Dijital Pazarlama

Programatik Reklam Trendleri

Programatik reklamcılık, reklam alanlarının satın alındığı ve reklamların çok sayıda reklam platformundaki kampanyalarda açık artırma yoluyla yerleştirildiği ve bireysel reklam yerleşimi başına gerçek zamanlı olarak hesaplandığı dijital reklamcılığın son derece otomatik bir formudur. Dünyanın yükselen reklamcılık türlerinden olan programatik reklamcılığın harcamaları IAB raporlarına göre 164 milyon TL’yi aşmıştır. Durum böyle olunca bu reklamcılık türüyle ilgili en merak edilen konulardan biri de programatik reklam trendleri neler olduğu ile ilgilidir. Programatik reklam trendlerinin neler olduğuna aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

Programatik Reklam Trendleri Nelerdir?

Programatik TV ve Radyo Reklamları

Şimdilik yalnızca dijital dünyada varlığını gösteren programatik reklamcılık günden güne gelişiyor. Hayatımızın büyük bir kısmında yer alan TV şovları, TV dizileri, podcastler, radyo programları ve Hulu, Netflix gibi servislerde kullanılan programatik reklam trendleri, reklam verenlerin hedefledikleri kitleye erişmeleri adına farklı bir yöntem olacak.

Programatik Direkt Mail

Kimlik yönetimi alanındaki ilerlemeler ve dijital baskı yöntemiyle otomatik olarak kişiselleştirilen katalog ve kartpostalların gerçek zamanlı gönderilmesi yaygınlaşıyorken, bu tarz geleneksel yöntemlere yüksek harcamalar yapıldığı göz önüne alınırsa, programatik reklam trendlerinden olan Programatik Direkt Mail; pazarlamacıların gelirlerini ve çıkan sonuçlarını yönetebilmesi açısından büyük imkanlar sağlıyor.

Bu yenilikler sayesinde geleneksel pazarlamacıların verileri programatik teknolojisinin gücünün kullanılarak kontrol edilmesine imkan sağlayacak ve geleneksel ayrımını ortadan kaldıracaktır. Yakın bir zamanda gerçek zamanlı dijital baskı ve mobil sinyaller sayesinde müşterilerin dijital ve geleneksel kanallar arasındaki alışveriş alışkanlıklarının engelleri kalkacak ve daha iyi veriler elde edilecek.

Programatik Mobil ve Video’yu Domine Edecek

2016 yılında gerçekleşen bütün mobil reklamları % 69.1’i programatik reklamcılık yöntemiyle yapılırken, 2017 yılının sonunda bu oranın % 76.4 olması bekleniyor. Bunun yanı sıra 2016 yılında firmaların online video reklam harcamalarının % 60’ı programatik kullanılarak yapılmıştır. Mobil cihaz kullanımının günden güne artması ve her geçen gün çoğalan Wi-Fi alanları ile beraber video izleme oranında da artış yaşanmaya devam edecektir. Bu durumda bu gelişmeler için yapılacak harcamalarda mobil ve videonun önemi ve payı çoğalacaktır.

Dinamik İçerik Teknolojisi ve Gelişen Reklam Yöntemleri

Kişiselleştirilmiş mesaj taşıyan ve sürekli değişen reklamları kullanmak oldukça güçtür. Yapılan araştırmalara göre kişiselleştirme seviyesini ölçen ve destekleyen reklam partnerleri ile daha fazla veri toplanarak daha verimli bir biçimde kampanya performansı, reklam kampanyalarının ince ayarları ve içerik değişiklikleri de dahil olmak üzere pek çok şey yapılmaya başlandı. Gelişen teknolojik çözümler ve programatik reklam trendleri gerçek zamanlı daha fazla kişiselleştirme entegrasyonu sunuyor. Bunun yanında mobil ve video pazar payları artmaya devam ederken daha iyi sonuçlara ulaşmak adına pazarlamacıların geleneksel bannerlardan daha fazlasına ihtiyaçları vardır.

Programatik Pazarlamada DMP

Programatik reklam trendlerinden biri de DMP (veri yönetimi platformu)’dir. Dijital pazarlamacılara göre DMP, programatik pazarlamanın kilit noktasıdır ve bu noktada kimlik yönetiminin gelişimi büyük bir role sahiptir. First Party ve Third Party Data’ların geliştirdiği mikro segmentleme ve hedefleme ile bu alan daha gelişecek. Firmalar da E-Mail, telefon numarası, fiziksel posta adresi ve uygulama kimliği gibi pek çok bilginin yer aldığı büyük datalara sahip olacaklar. Sonuç olarak oluşacak kimlik yönetimi çözümleriyle DMP’ler pek çok kanal üzerinden kendi medya ve pazarlama iletişimini yönetecek ve böylece fiziksel ve dijital kanallar arasındaki ayrım yıkılarak pazarlamacılar büyük fayda sağlayacak.

Atıflandırma ve Analiz

Yükselen programatik reklamlar için yapılacak harcamalar analytics ve attribution özelinde alışveriş yapan müşterileri anlamak ve her mecranın kişi üzerindeki etkisini anlamlandırmak için önemli bir husustur.

Sonuç olarak; programatik reklam trendleri ile pazarlama stratejileri kişilere uyum sağlayan ve yaşamı kolaylaştıran niteliğe bürünecektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu