SEO

Yapısal Veri (Stuctured Data) Nedir ?

Geçtiğimiz yıllarda Google’ın sürekli algoritma güncellemeleriyle birlikte hayatımıza giren önemli kavramlardan biri olan yapısal veriyi birçok farklı açıdan inceleyerek yanıtını aradığınız tüm sorulara değinmeye çalıştık.

Yapısal Veri Nedir ?

Yapısal veriyi genel olarak web sitenizle alakalı içeriklerin Google tarafından daha bulunabilir olmasını sağlayan bir yapı olarak adlandırabiliriz. Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının anlayabileceği şekilde yazılmış, belirli bir biçimde kodlardan oluşmaktadır. Arama motorları kodu okur ve arama sonuçlarını belirli ve daha zengin bir şekilde görüntülemek için kullanır. Bu kod parçasını kolayca web sitenize koymak mümkün olduğu gibi bunu çeşitli araçlar yardımıyla test de edebilirsiniz.

Bu veriler, iyi tanımlanmış bir yapıya sahip, planlı bir sıra izleyen, insanlar veya bilgisayar programları tarafından kolayca erişilebilen ve kullanılabilen verilerdir. Yapılandırılmış veriler genellikle bir veritabanı gibi iyi tanımlanmış bir mimaride depolanır. Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının sayfadaki içeriğin anlamını kavramasına yardımcı olur. Sayfa içeriğini kategorize etmek için başka bilgiler sağlayabilen standart bir formattır.  Arama yapılandırılmış verilerinin çoğu, genellikle İnternet’teki yapılandırılmış veriler için kullanımlarını görüntüleyen schema.org tarafından ortaya konan şemaları izler.

Schema.org ve Yapısal Veri

Schema.org’da, arama motorları tarafından desteklenen tüm yapılandırılmış veri biçimlendirmelerini bulabilirsiniz. Belirli sayfanız için ihtiyaç duyduğunuz işaretlemeyi bulmak adına Schema.org’u kullanabileceğiniz gibi örneğin, sitenizde bavul satıyorsanız, hangi renk bavulları sattığınızı ve snippet’inizde hangi boyutları sunduğunuzu gösterebilirsiniz. Bunun için product schemayı inceleyebilir schema.org sayesinde işlemlerinizi kolayca halledebilirsiniz.

Schema.org’da kod örneklerini kopyaladıktan sonra, kodu özel tercihlerinize göre uyarlamanız gerekecektir. Pazarlama açısından yapılandırılmış veriler, Schema.org sözlüğünden yararlanarak, arama motorlarının web sayfasında sağlanan bilgileri daha iyi anlamasına, yorumlamasına ve işlemesine yardımcı olabilir. Böylece, arama motorunun özellikle Google ve bu verileri doğrudan arama sonuçlarında kapsamlı ve faydalı bir öğe olarak göstermesini kolaylaştırır. 

Zengin öğeler çeşitli türlerde olabilir. Öne çıkan snippet’lar denilince akla sığ bir düşünce gelebilir fakat her türlü değerli bilgiyi bünyesinde barındıran içerikleriniz burada gösterime sunulabilir örneğin; bilgi panellerinden, etkinlik snippet’larınden, en çok okunan haberlerden, Google haberlerinden, incelemeler ve daha fazlasını bu yapıyla sağlayabilirsiniz.

Google ve Yapısal Veri

Son güncelleme ile birlikte kullanıcıların da artık alışmış olduğu Google algoritması, arama geçmişi, konum ve cihaz türü dahil olmak üzere birçok değişkene bağlı olarak, bir kullanıcı için en iyi arama deneyimi olduğunu düşündüğü arama sonuçlarına yansıtır. Bu her zaman için doğru olmayabilir, neden diye soracak olursanız burada bazı noktalarda doğal hazırlanmış içerikler çok bilgi vermese de ya da düz bilgi verip geçmiş olsa bile snippet’da çıkma şansı bulunmaktadır. Bazı durumlarda, bir özelliğin diğerinden daha uygun olduğunu veya hatta düz mavi bir bağlantının en iyisi olduğunu belirleyebilir. 

Google, çok çeşitli biçimlerde SERP’deki zengin sonuçların güçlendirilmesine yardımcı olmak için yapılandırılmış veriler kullanır. Arama motorları sürekli olarak kullanıcılara sunduklarını iyileştirme arayışında oldukları için  yapılandırılmış veriler, ilerlemelerinin sadece tek bir yolu olarak görülmektedir.

Herhangi bir aramayı Google’a yazın ve genellikle en üstte yapılandırılmış verilerin kullanımıyla oluşturulan kapsamlı sonuçları bulacaksınız. Bu sonuçların ilk olarak görünmesi tesadüf değildir çünkü arama motorları, ihtiyacınız olan her şeyi sonsuzca kaydırmanıza gerek kalmadan sağlayarak hemen dikkatinizi çekmek ister. 

Google ve Yapısal Veri

Google’a ‘ bağlaç olan ki ‘ ifadesini yazın. İlk sonuç, Google’ın sizlere bağlaç olan ki ile ilgili açıklama yaparak doğrusunun nasıl olduğu ve hatta birkaç örnek bile verdiği sonuçlar çıkartabilmektedir.. Metne dayalı sonuçlara ulaşmadan önce Youtube odaklı eğitim videolarına da ulaşmak mümkündür. Yapılandırılmış verileri kullanmak oldukça önemlidir, eğer siz kullanmazsanız rakipleriniz kullanarak öne geçebilir ve işinizi zorlaştırabilir.

Yapısal Veri Kullanmak Neden Önemli ?

Bir sıralama faktörü olmasa da yapılandırılmış veriler, içeriğinizin Google için taranmasını kolaylaştırır ve bu da uzun vadede sıralamanızı iyileştirebilir. SEO’ya aşinaysanız, web sitenizi arama sonuçlarında olabildiğince görünür kılmanın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. (SEO hakkında daha fazlası için; https://egegen.com/seo) Anahtar kelimeler SEO’nun ayrılmaz bir parçasıdır ancak kullanabileceğiniz tek taktik bu ipuçlarından ibaret değildir. Bazen zekice yazılmış bir H1 etiketi, kullanıcıların tıklamasını sağlamak için bile yeterli olmayabilir. Sonuçta, internet kullanıcı hem görsel hem de meraklı canlılar olduğu için birden fazla özellik burada önemli görülmektedir. Yapılandırılmış veriler, arama motoru sonuçlarınızın görüntülenmesine olanak tanıyarak bu ihtiyaçların her ikisinin de karşılanmasına yardımcı olur.  Yapılandırılmış veriler, web sitenizi yalnızca bir arama sonucunun en üstünde göstermez, içerikle ilgili görsel bilgileri ve önemli noktaları sunar. 

JSON-LD Yapısal Veri Kullanımı

JSON-LD kısaca bahsetmek gerekirse sayfalarınızı daha kolay bir şekilde botlara tanıtabilmek için kullanılan işaretlemeler olarak adlandırabiliriz. JSON-LD, web sitelerini işaretlemek için Schema.org ile kullanılabilen, yapılandırılmış verilerin iki standartlaştırılmış biçiminden biridir. Diğeri ise Microdata’dır. JSON-LD, bir sayfadaki öğelere açıklama eklemek için Schema.org sözlüğünü kullanır, verileri arama motorları tarafından anlaşılabilecek şekilde yapılandırır.

Yapısal Veri Örnekleri

  • Sosyal medya ve web siteleri: Twitter, Linkedin ve Facebook gibi sosyal ağlardan ve Instagram gibi web sitelerinden, fotoğraf paylaşım siteleri ve Youtube’daki veriler.
  • Mobil ve iletişim verileri: Metin mesajları, telefon kayıtları, Sohbet 
  • Medya: Dijital fotoğraflar, ses ve video dosyaları vb.

HTML’nize Şema işaretlemesi eklemek, sayfa başlığının altında görüntülenen zengin snippet’leri geliştirerek sayfanızın SERP’lerde görüntülenme şeklini iyileştirir. Burada, “biber tarifleri” ve “krep nasıl yapılır”  arama sorgusu kullanılırken görünen iki web sayfası örneği verilmiştir.

Yapısal verileri nasıl test edebiliriz ? 

Search Console’u kullanma

Yapısal verileri test etmek için birden fazla yöntem olsa da kullanıcıların en çok tercih ettiği ve doğruluk olasılığının en fazla olduğu test aracını sizlerle paylaşmaktayız. Yapılandırılmış Veri Test Aracı yani Search Console, diğer araçlara nazaran kullanılabilecek en iyi ve en kolay araçlardan bir tanesi olarak geçmektedir.

Search Console hesabınıza giriş yapın

Burada önemli olan nokta doğru bir planlama ile hareket etmenizdir. Yapılandırılmış verilerinizi yanlış biçimlendirir veya kopyalarsanız, Google bu ek bilgileri anlamakta zorlanacak ve gerekli sonucu sizlere aktaramayacaktır. Google’ın kafasını karıştırmak, sıralamada düşüşlere neden olabilir, bu da organik trafiğinize zarar verebilir ve arama sonuçlarında yanlış snippet bilgileri oluşturabilir. Search Console için yapmanız gereken işlemler oldukça basit olup tek yapmanız gereken işlem;

  1. Yapılandırılmış Veri Test Aracını açın
  2. Sayfa URL’nizi veya yapılandırılmış veri kod snippet’inizi girin
  3. “Testi Çalıştır” a tıklayın

Buradaki işlemlerinizi tamamladığınızda son güncelleme ile gelen bildirim bölümü sayesinde sağ alt bölümde zengin snippetlar için sitenizin uygun olup olmadığını kontrol eden bir sistem ile karşılaşacaksınız. Dilerseniz buradan diğer testi de yapabilir daha sağlıklı bir sonuç elde edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu