SEO

Nöro Pazarlama Nedir?

Nöro pazarlama, insan beynindeki satın alma algısını A’dan Z’ye ineceyip çıkan sonuca göre bir pazarlama stratejisi belirlemeye denmektedir. Daha geniş bir yelpazede olaya bakacak olursak tüketici davranışlarını anlama, psikolojik ya da sosyal nedenleri araştırma, hedef kitleye uygun satın alma koşullarını oluşturma, hedef kitlenin bu süreçte ne düşündüğü  ve neler yaptığı olarak nitelendirebiliriz. Nöro Pazarlama nedir öğrenmek istiyorsanız doğru adreste olduğunuzu söyleyebiliriz.

Tüm dünya genelinde hızla yayılan ve popüler bir şekilde kullanılmaya başlanan bu teknik ile, birçok marka insan davranışları üzerinde içgörü kazanıyor. Markaların tüketiciye vermek istediği mesajı duruma göre göre düzenleme ve onların dikkatini çekmek için gerekli olan çalışmaların yapılmasına olanak sağlamaktadır. Oldukça pratik ve teknik olan bu yöntem ile birçok pazarlamacı daha çok kişiye ulaşıyor. 

Nöro Pazarlama Nasıl çalışır?

nöro pazarlama ne işe yarar
Nöro Pazarlama Nasıl Çalışır

Nöro pazarlama nasıl yapılır sorusunun cevabını vermeden önce hangi türünü kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ve (EEG) yöntemlerini tercih edilebilir. Fonksiyonel manyetik görüntüleme türünde denek, ses ve görsel ipuçlarını cevaplarken beynindeki kan akışının nasıl geliştiğini güçlü mıknatıslarla takip eden ve uzmanlara gösteren bir yöntemdir. Ortaya çıkan sonuçlar kişinin ‘’keyif merkezi’’ olarak isimlendirilen bölgelerini erişilebilir kılıyor. Birçok pazarlamacı, bu yöntem ile pazarlama stratejisi belirleyebiliyor. Tabii ki olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Hem çok pahalı ekipman gerektirmesi hem de deneğin bu ekipman içerisinde uzun süre hareketsiz kalacak olması olumsuz yönleri arasında bulunmaktadır. 

Elektroensefalografi ise diğer yönteme göre daha az maliyetlidir. Ayrıca denek bu süreçte istediği gibi hareket edebilir. Kafatasına elektrotlar yerleştirilerek bu işlem tamamlanmaktadır. Elektrotlar beyinde meydana gelen elektrik dalgalarını ölçerek zevk, heyecan, öfke ve üzüntü gibi içgüdüsel duygulanmaların anlaşılmasına olanak sağlamaktadır. Bu yöntemin tek eksisi kişinin ‘’keyif merkezine’’ ulaşamamasıdır. 

OpenCart nedir öğrenmek için: OpenCart Nedir?

Markalar Nöro Pazarlamayı Nasıl Kullanır?

Nöro Pazarlama ve Markalar arasındaki ilişki
Markalar Nöro Pazarlama Tekniğini Nasıl Kullanır

Campbell’s Soup ve Gerber gibi markalar bu yöntemler ile paket tasarımlarında değişikliğe gitmiştir. Bu yöntemler sayesinde satın alan kişilerin paket tasarımlarına verdiği olumlu, olumsuz veya nötr tepkileri ölçmüşlerdir. Sonuçlara göre de tasarımlar yenilenmiştir veya olduğu gibi kalmıştır. Ayrıca renk, yazı ve görsel gibi detaylar ile detaylı bir çalışma ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucu olarak tüketicilerin patates resmi ile kullanılan parlak ve gösterişli paketleri olumlu karşılamadığı anlaşılmıştır ve hızlı bir şekilde mat paketler piyasaya sürülmüştür. 

Hepimizin bildiği Cheetos, yeni reklam filmleri çekerken dikkat grupları ve EGG kullanarak tüketicilerin tepkileri analiz edilmiştir. Reklam deneyine katılarak fikir belirten birçok kişi reklama olumsuz fikir beyan etse de EGG raporları tam tersi şekilde zevk aldıkları sonucunu ortaya koymuştur. Reklamı beğenmelerine rağmen birçok denek söylemekten çekinmiştir. Nöro pazarlama yöntemi ile gizli tepkilerin ortaya çıkabileceği de böylelikle öğrenildi. 

Dünyaca ünlü araba markası Hyundai, nöro pazarlama tekniği ile tam 30 deneğe EGG başlıkları takarak deney yapmıştır. 1 saatlik araba prototipi incelemesi yapan denekler, uzmanların elektrotlar sayesinde ortaya çıkan bilgileri sabit disklere kaydetmesi ile deneyi tamamlamıştır. Bu bilgiler uzman kişiler tarafından detaylı bir şekilde incelenmiş ve analiz edilmiştir. 

PayPal, hızlı ve kolay odaklanılan reklam stratejilerinin, reklama duyulan güven açısından daha iyi bir sonuç ortaya çıkardığını nöro pazarlama ile fark etmiştir. Bu sonuç doğrultusunda yeni bir reklam hazırlayarak hızlı bir şekilde tüketici ile buluşturan PayPal, onları etkilemeyi başarmıştır. 

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza nöro pazarlama nedir ve nasıl çalışır gibi soruların cevabını vermeye çalıştık. Umarız sizler için bilgi verici bir içerik olmuştur. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu