SEO

Local SEO Nedir?

Local SEO sahip olduğunuz işletmeyi online ortamda pazarlamak için yapılabilecek en etkili yöntemlerden biridir. Yerel arama motoru optimizasyonu, yerel arama sonuçlarında karşınıza çıkacak internet sitesinin optimizasyon işlemlerinin yapılmasına denmektedir.  Sayfa içi optimize işlemleri ve içerik gibi parçaların hepsinin yerel bir niyet ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan çabaların bütünüdür. 

local SEO teknikleri

Local SEO, internet sitenizin yerel izleyiciler için nasıl yüksek sıralamada gözükeceğini optimize etmenizle alakalıdır.

Tek bir internet sitesi ile tüm online dünyayı hedefleme fırsatına sahip olabilirsiniz. İşiniz için hedef kitlenin dükkan veya ofisinizin yaşadığınız şehirde veya o civarda olması, doğal olarak bazı Local SEO işlemleri yapmanızı gerektirecektir. Uzun lafın kısası, çevrimdışı bulunabilmeniz için mutlaka optimize çalışmaları yapmanız gerekmektedir. 

Yerel SEO Nasıl Yapılır? Sıralama Faktörleri Nelerdir?

Local aramalarda işletmenizin bulunması için sadece yakın bir konumda olmanızla ilgili değildir. Yerel olarak yapılan aramalarda yüksek sıralarda bulunan internet siteleri yaptığı çalışmaların meyvesini alarak bu konumlara ulaşmayı başarmıştır. 

İlk olarak Google My Businness hesabı açmanız gerekiyor. GMB, yerel sonuçlarda işletmelerin ait oldukları sıralamaları belirlemek için aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurur. 

Alaka düzeyi

Google’ın kullandığı algoritma, alaka düzeyini GMB ile birlikte belirler ve açtığınız hesap, arayan kişilerin aradığı ürünle ne kadar ilgili olduğunu anlamasını sağlar. 

alaka düzeyi local seo
alaka düzeyi – local seo

Hesap açarken dikkat etmeniz gereken bazı kriterler bulunmaktadır. O kriterler şu şekildedir;

Kategori seçimini doğru bir şekilde yapmanız gerekir. Sahibi olduğunuz işletmede hangi hizmeti kullanıcılar ile buluşturuyorsunuz doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. O yüzden ‘’birincil kategori’’ seçimi çok önemlidir. Ek kategori bölümünde sunduğunuz farklı hizmetleri de belirtebilirsiniz. 

İş profilinizi oluştururken açıklama kısmına en fazla 750 kelime olacak şeklinde işletmeniz hakkında bilgi verebilirsiniz. Bu alanı doldurmaya özen gösterin ve vereceğiniz hizmetle ilgili anahtar kelimeleri bu bölümde kullandığınızdan emin olun. 

İşletme bilgilerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde girmeniz gerekir. İsim, telefon numarası ve adres gibi tüm bilgiler doğru bir şekilde girilmelidir. 

Mesafe

Yapılan yerel aramalarda Google, çoğunlukla en yakın işletmeyi göstermektedir. En önemli sıralama faktörlerinden birisi budur. Konum tabanlı sayfaları internet sitenizde kullanmak işinize yarayabilir. 

local seo ve mesafe

Bu tarz sayfaları açarken dikkat etmeniz gereken şeyler şu şekildedir;

Hedef kitlenize göre aranma hacmi yüksek anahtar kelimeleri analiz edin ve bu kelimeleri kullanın. Ayrıca ‘’hizmet alanı ve şehir adı ‘’ yapısını kullanmaya özen gösterin. Döner Dükkanı Büyükçekmece buna örnek olarak gösterilebilir. 

Anahtar kelime odaklı sayfa oluşturmalısınız. 

Belirlediğiniz anahtar kelime grubu kesinlikle sayfa başlığında, meta açıklamasında ve içerikte bulunsun. 

İşletme bilgilerini bu sayfalara eklemeyi unutmayın. 

Sayfanın URL yapısı siteismi.com/trabzon/disci gibi oluşturmak oldukça yararlı olacaktır. 

Önem Derecesi

Önem derecesini artırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz. 

GMB profilinizde iç mekan, dış mekan, ekip, kimlik vb alanların fotoğraflarını eklemek insanların size daha fazla güvenmesini sağlayabilir. Rakip işletmelere göre daha çok fotoğraf koyarsanız avantajlı hale gelebilirsiniz. 

Google’ın yorumlara ne kadar önem verdiğinin hepimiz farkındayız. İşletmenizi kullanan kişilerin işletmenizi oylamasını ve yorum yapmasını isteyin. Bu durum size çok büyük artı olarak geri dönüş sağlayacaktır. 

İnternet sitenize başka sitelerden gelen bağlantılar, sayfanızın hem otoritesini hem de arama görünürlüğünü artıran en önemli etkenler arasında yer almaktadır. Firmanız hakkında diğer sitelerden bağlantı kazanmaya çalışın. Yerel haber ve içerik sitelerini araştırabilirsiniz. 

6 Adımda Neden Yerel SEO Yaptırmalıyım?       

Arayan kişiler yerel işletmeleri Google sayesinde bulmaktadır. Masaüstü ve mobil fark etmeksizin birçok kişi internet üzerinden yerel arama ile işletmeleri bulmaya çalışıyor. 

  • Bilgisayar kullanan her 100 kişiden 96’sı yerel arama yapmayı tercih ediyor. 
  • Yerel arama yapan müşterilerin %64’ü yerel işletmeleri bulmak amacı ile ya firma rehberlerini kullanıyor ya da arama motorlarını tercih ediyor.
  • Google ile yapılan aramaların %46’sının yerel olduğunu görüyoruz.
  • Yerel arama yapan kişilerin yarısı ya firma adresini ziyaret ediyor ya da telefonla arama yapıyor. 
  • Yerel mobil aramalarım yüzde seksenine yakını satın alma ile bitiyor.

Ürün ve Hizmetleriniz ile En Alakalı Müşterilere Görünür Olursunuz!

Yerel arama yapmayı tercih eden kişilerin belirli iki amacı vardır. Ya belirli bir işletmeyi arıyordur ya da aradığı ürünün hizmetini sağlayan bir firma arıyordur. Local SEO sayesinde işletmeniz daha iyi görünecektir ve potansiyel müşterilerinize ulaşmak konusunda sizlere yardım etmenin en etkili yöntemidir. 

Mobil büyüyor!

İnsanlar zaman geçtikçe hareket halinde iken en iyi yerel işletmeyi bulmak istiyor ve bunun için doğal olarak akıllı telefonlarını kullanıyor. Local SEO, potansiyel müşterilere ulaşmanıza olanak sağlarken hem  masaüstü hem de mobil üzerinden görünür hale gelmenizi sağlar.

Yüksek Yatırım Getirisi

Local SEO çalışmalarını maliyetsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Gazete ve broşür gibi geleneksel pazarlama yöntemlerinin aksine yerel SEO, sadece potansiyel müşterilerinize gözükmenize yardım eder. Böylelikle uygun maliyet ile etkili bir çalışma sağlamaktdır. 

İşletmelerin sadece %44’ü Google My Business kullanıyor

Hem ücretsiz hem de hesap açması çok kolay olmasına rağmen işletmelerin sadece %44’ü GMB kullanıyor. GMB hesabınız varsa yerel aramalarda konumunuz hatırı sayılır derecede artacaktır. Dijital pazarlama konusuna rakiplerinizden önce adım atmak size büyük bir artı olarak geri dönecektir. 

Kullanıcılar Online Yorumlara ve İnternete Güveniyor

İşletmenize dair online ortamda yapılan oylama ve yorumlar müşteriler için oldukça önemlidir. Yapılan yorumlara insanlar güveniyor. Dolayısıyla iyi puan ve yorum alan işletmeler tercih ediliyor. Eğer işletmeniz arama sonuçlarında bulunmuyorsa potansiyel müşterilerinize ulaşmadığınız anlamına geliyordur.

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için Local SEO nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Umarız sizler için bilgi verici bir içerik olmuştur. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu