Teknoloji

Intel, Yeni İşlemci Serisi Core X’i Duyurdu!

Intel bugün Computex’de “Core X” masaüstü işlemcilerini duyurdu; mevcut Core i5 ve Core i7 modellerinin daha güçlü versiyonlarını ve daha fazlasını isteyenlerin ihtiyaç duyduğu yeni bir Core i9 hattı sundu.

Core X platformu ile; görüntü akışı yaparken en son çıkan oyunları en iyi çözünürlükte yayınlayıp izleyicilerle sohbet ettirmek isteyen ya da yeni bir vlogu bir araya getirmek için dört farklı yaratıcı aracı aynı anda açabilmek isteyen oyun ve içerik yaratıcıları gibi hevesli müşteriler hedef alınmaktadır.

Bu amaçla, Core X serisi 4 çekirdekli modellerden, 1,999 Dolar’lık Core i9 Extreme ile başlıyor. Core i9 Extreme; Intel’in gururla duyurduğu, 18 çekirdekli ve 36 parçalı ilk tüketici masaüstü işlemcisidir.

Core X ailesi; 4 çekirdekli ve 4 parçalı 242 Dolar fiyatlı Core i5-7640X ile başlar. Core i7 X serisi; 339 Dolar, 4 çekirdekli / 8 parçalı modelden; 599 Dolar’lık 10 çekirdelikli / 20 parçalı işlemciye kadar uzanıyor. Core i9‘a gelince, Intel; 12 çekirdekli, 24 parça işlemci için 999 Dolar; 1699 Dolar’lık 16 çekirdek, 32 parça işlemciden oluşan dört modeli sunacak. Bu modellerin içerisine i9 Extreme girmiyor.

Yeni masaüstü Core X işlemcilerin tümü, Intel’in önümüzdeki haftalarda duyuracağı yeni X299 anakart yonga setiyle çalışacak şekilde tasarlandı. Çip mimarileri açısından Core X ailesinin hemen hemen tümü, şirketin Skylake X olarak anılacak olan, Intel’in 6. nesil Skylake platformunun güncellenmiş bir versiyonunun üzerine kurulmuştur. i5-7640X ve i7-7740X, 4 çekirdekli model Kaby Lake X üzerine inşa edilmiştir.

Ayrıca Intel, Turbo Boost teknolojisini, Turbo Boost Max 3.0 olarak adlandırdığı Core X hattını üst düzey modellerinden birinde yükseltiyor. Şirket, Core X modellerindeki ilave çekirdeklerin çoklu görev performansını artıracağına, Turbo Boost Max 3.0 gibi teknolojilerin eklenmesine bağlı olarak her çekirdeğin aynı zamanda gelişmiş performans elde edebildiğini de belirtti.

Yeni ve çok çekirdekli modeller ayrıca, Intel’in son zamanlarda piyasaya sürülen Ryzen işlemcilerini Intel’in Juggernaut Core serisinin ilk canlı rakibi olarak gören AMD’ye ayak uydurmak konusunda ciddi olduğunu gösteriyor. AMD, yeni en yüksek kalitedeki Ryzen hattını bu yılın ilerleyen zamanlarında 16 çekirdekli ve 32 parçalı olarak piyasaya sürmeyi planlıyor; bu da yeni açıklanan 18 çekirdekli i9 Extreme’nin karşı karşıya kalacağı bir şey.

Intel, yeni üst düzey Core X ailesine ek olarak, gelecek nesil Intel çiplerinin 8 numaralı serisiyle ilgili kısa bir güncelleme yaptı ve kod adı Coffee Lake olacak dedi. Şirketin erken raporları, mevcut 7. kuşak Kaby Lake hattına göre yüzde 15’lik bir iyileşme sözü verirken, Intel bugün Kaby Lake’de yüzde 30’a varan iyileştirmelerle daha da fazla performans gördüğünü açıkladı. Bununla birlikte, gerçek bilgisayarlarda sözde Coffee Lake çipi görmeye ne zaman başlayacağımız konusunda hala bir güncelleme yok.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu