İnternet Dünyası

Google Rahatsız Edici ve Hatalı Arama Sonuçlarını Sınırlandırıyor

Google, bugün, arama motorunda yüksek kaliteli sonuçlar sunmak ve sahte haberleri sınırlamak için yaptığı değişiklikleri duyurdu. Şirket, bugün yayınlanan bir blog yazısında, arama sıralamasındaki değişiklikleri, geri bildirim araçlarını ve şeffaflık uygulamalarını açıkladı.

Rahatsız edici veya yanlış arama sonuçlarının yayılmasını sınırlandırmak için Google, son zamanlarda, insan değerlendiricilerinin arama sonuçlarının kalitesini ölçmek için kullandığı Arama Kalitesi Değerlendirme Önergesi‘ni güncelledi. Güncelleştirilmiş yönergeler, mühendislik sorumlusu Ben Gomes‘in blog yazısında yazdığı gibi, “yanıltıcı bilgiler, beklenmeyen saldırgan sonuçlar, sahtekarlıklar ve desteklenmeyen komplo teorileri” gibi düşük kaliteli sonuçların daha net örneklerini sunuyor. Google, algoritmalarını yetkili sonuçların önceliğini almak için değiştirdi.

Google son aylarda yanlış veya rahatsız edici sonuçlar verdiği için eleştirilere maruz kalmıştı. Aralık ayında “Holokost gerçekleşti mi?” sorusuna ırkçı bir web sitesinden yanıt gelmişti. Gomes, bu hafta açıklanan değişiklikler uyarınca bu tür sonuçların “ortaya çıkma olasılığının düşük” olduğunu yazıyor.

Google ayrıca, kullanıcıların hatalı otomatik tamamlama önerilerini veya özellikli snippet’leri (belirli sorguların üstünde görünen metin kutularını) rapor etmeleri için yeni bir geri bildirim mekanizması geliştirdi. Google’ın öne çıkarılan snippet‘leri son aylarda komplo teorileri ve sahtekarlıklarla trafik çeken sitelerden kaynaklanıyor. Kullanıcılar, yanlış ya da rahatsız edici snippet’ları ve otomatik tamamlama önerilerini doğrudan sonuçlar sayfasından bildirebilirler.

Google, arama uygulamalarıyla ilgili daha şeffaf olmayı hedefliyor ve algoritmalarının tuhaf sonuçlar vermemesi üzerine çalışıyor. Şirketin içerik kaldırma ve otomatik tamamlama önerileri politikasını yardım merkezi sayfasında bulabilirsiniz ve arama sıralaması hakkında daha ayrıntılı bilgi için “nasıl çalışır” sitesine göz atmalısınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu