İnternet Dünyası

Bitcoin Nedir?

Bitcoin ilk olarak 2008 yılında, Satoshi Nakamoto tarafından deney amaçlı olarak başlatılmıştır. Bitcoin nedir derseniz; merkez bankası, resmi kurumlar vb. ile ilişkisi olmayan fakat her ülkenin kendi para birimiyle alınıp satılabilmekle beraber hiçbir üçüncü bir aracı kurum gerekmeksizin transferi gerçekleştirilebilen dijital para birimidir.

Bitcoin zaman içinde sağladığı yükselişle küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilmeye başlandı. Bu dijital para biriminin sembolü ฿, kısaltması ise BTC‘dir. Gündemi meşgul eden bu sanal para biriminin güvenliğine de değinirsek belki Bitcoin’i daha iyi anlarız. Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto, Bitcoin protokolünü tasarlarken bir güvenlik önlemi bulunduruyor. Bu güvenlik önlemiyle, Bitcoin zor bulunan bir para birimi olmakla beraber, Bitcoin basma işlemini gerçekleştirmek de zorlaşıyor. Böylece bu para biriminin manipüle edilmesinin önüne geçiliyor.

Sanal Cüzdanlarınızla İstediğinizi Yapabilirsiniz

Bitcoin’in kullanımına gelerek konuyu biraz daha açalım. Bitcoin için sanal cüzdan gerekirken bunu oluşturmak da çok basit. Bu sanal cüzdanınızı kullandığınız cep telefonunuzdan, bilgisayarınızdan oluşturabilirsiniz. Buna ek olarak internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Bitcoin’de kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor. İstediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz bu cüzdanlar için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yoktur. Bu sanal cüzdanlar ile para alabilir, para gönderebilir, istediğiniz takdirde alışveriş yapabilirsiniz.

Enflasyon Riski Azalıyor

Bitcoin’i avantajlı kılan noktalardan birisi enflasyon riskinin düşük olmasıdır. Enflasyonun ortaya çıkmasına neden olan etkenlerden biri tedavüldeki reel para arzlarındaki artıştır. Bu paraların artışı enflasyonunda artışına neden olur. Bu durum ise Bitcoin için geçerli değildir. Nedeni ise bu sistemin bir sonunun olmasıdır. Teknik tasarım sebebiyle maksimum 21 milyon adet Bitcoin üretilebilen bir dünyada haliyle enflasyon riski ihtimali de aşağıya iniyor.

Bitcoin’lerinizi ayrıca çok kolay bir şekilde taşıyabilirsiniz. Size şöyle bir örnekle olayı açıklayalım; milyarlarca dolar değerindeki dijital paralarınızı taşımak için küçük bir hafıza kartı yeterli olacaktır. Bunu nakit para ile ya da başka bir sistem ile yapmak mümkün gibi görünmüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu