SEO

SEO İçin En İyi Hız Testi Araçları?

Hem kullanıcılar hemde Google botları için oldukça önemli unsurlardan bir tanesi olan web site hızını ölçmek için hangi toollar daha güvenli sonuçlar veriyor hiç araştırdınız mı? Web sitenizin sayfalarının hızlı yüklenmesini sağlamak, SEO’da olumlu bir kullanıcı deneyimi oluşturmanın oldukça önemli bir parçasıdır. Sayfalarınız hızlı yüklenmezse, kullanıcılar SERP’e geri döneceği ve büyük olasılıkla rakibinizin sitesine gideceği için içeriğiniz ne kadar ayrıntılı, iyi hazırlanmış olursa olsun kullanıcılar sizi sayfanızı ziyaret etmeyecektir. Sayfa hızınızın ne kadar olduğuna bakmak için yardımcı olabilecek birçok ücretsiz web sitesi hız aracı vardır. Karşınıza çıkan sorunları bu şekilde tespit edebilir, çözüm için planlamayı yapabilirsiniz.

Sayfa Hızı Aracı nedir?

İsterseniz bir sitenin ana sayfasını ya da belli bir içeriğin analizini gerçekleştirmek ve sayfanın hızının nasıl artırılacağına ilişkin öneriler sunmak için kullanılan bir araç olarak tanımlayabiliriz. Hız testi araçları gerçek verileri vermeyebilir ya da verirken çeşitli öneriler sunabilir, örneğin kullanmayı seçtiğiniz araca göre değişebilen bir sayfa puanı, yüzde vb. sunar.

Gerçek puan araçlar arasında büyük ölçüde değişebilse de, hepsi aynı tür şeyleri büyük ölçüde önermeleri ile sizler sunmaktadır. Sayfa hızının önüne hangi sorunların çıktığını öğrendikten sonra, sitenizi daha hızlı yüklenecek şekilde optimize edebilirsiniz. Bu, sayfada geçirilen süre, hemen çıkma oranı ve daha fazlası gibi özelliklerin büyük ölçüde iyileştirerek daha iyi bir son kullanıcı deneyimi sunmak için sizlere rapor hazırlar.

Neden site hızını test etmelisiniz?

Bunu yapmanızın en önemli özelliği aslında ilk paragrafta bahsettiğimiz durumla alakalıdır. Tamamen kullanıcı odaklı bir siteye sahip olmak ve kullanıcıları siteye girmeleri için beklemeye izin vermeden kolayca içeriğe ulaştırmak için oldukça önemlidir. Web sitesinin gerçekte ne kadar iyi performans gösterdiğine dair veri sağlamayı amaçlayan hız testi araçları, geliştiricilere yalnızca sitelerinin veya uygulamalarının ne kadar hızlı olduğunu değil, aynı zamanda sayfadaki hangi öğelerin yavaşlamaya neden olduğunu da bilmesini sağlamaktadır. Kötü performans gösteren web siteleri, kullanıcıları hayal kırıklığına uğratarak onları uzaklaştırabilir. Yavaş site performansı, arama sıralamalarını, dönüşüm oranlarını ve genel kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemeyeceği için bu da sizlere önemli oranda gelir kaybı yaşatacaktır.

En İyi 2 Hız Testi Aracı

PageSpeed ​​Insights

SEO İçin En İyi Hız Testi Araçları_ (1)

Kullanıcıların verilerine güvendiği ve sıkça tercih ettiği sayfa hızı araçlarından bir tanesi olan PageSpeed ​​Insights , Google tarafından ücretsiz olarak sunulan en iyi web sitesi performans testidir. Sitenizin hızını ve genel performansını nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda tavsiyeler sağlayan kapsamlı veri bilgileriyle öne çıkıyor. Eğer önemli derecede web sitenize ziyaret eden kullanıcılarınız varsa onlara daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için PageSpeed ​​Insights testini kullanabilirsiniz. Web sitelerini masaüstü ve mobil için 1 ile 100 arasında bir ölçekte karşılaştırır ve derecelendirir. Puan ne kadar yüksek olursa, site o kadar hızlı olur. Burada önemli olan sitenizi işlemlerden sonra ne kadar yükselttiğinizdir.

PageSpeed ​​Insights’ın Faydaları:

  • Kolay kullanıcı arayüzü, sayesinde işlemlerinizi zorlanmadan halledebilirsiniz. Test tamamlandıktan sonra, oluşturmayı engelleyen kod, sayfa boyutları ve daha fazlası hakkında rapor alabilirsiniz.
  • Sitenizin hızını artırmak için gerçekleştirebileceğiniz sizlere hangi özellikleri yapmanız gerektiğini de belirtir.
  • Google’ın kendi sayfa hızı testi aracı olduğu için size sunduğu veriler oldukça kıymetlidir. Web sitenizi sıralamak istediğiniz ana arama motoru olan bu aracı desteklediğini için önerilen düzeltmeleri yapmanız siteniz açısından büyük yarar sağlayacaktır.

GTmetrik

SEO İçin En İyi Hız Testi Araçları_

İkinci olarak en çok kullanılan site hızı test aracı ise GTmetrik’dir. Google gibi ücretsiz bu araçta ücretsiz bir şekilde herkesin kullanabilmesi için tasarlanmıştır. Diğer test araçlara göre kullanımı basit olan GTmetrik’e tıkladığınızda sadece sitenin URL’sini girin ve analiz eti tıklayın. Araç, sayfa hızı, performans puanı, zamanlamalar vb. hakkında ayrıntılar sağlar. Ayrıca test sırasında ortaya çıkan sorunların düzeltilmesiyle ilgili öneriler sunar.

GTmetrix’in Faydaları:

  • Konum, site performansı için son derece önemlidir. GTmetrix, kullanıcılara web sitelerini farklı konumlardan test etme fırsatı sunar. GTmetrix raporu yalnızca hangi yükün hızlı, hangi yükün geç olduğunu göstermez. Önem derecesine göre sıralanmış olası sorunları ve ne kadar iyi yaptığınıza bağlı olarak ek puanları listeler.
  • Belirli bir URL’yi test etmek istediğiniz konumu seçebilirsiniz.
  • Bir başka güzel ve kullanışlı olan sistemi de AdBlock özelliğidir. Bu özelliği etkinleştirebilir ve reklamların URL’nin yüklenme süreleri üzerindeki etkilerini görebilirsiniz.

SEO Site Kontrolü aracı, sayfa hızlarınızı gerçek zamanlı olarak kontrol etmenize ve iyileştirmenize olanak tanıyan ve en çok tercih edilen araçlardan bir taneisidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu