Dijital PazarlamaSosyal Medya

Pazarlama Planlarınıza Sosyal Medyayı Nasıl Entegre Edebilirsiniz?

Markalar reklam, iletişim, tüketici ile diyalog vs gibi etkinliklere başlamadan önce, şirketin kendisi, ürünleri ve hizmetleri hakkında nasıl konuşacağı üzerine bir plan yaparlar. Buna bütünleşik pazarlama iletişimi (BPİ) planı denir. Bu plan, markanın hem iç hem dış hedef kitlesine seslenme biçimi hakkında bir yok haritası çizer. Tabii ki iletişim kanalları evrildikçe BPİ planı da sürekli güncellenmelidir. BPİ planının uygulanacağı kanallar, reklam, halkla ilişkiler, içerik pazarlaması ve sosyal medyadır. Sosyal medya kanalları, kullanımının yaygınlaşmasıyla, bu kanallar arasında öne çıkmaktadır.

ThinkstockPhotos-488758071-2

Şimdi gelelim sosyal medya kanallarını bütünleşik pazarlama iletişimi planlarınıza nasıl entegre edeceğinize.

1- Sosyal Medyayı Pazar Araştırması İçin Kullanın

Pazar araştırmaları, bir markanın hedef kitlesinin davranışları, zevkleri, tercihleri vs gibi konularda bilgi verir. BPİ de bu araştırmalardan elde edilen veriler üzerine kurulur. Önceleri sağlam sonuçlar verecek gerçekçi bir pazar araştırması için de büyük bütçeler kaçınılmazdı. Şimdi ise sosyal medya kanallarını başarılı bir şekilde kullanan markalar çok küçük maliyetlerle pazar araştırmalarını yürütebilmektedirler. Markanın hedef kitlesi sosyal medya üzerinde takip edilerek ve hatta etkileşime geçilerek hakkında çok fazla bilgiye erişilebilir.

ThinkstockPhotos-455672235-feedback

2- Halkla İlişkiler Kanalı Olarak Kullanın

Eskiden şirketle ilgili bir haber paylaşılacağı zaman halkla ilişkiler departmanından basın kuruluşlarına faks veya e-mail gönderilir daha sonra da telefonla bildirimde bulunulurdu. Sosyal medya sayesinde artık şirketler tüm haberlerini kendi hesaplarında paylaşmaktadır ve çoğunlukla medya kuruluşlarına gerek kalmadan şirketin hedef kitlesi ile iletişim kurulabilmektedir.

ThinkstockPhotos-465240319-PR

3- Sosyal Medyayı Reklamlarınız İçin Kullanın

Reklamcılık özellikle geçtiğimiz 5 yılda çok büyük değişim yaşadı. Eğer siz hala reklam stratejilerinizde ve reklam bütçenizde sosyal medyaya yer ayırmadıysanız değişiklik yapmanın tam zamanı. Sosyal medya, henüz kısa bir süredir hayatımızda olmasına rağmen, ses getiren reklam kampanyalarının yayılmasında ne kadar önemli olduğunu kanıtlamıştır. Reklamlarda hedef kitle seçilebilmesi, reklama yapılan harcamaların geri dönüşümünün ölçümlenmesi, raporlar doğrultusunda reklamlarda anlık olarak düzenlemeler yapılabilmesi, Reklam bütçelerinden sosyal medyaya daha fazla pay ayrılmasını sağlamıştır.

4- Sosyal Medya Analizlerini BPİ Raporlamasında Kullanın

Bütünleşik Pazarlama İletişimi planlamasında pek çok raporlama yöntemi bulunur. Ancak  sosyal medya kanallarının hemen her birinin kendine ait detaylı analizler sunmasıyla, artık bu analizlerin de BPİ raporlarında yer alması zorunluluk haline gelmiştir.

ThinkstockPhotos-472035160-analiz

Sosyal medya kanallarından kaç kişiye ulaştığınızı, kaç kişinin bu kanallardan web sitenize gittiğini ve ne tarz iletişim kurduğunuzda hedef kitlenizle etkileşim yakalayabildiğinizi bu raporlardan görebilmektesiniz.

Eğer hala yapmadıysanız, BPİ planınıza sosyal medyayı entegre etmek için daha fazla geç kalmayın. Sosyal medya yönetimi konusunda yardıma ihtiyacını varsa, bizimle iletişime geçin.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu