İnternet Dünyası

Google, Sayfa Hızının Mobil Arama Sonuçlarını Etkileyeceğini Açıkladı!

İnternet kullanıcıları, sorularının yanıtlarını en kısa sürede bulabilmeyi istiyor. Yapılan çalışmalar da insanların bir sayfanın hızını önemsediğini gösteriyor. Sayfa hızı bir süredir arama sonuçları sıralamasında etkiliydi ancak bu sadece masaüstü aramalarında geçerliydi. Google, Temmuz 2018’den itibaren sayfa açılma hızının mobil aramalarda bir sıralama faktörü olacağını açıkladı.

Google’ın “Hız Güncellemesi” adını verdiği bu değişiklik, kullanıcılara en yavaş deneyimi sunan siteleri ve sorguların yüzdesinin sadece küçük bir kısmını etkileyecek. Ancak arama sonuçlarında yukarı çıkmak için geçerli olan tek faktör sayfa hızı değil. Bu sebeple bazı koşullar doğrultusunda yavaş olan web siteleri de üst sıralara çıkabilecek. Örnek verecek olursak; bir kullanıcı aradığı içeriği, diğer web sitelerine oranla daha yavaş olan bir web sitesinde buluyorsa o sayfa üst sıralarda yer alabilir.

Google, geliştiricilerin, bir kullanıcının sayfadaki deneyimini nasıl etkilediği konusunda geniş düşünmesini ve farklı kullanıcı deneyimi ölçütlerini dikkate almalarını öneriyor. Bu noktada, bir sayfanın yeni Hız Güncellemesi değişikliğinden etkilenip etkilenmeyeceğini direkt olarak belirten bir araç yoktur ancak sayfanın performansını değerlendirmek açısından kullanılabilecek bazı kaynaklar vardır. Bunlar;

  • Chrome User Experience Report: Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu, gerçek Chrome kullanıcılarının web üzerindeki popüler hedefleri nasıl gördükleri konusunda kullanıcı deneyimi ölçümleri sağlıyor.
  • Lighthouse: Web sayfalarının kalitesini, performansını, erişilebilirliğini ve daha fazlasını denetleyebilmek için kullanılan Chrome Geliştirici Araçları’ndan bir tanesidir.
  • PageSpeed Insight: PageSpeed Insights, bir sayfanın Chrome UX Raporu’nda ne kadar iyi performans gösterdiğini ve performans optimizasyonlarını öneren bir araçtır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu