SEO

Schema.org Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Sayfaların arama motorlarında nasıl sunulduğunu iyileştirmek adına web sitesindeki sayfaları biçimlendirmek için HTML’ye ekleyebilecek bir kod sözlüğüdür, Schema.org nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevaptır.

Schema.org; web sitenizdeki tüm yapılandırılmış veri ihtiyaçlarını karşılar. Ürünleri, yorumları, etkinlikleri ve menü ögelerini biçimlendirmek için kullanabilirsiniz. Böylelikle Google gibi arama motorları bu verileri alarak, gelişmiş bir biçimde sunabilir. Zengin snippet’lar, mobil zengin kartlar veya bilgi grafiğinde bir liste istiyorsanız, sayfalarınızı Schema.org ile işaretlemelisiniz.

Schema.org Ne İşe Yarar?

Schema.org ne işe yarar açıklamadan önce yapılandırılmış veri nedir onu açıklayalım. Yapılandırılmış veriler; arama motorlarının anlaşılmasını kolaylaştırmak için web sitenize eklediğiniz verilerdir. Çalışması için bir kelime haznesine ve büyük arama motorlarının Schema.org kullanmasına ihtiyacınız vardır. Schema.org, ürünlerinizi, incelemelerinizi, yerel işletme listelerinizi detaylarıyla işaretlemek için bir dizi etiket ve özellik sunar. Büyük arama motorları olan Google, Bing, Yandex ve Yahoo, toplu olarak bu kelimeleri, web sitelerini daha iyi anlamaya yönelik bir araştırmada paylaşılan bir dile erişmek için geliştirdi.

Doğru şekilde uygulandığında, arama motorları sayfanızın içeriğini daha iyi anlamak için uygulanan yapılandırılmış verileri kullanabilir. Sonuç olarak, arama sonuçlarında, örneğin zengin snippet’ler veya zengin kartlar biçiminde daha iyi bir sunum yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra, zengin listeleri alacağınız konusunda hiçbir garanti yok, hepsi arama motorlarına bağlı. Peki neden Schema.org verilerine ihtiyacınız var?

Ürünlerinizi, incelemelerinizi, etkinliklerinizi ve daha fazlasını yapılandırılmış verilerle Schema.org biçiminde işaretlemek, sitenizi arama motorları tarafından anında anlaşılabilir hale getirir. Bu, sitenizin her bölümünün tam olarak ne olduğunu anlatabilmeniz demektir.

Schema.org SEO İçin Önemli Midir?

Schema.org biçimindeki yapılandırılmış veriler SEO için önemlidir. Verilerin doğru bir biçimde uygulanması size daha iyi sıralamalar getirmeyebilir fakat dolaylı olarak sitenizi daha iyi bir arama sonucu haline getirecektir.

Gelişmiş listeler, araştırmacılara bağlantı listesinden bir sonuç seçmenin daha kolay bir yolunu sunar. Girişiniz zenginse ve sayfanız listenizin vaat ettiği şeyleri yerine getiriyorsa, müşteri için geçerli bir sonuçtur ve hemen çıkma oranını düşürecektir. Daha düşük bir hemen çıkma oranı, Google’a sitenizin saygın olduğunu taahhüt eder.

Buna ek olarak rakiplerinizden bir adım önde olacaksınız. Diyelim ki bir restoranınız var. Eğer beş yıldızlı değerlendirmenizi biçimlendirdiyseniz, değerlendirmelerini imzalamayan rakibinizden öndesiniz demektir. Google bu verileri alır ve doğrudan arama sonuçlarında gösterir. Bunun sonucunda kullanıcılar Google’da bir restoran aradıklarında değerlendirilmesi yapılmış olanı seçeceklerdir.

Schema.org Nasıl Kullanılır?

Sayfalarınızı hazırlamaya başlamak için Schema.org’un nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir. Schema.org’un tüm özelliklerine yakından bakarsanız, kelime haznesinin katı bir hiyerarşisi olduğunu göreceksiniz. Her şey birbirine bağlıdır.

Hiyerarşiye bakalım. Bir Schema.org uygulaması bir nesne ile başlar ve bu en temel ögedir. Bu nesne, örneğin; yaratıcı bir iş, bir etkinlik, organizasyon, kişi, yer ya da ürün gibi daha spesifik bir türde olabilir.

Örneğin bir film yaratıcı bir iş kategorisine girer. Buna açıklama, yönetmen, oyuncu, afiş, süre ya da tür gibi pek çok özellik ekleyebilirsiniz. Eklemek istediğiniz özellikler oldukça fazladır, böylece istediğiniz kadar özelleştirebilirsiniz. Hangi özelliklerin gerekli olduğunu ve hangilerinin önerilen olduğunu görmek için Google belgelerindeki spesifikasyonlardan faydalanabilirsiniz.

Yerel işletmeler için daha spesifik bir işletme türü seçebilirsiniz. Bu, arama motorlarının size ait işletme türünü belirlemeyi kolaylaştırır. Yüzlerce yerel işletme türü vardır ve işletmeniz açıklamalara uymuyor olabilir. Ürün Tipleri Ontolojisi’ni kullanarak, girişiniz çok genelse daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Yerel işletme örneğinden yararlanırsanız, Google’ın işletmenizin NAP (isim, adres, telefon) ayrıntıları gibi birkaç gerekli özelliği listelediğini görürsünüz. Buna ek olarak, URL, coğrafi koordinatlar, çalışma saatleri gibi önerilen özellikleri de girebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar çok bilgiyi doldurmaya çalışın, böylece arama motorları sizi en çok tercih edilen olarak sunabilir.

Peki Schema.org ile yapısal veriler nasıl eklenir? Verileri sayfalara ekleme konusunda zorluk çekiyorsanız JSON-LD kullanabilirsiniz. Bu JavaScript tabanlı veri biçimi, bir kod bloğu oluşturduğu ve artık sayfanızın HTML’sine gömülü olmadığı için yapısal veriler eklemeyi çok daha kolay hale getiriyor. Bu, yazmayı ve bakımı kolaylaştırır, artı hem insanlar hem de makineler tarafından anlaşılması daha iyidir.

Bunların yanı sıra Schema.org ile çalışmak zor olmasa da manuel olarak kod eklemek istemeyebilirsiniz. Bu durumda araçlardan faydalanabilirsiniz. Bu araçlar;

  • Üreticiler
    • Google Veri İşaretleyici
    • Google Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı
    • Hall Analizi ile JSON-LD Schema Üreticisi
  • Doğrulayıcılar ve Test Araçları
    • Yandex Yapısal Veri Biçimlendirici
    • Yandex Yapısal Veri Doğrulayıcı API’sı
    • Yapısal Veri Test Aracı
    • Google Search Console Zengin Kartlar
  • WordPress Eklentileri
    • Yoast SEO Local (Yerel SEO eklentisi; adresiniz, coğrafi konumunuz, çalışma saatleriniz gibi işinizle ilgili ayrıntıları Schema.org’a ekler.)
    • Yoast SEO (Yoast SEO; site araması, site adınız, logonuz ve sosyal profillerinizle ilgili Schema.org bilgilerinizi web sayfalarınıza eklemek için JSON-LD’yi kullanır.)

Yapısal veri test aracı: https://search.google.com/structured-data/testing-tool?hl=tr

Scheme.org Web Sitesi: http://schema.org/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu