SEO

Google Helpful Content (Faydalı İçerik) Güncellemesi

Özellikle dijital pazarlama ve SEO ile ilgilenen kişilerin bileceği üzere Google, pek çok defa algoritmalarına yönelik güncellemelerle kendini yenilemektedir. Son olarak Helpful Content adını verdiği Faydalı İçerik güncellemesini duyuran Google, bu güncellemeyle yine sisteminde yepyeni bir algoritmayla karşımıza çıkacak.

Google Search Central adıyla Twitter’da yer alan ve Google’ın resmî Twitter hesaplarından biri olan bu hesap üzerinden duyurulan Google Helpful Content güncellemesi nedir ve ne işe yarayacak birlikte bakalım.

Google Helpful Content (Faydalı İçerik) Güncellemesi Nedir?

Türkçesi Google Faydalı İçerik Güncellemesi olan Google Helpful Content Güncellemesi, yeni bir algoritma ile birlikte arama motoru kullanıcılarına faydalı içerikleri göstermeye odaklanan bir güncellemedir.

Arama motoru denildiğinde ilk akla gelen arama motoru olan ve sektörünün %75’inden daha fazlasına hâkim olan Google, uzun zamandan beridir algoritmalarını geliştirmeye yönelik güncellemeler gerçekleştirmektedir. Güncellemelere bu kadar önem vermesinin sebebi ise Google’ın kullanıcılarını birer müşteri gözüyle görmesi ve onlara en iyi hizmeti vermeye çalışmasından kaynaklanıyor.

Özellikle internet siteleri aracılığı ile çok daha fazla trafik çekerek kazanç sağlama isteği bulunan kişiler, bu trafiği ve dolayısıyla trafikten gelen kazancı arttırabilmek için ne yazık ki bazı olmaması gereken yollara başvurabiliyorlar. Bu yollardan en çok yapılanı ise bir internet sitesinde, internet sitesinin ana konusuna dahil olsun ya da olmasın trafik getirecek pek çok konuda makaleler yazmak ve siteye trafik çekmekti.

Hemen her konuda içerikler ile sitesine trafik çekmek isteyen kişilerin kullanıcılara sağladığı en büyük zararlar arasında sağlık, ekonomi vb. uzmanlık gerektiren tüm konularda içerik sağlamaları ve dolayısıyla o içeriği okuyan kullanıcıları ciddi zararlarla karşı karşıya bırakmalarıydı. Google, bu durumun önüne Türkçesi Senin Paran, Senin Hayatın olan Google YMYL (Your Money Your Life) güncellemesiyle bu durumun önüne geçti ve büyük oranda amacı yalnızca trafik çekmek olan web sitelerini hüsrana uğrattı.

YMYL güncellemesinden sonra ayrıca pek çok SEO uyumluluğu kriteri getirerek internet sitesi içeriklerinin kalitesini arttırmaya teşvik eden Google, bu durumun bozuk olan sistemi düzeltebileceğini düşündü. Tabi bu durum ne yazık ki amacı yalnızca trafik çekmek olan web sitesi sahiplerini yıldırmadı. Bu kez de aynı kişiler yapay zekâ sistemlerine, uzmanlığı olmayan ama kendini uzman olarak gösteren profillere vb. pek çok hileye başvurmaya başladı.

Son birkaç yıldır birçok internet sitesi, kendini tek bir konuya odaklanmış ve bu konuda uzman içerikler üretiyormuş gibi göstererek aslında hiçbir faydası olmayan ve tek özelliği SEO’ya, yani arama motoru uyumluluğu olan içerikler üretiyordu. Dolayısıyla bu içerikler Google’da öne çıkıp kullanıcılarına ulaşıyordu ama yine amaç sadece trafik çekmekti. İşte Google Faydalı İçerik Güncellemesi de tam bunun için hazırlandı.

Google Faydalı İçerik (Helpful Content) Güncellemesi Ne İşe Yarayacak?

Google Helpful Güncellemesi, arama motorunda araştırma yapan kullanıcılara gerçekten de faydalı ve araştırdıkları konuya en iyi cevapları veren içerikleri göstermeye odaklanacak.

Daha açıklayıcı olmak gerekirse; bir içeriğin hem arama motoru kriterlerine hem de SEO kurallarına %100 uyumlu olması artık o içeriğin ilk sıralarda çıkması için yeterli bir kriter olmaktan çıkıyor. O içeriğin gerçekten de kullanıcılar için faydalı bir içerik olması gerekecek.

Peki Google Helpful Content Güncellemesi bunu nasıl sağlayacak? Yani bir içeriğin gerçekten kaliteli ve faydalı olduğunu nasıl anlayacak? Tam olarak şunları yaparak:

  1. İçeriğin özgünlüğüne bakarak,
  2. Başlığın clickbait olup olmadığını inceleyerek,
  3. İçeriğin kullanıcılar için ne kadar faydalı olduğu görmek için trafik ve hemen çıkma oranlarına bakarak,
  4. İçeriğin toplama içerik veya spinlenmiş içerik olup olmadığını inceleyerek.

Şu an için yalnızca çevrimiçi eğitim, sanat, eğlence, alışveriş ve teknoloji kategorilerinde iyileştirme yapması beklenen Google güncellemesi, önümüzdeki süreçte diğer tüm kategorilere uygulanacağa benziyor.

Google Faydalı İçerik (Helpful Content Güncellemesi) Ne Zaman Yapılacak?

Google’ın en yeni güncellemesi olan Helpful Content (Fayda İçerik) güncellemesi, bu hafta itibariyle başlamış bulunuyor. Google’ın resmi kanallarından yaklaşık 2 hafta süreceği söylenen bu güncelleme tamamlandıktan sonra yine aynı resmi kanallardan güncellemenin tamamlandığına dair açıklamalar gelecektir.

Son olarak bu güncelleme süresi boyunca birçok interneti sitesinin ziyaretçi trafiğinde anormal azalışlar ve dalgalanmalar söz konusu olacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu