerinizin içeriğiyle karşılaştırın. İçeriğinizi geliştirmek için rakiplerinizden öğrenin ve onların en iyi yaptıklarını yapmaya çalışın.
  • İçerik boşluklarınızı bulun ve web sitenizi hem güncel tutun hemde dolu bir şekilde kullanıcıya pozitif görünün.
  • Rakiplerinizin trafiğini analiz edin ve web sitenizi en iyi performans gösteren anahtar kelimeler için optimize edin.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu