Sosyal Medya

İçerik Oluşturmak İçin 11 İpucu

İçerik Kraldır!

İçerik üretmek oldukça düşünce yoğunluğu gerektiren bir iş. Kendini tekrarlamamak ve her zaman yaratıcı şeyler üretmek zaman zaman kişileri zorluyor. Özel bir yoğunlaşma gerekiyor. Peki markalarınız için sosyal medya içerikleri üretmek istiyorsanız nelere dikkat etmelisiniz. İşte size 11 ipucu!

Sektörü Öğrenin.

Siz bir ajans bünyesinde çalışıyor olabilirsiniz fakat elinizdeki markalar her sektörden olabilir. B2B çalışanından B2C çalışanına kadar. Gıda sektöründen, teknoloji sektörüne kadar. Bu yüzden öncelikle sektörü araştırmak ve kendinizi o sektörün bir çalışanı gibi görmekte fayda var.  Sektöre olan hakimiyetiniz, doğru içerikler üretmenizi ve markalarınızı mutlu etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca sektör hakkında ne kadar bilgili olursanız gelen müşteri sorularını o kadar net ve hızlı cevaplayabilirsiniz.

Kendinizi tekrarlamayın.

Yeni içerikler hazırlarken daha önce yazdıklarınızı kontrol edin. Özellikle birden fazla marka için içerik üretiyorsanız tekrara düştüğünüzü fark edemeyebilirsiniz. Bu yüzden içinizde bir şüphe oluştuğunda dönüp önceden yaptığınız paylaşımları kontrol etmekte fayda var.

Özgün olun.

Başarılı işlerden etkilenebilirsiniz fakat yaptığınız işlerde her zaman özgün olun. Yapılmış işleri incelerken size yeni fikirler vermesine izin verin. Asla yapılmış bir içeriği kendinize uyarlamayın. Bu müşteriye ve markaya olan saygısızlık olur. “Kimse bu işi bilmiyordur bir şey olmaz” diye düşünmeyin. Unutmayın internet uçsuz bucaksız bir yer. Emin olun ki özgün bir içerik üretmeyip, var olanı kullanıyorsanız bunun farkında olan insanlar olacaktır.

Mola verin.

Tıkandığınızı hissettiğiniz anda kendinizi zorlamayın. Bir kahve molası vererek beyninizin dinlenmesine izin verin. Böylelikle tekrar bilgisayar başına oturduğunuz zaman yenilenmiş ve tekrar odaklanmak için güç toplamış hissedeceksiniz.  Yaptığınız işin fikir üretmek olduğunu unutmayın. Siz bir makine değilsiniz. Molaya ihtiyacınız olabilir.

Abartılı vaatlerden uzak durun.

Süslü cümleler kurmak isterken abartılı vaatlerde bulunmayın. İçeriklerinizin her zaman gerçeği, var olanı yansıtması gerektiğini unutmayın. Böylelikle müşterilerinizin, marka hakkında internetten edindikleri bilgileri gerçek hayatta tecrübe ederken hayal kırıklığı yaşamamalarını sağlarsınız. Var olanın güzelliğini yansıtmanın, var olmayanı süslemekten daha doğru olduğunu hepimiz biliyoruz. Gerçekçi olalım.

Basit düşünün.

Simplicity is the Ultimate Sophistication”  – Leonardo Da Vinci

İçerik hazırlarken, proje ortaya çıkarırken olabildiğince basit düşünün. Çoğu zaman gözümüzün önündeki şeyi göremiyoruz çünkü en zor yolu seçiyoruz. Arkanıza yaslanın ve kolay olanını bulun. Basit düşünerek kendinize bulduğunuz bir çıkış noktası çoğu zaman en sıcak, en yaratıcı işlerin başladığı nokta oluyor.

Takım çalışmasına önem verin.

Arkadaşlarınızın fikirlerini merak edin ve önem verin. Sizin o an göremediğiniz bir şeyi onlardan duyabilir ya da size yeni bir gidiş yolu bulmalarını sağlayabilirsiniz.  Özellikle sıfırdan çalışmaya başlayacağınız bir marka için çalışma arkadaşlarınızın fikrini alarak ilerlemeniz daha güçlü içerikler ortaya çıkarmanızı sağlayacaktır.

İçinize sinmeyen içerikleri iptal edin.

Elinizdeki deadline’a uymak için içinize sinmeyen içerikler hazırlamış olabilirsiniz. Müşterinize göndermeden ya da paylaşmadan önce bu içerikleri iptal ederek yenilerini oluşturun. Unutmayın siz kendi yaptığınız işten şüphe duyarsanız, karşı tarafa istediğiniz şekilde geçmez. Alternatiflerini hazırlayarak en çok içinize sineni paylaşın. Siz kendinize güvenin, marka size güvensin.

Görsellerle içeriğinizi zenginleştirin.

En iyi etkileşimi almak için sadece içerik yeterli değildir. Stock sitelerinden içeriğinizi en iyi anlatacak görselleri araştırın ya da özel tasarımlarını hazırlayın. Kötü bir görselin içeriğinizi istediğiniz başarıya ulaştırmayacağından emin olun ve en iyisini bulana kadar araştırın.

Yazım hataları ve imla kurallarına dikkat edin.

Özellikle dikkatsizlikten ortaya çıkan aradaki harfleri atlayarak yaptığınız kelime hataları ya da imla kurallarına uymadan gönderdiğiniz içerikler, siz ne kadar özenle hazırlamış olursanız olun karşı tarafta özensizce hazırlanıp gönderilmiş imajı oluşturabilir. O yüzden içeriklerinizi hazırladıktan sonra tekrar gözden geçirin ve hataları bulmaya çalışın. Bu tarz küçük hatalardan dolayı revizyon istenmesine olanak tanımayın.

Not alın.

7/24 çalışın demiyorum fakat fikrin ne zaman aklınıza geleceği belli olmaz. İş yeri dışında aklınıza gelen bir fikri not almadığınız zaman unutma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu yüzden yanınızda bulunduracağınız küçük bir not defteri ya da cep telefonunuz yardımınıza koşacaktır. Böylelikle aklınıza gelen fikir cebinizde durabilecek ve istediğiniz zaman kullanabileceksiniz.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu