SEO

Hreflang Etiketi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Hreflang etiketi, uluslararası çalışma hedefiyle yola çıkanlar için fazlasıyla önem arz etmektedir. Google’ın uluslararası SEO söz konusu olduğunda etkili faktörlerinden birinin Hreflang etiketleri olduğunu söyleyebiliriz. Web sitenizde birçok dil seçeneği bulunuyorsa Hreflang etiketlerini kesinlikle doğru kullanmanız gerekmektedir. Her ne kadar çok önemli bir etiket olmasına rağmen pekçok internet sitesi bu etiketi yanlış bir şekilde kullanmaktadır. Biz de bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için Hreflang etiketi nedir ve kullanılırken yapılan hatalardan bahsedeceğiz. 

Hreflang Etiketi Nedir?

Hreflang etiketi nasıl kullanılır
Hreflang Etiketi Nedir

İnternet sitenizde bulunan benzer ancak farklı dil ve bölge hedeflemesine sahip içeriklerinizin ayrıştırılmasını sağlayan öte yandan  yaşanan durumu bütün arama motorlarına bildiren etikete Hreflang etiketi denmektedir. Bu etiket sayesinde belirli bir kitleyi hedefleyen içeriklerin dünyadaki her yere sunulmasına imkan tanımaktadır. Hedeflenilen dil ve bölge URL’si ile görünürlük kazanmanın yolu bu etiketi kullanmak geçmektedir. Farklı dil ve bölge hedeflemeleri ile aynı içeriği sunmak isteyen web sitelerinin fark edilmesi için mutlaka Hreflang etiketi kullanılmalıdır. 

Daha önce de belirttiğimiz gibi pek çok dil seçeneğine sahip bir siteniz varsa Hreflang etiketi olmazsa olmazdır. Kolay bir şey gibi gözüküyor olsa da bu etiketi doğru kullandığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Yanlış kullanımı büyük bir hata olarak karşınıza çıkacaktır. Semrush’ın yaptığı bir araştırmaya göre 20 binden fazla site EN yerine UK veya ENG gibi yanlış dil kodunu kullanıyor ki bu durum hatalı kullanıma bir örnektir. 

Canonical URL Nedir öğrenmek için: Canonical URL Nedir?

Hreflang Etiketinin Kullanımında Yapılan Hatalar

hreflang etiketi
Hreflang Kullanılırken Düşülen Hatalar

Herhangi bir internet sitesinin temel dilinin Türkçe, ek dillerinin ise İngilizce, Fransızca ev Almanca olduğunu düşünelim. Bu internet sitesinde Türkçe olan bütün sayfaların kaynak koduna EN, GR ve FR dillerinin gösterildiği hreflang etiketi kesinlikle eklenmelidir. Birçok kişi bunu unuturken en çok atlanılan noktada şu oluyor. ‘’rel=”alternate” hreflang=”x” bu kodun kullanılması gerekir. Arama motorlarının bunu bilmesi son derece önemlidir. Dil ve bölge kodları ISO 639-1 standardında olmalıdır. 

En çok yapılan bir diğer hata ise ana dilin yanı sıra farklı bir dili kullanan veya konuşan ziyaretçilerin hedeflenmesi durumunda ülke kodu ile birlikte dil kodunun aynı kullanılmamasıdır. Bu duruma örnek vermek gerekirse 3 farklı ülkede yaşayan ve ingilizce konuşan kullanıcıları hedef olarak belirlediyseniz bölge ve il kodunu mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Kanada, Fransa ve Almanya’da yaşayan ve ingilizce konuşan kişiler için yapmanız gereken kodlama şu şekildedir;

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/” hreflang=”x-default” /> 

x-default ile gösterilen yere dil-bölge ekleyerek kodlama yapacaksanız. Örneğe göre etiketi oluşturmamız gerekirse;

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-DE” hreflang=”en-DE” />

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-CA” hreflang=”en-CA” />

<link rel=”alternate” href=”http://example.com/en-FR” hreflang=”en-FR” />

Bu etiketi kullanırken yapılan bir diğer hata ise kullanılan kodların yanlış sayfaları göstermesidir. Bir internet sayfasına hreflang etiketi koyduysanız ve sayfanın ek dillerdeki diğer biçimlerini de belirttiyseniz bu sayfalara da etiketi eklemeniz gerekmektedir. Eklememeniz durumunda arama motorları sayfanın hangi dilde olduğunu anlayamayabilir hatta tespit bile edemeyebilir. 

En çok rastlanan hatalar arasında canonical ile hreflang etiketlerinin birlikte kullanımı da bulunmaktadır. Birinden birini kullanmak için karar vermelisiniz. İkisinin bir arada kullanılması durumunda arama motorları ne yapmak istediğinizi anlamayabilir. Bu iki etiketin aynı anda kullanılması zaman zaman sayfanın indeks almamasına sebep olabilir. 

Uluslararası bir hedefiniz varsa hreflang etiketini kesinlikle doğru bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. Dünyanın her yerinden insana hazırladığınız içerikleri gösterebilir ve onları içeriklerinizden haberdar edebilirsiniz. Hreflang etiketi kullanacaksanız hata tespiti için etiket araçlarını kullanmak size fazlasıyla yarar sağlayacaktır. 

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için Hreflang etiketi nedir ve Hreflang kullanılırken düşülen hatalar nelerdir hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız sizler için faydalı bir içerik olmuştur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu