Dijital Pazarlama

Programatik Reklam Nedir?

Programatik reklam nedir; internet reklamlarının manuel düzenlenmediği, insan gücüne ve ilişkisine dayanmadığı, teklif vermeyi ve almayı gerektirmediği, sadece yazılım vasıtasıyla yapılan reklamcılık türüne verilen isimdir. Kısacası; reklam alım-satım sürecinin insanlar arasında değil makineler arasında yürütüldüğü bu düzene Programatik reklam denir.

Programatik reklamda teknolojik yazılımlar vasıtasıyla daha önceden belirlenen kriterlere uygun biçimde seçilen internet kullanıcılarına, belli bir süre zarfında reklam gösterilir. Böylelikle reklamveren, DMP (Veri Yönetim Platformu) ve DSP (Talep Yönlü Platform) dataları ile davranışsal ve demografik hedefleme gerçekleştirebilir. Burada asıl amaç; firmanın istenen ROI (yatırım getirisi) hedefine ulaşmasıdır.

Programatik Reklamın Önemi

Progmatik reklamın önemi: Verimlilik! Programatik reklamlardan önce, internet reklamları insanlar tarafından hazırlanıp satın alınıyordu. Tabii insan gücü işin içine girince fiyat farklılıkları ortaya çıkıyordu. Bu reklam teknolojisi, reklam satın alma işlemlerinde sistematik olarak çalışır ve daha iyi verim alınmasını sağlar. Ayrıca insan eli değmeyeceğinden ötürü fiyat farklılıkları ortadan kalkacaktır.

Programatik reklam işlemi, reklamını satmak isteyen mecralar ve reklamı satın almak isteyen müşteriler ve ajansların tek bir noktada buluştuğu ortak alan olarak düşünülebilir. Bu reklamcılık türünde reklamverenlerin ve ajansların önceden belirlediği hedef kitleye daha uygun fiyatlarla ve daha fazla seçenekle ulaşma imkanı vardır.

Bu reklamlarda yapılan gerçek zamanlı tekliflendirme (RTB) seçeneğiyle, dinamik görsel optimizasyon ve kişi bazında hedefleme yapabilirsiniz. Bu da, reklamverenlerin istedikleri zaman istedikleri kullanıcıya, doğru mesaj ve doğru teklifle erişebilme imkanı sağlıyor.

Programatik Reklam İşleyisi Nasıldır?

Ad Exchange teknolojisinin kullanılmaya başlamasıyla otomasyon ve gerçek zamanlı hedefleme terimleri hayatımıza girmiş oldu. Böylelikle dijital reklam gösterimlerinde somut sonuçlar elde edebilmek adına programatik reklamlar, kullanılabilecek en güçlü alan haline geldi. Bu reklam gösterimlerinin işleyişini öncelikle bir görsel ile, ardından bu görselin ne anlama geldiğini açıklayacağız.

  • Trading desk’i RTB bazlı envanter havuzuna açmak için DSP’nin kullanılması gerekmektedir. DSP vasıtasıyla farklı platformlar üzerinden reklam kampanyasına göre filtreleme yapılıyor ve satın alma gerçekleşiyor.
  • İşleyiş sisteminde yer alan Ad Exchange’ler yayıncıları bir arada toplayan sistemlerdir. Bu sistemler, envanterin alım satım şansını sağlıyor. RTB’de yer alan ve birim fiyatı yüksek olan reklam yayınlanıyor.
  • SSP’ler yayıncı siteleri konsolide ederek reklam gösterilecek alanların hangi formatla ve ücretle satılacağına dair teklif sunuyor.
  • Veri sağlayıcılar vasıtasıyla hedef kitlenin görüntülediği envanter satın alınarak DMP yani hedeflemenin yapılmasını sağlayan platform ile gösterim sağlanabiliyor.

Doğru kullanıcıya doğru reklamın gösterilmesinin yanında hedef kitledeki tekil erişim, tıklanma, bounce rate oranları ve video izlenme ile iletişimi yapılan firmaya sağlanan katma değerler programatik reklam gösterimlerinin öne çıkan özelliklerindendir.

Programatik Reklamlar Bizi Robotlaştırıyor Mu?

Ne kadar yazılım olarak tanımlansa da bu reklamlar için hala insan gücüne ihtiyaç vardır. Reklam stratejilerini ve hedef kitleyi belirleme, reklam kampanyalarının optimizasyonu gibi pek çok önemli aşama manuel olarak yapılmaktadır. Ayrıca verilerin oluşturulmasında da yine insan gücüne ihtiyaç vardır. Yani; hayır, robotlaştırmıyor cevabını verebiliriz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu