Dijital Pazarlama

Performans Pazarlama (Performance Marketing) Nedir? Nasıl Yapılır?

Performans Pazarlama, geleneksel pazarlama temeli olan ölçülebilen ve raporlanabilen veriye dayalı bir pazarlama çeşididir. Bu tür yeni pazarlama anlayışı olarak karşımıza çıkar ve reklam verenlere performanslarıyla ilgili değerli bilgiler kazandırır. Böylelikle kampanyaları en iyi maliyetle optimize etmeye yardımcı olur. Pazarlama harcamalarının / giderlerinin yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmaya odaklanır. Planlanan tüm kampanyalar ölçümlenir, izlenir ve bunun sonucunda çıkan verilere göre gerekli/ uygun ayarlamalar gerçekleştirilir.

Marka bilinci yaratmak ve ürün satışı için çeşitli kampanyalar düzenlenir. Bu kampanyalar düzenlenmeden önce hedefleri belirlenir. Bu hedefler doğru ürünü doğru zamanda doğru kişilere göstermek vardır. Kampanyanın başarısını ölçmek için belirlenen hedefleri ne kadar tutturduğuna bakmak gerekir. 

Geleneksel Pazarlamanın Performans Pazarlamadan Farkı Nedir?

Günlük hayatımızda karşımıza çıkan tüm geleneksel reklamları kapsayan pazarlama çeşididir. Geleneksel reklamda kullanıcılar aldıkları ürünü ya da hizmeti başkalarına anlatması ya da tavsiye etmesi ile de ilerler. Reklam panoları, el ilanları, dergiler, gazeteler, radyolar ve televizyonlar aracı olarak kullanılır. İki pazarlama çeşidinin arasında bütçe, zaman, iletişim ve uygulayıcı kişiler arasında farklar vardır.

Bütçe açısından dijital pazarlama daha avantajlıdır. Geleneksel pazarlamada maliyetler daha fazla olduğu ve sabit bir bütçe anlayışı kullanıldığı için bütçesi diğer pazarlama türüne göre masraflıdır. Performans pazarlamada ise kampanyanın performansına göre çalışmanın sonucuna göre ödeme gerçekleştirilir.

Değişen tüketim alışkanlıklarına ve pazarlama yöntemlerine göre iletişim anlayışı da farklılaşır. Geleneksel pazarlamada kaynaktan alıcıya tanıtım yapılır. Buradaki alıcı/hedef kitle reklamı dinler ya da görür (algılar/erişim sağlanır) dönüş yapması beklenmez. Dijitalde ise tüketici ile etkileşim aktiftir. Hedef kitle reklam verene sorularını sorar ve fikirlerini paylaşarak performansa katkı sağlar. İletişim başlığı altında konuyu değerlendirdiğimizde olumlu bir dönüşüm gözlemleriz.

Geleneksel çalışmalarda kullanılan dil daha resmi ve mesafelidir. Dijitalde ise soru-cevap şeklinde daha gündelik daha samimi bir dil kullanılır. Hedef kitle reklam verenle iletişime rahatlıkla geçebilecek kanallara sahiptir. 

Hızlı akıp giden zamanı günümüzde doğru değerlendirmek oldukça önemlidir. Gelenekselin hemen hemen her aşaması daha uzun kurgulanır ve uygulanır. Hatadan dönmek ise tespiti kadar yine zaman kaybettiren bir husustur. Dijitalde yapılan çalışmalarda ise sürece müdahale etmek an kadar hızlıdır.

Geleneksel pazarda dönüşlere sayısal bir değerle eşlemek yani ölçümlemek dijitale göre daha zordur ve kesin sonuçlar vermeyebilir. Performans pazarlamada ise hedef kitleden gelen dönüşlere göre yeni bir strateji oluşturulabileceği gibi genel erişim/etkileşimde sağlıklı ve anlamlı bir şekilde ölçülüp raporlanabilir. 

Performans Pazarlama Nasıl Yapılır?

Markaların / reklam verenlerin dijital mecralardaki performans analizleri, online reklam yönetimi, ürün satışlarındaki oranların ölçümü, analizler, Web site trafiğini artırma, medya planlarının tasarımı, abonelik, dolaylı satış ve üyelik gibi birçok başlık altında yürütülür. 

İşe çeşitli analizler yapılarak başlanır. Web sitesinin trafiği, satışlar, üyelikler, abonelikler ve markanın hedefleri üzerinden bir strateji geliştirilir. Bu çalışmanın sonucunda ürününe/kategorisine göre dijital mecralardaki yüksek performans gösterecek kampanyalar optimize edilir. Kampanya süreci boyunca potansiyeli artıracak destek çalışmalar geliştirilir. Bu sürecin en can alıcı noktası sürekli ölçümleme yapılır analiz edilmesidir. 

Markanın/ ajansın hedefi satış, üyelik, abonelik, izlenme, tıklanma ve indirme gibi davranışları doğru yönetmektir. Çeşitli performans kanalları vardır ve bunlardan biri de SEO çalışmasıdır. Web sitenizin Google aramalarında üst sıralara çıkmasını ve trafiğinin artmasını sağlar. SEM çalışması ise arama motorları üzerinden ücretli reklam vererek gerçekleştirilir. GDN, Web sitesi sayfaları arasında dolaşan kullanıcıları hedefler. Facebook Ads gibi dijital araçlar kullanılarak sosyal medya aracılığı ile hedef kitleye kampanyalar düzenlenir. Hedef kitlenin satın alma deneyimini daha konforlu hale getirmek için çeşitli çalışmalar gerçekleştirilir. Remarketing, Web sitesini daha önceden ziyaret etmiş hedef kitleye yönelik yapılan çalışmalardır. Satış ortaklığı, influencer, blogger ve vlogger gibi aracılarla marka satış ortaklığı anlaşması yaparak tanıtım ve satış konularını hedef alır. Doğal reklamcılık, farklı dijital alanlarda yer alan içeriklere hedef kitleye hissettirmeden markanın mesajını iletme şeklinde çalışır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu