SEO

Yerel SEO (Local SEO) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Eski zamanlarda kapımızın önündeki ya da bildiğimiz yerlerdeki firmalardan alışverişler yapmaktayken veya yemek yemeye giderken daha yakın bölgelere gitmek yerine şimdilerde hangisi iyiyse oraya gitmeyi tercih etmekteyiz. Yıllar geçtikçe hizmet, akıllı telefon kullanıcılarının daha fazla işletmeye erişmesini sağlayarak haritalar uygulamasında yalnızca birkaç tıklamayla yerel bir işletmeye yol tarifi almalarını sağlamak için yeni özellikler sunmaktadır. Çok erken sayılmaz, 2018 itibariyle yerel arama Google’ın iş modelinin merkezinde yer alan önemli unsurlardan bir tanesi haline gelmiştir.

Yerel işletmeleri arayabilmenin ve bu işletmelerde gezinebilmenin kullanıcılarına büyük fayda sağladığını bilen Google bu tarafta özelliklerini ve geliştirmelerini çoğaltarak firmaları yerel seo yapmaları için teşvik etmiştir. Google, yerel SEO için doğru şekilde optimize edilmemiş tüm işletmeleri etkileyen büyük bir Google My Business güncellemesini yayınladıktan sonra artık daha kapsamlı bir seo uygulaması yani yerel seo ortaya çıkmıştır.

Yerel SEO Nedir?

Daha çok sektör içinde yerel arama pazarlaması olarak adlandırılan Yerel SEO, sayfalarınızın, ürünlerinizin ve hizmetlerinizin İstanbul veya Ankara gibi coğrafi olarak belirli anahtar kelimeler için arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlama uygulamasıdır. Birçok kişinin yanlış olarak bildiği bir durum vardır, Yerel SEO, normal ve genel arama motoru optimizasyonundan temel olarak farklılıkları bulunmaktadır.

Normal seo ile yerel seo’nun farkı, zaman ve mekandan bağımsız olarak genel bir kitleye hitap etmeye çalışmak olup sadece Türkiye olarak bile değerlendirmek bu anlamda yanlış olur. Burada yapmanız gereken anahtar kelime seçmek ve müşterinizin konumundan bağımsız olarak bağlantılar oluşturarak, içerik oluşturarak ve içeriği sosyal medya hesaplarınıza ileterek onlar için daha üst sıralarda çıkmaya uğraşmak burada amaçlarımız arasındadır. Asıl konumuz olan Yerel SEO’dan bahsedecek olursak, genel bir kitleye hitap etmeye çalışmak yerine, hizmetlerinizi şu anda bulundukları yere göre kullanmalarını sağlamaya çalışmak ve normal seo yapmaya göre daha dar bir alan için uğraşmaktır.

Yerel SEO Neden Önemlidir?

Google güncellemesinden sonra artık birçok işletme, müşterilere ulaşmak için yerel seo’ya güvenmektedir. Halı sahalar, kafeler, marketler ve aklınıza gelmeyecek birçok esnaf aslında yerel seo yapmak için oldukça uygundur. İşletme sahipleri daha çok müşterilerinin yalnızca yakın olan insanlardan oluştuğunu bilmektedir. Yerel şirketlerin yüzlerce kilometre uzakta yaşayan kullanıcılara hitap eden kimseler için paralarını boşa harcama gibi bir durumları olamaz. Yalnızca yakın bölgedeki potansiyel müşterileri hedeflemek mantıklıdır diyebiliriz.

Google’a, firmanızın yerel kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabileceğine dair Yerel SEO sinyallerini iletmek, sizi üst sıralara taşımak ve görünürlüğü artırmak için oldukça önemli unsurlar arasındadır. Yerel SEO ayrıca, satın almayı düşünen kişileri hedeflemenize yardımcı olur ve iletişim oranınızı önemli ölçüde artırır. Google kullanıcıları bir restoran aratırken haritaları kullandığında farklı restoranları da listeleyen kenar çubuğuyla karşılaşmaktadır. Haritalar kenar çubuğu özelliği, iletişim bilgilerini ve herkese açık olarak yayınlanan incelemeleri görüntüleyerek, kullanıcının ihtiyaç duyduğu bilgileri olabildiğince çabuk bulmasını kolaylaştırır.

Yerel SEO’dan kimler yararlanır?

Yerel SEO’yu başarılı bir şekilde kullanmak online satın almanın artmasına yardımcı olur ve müşteriler ister yerel bölgede daha fazla avantaj sağlar, isterse sadece ziyaret eder olsun, ister alışveriş yapsın geri dönüş olarak sizleri beğendiğinde hep business için hemde yerel olduğu için çevresine ilettiğinde firma adınız çevreye daha çok yayılış olacaktır. Berber salonları, motor tamircileri ve restoranlar gibi yerel topluluğa güvenen tüm işletmeler için yerel bir SEO stratejisi günümüzde yapılması gereken önemli adımlardan bir tanesidir.

Müşterilerinizi artırmanın en iyi yolu günümüzde yerel seo özelliklerinden geçmektedir. En iyi yerel işletmeleri bulmaları için ihtiyaç duydukları kritik bilgileri onlara ileten yerel seo uygulamaları sayesinde kitlenizi yakın çevrede normal seo’ya göre daha kısa zamanda büyütebilirsiniz. Yerel aramalar, normal arama çubuğunun yanı sıra harita arama ve navigasyon araçlarını beraberinde kullanmasını sağlar. Kullanıcılar yerel işletmelerin konumunu görüntüleyebilir ve hangilerinin mevcut konumlarına en yakın olduğunu hızlı bir şekilde görebilir.

Yerel SEO Faydaları Nelerdir?


Basitçe söylemek gerekirse, Yerel SEO ile gelirlerinizi ortalama bir süre içinde iki katına çıkartabilirsiniz. Uzman kişiler tarafından yapılması gereken Yerel Seo profesyonel işlemler gerektiren ve dikkat edilmesi gereken bir yöntemdir. Doğru şekilde yapıldığında firmalara çok büyük kazançlar sağlayan çalışma şeklidir. Yerel SEO, yerel çözümler arayan kullanıcıları daha çok ilgilendiren kapsamlı bir olgudur diyebiliriz.

Daha nitelikli trafik çekin


Eskiye oranla insanların büyük bir bölümü, yakınındaki ürün veya hizmetleri bulmak için İnternet’e girip araştırma yapmaktadır. Forumlarda tavsiye arayan ya da şehir dışındaki kişilere kadar uzanan bu insanları, şimdiden dikkate almak için sitenize local seo yaptırmak büyük önem taşımaktadır. Yerel arama için sitenizi optimize etmek, web sayfanıza, mağazanıza girme veya hizmetlerinizden yararlanma olasılığı en yüksek olan kullanıcılardan organik trafik alacak daha sonrasında ise bu durum gelir olarak sizlere geri dönecektir.

Güveni ve güvenilirliği artırmak


Tüketiciler artık paralarını harcamadan önce güvenilir veya vereceğim paraya değecek mi değerlendirmesi yapmaktadır. Bir işletmenin paralarını harcamaya değer olup olmadığını bilmek istediği için işletmeleri ya da ofisleri veya fiziksel konumlarını ziyaret etmeye karar vermeden önce bir şirketin online varlığını kontrol ediyor. Bu nedenle, rakiplerinizin üzerinde öne çıkmanız ve müşterinin güvenini kazanmanız için onlara hitap eden bir site altyapısı oluşturmanız şarttır. Potansiyel müşterilerin güvenini kazanmanın birçok yolu vardır . Yerel içerik ve bağlantı oluşturma, işletmenizin topluluktaki yerini belirlemenize ve sektörünüzde yerel bir uzman olarak itibarını artırmanıza yardımcı olur.

Mutlaka göz atın => SEO Rakip Analizi Nedir? Nelere Dikkat Edilir?

Hedef kitlenize eksiksiz bilgi sağlayın


Tüketicileri duymak istedikleri bilgileri ilk olarak Google gibi büyük bir arama motorunda sorgulamaktadırlar. Bir mağazayı ziyaret etmeden önce akıllı telefonlarında arama yapan kullanıcıların üçte biri ile işletmeniz, potansiyel müşterilere sizin hakkınızda bilmeleri gereken her şeyi sağlama fırsatına sahip olur. Özellikle sağladığınız bilgiler ile snippet gibi yerlerde çıkmanız daha fazla müşteriyi toplamanızı sağlayabilmektedir. Bunların dışında mutlaka oluşturmanız gereken bir özellik bulunmaktadır. İşletmenizin Google My Business profilini optimize etmek, potansiyel müşterilerinizi sizinle iş yapmaya ikna etmek için hayati önem taşır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu