SEO

Chromium Nedir ve Avantajları Nelerdir?

Söz konusu iletişim teknolojileri olunca internetin rolünün ne kadar büyük olduğunun hepimiz farkındayız. Günümüz şartlarında bir veri ya da bilgiye ulaşmak veya bu bilgileri başkalarıyla paylaşmak için internet kullanıyoruz. İnternet, birden çok uzantısı ile hayatımızı kolaylaştırmaya ve hayatımızdaki rolünü büyütmeye devam ediyor. İnternet, günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir öğesi haline geldi. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar üzerinden web tarayıcısı kullanmak, internete erişebilmek için standart bir arayüze sahip olduğunuzu belirtmektedir. Web tarayıcıları, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre kullanılabiliyor. Ek olarak web tarayıcıları sayesinde birçok etkinliği kolaylıkla yapabiliyorsunuz. Biz ise bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için Chromium nedir ve avantajları nelerdir sorularına cevap vermeye çalışacağız. Hazırsanız hemen başlayalım. 

Kısaca İnternet ve Browser’lar

İnternet kullanmanın ana etmenleri arasında bulunan Browserlar sayesinde birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Sadece iş ve eğitim hayatında değil günlük yaşamın gerektirdiği birçok şeyi internet üzerinden yapıldığı için web tarayıcılarının buradaki rolü de ortaya çıkıyor.

Internet Explorer

Internet Explorer

Microsoft tarafından üretilen ve Windows ile bir olarak kullanıcılar ile buluşan IE, sekmeli web tarama ve varsayılan tarayıcı kurulumu gibi özellikler ile dikkat çekiyor. 1995’te piyasaya sürülen IE için günümüzde sadece güvenlik yaması yayınlanıyor. MacOS ve Linux için güncelleme artık yapılmıyor. 2016 yılının 12 Ocak gününden itibaren Internet Explorer 11 sürümü ile hizmet vermeye devam ediyor. 

Edge

Edge

Windows, Windows 10 Mobile ve Xbox One üzerinde kullanılmak için Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Web standartları ile uyumlu olan ve hafif bir tarayıcı olan Edge, Cortana ile eşleşme, not alma eklentileri ve okuma görünümü gibi özellikleri bünyesinde bulundurmaktadır. Chromium tabanlı olması ile birlikte macOS ve Windows üzerinde tam sürüm ile çalışabiliyor. Hız, performans, web siteleri ve uzantılar konusunda en iyi tarayıcılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 

Firefox

Fİrefox

Mozilla vakfının geliştirdiği özgür bir tarayıcı olan Firefox, kar amacı gütmeden, kullanıcı odaklı kendini geliştiren ve fonksiyonel arayüzü ile beğeni alan bir tarayıcıdır. Mobil tarayıcı piyasasında da önemli bir rolü olduğunu da söyleyelim. Hesaba bağlı senkronizasyon seçeneğiyle yer imleri, parolalar ve özelleştirilmiş ayarları kaydedebilen Firefox, kullanıcılarına en iyi deneyimi yaşatmaya çalışıyor. 

Safari

Safari

Apple tarafından üretilen ve macOS sistemlerde uyumlu olan Safari, MacBook, Iphone ve IPadler için varsayılan tarayıcı durumundadır. Yüksek performans, enerji tasarrufu ve güvenlik önlemleri konusunda üst seviye hizmet veren Safari, sekmeler arası geçiş, okuma listesi ve görünüm özellikleri ile de deneyiminizi iyileştiriyor. 

Google Chrome

Google Chrome

Google tarafından geliştirilen ve açık kaynak kodlu bir tarayıcı olan Chrome, tarayıcılar arasında en yüksek görüntüleme hızına sahip yazılımlardan birini bünyesinde bulundurmaktadır. Chrome tarayıcısını macOS, Linux ve Windows işletim sistemlerinde de kullanabilirsiniz. Chromium sekmeli bir pencere yöneticisi olarak da bilinmektedir. Ayrıca Chromium’un, Chrome’dan hızlı ve işlevsel bir arayüzüne sahip olduğunu da söyleyebiliriz. 

Chromium Farkı Nedir?

Adını krom elementinden alan ve açık kaynak odulu bir tarayıcı olan Chromium, logosu ve açık güncelleştirmesi ile Chrome’dan ayrı bir yerde bulunuyor. Birçok kişi Chromium nedir sorusunun cevabını merak ediyor. Chromium’un, Chrome’dan farklarını birkaç başlık ile açıklayabiliriz. 

İlk olarak herhangi bir uygulama mağazasına gerek duymadan eklenti indirebilmenize olanak sağlıyor. Geliştiriciler tarafından kaynak kodu sık sık değiştiği için fazlasıyla güncelleme alıyor. Chromium’da otomatik olarak güncelleme durumu söz konusu değildir. Güncelleme işlemini manuel olarak yapmanız gerekiyor. Chrome’dan bir farkı da kişisel verilerinizi Google ile paylaşmamasıdır. 

Sanal alan güvenlik modu her zaman etkin olamıyor. Kod ve kod çözme kombinasyonuna sahip olmadığını da belirtelim. Böylelikle yerleşik medya kodeklerini içerisinde barındırmadığını söyleyebiliriz. Dizi ve film izlemek için gerekli olan kodekleri kurmanız gerekiyor. 

Chromium virüs mü diye merak ediyorsanız cevabını hemen verelim. Açık kaynaklı koda sahip olduğu için zararlı yazılımlara da açıktır ancak bu demek değil ki tarayıcı tamamen bir virüstür. Chromium Host Executable uyarısı alıyorsanız bilgisayarınız yavaşlamıştır. Yani CPU kullanımı yüksektir. Bu uyarının görünme sebebi Chromium virüs türleridir. Bu virüsler kötü amaçlı bir internet sayfasını ziyaret etmeniz sonucu tarayıcınızı güncellemenizi isteyen bir uyarıdır. Gizli programların indirilmesi ile virüs sisteminize bulaşabilir. Ek olarak kötü amaçlı bir e-posta eki ile Chromium virüsü bilgisayarınıza bulaşabilir. 

Chromium Avantajı Nedir?

Chromium ne işe yarar
Chromium Avantaları Nelerdir

Chromium nedir ve avantajları nelerdir başlığımızın ikinci sorusu ile devam ediyoruz. Google’ın ürettiği Linux tabanlı işletim sistemi Chrome OS’da çalışabilen açık kaynak kodlu geliştirme sürümü olarak karşımıza çıkıyor. Chromium web tarayıcısı da alakalı yazılım ağında birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Bu üç unsurun bir arada olması, tarayıcının yüksek performans vermesiyle internet üzerindeki hareket hızınızı gözle görülür derecede iyileştiriyor. Kişisel verilerinizi kullanmayan ve Google’a göndermeyen Chromium, gizliliğe önem verdiğini göstermiş oluyor. Sade ve hızlı bir arayüze sahip olan Chromium, Chrome üzerinde olan tüm uzantıları görüntülemenize indirmenize imkan veriyor. 

Chromium Nasıl Kaldırılır?

Chromium’u bilgisayarınızda kaldırmak istiyorsanız işletim sistemlerinde farklılık gösterebilir. Chromium’u Windows işletim sisteminde kaldırmak istiyorsanız Başlat > denetim masası > programlar > programlar ve özellikler adımlarını takip ederek Chromium’u bulup kolaylıkla kaldırabilirsiniz. 

macOS işletim sisteminde kaldırmak için ilk olarak Finder’dan uygulamalar kısmında girmeniz gerekiyor. Hemen ardından Chromium’u bulup çöp kutusuna taşıyarak kaldırma işlemi yapabilirsiniz. Tamamen silme için çöp kutusundan da silmeniz gerekmektedir. Chromium’dan gelen kötü amaçlı yazılımları kaldırmak istiyorsanız ‘’ uzantılar’’ veya ‘’eklentiler’’ kısmına giriş yapmalısınız. Firefox üzerinde ana menüde bulunurken Chrome ve Safari’de ise diğer araçlar ve tercihler kısmını açmalısınız. 

Ktunnel Proxy nedir öğrenmek için: Ktunnel Proxy Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Bu yazımızda siz kıymetli okuyucularımız için Chromium nedir ve avantajları nelerdir sorularına cevap vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı ve bilgi verici bir içerik olmuştur!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu