İnternet Dünyası

Google, Sonuçların Doğruluğu İçin Gerçek Kontrol Kuruluşlarıyla Anlaşacak

Google, Facebook’un liderliğini takiben, sahte haberleri bastırmasına yardım etmek için gerçek kontrol kuruluşlarına çağrıda bulunuyor. Fakat bunu oldukça küçük bir biçimde yapıyor.

Google bugün başlayacak sistemle, arama ve haber sonuçlarında, PolitiFact ve Snopes gibi olgu kontrol sitelerinden daha zengin bilgiler sunacak. Bu siteler; hak talebinin doğru, yanlış veya aradaki herhangi bir yerde olduğuna karar verdiklerinde Google’da daha zengin bilgiler görüntüleyebilecek.

Bu güncelleme, gerçek kontrol siteleri için arama sıralamasını iyileştirmeye veya bilgilerini Google‘ın “özellikli snippet’leri” kutusunda sayfanın üst kısmına getirmeye yaramayacak. Bu değişiklik; gerçek kontrol sitelerinin öne çıkmasına ve insanlara ulaşma şansının artmasına yardımcı olurken, yanlış ve rahatsız edici makaleler yaymaya çalışan platformların engellemesini sağlayamaz. Bu durum Google’da sorun yaratacak gibi görünüyor.

Facebook sahte haberlerin yayılmasını sağlamak için en çok ilgi gören platform olmasına rağmen insanlar, Holokost yalanlamalarının ve ırkçı mesajların daha fazla sayıya ulaşması için Google’ın etkisini kullanmaya başladılar. The Outline, bu soruna inceleyen bir makalede, Google’dan düzinelerce makale topladı.

Google, karar verme ekibi aracılığıyla sorunu çözmek adına bazı adımlar atıyor. Ancak yapılan değişiklikler insanları daha doğru bilgilere yönlendirecek olsa da, gerçek anlamdaki denetleyicilerin sonuçlarını tam olarak vurgulayamıyor. Bunun sebebi, Google’ın; bazı aramalarda farklı sonuçlara varan birden çok olgu kontrol sonucunun ortaya çıkmasını beklemesidir.

Facebook’tan farklı olarak Google; önceden seçilmiş, küçük, gerçekçi kontrol gruplarına yanaşmıyor. Web sayfalarına fazladan bir kod ekledikleri sürece herhangi bir kuruluşun daha zengin sonuçlar sunmasına izin veriyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu