SEO

Canonical URL Nedir?

SEO sektöründe uzun zaman bulunan ancak ilk başlarda değerini bilinemeyen bir şeydir Canonical URL. Neden Canonical diye merak edenler için ismini rel=”canonical” etiketinden aldığını belirtebiliriz. Kopya içerik problemini çözmek isteyen birçok seocu bu etiketi kullanmaktadır. 

Söz konusu Canonical URL olunca birçok farklı fikir ile karşılaşmış olacağınızı tahmin ediyoruz. SEO bakış açısına göre Canonical URL’yi şu şekilde tanımlayabiliriz. ‘’Canonical URL, ziyaretçilerinizin görmesini istediğiniz URL’’ olarak bilinmektedir. Anasayfayı tanımlamak için Canonical URL kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse;

1- www.example.com

2- example.com

3- https://www.example.com

4- http://www.example.com

5- example.com/home.asp

6- www.example.com/index.html

Bakıldığı zaman yukarıda yazdığımız bütün URL’ler farklıdır. Arama motorlarının özelliklerini düşündüğümüz zaman bu durum çok fazla problemi de ortaya çıkarmaktadır.

Canonicalleştirme işlemi de tam bu noktada ortaya çıkıyor. Canonicalleştirme dediğimiz şey birçok URL arasından en iyi URL’yi seçmektir. Tabii ki zaman zaman yanlış seçimde olabilmektedir. Bu durumu şöyle anlayabilirsiniz. Almak istediğiniz ürün belli fakat her seferinde farklı bir sayfa ile karşılaşıyorsunuz. Site sahipleri, kopya içerik ve dahili-harici link problemleri ile karşı karşıya kalabilir. 

Canonical

Böyle bir şey yaşamamak için arama motorlarına ve kullanıcılara canonical URL yardımı ile tercih edilen sayfanın hangisi olduğunu bildirmektir. Farklı bir öneri arıyorsanız sayfanın tüm varyasyonlarını canonical URL’ye yönlendirebilirsiniz. Bütün arama motorları canonical etiketini desteklemektedir. 

Canonical etiketleri ve kopya içerik konusu her zaman tartışmaya açık bir konu olarak karşımıza çıkmıştır. www olan ve olmayan URL’lerin canonicalleştirilmesi sorusu her zaman sorulmuştur. Ek olarak yapılması gereken şey bu işleme ihtiyacı olan sayfa var mı yok mu analiz etmektir. 

Aslında bu sorunun cevabı şudur diyebileceğimiz bir şey yok çünkü arama motorları her URL’nin sonunda bulunan ‘’/’’ işareti dahil birçok noktada canonicalleştirme işlemi yapmaktadır. Tabii ki küçük büyük harf farklılıkları gibi durumlarda bu sürece dahildir. 

Birçok web sitesinin birbirine benzeyen ancak farklı URL’lere sahib 10-15 sayfası olabilir. Bu durumda tek bir URL belirleyebilirsiniz. Bunun için bu etiketi kullanarak tüm sayfaları en otoriter sayfaya yönlendirebilirsiniz. Bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. En doğru URL’yi içeren canonical etiketini kopya içeriklerin olduğu URL’lerin <head> kodunun içerisine yerleştirmektir. 

Canonica terimi anlam olarak en basite indirgeme olarak da bilinmektedir. Canonical URL’nin gözükmesini istediğiniz en önemli ve en basit versiyonu olduğunun kesinlikle farkında olmanız gerekmektedir. Google, bu yöntem ile linkleri, içeriklerin sıralama sinyallerini ve URL’leri kolaylık iyileştirebilirsiniz. 

Canonical etiketini kullanmak URL yönlendirmeleri için zaman zaman iyi bir tercih olacaktır ancak bazı durumlarda 301 kalıcı yönlendirmelerini kullanmak çok daha faydalı bir tercih olacaktır. 

Canonical Etiketi Doğru Bir Biçimde Nasıl Uygulanır?

canonical URL nedir

Canonical etiketini bir sayfanın HTML kodlarının üst kısmında bulabilirsiniz. Canonical etiketi, meta açıklama, başlık etiketi ve robot etiketleri aynı yerde bulunmaktadır. Üstte verdiğimiz example.com örneğine bakacak olursak etiketiniz şu şekilde olmalıdır;

  • <link rel=”canonical” href=”http://www.example.com/“/>

Tercih Edilen URL’yi veya Alan Adını Ayarlamanın Diğer Yolları

Canonical URL belirlemek için birçok yol vardır ve bu yolları aşağıda sizlerle paylaştık;

1- Canonical linkler için HTTP yerine HTTPS tercih etmek

2- Google Search Console’da tercih edilen alan adını belirlemek

3- HTTP başlık kısmında bir canonical link belirlemek

4- rel=”canonical” link elementini kullanarak tercih edilen URL’yi belirlemek

5- Dinamik parametreleri kullanma yöntemini belirlemek

6- Aynı içerik için tercih edilen URL’leri site haritasında göstermek

7- Canonical olmayan URL’lerin için 301 yönlendirmeleri kullanmak

Canonical URL belirlemeniz gerekir siz yapmazsanız Google, en iyi URL’yi bulmak için çalışmalarına başlayacaktır. Google’ın tavsiyeleri aşağıdaki gibidir;

1- Aynı sayfa için farklı sayfaları canonical URL olarak belirleme hatasına düşmemelisiniz..

2- Robots.txt dosyasını bu süreçte kesinlikle kullanmamalısınız. 

3- Canonicalleştirme sürecinde URL kaldırma aracı kullanmamalısınız çünkü bu araçlar bir URL’nin tüm versiyonlarını aramadan kaldırmaktadır.

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için Canonical URL nedir ve Canonical etiketi nasıl kullanılır sorularının cevabını vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı bir içerik olmuştur. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu