SEO

Site Haritası (Sitemap)

Web sitenizde birçok stratejik uygulama sayesinde trend yakalamanız ve hız kazanmanız mümkündür. Bu uygulamalardan biri olan site haritası, arama motorlarının ve kullanıcının web sitelerinde gezinmesini kolaylaştırarak internet sayfalarının çok daha hızlı bir şekilde crawl edilmesine dolayısıyla da arama motorlarında görünürlüğünün artmasına yardımcı olur. SEO uygulamaları açısından büyük öneme sahip olan site haritası, sayfalarınızın düzenli olarak yerleşmesini ve Google üzerinden rahatlıkla bulunmasını sağlar. 

Site haritası, arama motorları üzerinde sayfalarınızın rahatlıkla bulunmasının yanında sayfa içi gezinme deneyimleri açısından da kullanıcı dostu bir uygulamadır. Web sitelerinin SEO stratejisi için etkin şekilde kullanılan bir site haritası, arama motorları üzerinde içeriğinizin ön plana çıkmasını sağlar. Bu sayede kullanıcılar bağlantılar üzerinden kolayca sayfalarınızda gezinebilir. Peki, site haritası nasıl oluşturulur ve neden bu kadar önemlidir? Site haritasına dair bütün detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Site Haritası Nedir?

Site haritası, temelde web sitelerinin sayfa düzenlemeleri ve bağlantılarını oluşturmaktadır. Bu bağlantılar, web sitesi içerisinde sayfalar arasındaki geçişi sağlarken aynı zamanda arama motorları üzerinden bağlantı verme imkânı sunmaktadır. Bu sayede arama motoru tarama bütçeleri yani “Crawl Budget Optimization” uyumu sağlanır ve daha kısa süre içinde daha az maliyetli olarak gelişim sağlanır.

Site haritaları, hazırlanıp düzenlendikten sonra Google Search Console’a iletilir ve bu sayede arama motoru botlarının site haritasına erişmesi sağlanır. Site haritalarının oluşumu ise oldukça basitleştirilmiş uygulamalara tabidir. Bu sayede site haritanızı manuel olarak ya da bazı uzantılar yardımıyla oluşturmanız mümkündür. Burada tavsiye edilen; site haritasının manuel değil düzenli güncellenen bir otomasyon ile oluşturulmasıdır.

Site Haritasında XML Etiketleri

Site haritanızı düzenledikten sonra en önemli konu, dosyanızı Google arama motoru botlarına aktarmaktır. Bu aktarım, büyük boyutlu dosyalar göndermenizi gerektirebilir. Ortalama 50 MB boyutundan daha büyük yer kaplayan site haritalarının gönderilmesi Google tarafından kabul edilmemektedir. Google’a ileteceğiniz dosya uzunluğu en fazla 50 MB ve en çok 50.000 URL olabilir.

Bu nedenle siteniz için oluşturduğunuz site haritasını küçük parçalar halinde dosyalayabilir ve iletebilirsiniz. Bu durumda birden fazla sayıda site haritası oluşturmanız gerekecektir. XML ise bu noktada devreye girer ve bölünmüş dosya dizinlerinizi iletmek için kolaylık sağlar. Web siteniz üzerinden oluşturduğunuz site haritalarınızı dosya dizinlerine bölerek XML etiketleri yardımıyla iletebilirsiniz. Site haritası dizin dosyalarınızı aşağıdaki formlarda iletebilirsiniz:

  • Loc: Site haritasının konumunu belirtir.
  • Sitemap: Site haritasının dosyalandığı her alt dosya için belirlenen üst etiket.
  • Sitemapindex: Bütün dosyayı çevreleyen ana etikettir.

Web siteniz için oluşturduğunuz site haritanızı dosya dizinlerine ayırdıktan sonra Google’a gönderebilirsiniz. İşlemin tam olarak yürümesi için bütün site haritalarınızın aynı ortamda kaydedildiğinden emin olmanız gerekir. Bu sayede Google, dosya dizinlerinizi kolaylıkla yönlendirebilir. Google Search Console üzerinde bu şekilde 500 site haritasına kadar gönderim yapabilirsiniz.

Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Web sitenizde güncel site haritası oluşturmak ve her değişiklikte bu güncelliği korumak büyük önem taşımaktadır. Site haritası, işlevsel olarak web sitesinin kullanıcıların ziyaretini kolaylaştırmak ve organik trafik oluşturmak için uygulanması gereken bir süreçtir. Web sitesi içeriğinde yapılan değişiklikler ya da yeni eklenen içerikler, site haritasına dahil edilmediği takdirde sitenin tamamı için görünürlük problemi yaratabilir. Peki, site haritası nasıl oluşturulur? Adım adım site haritası oluşturma işlemini önemli noktalarıyla beraber ele alalım…

URL Toplama

Site haritası oluştururken bütün sayfaların URL’si listelenmelidir. URL listelemenin en kolay yolu Screaming Frog yardımıyla site oluşturmaktır. Screaming Frog için daha detaylı bir inceleme yapacağız. Manuel olarak ya da farklı uzantılarla listeleme yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hangi sayfaların dizinde yer alacağını belirlemektir. Bu noktada sayfa hızıyla ilgili bir sorun varsa, sayfa boş ya da hata veren bir sayfaysa dizine eklenmemelidir. Kusurlu sayfaların dizine eklenmesi sayfa hızı ve kalitesini düşürecektir. Bu da uzun vadede arama motoru botlarının sayfanızı terk etmesine neden olur. Ayrıca dizine eklenecek sayfalar markanız açısından bilgilendirici olmalıdır.

URL Kodlama

Site haritası oluştururken en önemli noktalardan biri de XML kodlamalarıdır. Site haritası için dizine eklenmesi gereken URL’ler belirlendikten sonra uygun şekilde düzenlenerek XML biçiminde kodlanır. URL kodlama işlemini aşağıdaki sırayla gerçekleştirebilirsiniz:

  • İlk adım olarak URL eklemek için <urlsetxmlns=”http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9″> etiketini açın. 
  • Eklemek istediğiniz URL’yi <url> / <loc> etiketlerini kullanarak dizininize ekleyin.
  • Site haritanız üzerinde daha çok ayrıntı eklemek istediğiniz durumlarda belirli özelleştirilmiş etiketler de kullanabilirsiniz. Bu etiketler; sayfanın son değiştirilme tarihi için <lastmod>, sayfanın değiştirilme sıklığı için <changefreq> ve sayfanın listelenme sırasındaki önemi için <priority> gibi özel etiketlerdir.
  • Son olarak da </url> / </urlset> etiketleriyle kapanış yapabilirsiniz. 

Screaming Frog ile Site Haritası Oluşturma

Site haritası oluşturmanın en kolay yolu, XML kodlarının Screaming Frog adlı uzantı üzerinden kodlama yapmaktır. Basit bir arayüze sahip olan uygulamayı kullanarak 5 adımda site haritanızı oluşturabilirsiniz. Öncelikle belirtmek gerekir ki Screaming Frog, 500’den daha az sayfa ile site haritası oluşturmak için ücretsiz sürümüyle kullanılabiliyor. Screaming Frog aracılığıyla site haritası oluşturma sıralamamız ise şöyle:

  • Screaming Frog yüklemesi yaptıktan sonra Mod> Spider’a girin.
  • Web sitenizin ana sayfasından aldığınız URL’yi “Enter URL to Spider” yazılı kısma ekleyerek Start kısmına tıklayın.
  • Uygulama üzerinde tarama işlemi tamamlandıktan sonra sağ alt kısımda çıkan “Completed” yazılı uyarıyla beraber işleminiz tamamlanır. Bu alanda sayı 500’ün üzerindeyse ayrı dizinler oluşturmak gerekecektir. Ancak 499 ve altında ise sonraki aşama için Sitemaps > XML sitemap’e geçin.
  • Bu aşamada; <priority>, <lastmod> ve <changefreg> gibi Google tarafından dikkate alınmayan öğeleri uygulama dışı bırakabilirsiniz.  
  • Son olarak “Next” kutucuğuna tıklayarak site haritanızı kaydedebilirsiniz.

Web siteniz için oluşturduğunuz site haritasını bu noktada Google’a aktarabilirsiniz. 

Site Haritası Google’a Nasıl Gönderilir?

Site haritanızı oluşturduktan sonra işin en önemli kısmı devreye girecektir. Oluşturduğunuz site haritası, işlevini Google Search Console üzerinden verimli ve hızlı bir şekilde taranarak gösterecektir. Bu nedenle oluşturduğunuz listeyi Google’ın bu uzantısına aktarmanız gerekir. Peki bu işlem nasıl yapılır. Site haritanızı Google Search Console’a aşağıdaki adımları takip ederek gönderebilirsiniz:

  • İlk olarak Google Search Console’a erişebilmek için web sitenizi doğrulamanız gerekir. Bu sayede sitenizi uygulamaya taratmak için platforma erişebilirsiniz.
  • Daha sonra ulaştığınız giriş sayfasından Google Search Console oturumu açın.
  • Oturum açtığınızda kendi web sitenizi de tanımlamış olacağınız için kenar çubuğunda web sitenizi görebilirsiniz. Bu bölümden web sitenizi seçerek işleme devam edin.
  • Açılan sayfada sol menü üzerinden Site Haritaları kısmına gelin.
  • Site Haritaları bölümünde önceden kullanılan bir site haritası varsa kaldırın.
  • Bu kısmı temizledikten sonra artık hazırladığınız site haritasını ekleyebilirsiniz. “Yeni site haritası ekleyin” yazılı kısma girin.
  • Site haritanızın yer aldığı dizini ekleyin ve ve “Gönder” kutucuğuna dokunun.

Bu işlem sırasını takip ederek oluşturduğunuz site haritasını Google’a gönderme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Site Haritası ve Crawl Budget Arasındaki İlişki

Site haritasının oluşturulma nedeni temelde web sitesinin yapısını arama motoru botlarının anlamlandırmasına yardımcı olmak yani SEO uyumlu bir web sitesi ortaya koymaktır. Web sitelerinin arama motoru botları aracılığı ile taranması site haritası ve crawl budget arasındaki bağlantı sayesinde gerçekleşir. Dolayısıyla site haritası, SEO stratejisi bakımından etken bileşenlerin başında gelir. Peki, site haritası ve Crawl Budget arasındaki ilişki nedir? 

Crawl budget yani tarama bütçesi, Google botlarının web siteleri üzerindeki hangi sayfaları ne sıklıkla taradığını ifade eder. Bu tarama süreci ise site haritası, web sitesinin internal link akışı ve bilgi mimarisi üzerinden ilerler. Doğrudan Google tarafından yapılan açıklamalar, site haritasına sahip olmayan bir internet sitesinin de arama motoru botları tarafından taranabileceğini söyler fakat realitede site haritası taşıdığı yönerge niteliği ile arama motoru botlarının işini epey kolaylaştırır.

Site haritası, tarama bütçesini efektif kullanmayı kolaylaştırması ve aslında organik büyüme hedeflenen sayfaları arama motoru botlarına doğrudan sunması açısından crawl budget ile doğrudan ilişki içerisindedir.

Google botlarının internet sitesinde yer alan ve taranması istenen tüm sayfalara mümkün olan en kısa sürede ulaşması, internet sitesine ayırdığı taramam bütçesini efektif kullanmasına ve sitenin bütününe yaymasına işaret eder. Bu durumun doğal bir neticesi olarak da SEO stratejisi kapsamında organik büyüme hedeflenen tüm sayfa yapılarının Google tarafından anlamlandırılmasına zemin hazırlanır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu