SEO

Tek Sayfa Siteler İçin SEO

‘’Tek Sayfalık Web Siteleri’’ duymuş veya biliyorsanız büyük bir ihtimalle SEO veya Web geliştirme işi ile uğraşıyorsunuzdur. Daha net ve anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse sadece bir HTML sayfasından oluşan sitelere tek sayfa siteler denir. Bu sayfadan sitenin bütün bölümlerine ulaşabilir Diğer bütün siteler gibi tek sayfa sitelerde de üstte bir menü çubuğu bulunmaktadır. 

Her ne kadar birçok sektörde işlerini sürdüren firmalar güzel gözükmesinden dolayı tek sayfalık siteleri tercih etse de bu siteler SEO açısından oldukça eksik kalmaktadır. 

Firmanız için tek sayfalı site seçmek doğru mudur? SEO tarafını düşündüğümüz zaman tek sayfalı sitelerin ne gibi artıları ve eksileri vardır? Bu soruların cevabını içeriğimizde anlaşılır bir şekilde bulabileceksiniz. 

Adım 1: Tek Sayfalık Bir Web Sitesinin İşletmeniz için Uygun Olup Olmadığına Karar Verme

Tek Sayfalı WEb sitesi ile işletmeye uyumluğu

Cevabını vermeye çalışacağımız soruların başında bu soru gelmelidir. Aslında düşündüğümüz zaman tek sayfalı siteler ilk bakışta sizin için ideal olmayabilir yine de denemek istiyorum diyorsanız bu konu hakkında çalışmalar yaparak sonuca gitmeyi deneyebilirsiniz. 

Eğer tek sayfalı bir site kullanıyorsanız hedeflediğiniz trafiği elde etmeniz zor olacaktır çünkü sitenizde gösterilecek fazla içerik bulunmamaktadır. İhtiyacınız olan içerik sayısını tutturamadığınız için anahtar kelime ve ilginizi çekecek konular hakkında fazlasıyla sorun yaşayacaksınız. Google, sizin için en önemli trafik kaynakları arasında ise tek sayfalı site ile trafik çekmek çok sağlıklı bir durum olmayacaktır. Mevcut olarak böyle bir sayfanız varsa mümkün olan en kısa sürede birden çok sayfası olan bir siteye çevirmelisiniz. 

Tabii ki bazı işletmeler başlangıç döneminde kapsamlı bir SEO çalışmasına veya kampanyasına ihtiyaç duymayabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaştığınızı düşünüyorsanız SEO hedefiniz insanların marka ismi marka isminizi seçerek arama yapmalarını sağlamaktır.

1- Tek sayfalı siteler ucuzdur, hızlıdır ve bu sayfaların yönetimi kolaydır.

Tek sayfalı siteyi ortaya çıkarmak kolay ve zahmetsizdir çünkü Wix, Strikingly ve IM Creator gibi sayfa oluşturucu siteler hizmet vermektedir. Oldukça çabuk bir şekilde tek sayfalı site sahibi olabilirsiniz. Eğer tek sayfalı site sahibi olmak istiyorsanız themeforest platformunun size sunduğu alan tasarımlarına da göz atmayı düşünebilirsiniz. 

2- Tek sayfalı siteler mobil kullanıcı deneyimi açısından daha avantajlıdır.

Mobil cihazlara daha rahat ve kolay adapte olan tek sayfalı siteler, duyarlı tasarım şeklinde ortaya çıkarıldıkları için hepimizin günlük hayatta kullandığı hatta elinden düşürmediği tablet – akıllı telefon gibi elektronik cihazlarda göze daha hoş gelmektedir. Akıllı telefonlarda ekran daha küçük olduğu için insanlar linklere tıklamaktan daha çok ekranı aşağı kaydırmayı sevmektedir. 

3- Tek sayfalı siteler yüksek dönüşüm sunma potansiyeline sahiptirler.

Tek sayfalı siteleri gezinti bakımından değerlendirdiğimizde çok daha temel tercihler ile karşımıza çıkmaktadır. Elimizde bulunan bütün sözcük öbekleri, dönüşüm hunisi dediğimiz sistemin içerisinde yer aldığı için bu süreç çok daha sorunsuz ve çabuk bir şekilde ilerlemektedir. Her ne kadar güzel bir şey olsa da tek sayfa sitelerin de iyi bir şekilde optimize edilmesi gerekir. Sitenizi optimize etmek istiyorsanız aşağıda verdiğimiz önerileri değerlendirmeye alabilirsiniz. 

Adım 2: Tek Sayfalık Sitelerinizi SEO Dostu Yapmak

Tek Sayfalı sitelerinizi SEO DOstu yapmak çok kolay!

Her site için geçerli olabilecek optimizasyon sırası tek sayfalı siteleri de kapsamaktadır. Yani bu adımları sırasıyla yerine getirirken herhangi bir kolaylık veya basitlik bekliyorsanız yanıldığınızı söyleyebilirim. Sadece birkaç farklı adım atarak optimize etmeniz gerekir.

1. Anahtar Kelime Planlaması ve Eşleştirme

Bu işlerle bir süredir ilgilenen herkes anahtar kelime araştırması yapmanın ve bu anahtar kelimelerin sayfada eşleşmesinin fazlasıyla elzem bir durum olduğunun farkındadır. Tek sayfalı sitem var anahtar kelime araştırmama gerek yok fikrini benimsediyseniz yanılgıya düştünüz demektir. SEO çalışmaları yaparak hedeflediğiniz trafiğe ulaşmak için yapmanız gereken birtakım şeyler bulunmaktadır. 

1.1 Anahtar kelime araştırmasını doğru bir biçimde yapın.

Tek sayfalı siteler zaman zaman çok farklı verilerle karşınıza çıkabilir. Anlam veremediğiniz anahtar kelimelerden bile trafik elde ettiğinizi görebilirsiniz. Tek sayfalı sitelerde içerikler çok fazla olamayacağı için ihtiyacınız olan anahtar kelimelerin hepsini bu içeriklerin içine yerleştiremeyeceğiniz yadsınamaz bir gerçektir. İşinize en çok yarayacak olan anahtar kelimeleri iyi bir şekilde analiz edip içeriklerinize yerleştirmelisiniz. Tabii ki anahtar kelimelerinizi doğru bir şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz. Durum böyle olunca karar verme süreciniz hem uzayacak hem de biraz sancılı olacaktır. 

1.2 Anahtar kelimeleri ilgiye göre bir araya getirin ve içerik bölümlerinde gerekli eşleştirmeleri yapın.

RankBrain algoritması ile birlikte SEO’nun, anahtar kelime ile olan ilgisi ‘’uygunluk’’ terimine kaymıştır. Hazırladığınız içerik arama yapan kişinin tercihiyle ne kadar ilgili ise sayfanızın yüksek sıralarda gözükme olasılığı da artacaktır. 

Tabii ki seçmiş olduğunuz anahtar kelimelerde birbiri ile alakalı olmalıdır. Bazı anahtar kelimeler fiyat planlarında, bazıları konumda, bazılarının ise ürün türlerinde bir araya gelmesi daha doğrudur. Anahtar kelimelerinizi ilgiye göre bir araya getirmek hazırladığınız içeriğin çok daha güçlü ve iyi gözükmesine neden olacaktır.

Eğer  birden fazla sayfaya sahip bir site kullanıyor olsaydınız anahtar kelimeleri bu sayfalara yayabilirdiniz ancak tek sayfalı sitelerde bunu yapmanız pek de olası gözükmemektedir. Durum böyle olunca özenle seçmiş olduğunuz anahtar kelimeleri gruplara ayırarak kullanmalısınız. Belirlediğiniz her anahtar kelime grubunun belli bir amaca sahip olması gerekir. 

2- İçeriği Yapılandırın ve Optimize Edin

Uygun olan anahtar kelimeleri seçtikten sonra içeriğinizi optimize etme kısmına geçebilirsiniz. 

2.1 İçerik kısımlarını <div> kullanarak ayırt etmelisiniz.

<div> ne demek bilmiyorsanız öğrenmek için geliştirici ekibinize veya sitenizin tasarımını yapan kişi veya kişilere sorabilirsiniz. Tek sayfalı bir siteyi optimize ederken tercih etmeniz gereken en iyi yöntem sayfanın bütün kısımlarını ayrı ayrı <div> kullanarak birbirinden ayırmaktır. 

2.2 Her kısım için H1 etiketi oluşturun.

Normal şartlar altında sadece bir tane H1 etiketi kullanılmalıdır. H1 demek sayfanızdaki içeriğin ne olduğunu anlatan en önemli kısımdır. Tek sayfalı bir site kullandığınız için her kısıma H1 etiketi kullanabilirsiniz. Her kısımda sadece bir tane H1 etiket kullanmaya özen gösterin. H1 etiketlerinin anahtar kelime optimizasyonunda değerlendirildiğini aklınızdan çıkarmayın. 

2.3 Her kısım için anahtar kelime optimizasyonu gerçekleştirin.

Kullanacağınız anahtar kelimelerin H1 etiketinde bulununan görsellerin alt etiketinde, içeriğin kendisinde ve <div> ID bölümlerinde geçirmeye özen göstermelisiniz. 

3. Çapa Metinlerini Ayarlama

Sitenizde sayfa arası geçişleri kolay bir hale getirmek istiyorsanız Çapa linkleri en önemli bölümlerdendir. Kullandığınız site tek sayfalı bir site olduğu için, kullanıcıları doğru yere yönlendirmeniz ve okuyucuların içeriğinizde doğru bir şekilde gezinmelerini sağlamanız gerekir. Google sitenizi tararken tüm yaptığınız işlemleri göz önüne alacaktır. O yüzden anahtar kelime optimizasyonu yapacağınız zaman bu durumu avantajlı bir şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz. Tabii ki anahtar kelimelerin ve çapa linklerinin içerik ile ilgili olması son derece mühimdir. 

4. Sayfa Hızını Optimize Etme

Tek sayfalı site kullanmak demek içerik ve sayfa kaynaklarının tek bir sayfa üzerinde bulunması demektir. Tabii ki durum böyle olunca sayfanızın boyutu istemediğiniz boyutlara çıkabilir ve siteniz hem yavaşlar hem de yavaş açılır. Bu sorunun çözümü ‘’ tembel yüklenm2 ‘’ olarak bilinmektedir. 

Tembel yüklenme ne demek merak ediyorsanız hemen açıklayalım. Sitenize gelen bir kullanıcı sayfayı aşağıya doğru kaydırdıkça sayfadaki yazılar yüklenecektir. Böylelikle sayfanız daha hızlı olacak ve kullanıcılar için daha iyi bir gezinti sağlayabileceksiniz. Sayfa hızınızın iyi olması için yapılabilecek her şeyi yapmanızı şiddetle öneriyoruz. Sayfanın hızlı yüklenmesi kullanıcılar için oldukça önemlidir. 

5. Backlink Oluşturma

Site ayırt etmeksizin link oluşturma her site için öenmli bir husustur. Tabii ki sitesinde yeteri kadar içerik olmayan siteler için iki kat daha mühimdir. Site içinde mevcut olarak yapabileceğiniz optimizisyon çalışmaları az olacağı için bu linkler vasıtsaı ile trafil elde edebileceksiniz.  Böylelikle zaman kazanmış olacaksınız. İçerik hazırlamak ile geçireceğiniz vakti başka site sahipleri ile kontak halinde olarak geçirebileceksiniz. 

Adım 3: Analytics’in Uygulanması

Tek Sayfalı Siteler İçin SEO

Tek sayfalı bir siteye sahipseniz mutlaka sitenizin verilerinden haberdar olmalı ve site performansınızı takp etmelisiniz. Analiz etme sürecinin biraz zor olduğunu söyleyebiliriz. Çok sayfalı sitelerde sayfa görüntülenme sayısı ve dönüşümler sayesinde neyin ne olduğunu anlayabilirsiniz. Tek sayfalı sitelerde görüntülenme sayıları çok farklı bir şekilde hesaplanıp veri olarak karşınıza çıkarılmaktadır. 

Google Analytics verilerini kullanırken sayfalarınızı doğru URL elementlerini takip edeceği şekilde yapmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse index.html, index.htm#section1, index.htm#section2, index.html#section3 gibi bölümler kullanabilirsiniz.

Tek sayfalı siteler her firma ve işletme için ilk tercih olmasa da bu sitleri kitabına uygun bir şekilde kullanabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken şey siteyi SEO dostu bir site haline getirmek için uğraşmaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu