Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Adımları

Teknolojinin gelişmesiyle beraber dijital pazarlama yöntemlerini kullanan firmalarda da artış yaşanmaktadır. Dijital pazarlama; ürün veya hizmetlerin online ortamlarda tanıtımının yapılması için kullanılan pazarlama yöntemidir. Dünya üzerinde milyonlarca firma dijital pazarlama yöntemlerinden yararlanmaktadır. Bu yöntemleri henüz kullanmayanlar ya da işin çok başında olan firmalar için dijital pazarlama adımlarını açıklayacağız.

Dijital Pazarlama Adımları Nelerdir?

Dijital Strateji Belirleyin

Dijital pazarlama adımlarının ilki dijital strateji belirlemektir. İster iş dünyasında ister günlük yaşantımızda olsun yaptığımız en büyük yanlışlardan biri planlı hareket etmememizdir. Dijital pazarlamada başarılı olabilmek için bir strateji ve gerçekleşebilecek amaçlar belirlemelisiniz. Stratejinizi belirlerken firmanızın imkanlarını, rakibinizi, gerçekleştirebileceklerinizi ve müşterilerinizi analiz etmeniz gerekmektedir. Dijital ortamda kullanacağınız iletişim dilini seçerken genel iletişim dilinizden uzaklaşmamalısınız. Offline ve online dünyada farklı iki dil kullanmanız müşterileriniz açısından kafa karıştırıcı olacaktır.

Web Sitenizi Tasarlayın

Dijital pazarlama adımlarının ikincisi de web sitesidir. En değerli dijital varlığınız web sitenizdir. İnternet siteniz olmadığı durumda dijital pazarlamanın diğer adımlarını uygulayamazsınız. Ayrıca sizi anltan bir web sitesi markalaşma sürecinizi hızlandıracaktır.

İçeriklerinize Özen Gösterin

İletişimin her noktasında içerik yer alıyor. Dijital pazarlama yöntemlerini kullanırken de web sitenizden başlayarak her alanda yazılı ve görsel içeriğe özen göstermelisiniz. İçerikler; web sitenize gelen ziyaretçilerin kolaylıkla bulabileceği, anlayabileceği, tutarlı ve firmanızı yansıtan yapıda olmalıdır.

Web Sitenizi SEO İçin Optimize Edin

Web sitenizin arama sonuçlarında üst sıralara gelmesi ve ulaşılabilirliğinin artması için SEO çalışmalarına yer verilmelidir. Fakat sitenizi sadece arama motorlarına göre değil ziyaretçilerinize göre de optimize etmeniz gerekmektedir.

Anahtar Kelime Stratejisi Oluşturun

SEO çalışmalarına başlarken atılması gereken dijital pazarlama adımlarından ilki anahtar kelime hedeflemesidir. Sektörünüzle uyumlu farklı kelimeleri belirlemelisiniz. Bunları belirlerken “arama motorunda nasıl aranır” şeklinde düşünmelisiniz. Firma isminden bağımsız, ürünleri çağrıştıran ya da kısaca hizmeti açıklayabilecek anahtar kelimeler seçmelisiniz. Benzer fakat zor kelimeleri seçmeye çalışmalısınız çünkü rekabetin yoğun olduğu kelimeler de web sitenizin üst sıralara gelmesi daha zor olacaktır.

Kurumsal Blog Oluşturun

Dijital pazarlama adımlarından biri de kurumsal blog oluşturmaktır. Kurumsal blog için ürettiğiniz içeriklerin reklam amaçlı olmamasına dikkat etmelisiniz. Daha çok internet kullanıcılarını bilgilendirici, ürün veya hizmetler hakkında deneyimlerin yer aldığı içeriklerin bulunmasına özen göstermelisiniz.

Sosyal Medya Mecralarından Faydalanın

Sosyal medya mecraları, müşterilerinizin size ya da çalışanlarınıza online olarak erişmesini ve ilgi çekici içeriğin paylaşılmasını sağlar. Dijital pazarlama adımlarından biri olan sosyal medya sayesinde sektörünüz ile alakalı hangi konuların konuşulduğunu öğrenebilir ve etkinliğinizi artırabilirsiniz. En fazla kullanılan sosyal medya platformları Facebook, Instagram, Twitter ve Linkedin’dir. Her sosyal medya platformunun kendine özgü dinamikleri ve içerik şekilleri vardır. İlk adımda açıkladığımız gibi hedef ve stratejinizi net bir biçimde belirlerseniz sosyal medya hesaplarınızı oluşturarak, bu hesaplar aracılığıyla firmanızı anlatabilirsiniz.

Reklam Verin

Dijital pazarlama adımlarının biri de reklam vermektedir. Çok kaliteli bir web siteniz var, kullanıcıların hoşuna gidecek içerikler sundunuz, SEO’da da başarılısınız fakat internet kullanıcıları yalnızca arama motoru kullanmıyorlar. Bu nedenle dijital reklam kanallarında var olmalısınız. Banner, sosyal medya ve Google AdWords gibi reklamcılık modellerinden faydalanmalısınız.

E-Posta Pazarlamasından Yararlanın

Dijital pazarlama adımlarından biri de E-Posta pazarlamadır. İnternet kullanıcıları ürün satın almaya karar verdiğinde ilk akla gelenin markanız olmasını istiyorsanız ziyaretçilerle olan iletişiminizi güçlendirmelisiniz. Bunun için potansiyel müşteri olabilecek ziyaretçileri analiz ederek, ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına uygun mailleri düzenli bir biçimde göndermelisiniz.

Site Trafiğini Potansiyel Müşteriye Dönüştürün

Web sitenize gelen ziyaretçi sayısı oldukça yüksek fakat yeni satış veya yeni müşteri elde edemiyorsunuz. O halde dönüşüme odaklanmalı ve müşterilerinize reddedemeyecekleri bir teklif sunmalısınız. Etkili bir landing page hazırlayarak müşterilerinizi satın almaya teşvik etmelisiniz.

Çalışmalarınızı Analiz Edin

Dijital pazarlama adımlarının sonuncusu da ölçümlemedir. Yaptığınız bütün çalışmaların raporlarını istediğiniz zaman alabilir ve bu raporları analiz edebilirsiniz. Örneğin; web sitesi raporu için web analiz yazılımından faydalanabilir ve her aşamada verdiğiniz kararların doğru olup olmadığını görebilirsiniz. Geliştirmeniz gereken noktaları ve başarı getiren aksiyonları ölçümleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra sosyal medya, E-Posta pazarlama ve dijital reklamlar gibi bütün çalışmaların sonuçlarını alabilir, bu sonuçlara göre yeni stratejiler oluşturabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu