Dijital PazarlamaSEO

Dijital Pazarlama Stratejilerinizi Güçlendirecek 4 Madde

Tüketiciler tarafından her gün milyonlarca arama gerçekleştirilen Google Arama Motoru’nda dijital pazarlama stratejilerinizi güçlendirecek ve müşterilerinizin karşısına doğru anda çıkmak için yapmanız gereken 4 önemli maddeyi sizler için derledik.

1- Basit Hikayeler Kurgulayın

Google tarafından yapılan araştırmaya göre tüketicilerin %25’i bir ürünü satın almadan önce mobil cihazlarından almayı düşündüğü bir ürün kategorisi ile ilgili araştırma yapıyor ve sürekli olarak ilgilendiği ürün ile ilgili farklı bilgi kaynaklarını kontrol ediyor.

Tüketicilerin 24 saat boyunca farklı pazarlama uyarıcılarına maruz kaldığını düşündüğümüzde, şirketlerin hedef kitlelerine en hızlı ve en kolay şekilde ulaşması, reklamverenlerin mevcut ve potansiyel müşterilerine doğru kurgu ve hikayeler ile stratejiler oluşturması oldukça önemlidir.

Araştırma ve arama yapmaktan yorulan tüketicilere, aradıklarının sizin ürün veya hizmetinizin olduğunu göstermek için basit hikayeler kurgulayın.

İnternette yayınladığınız ürün veya hizmetinize dair tüm bilgilerin eksiksiz girildiğinden emin olun, fiyat ve stok bilgilerinizi güncel tutun ve ürün satış sayfasında daha önceden ürününüzü satın almış kişilerin yorum yapmasına izin verin. Çünkü gün sonunda tüketiciler, ürünün ne olduğundan ziyade, istedikleri ürünün onlara nasıl ulaştığını hatırlamaktadır.

2- Günlük Dili Kullanmayı Tercih Edin

Kendinizi tüketicinin yerine koyun ve tüketicinin bir ürün veya hizmeti ararken hangi kelimeleri kullandığına dikkat edin. Tüketiciler, Google’da herhangi bir ürün veya hizmet sorgusu yaptığında günlük konuşma diline yakın kelimeler kullanarak arama yaparlar.

Google’ın 2015-2017 yılların arasında ABD’de yaptığı bir araştırmada, tüketicilerin “Ben” kelimesini Google Arama Motoru’nda kullanmaya başladığı ve içinde “ihtiyacım var” ifadesi geçen sorgular yaptığı görülmektedir. Örneğin, “Yoga eğitmeni olmak için neye ihtiyacım var”, “Zayıflamak için neye ihtiyacım var”, “Düğün yapabilmek için nelere ihtiyacım var”, “Üçüncü nesil kahve öğütmek için neye ihtiyacım var? Gibi…

Pazarlamacılar ve reklamverenler, Google sonuçlarında ilk sıralara çıkmak için, hedef kitlelerinin sorabileceği potansiyel soruları düşünmeli ve ardından doğal ve gündelik dilde yapılan kelime ve sözcük gruplarını dijital pazarlama kurgularına dahil etmelidir.

3- Tüketicilerin Yanında Olun

Her şeyin hızlı tüketildiği ve öğrenildiği dijital çağda, tüketiciler Google’da bir arama yaptıklarında, istedikleri bilgiye o an ulaşmak istiyorlar. Dolayısıyla bu konuda yapılan araştırmalar, “yakınımda” kelimesini içeren aramalarda son iki yılda %500’ün üzerinde bir artış gözlemlenmektedir. Örneğin “Bana en yakın psikolog nerede”, “Yakınımdaki marketler”, “Yakınımdaki sushi restorantları”, “Bana en yakın turizm acentası nerede”, “yakınımdaki çiçekçiler” gibi aramalar yapan kullanıcıların, doğru anında yanında olun.

Türkiye’de 2004 yılından günümüze yapılan “yakınımda” kelimesini içeren aramaların göründüğü aşağıdaki grafikte büyük bir yükselişin olduğunu gözlemliyoruz.

“Yakınımda” kelimesi, sadece belirli bir mekan veya yeri bulmak için değil, aynı zamanda belirli bir ürün veya hizmeti de kapsamaktadır.

4- Muadil Ürünlerinizi Ön Plana Çıkarın

Think With Google’ın 2017-2019 yılları arasında yaptığı bir araştırmada, Türkiye’de “Muadil” kelimesi için yapılan aramaların %60 artış gösterdiği görülmektedir.

Google’da belirli bir ürün veya hizmeti arayan kullanıcılar, istediği sonucu elde edemediği zaman aynı ürün veya hizmeti bulabileceği alternatifleri aramaktadır. Çünkü tüketiciler, ihtiyacı olan ürün veya hizmetin piyasada oldukça muadilinin olduğunun farkındadır.

Tüketiciler, Google’da aradıkların ürün veya hizmeti kendi istek veya ihtiyacına göre bulamadıklarında hemen bir alternatifini arama eğilimindedirler.

Bu noktada şirketler ve reklamverenler hedef kitlelerinin karşısına, anahtar kelimelerden, açılış sayfasına, fiyatlandırmadan müşteri deneyimine kadar olan tüm süreçte hazırlıklı çıkmalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu