SEO

AMP Nedir ?

Google AMP, mobil cihazlarda neredeyse anında yüklenen bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanıyan açık kaynaklı bir web sitesi yayınlama teknolojisidir. AMP, hızlandırılmış mobil sayfalar anlamına gelir. Google işletmelerin, kullanıcıları yavaş yüklenen internet sitelerinin daha hızlı bir hale kavuşması için AMP’yi oluşturdu.

Hızlandırılmış mobil sayfalar yani AMP, mobil sayfaların yüklenmesini hızlandırmaya yardımcı olan HTML ve diğer web bileşenlerinin basitleştirilmiş sürümleridir. Önceki yıllarda, bir mobil cihaz internete ilk kez bağlandığında, sayfa hızı mobil kullanıcıların gidip rahatça dolaşamayacağı kadar yavaş bir yapısı bulunuyordu. 

Kullanıcı odaklı bir web sitesi oluşturmak için son dönemde kullanımı oldukça artan mobil süreci için çalışmalar yapsa da web sitelerinde bazı harici  reklam sistemlerine sahip web sitesi sahiplerine yardımcı olamadı. Bugün İnternet’te 3 yıl öncesine göre daha fazla mobil kullanıcı var ve Google, arama sıralama algoritmasının bir parçası olarak web sitesi hızını ve mobil kullanım kolaylığını daha iyi bir noktaya taşıdı. Sitenizi bulabilecek binlerce mobil kullanıcıyı reddetmek istemiyorsanız, sitenizi mobile uyumlu ve kullanıcı odaklı bir hale getiren geliştiricileri bulmalısınız. Google, mobil taramayı hızlandırmaya yardımcı olmak için AMP’yi aktifleştirdi.

AMP Ne İşe Yarar ?

AMP ne işe yarar sorusu aslında genel anlamda AMP nedir ile bağlantılıdır. AMP daha çok mobil sayfalarınızı daha hızlı yaparak günümüz teknolojisinde daha hızlı bir web açılış sayfasını kullanıcılara sunmaktadır. Genel anlamda bahsedecek olursak, hız ve mobil uyumluluk, SEO ve Google arama sıralamalarında oldukça popüler ve önemli unsurlar oldukları için sitenizin kaderini belirleyen kısımlar olarak da adlandırılır. Google son güncellemede yaptığı değişiklikler ile, mobil kullanıcılara daha fazla önem verir hale gelmiştir. Bu nedenle herhangi bir web sitesi sahibinin mobil uyumluluğu mutlaka olmalıdır. AMP, Google’ın platformu olduğu için AMP’nin arama sonuçlarıyla uyumluluğunu göz önünde bulundurarak işlemlerini sonuçlandırır. 

Kullanıcılar mobil cihazları daha çok tercih ediyorsa, Google hızlı yüklenen web sitelerini daha ön sıralarda göstermek ister. İstediğiniz sektörde veya haber sitelerinde bile olsa mobil cihazlarda herhangi bir anahtar kelimeyi arayın ve en üst sıradaki siteleri bulun. Google, AMP uyumlu siteleri işaretler, böylece en üst sıradaki sitelerin çoğunda AMP yüklü olduğunu görebilirsiniz.

AMP’nın başka avantajları da vardır, web sitenizin hızının kullanıcı istatistiklerinize olumlu sonuçlar getirmesine de olanak sağlar. Web sitenizin hızlı olduğundan ve mobil kullanıcıları desteklediğinden emin olduğunuzda, hemen çıkma oranı ve kullanıcı katılımı her zaman artacaktır. Yükleme süresi çok uzunsa, web sitesi tarayıcıda uzun süre beklediği sürece, kullanıcıların web sitenizden ayrılma ve diğer sayfaları ziyaret etme olasılığı daha yüksektir. 

AMP Nasıl Kullanılır ?

AMP nasıl kullanılır sorusuna geçmeden önce günümüzde faaliyette olan AMP sayısındaki büyük artış, çoğunlukla web sitelerinin mobil uyumlu bir şekilde tasarlanması ile doğru orantılıdır. Bu değişimler teknolojideki hızlı gelişmelerle birlikte daha çok telefon kullanmaya özenme ile ortaya çıkmıştır. Çoğumuz için masaüstü bilgisayar geçmişte kaldı ve artık her şey anında mobilden yapıldığı çin tek bir noktaya bağlı kalmadan dilediğimiz yerden aradığımız bilgiyi almaktayız.

Web sayfalarınızı AMP’ye dönüştürmeniz gerekip gerekmediğini tam olarak kestiremediyseniz makalemizin tamamını okuyarak sorularınıza yanıtlar bulabilirsiniz. Ne tür içerik ürettiğiniz, nasıl kullanıldığı vb. gibi göz önünde bulundurulması gereken çok sayıda faktör olduğundan, bu soruyu yanıtlamak kolay bir soru değildir.

Eklenti, AMP’yi web sitenize otomatik olarak entegre ederek çalışır ve Google Analytics desteği sunar, böylece yine de performansınızın zirvesinde kalabilir gerekli bilgi takiplerini yapabilirsiniz. AMP kullanımı daha çok eklenti aracılığı ile yapılmaktadır. Wordpress eklentisi ile kurulumu yapabilir takip etmenize bile gerek kalmadan sitenizi mobil uyumlu hale getirebilirsiniz. Kullanımı ve arayüzü oldukça kolay olan AMP’yi mutlaka sizlerde kullanmalısınız.

Wordpress AMP Kurulumu

Kullanıcıların AMP tercih etmelerindeki ana neden hem kullanımı kolay hem de çok büyük avantajlar sağlamasıdır. Kolay arayüze sahip Wordpress’iniz varsa, bir eklenti kullanarak AMP’yi dahil etmek çok daha kolaydır. Otomatik AMP eklentisi, WordPress sitenizde AMP’yi etkinleştirdikten sonra devreye girecektir.

Dediğimiz gibi sadece kurulum yapmak yeterlidir Google bunu kendi başına tarar, bu nedenle başka bir şey yapmanıza gerek yoktur. Fakat burada aceleci davranmamak gerekir sayfalarınızın aramalarda görünmesi biraz zaman alabilir, ancak birkaç hafta sonra mobil cihazınızda arama yaparken karşınıza çıkar ve daha sonra mutlu olabilirsiniz. Sayfalarınızın tamamını veya bir kısmını AMP ile uyumlu hale getirebilirsiniz.

1. Adım: Resimde belirttiğimiz gibi WordPress AMP sayfalarını ayarlamak için il olarak AMP eklentisini sitenize kurmanız gerekecektir bunun içinde yapmanız gereken Wordpress ekranınızda sol tarafta yer alan yüklü eklentiler kısmından bularak ayarlamaları yapma adımına geçebilirsiniz. Eğer daha önce yüklemediyseniz daha öncesinden indirip kurmanız önemlidir.

2. Adım:  Burada AMP içinde hangi bölümlerin çalışması gerektiğine karar vermekteyiz. AMP ayarları “General” menüsünde Template Mode kısmından Reader’i seçin ve Supported Templates bölümünden, AMP ayarlarını düzenleyin.

3. Adım: Aslında yapmanız gereken işlemler bu kadar. Daha sonrasında renk kısımlarını ayarlamak kalıyor. Sonraki adım ise AMP tasarım sayfasından header renk ayarlarınızı yaparak AMP işlemi tamamlanmaktadır. Böylelikle kolayca kurulumu halletmiş olacaksınız.

AMP Testi Nasıl Yapılır ?

AMP ayarlamaları yapmadan önce test etmek yanlıştır. Yukarıda bahsettiğimiz kurulum ayarlarını düzenli bir şekilde yaptıktan sonra test aşamasına geçebiliriz. AMP test aşaması yaptığınız işlemlerin doğru bir şekilde yansıyıp yansımadığını göstermektedir. Google’ın kendi aracı olan Google AMP test tool’u ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Google AMP Test toolunda ilk yapmanız gereken web sitenizin adresini girmektir. Daha sonrasında URL’yi Test Et butonuna tıklayarak denetleyicinin çalışmasını sağlıyorsunuz. Burada biraz beklemeniz gerekebilir daha sonrasında sonuçlar karşınıza çıkacaktır.

Site adresinizin ya da bu herhangi bir sayfanız olabilir sonuna /amp/ ekleyin. Daha sonra ekranda yer alan “Bağlı Amp Sürümü Sonuçlarına Bakın” bağlantısına tıklayarak amp yönlendirmesini gerçekleştirin. AMP kurulumunu tamamlamış olacaksınız fakat beklemek yerine site sayfalarınızın hemen indekslenmesini isterseniz bu sayfalarınızı dizine manuel bir şekilde ekleyebilirsiniz. Günlük dizine ekleme sınırını geçmediğiniz sürece bunu yapmak mümkün.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu