Web Tasarım ve Yazılım

Site Nasıl Oluşturulur?

Günden güne artmakta olan internet kullanımı ile kişisel ya da kurumsal birçok web sitesinin açıldığını görüyoruz. Haberleşme ve iletişimin odak noktası haline gelen internet dünyasında web siteleri de büyük önem taşıyor. İster kurumsal ister kişisel artık herkes kendilerine ait bir web sitesine sahip olmak istiyor. Bu da akıllara site nasıl oluşturulur sorusunu getiriyor. Hangi amaçla kullanılacak olursa olsun kişiler kendi bünyelerinde web sitesi oluşturabilme şansına sahipler. Ancak oldukça donanımlı bir web sitesine sahip olunmak isteniyorsa profesyonel firmalarla çalışılması gerekmektedir.

Site Oluşturma Aşamaları Nelerdir?

Site oluşturma aşamaları 7 farklı aşama ile gerçekleştirilir. Bunlar;

Web Barındırma

Web barındırma; sayfaları, görselleri, içerikleri ve siteyi görüntüleyebilmek amacıyla gerekli olan kaynakları içeren yere verilen isimdir. Kendi bilgisayarınızda işlevsel açıdan bir web sitesi oluşturabilirsiniz ancak sitenizi başkalarının görmesini istiyorsanız web barındırma kullanmanız gerekiyor. Pek çok türde, ücretsiz olarak bir web barındırma edinebilirsiniz ama bunların bazı dezavantajları olacaktır. Bu dezavantajlar;

  • Web sayfalarınızın depolandığı sunucu alan kapasitesinin az olması
  • Fazla trafik alındığı durumda bant genişliği limitlerinin az olması
  • Yayınlayacağınız içerik türlerine kısıtlamalar getirilebilmesi

Bu dezavantajları da göz önünde bulundurarak ücretsiz web barındırmaları kullanmak isteyip istemediğinize karar vermelisiniz.Eğer profesyonel bir firma iseniz kesinlikle ücretli güvenilir bir web barındırma hizmeti almalısınız.

Alan Adı Kaydetme

Alan adı yani domain, web sitesine giriş yapabilmek için internet kullanıcılarının tarayıcılarına yazabilecekleri URL’e verilen isimdir. Alan adları yıllık olarak ücretlendirilir. Alan adı kaydını ve web barındırma hizmetini tek bir sağlayıcıdan alabilirsiniz. Böylelikle tek bir hesap üzerinde olacağından işinizi kolaylaştıracaktır.

Web Site Planlama Süreci

İnternet sitesi oluşturma sürecinde verilmesi gereken bazı kararlar vardır.

  • Kurulmak istenen sitenin ne türde olacağına karar verilmelidir.
  • Ziyaretçilerin bu web sitelerinde nasıl gezinecekleri düşünülmelidir. Bir site haritası oluşturulmalı ve daha sonrasında gezinme yapısı geliştirilmelidir.
  • Web sitelerinin başarılı olmasındaki en büyük etken içeriktir. Bu yüzden içerik stratejinizin nasıl olacağına karar vermeniz gerekmektedir.

Web Sitesi Tasarlama ve Oluşturma

Site oluşturma sürecinin en karmaşık aşamasıdır. Bu aşamada dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;

  • Tasarımın Temelleri: İnternet sitesine uygun olan tasarımların ve bu tasarımların sitede nasıl kullanılacağıdır.
  • HTML Öğrenme: HTML bir web sayfasının kilit noktasıdır. Web sayfalarının HTML’i sizin yerinize kodlayan platformlar bulunur ancak web site kontrolünü sağlayabilmeniz açısından HTML öğrenmeniz gerekmektedir.
  • CSS Öğrenme: Web sitesinin görsel görünümünü web sitesinin tasarımına uyumlu olacak şekilde değiştirebilmek CSS öğrenme ile mümkün olacaktır.
  • Web Sayfası Editörleri: Farklı editörler web sitesinde farklı işlemler yapmaya yarar. Bu alanda basit metin düzenleyicileri kullanılabileceği gibi yazılımlar da kullanılabilir. Ayrıca içerik yönetim sistemi oluşturularak web sitesi güçlendirilebilir.

Web Sitesi Yayınlama

4. aşamada oluşturulanların 1. aşamadaki web barındırma sağlayıcısına aktarılma işlemidir. Bu işlemi, barındırma hizmetinde sunulan araçlar sayesinde yapabileceğiniz gibi standart FTP yazılımı sayesinde de yapabilirsiniz. Ne kullanmak istediğinize hosting sağlayıcınız ile karar verebilirsiniz ancak standart FTP desteğinizin olması gerekmektedir.

Web Sitesi Tanıtma

Web sitesi tanıtmanın en etkili yolu SEO yani arama motoru optimizasyonudur. SEO sayesinde siteniz arama motorlarında üst sıralara yerleşecek ve kullanıcıların sitenizdeki bilgilere, ürün veya hizmetlere ulaşmasını sağlayacaktır. İnternet sitesini tanıtmanın diğer yolları da; sosyal medya kullanımı, E-Mail pazarlama, dijital reklam modelleri ya da geleneksel reklam modelleridir.

Web Sitesi Bakımı

Site oluşturma sürecinin en son aşamasıdır. Bu aşamada siteyi güncel ve iyi durumda tutmak oldukça önemlidir. Her geçen gün piyasaya sürülen yeni cihazlar, yeni özellikler ve yeni standartlar ile sitenizin güncellemesini yaparak, belli testlerden geçirmelisiniz. Bu testlerle arama motorlarındaki istediğiniz performansın sağlanıp sağlanmadığını kontrol etmiş olursunuz. Ayrıca yeni içerikler girerek de sitenin güncel kalmasını sağlayabilirsiniz.

Eğer profesyonel web sitesi oluşturma firmasından ücretli hizmet almak istiyorsanız. Egegen firmamızı gönül rahatlığıyla seçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu