SEO

En İyi WordPress Cache (Önbellek) Eklentileri

İnternet sitenizin hızı iyileştirmek SEO çalışmaları için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Hız iyileştirmek için WordPress Cache eklentilerini kullanabilirsiniz. İnternet sitesinin hızlı yüklenmesi kullanıcı deneyimini de iyileştirmektedir. Böylelikle hem Google sıralamanız iyileşir hem de daha fazla kişi sitenizi ziyaret etmeye başlar. Ortaya çıkan istatistiklere bakıldığında internet kullanan kişilerin yarısı girmeye çalıştıkları web sitesinin 3 saniyeden daha az bir sürede açılmasını istiyor. Biz de bu yazımızda sizlere en iyi WordPress Cache eklentileri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. 

Önbelleğe Alma (Caching) Nedir?

İnternet sitenizde bulunan bir sayfa ziyaret edildiğinde sunucudan çağrılır. Sunucu, sayfada bulunan içeriği ziyaretçinin tarayıcısına gönderir. İçerikte bulunan video, resim ve özellikle hacimli web sitelerini sunucunun ziyaret eden kişiye ulaştırması zaman alabilir. WordPress Cache eklentileri tam bu noktada bize yardım ediyor. Cache eklentileri sunucuda bulunan bazı dosyaları diske ya da RAM’e kaydederek yardım etmektedir. Böylelikle önceden sunulmuş içeriğin hatırlanması ve çoğaltılması da sağlanır. 

Önbelleğe alma işlemi sayesinde, sayfalarınızın görüntülenmesi sunucudan beklenen iş miktarı azalır ve sayfalar hızlı bir şekilde yüklenir. 

Cache Eklentilerinin Yararları Nelerdir?

1- Cache eklentilerinin en önemli özelliği sayfaların hızlı yüklenmesini ve daha çok kişinin sitenizi ziyaret etmesine olanak sağlamasıdır.

2- Sitenizdeki sayfaların daha hızlı açılması, sitenize gelen kişilerin daha fazla sitenizde kalmasını sağlayacaktır. 

3- Cache eklentileri sayesinde sunucu daha az kaynak kullanacağı için fazla zorlanmayacaktır. Özellikle üyelik gerektiren siteler için çok önemlidir. 

4- Hız ve kullanıcı deneyimini iyileştireceği için SEO sıralamasında artış olacaktır. 

5- Önbelleğe alma TTFB’yi %90’lara kadar düşürmektedir. TTFB ilk verinin kullanıcıya döneceği zamana kadar geçen süreye denir ve açılımı Time to First Byte’dır. 

En İyi WordPress Cache Eklentileri  

Size ait olan bir sunuyu yönetiyorsanız veya paylaşımlı hosting kullanıyorsanız önbellek eklentilerinin katkısını göz ardı etmemek gerekir. En iyi Cache eklentilerini aşağıda sizlerle paylaştık. 

En iyi WordPress anlık bildirim eklentileri hakkında bilgi almak için: En İyi WordPress Anlık Bildirim (İleti) Eklentileri

LiteSpeed Cache

cache eklentilerinin yararları
WordPress Cache Eklentilerinin Faydaları

LiteSpeed Cache, 5 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılan sayfa yükleme süresini büyük oranda azaltan popüler bir eklentidir. Bu eklentide önbellek fonksiyonları sunucu düzeyinde yürütülmektedir. Bu eklentinin işlevi sunucunun önbellek motoru ile irtibat halinde olmaktır. Önbellek dosyaları WordPress dosya yapısında saklanmamaktadır ve PHP çağrılmasına gerek duyulmamaktadır. WooCommerce, Contact Form 7, WPML, Jetpack, Yoast, Wordfence gibi favori eklentilerle LiteSpeed Cache, bir önbellek eklentisinden çok daha fazlasını kullanıcılarına vaat etmektedir. 

WP Super Cache

WP Super Cache, ücretsiz ve açık bir kaynaklı eklenti olması birçok kişi olması tarafından kullanılmasını sağlamaktadır. Sitelerin önbelleğe alınmasında oldukça ünlü olan bu eklentinin en beğenilen özelliklerinden biri düzenli olarak eski dosyaları temizlemesidir. Önbellek modlarına sahip olması ile birlikte daha fazla kontrol isteyen kullanıcılara da hitap eden WP Super Cache, tercih edebileceğiniz bir eklentidir. 

W3 Total Cache

Önbellek eklentilerinin artıları nelerdir
Önbellek Eklentileri

Her türlü hosting ile uyumlu olan W3 Total Cache, mobil dostu olması, SSL desteğini bünyesinde bulundurması ve ücretsiz açık kaynaklı bir eklenti olması sebebiyle tercih edilen eklentiler arasında bulunmaktadır. Sitenizi optimize etmek için gerekli olan bütün önbellek özellikleri sahip olan W3 Total Cache listemizde kendine yer bulmayı başarıyor. 

WP Rocket

WP Rocket, hızlı kurum ve basit kullanıcı arayüzü ile ön plana çıkmaktadır. Ücretsiz sürümü bulunmayan WP Rocket, önbellek hızına ihtiyaç duyan online satış siteleri tarafından tercih edilmektedir. Tarayıcı ve kullanıcıyı önbelleğe alabilmesi ile beğenilen ayrıca WP veritabanını temizleme ve kullanılan kaynak sayısını kaldırmak veritabanı optimizasyonunu da  bünyesinde bulundurmaktadır. 

Lazyload özelliğini de bünyesinde bulunduran WP Rocket, siten hızını arttırmak için CloudFlare ile de uyumludur. WP Rocket sayesinde önbelleği önceden yükleme, küçültme ve birleştirme araçlarını kullanabilirken Google fontlarının optimizasyonunu da yapabilirsiniz. 

Cache Enabler

Cache eklentisine bütçe ayırmak istemiyorsanız Cache Enabler eklentisini kullanabilirsiniz. Cache Enabler, WebP formatını destekleyen ilk WordPress Cache eklentisidir. Basit bir kullanıcı arayüzüne sahip olan Cache Enabler, çoklu site desteği ve önbellek temizleme için hem manuel hem otomatik seçenekleri bünyesinde bulundurmaktadır. Verimli, hızlı ve yapılandırması kolay bir eklenti olarak listemizde kendine yer bulmayı başarıyor. 

En hızlı Cache eklentisi gibi bir ifade söylemek doğru olmayacaktır çünkü alacağınız performans; sunucu, yapılandırma gibi etkenlere değişiklik gösterecektir. Başka bir site için iyi sonuç veren eklenti sizin sitenizde vermeyebilir o yüzden birkaç eklenti deneyebilir ve Pingdom gibi bir online hız testi aracı ile sonuçlara göre eklenti seçebilirsiniz. 

Bu yazımızda siz kıymetli okuyucularımız için En iyi WordPress Cache eklentileri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı ve bilgi verici bir içerik olmuştur. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu