SEO

SEO için Meta Etiket Kullanımı ve Önemi Nedir ?

SEO’nun olmazsa olmazlarından olan meta etiketleri, arama motoru optimizasyonunun temellerinden biri olarak kabul edilir. Web sitenizin aramada özellikle sosyal medyadan ya da farklı linklerden gelenlerden değil organik olarak sıralamada bir gözükmesini hatta daha da yukarılarda karşınıza çıkmasınıistiyorsanız, meta etiketleri kullanmanız gerekecek. Meta etiket terimi kulağa ne kadar teknik gelse de, öğrendiğiniz takdirde dakikalarınızı bile almayacak ve her içeriğinize kolayca yapabileceksiniz. Kısacası meta etiketler, web sayfalarınızın kısa açıklamalarıdır diyebiliriz. Arama motorları, bir web sitesinin herhangi bir arama sorgusu için iyi bir arama sonucu olup olmadığını belirlemek adına bu meta etiketleri veya açıklamaları kullanır. Bugün sizlere SEO için meta etiketi kullanımı nedir ve etkisi nelerdir bunlara göz gezdireceğiz.

Meta Etiket Nedir

Daha çok wordpress tabanlı siteler için kullanılan ve eklentiler ile sağlanan meta etiketler, arama motorlarına sayfa hakkında önemli bilgiler sağlayan ve HTML kodunun baş bölümünde yer alan öğelerdir. Özellikle SEO için oldukça fazla öneme sahip olan meta etiketleri ile sayfalarda üst sıralara çıkmak daha hızlı olabilmektedir. Bunlar Meta Başlıkları, Meta Açıklamaları ve Başlıklardan oluşmaktadır. Genel meta etiketler ve meta anahtar kelimeler olarak adlandıracağımız  bölüm birbirinden farklıdır. 

Meta başlık, bir web sayfasının seçilen hedeflenen anahtar kelimeler için sıralamasını etkileyen en güçlü unsurlardan biri olduğu için kullanıcılar açısından büyük bir güce sahiptir. Bir meta başlığın, mümkün olduğunca üst sıralarda yer almak ve kullanıcıları bir siteye girmeye ikna etmek için önemli anahtar kelimeleri planlı ve araştırılarak kullanılması gerektiği anlamına gelir. Meta etiketler geçmişte olduğu kadar, hatta daha da fazla önem kazanmaya devam ediyor. Burada dikkat etmeniz gerken kural ise bahsettiğimiz üzere gerekli toollardan ve Google’da yer alan rakiplerin içeriklerinden nasıl yaptıklarına göz gezdirmek ve kendinize bir liste oluşturmaktır.

Meta Etiket Türleri Nelerdir

Başlık etiketleri, meta açıklamalar, meta içerik türleri ve robots.txt etiketleri dahil olmak üzere web sitenize ekleyebileceğiniz oldukça uzun bir meta etiket listesi vardır. Bazıları, içeriğinizin arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olmak gibi harika avantajlar sunarken, bazıları son zamanlardaki Google güncellemeleri ile neredeyse hiçbir işe yaramayacak özelliklerdir. Sizlere belirttiğimiz meta etiketleri listesini okuyarak bilgi edinebilir, çalışmalarınızda bunlara daha fazla yer verebilirsiniz.

Aşağıda verilen listede meta etiket türleri ve bunların ne için kullanıldığını sizler için derledik.

  • Başlık etiketi: Başlık, adından da anlaşılacağı üzere bir web sitesi sayfasının başlığıdır ve bir sayfanın başlığında ve o sayfanın tarayıcı sekmesinde görünür. Kullanıcıların bunu görerek tıklayacaklarını unutmamak gerekirken hem Google’a hem de Google’da arama yapanlara web sayfanızın veya içeriğinizin neyi kapsadığını belirtmektedir. Ayrıca, arama motoru sonuç sayfalarında, arama yapanların sitenizi görüntülemek için tıklayabilecekleri bağlantılı metin olarak görünür. Kullanıcıyı harekete geçirecek kesin ve merak edebilecekleri kelimeleri geçirmeniz tıklamanızı artırmak için oldukça önemlidir.
  • Meta açıklama: Meta açıklamayı kısaca özetleyecek olursak , bir web sayfasının önsözü olarak nitelendirebiliriz. Google yer alan başlığınızın altında görünür ve arama terimleriyle alaka düzeyine ve sağladığı değere göre arama kullanıcılarını bir siteyi ziyaret etmeye ikna etmeye hizmet eder. Özellikle anahtar kelimeleri buralarda kullanmak yine sizin için faydalı olacaktır.
  • Robots.txt etiketi: Robots.txt meta etiketleri, Google’a serplerde listelenmek üzere içeriği değerlendirirken hangi içeriğin not edileceğini veya yoksayılacağını söyler. Google’a makalelerdeki bağlantıları not etmesini, bağlantıları yok saymasını, web sitesi resimlerini yok saymasını ve web sayfalarını yok saymasını söyler.

Meta Etiketlerin SEO’ya Etkisi

Kullanıcı istediği bilgiye erişmek için Google’da arama yaptığında neden sizin sitenize tıklamalı diye hiç düşündünüz mü? Burada önemli olan nokta kullanıcının önüne sizin içeriğinizin çıkmasını sağlamak ve onu meraklandırmakla ilgilidir. Burada meta etiketlerin görevi arama motorlarına web sayfalarınızın ne hakkında olduğunu söyler. Web sitenizin Google gibi arama motorlarında sıralamasına yardımcı olacağı gibi kullanıcıya sizi önererek ilk size gelmesini sağlamaktır. İkinci olarak, meta etiketler, kullanıcıların web sitenizi arama sonuçlarına ulaştığında tıklayıp tıklamayacaklarına karar vermelerine yardımcı olur. Bunun nedeni, başlık etiketiniz ve meta açıklamanızın arama motorlarının arama sonuçlarında gösterdiği şeydir.

Her içerik için meta etiketler kullanıldığında, daha fazla kullanıcıyı web sitenize çeken özelliklerden ve avantajlardan yararlandığınızın farkına varacaksınız. Buna, arama motoru sonuç sayfalarında daha fazla görünürlük, hızlı içerik yükleme süreleri ve tüm cihazlardan web sitenize daha fazla erişim dahildir. Sadece meta etiketi yaptım deyip kenara çekilmek yerine her özelliği doğru kullanmanız burada oldukça önemlidir.

Wordpress Yoast Meta Etiketi Ekleme

WordPress blog ve e-ticaret sayfaları için yazılarını ve ürünlerini paylaşabileceği en kaliteli web sitelerinden bir tanesidir. Meta etiketlerini eklemenin en kolay yolu olan WordPress SEO eklentisi aracılığıyla Yoast eklentisini kurarak kolayca meta etiketlerini yönetmeniz gerekmektedir. Bu eklentiyi kullanarak meta etiketler eklemek için yayınlamadan önce her içerik parçasının altında bulunan kısmı doldurarak yayınlamanız gerekmektedir. Aşağıda sizler için kurulumdan bahsederek, sizlerin bu konu hakkında fikir sahibi olmasını sağlayacağız.

  1. İlk olarak yapmanız gereken Wordpress kullanıcı panelinize girdikten sonra sol kısımda yer alan eklentiler seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
  2. Daha sonra üst kısımda yeni ekle butonu çıkacaktır. Arama çubuğunda Yoast SEO yazın ve arayın. Yoast SEO eklentisini bulduktan sonra, yükle düğmesine tıklayarak etkinleştir seçeneğini işaretleyin.
  3. Daha sonra meta açıklama eklemek istediğiniz sayfaya veya gönderiye gidin. 
  4. Sayfanın en altına gidin ve snippet önizlemesi yazan bir bölüm olacaktır o bölümünü bulun. Snippet’i düzenle seçeneğini tıklayın ve meta açıklamanızı girin. 
  5. İşiniz bittiğinde, yeni meta açıklamanızı kaydetmek için güncelleye tıklayarak sonlandırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu