Sosyal Medya

Sosyal Medya Danışmanlığı Nedir?

İnternet kullanımı her geçen gün hayatımızı kolaylaştıracak ya da konfor alanımızı yükseltecek bir gelişimle karşımıza çıkıyor. En önemli pasta dilimi ise sosyal medya platformlarına ait. Dünya nüfusuna baktığımızda internet kullanan 5 milyar sosyal medya kullanan ise 4.6 milyar insan olduğunu görüyoruz. Sosyal medya hesapları artık şirketleri, markaları ve projeleri de temsil ediyor. Bu sebeple bu hesapların süreç yönetimlerini profesyonel birilerinin yapması önem kazanıyor. Bu ihtiyaç yeni trend olan bir mesleği ortaya çıkarıyor; Sosyal Medya Danışmanlığı.

Sosyal medya danışmanlığı, firmanın hedef kitlesine sosyal medya üzerinden ulaşması ve onlarla etkileşimde bulunması için yapılan/yapılacak tüm işlerin bütününü yöneten kişi/ajanslardır.

Öncelikle sosyal medya alanında henüz sayfalarınız olmayabilir. Ya da sadece sayfanız var olabilir ama aktif kullanmıyor olabilirsiniz. Ya da belli bir enerjisi olan ve bu enerji çok yükseldiği için daha profesyonel bir yönetime ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Her durumda sosyal medya süreciniz bulunduğu koşuldan daha iyi bir noktaya gelmesi için proje hazırlanır. Öncelikle hangi platformlarda sayfanız bulunması gerektiği ve ne şekilde yönetileceği planlanır. Daha sonra süreç hızlı bir şekilde başlar. Markayla ilgili duyurular ve kampanyalar bu alanlardan hedef kitleye duyurulur. Mevcut ve potansiyel müşterilerle doğrudan etkileşim içine girilir. Hedef kitlenin markanıza dair olan algısı yönetilebilir. Marka bilinirliği artırmak için çeşitli çalışmalar düzenlenir. Performans istatistikler takip edilerek düzenli bir şekilde analizleri yapılabilir. 

Sosyal Medya Danışmanının İş Süreci

Her markanın ihtiyaçları farklı olduğu için yapılacaklar listesinde de farklılıklar oluşabilir. Bu farklılıklar kendi içinde de belirli zamanlarda güncellenebilir. Bu çalışmada çıkan planlamalar genel aksiyonu yansıtır ve çeşitli kriz süreçlerinde ya da planlamaya sonradan dahil olan konularda izlenecek yol değişebilir. 

Sosyal medya hesaplarının kurumsal ya da bireysel olarak istenen marka planlamasına göre;

  • Hesapların her biri optimize edilir,
  • Markanın gelişmek ya da ilerlemek istediği yönde gönderi planı hazırlanır,
  • Paylaşılacak gönderilerinin oluşturulması ve paylaşılması günlük enerjiyle gerçekleştirilir,
  • Satışa yönelik bir sayfa yapısı varsa bu konuya yönelik geri dönüşlerin artırılması için bir çalışma yürütülür,
  • Sosyal medya sayfaları dışında bir web sitesine sahipseniz oyuna sitede dahil edilir ve sayfalarla site arasında paralel bir bağ kurulur. 

Tüm bu çalışmalar rutin sayfa yönetim sürecinde sosyal medya danışmanının çalışma başlıklarına örnek olarak sıralanabilir. 

Sosyal Medya Danışmanlığının Fiyatlandırılması

Sosyal medya danışmanlıklarında bütçe belirlenirken birçok konu başlığı dikkate alınır. Her şeyin sıfırdan başlaması ile var olan bir sayfa yapısının devam ettirilmesi gibi birçok seçenek vardır. Yönetiminin istenildiği sosyal medya sayfalarının sayısı, planlamaya göre gerekli olan gönderi sıklığı, reklam çalışmaları, özel gün aktiviteleri, her sosyal medya platforma farklı içerik oluşturma, içeriklerin hazır gelip gelmemesi gibi başlıklar bütçeyi oluşturan başlıklara örnek olarak verilebilir.

Popüler sosyal medya hesapları arasında Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIn yer alabilir. Mecraların her birinin topladığı kitle profil bakımından farklılaşabilir. Bir kişi hepsini kullansa dahi her birinde farklı konulara ulaşmak ister. Bu sebeple her bir platformda aynı projenin farklı yönleri ön plana çıkarılarak verilebilir. Bu sebeple “Instagram sosyal medya danışmanlığı” dediğimizde bu alanın hedef kitlesini tanıyan ve ona göre içerik oluşturabilen bir uzman bakışı gereklidir. Tüm bu detaylar düşünüldüğünde çalışma kapsamı netleşir ve uygun bütçelendirme yapılır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu