SEO

Google Bağlantıları Reddetme Aracı (Disavow Tool)

Temel olarak, SEO’da bir bağlantıyı reddetmek, Google’dan sitenize işaret eden belirli bağlantıları atmasını istediğiniz anlamına gelir. Bu bağlantılar, backlink profiliniz için zararlı olabilecek ve muhtemelen ileride sıralamanıza zarar verebilecek bağlantılardır. Geri bağlantıların atılmasının önemli olabileceği birkaç durum vardır. Google’dan sitenize işaret eden çok sayıda zararlı bağlantı olabilir.

Günümüzde web site yöneticileri Backlink konusunda oldukça hassas davranmaktadır. Profillerinde bir veya iki spam içerikli geri bağlantı gördüklerinde, aniden bu bağlantıları reddetme dürtüsünü hissederler. Backlink profilinizde birkaç spam içerikli geri bağlantı bulunmasının oldukça normal olduğunu unutmayın. Bu tür rastgele bağlantıları almak internette olmanın normal bir parçasıdır. Google reddetme aracı ile bunları tespit etmek oldukça kolay. Google bu araç için algoritmaları ile hangi bağlantılara güvenip hangilerinin spam olduğunu tespit edecek kadar akıllı olduğunu söylüyorlar. 

Günümüzde kullanan pek çok web site sahibi genellikle manuel işlem ile halletmeyi tercih ediyor veya Ahrefs gibi siteler aracılığıyla daha doğru bilgileri daha doğrusu detaylı bilgileri elde etmektedirler. Aslında, bu sebepten dolayı bir ceza  almadıysanız, reddetme aracını kullanmanın pek bir anlamı olmadığını SEO forumlarında görebilirsiniz. Backlink profilinizden bağlantıları sadece trafik uğruna reddetmek aslında çok büyük bir fark yaratmayacak olup eğer çok sayıda karşınıza çıkmışsa kesinlikle yapılması gerekmektedir.

Google reddetme aracı, Google Arama yerinde sunulan ve Google’dan sayfanıza işaret eden belirli bir geri bağlantıyı görmezden gelmesini sağlayan bir araçtır . Bu, Google’a sitenizi sıralarken reddedilen geri bağlantının dikkate alınmasını istemediğinizi gösterir. Bunun Google’a bir tavsiye olduğunu ve sitenizi sıralarken bağlantıyı kullanmayacakları anlamına gelmediğini unutmamak önemlidir.

Google bağlantılarımı hangi durumlarda reddetmeliyim ? 

Reddetme aracı, dikkatli kullanılması gereken bir araçtır. Web site sahibi bu durum sebebiyle sitesinin cezalandırılacağından şüphelendiğinde veya zaten cezalandırılmışsa kullanılmalıdır.

Reddedilen bağlantılar yine de Google tarafından sayılabildiğinden, reddetme aracını kullanmaya çalışmadan önce bulunduğu sitede kaldırılan bir bağlantının denenmesi ve kaldırılması önerilir. Google’a göre, reddetme aracı yalnızca sitenize karşı manuel bir işleminiz varsa veya bir işlem yapmak üzere olduğunuzu düşünüyorsanız kullanılmalıdır.

Bağlantıları kaldırmak sitenizin arama performansına zarar verebilir, bu nedenle reddetme aracı yalnızca bir bağlantının sitenize zarar verdiğinden emin olduğunuzda kullanılmalıdır. Zararlı bağlantıları da tespit etmenin birçok yolu vardır. Bunlara geçmeden önce Google bağlantılarımı hangi durumlarda reddetmeliyim sorusunun cevabını sizlere aktaralım.

  • Bağlantılarınızı tespit etmeniz halinde toplam geri bağlantı sayınız 100 değerinin altında ise reddetmenize gerek yoktur. Tabii ki bu büyük bir site için geçerlidir. Normal değerlerde bir siteye sahipseniz bu oranı siz tespit edebilirsiniz.
  • Daha öncesinden kaliteli backlink çalışması yapmamışsanız ve yüksek sayıda kaliteli geri bağlantınız yoksa, reddetmeyi düşünebileceğiniz bağlantılar sizin için önemlidir diyebiliriz.
  • Sayfa sıralamanızı sürekli olarak izleme sistemine sahip değilseniz veya zamanınız yoksa ve redd dosyası sizi olumsuz yönde etkiliyorsa, onu haftalarca veya aylarca yakalayamayabilir ve bu arada iş kaybedebilirsiniz.

Zararlı backlinkleri nasıl tespit edebilirim ? 

Bir geri bağlantının iyi olup olmadığını ve web sitenizle ilişkilendirilmeye değer olup olmadığını belirlemek söz konusu olduğunda, uygulayabileceğimiz kesin bir kural veya formül yoktur.

Bize site değeri hakkında genel bir fikir veren URL’lerin kalite puanlarını görüntülemek için Ahrefs, Semrush ve Majestic gibi yardımcı olabilecek düzeyde sistemleri bulunmaktadır ancak bu kalite puanlarının öncelikle bir sitenin kendisine işaret ettiği geri bağlantıların sayısına dayandığını unutmayın.

Yeni olduğu için çok fazla geri bağlantısı olmayan bir web sitesinden çok iyi bir geri bağlantınız olabilir. Düşük bir kalite puanı, sizinle olan bağlantısının doğal olmadığı veya değersiz olduğu anlamına gelmez. Burada ücretsiz ve en kapsamlı bir şekilde sizlere yanıt verecek olan sistem Google Bağlantıları Reddetme Aracı (Disavow Tool) olarak tespit edebilir buna göre reddetmelerinize karar verebilirsiniz.

Zararlı backlinkler nasıl reddedilir ? 

  • İlk yapmanız gereken size vermiş olduğumuz linke buradan tıklayarak adresine giriş yapmanız gerekmektedir. Karşınıza daha önceden bir mülk hesabı girmişseniz o hesabınız çıkar ilk defa gireceksiniz mülk adı yazarak “Bağlantıları Reddetme” tuşuna tıklayınız.
Google Disavow Tool’un dikkatli kullanması gerekir.
  • Bağlantıları Reddetme” tuşuna tıkladıktan sonra siteniz sıfır değilse içinde içeriklerle dolu bir sayfanız varsa bağlantıların yer aldığı bir sayfa ile karşınıza çıkacak
  • Daha sonra yapacağımız önemli bir adım bulunuyor. Reddedeceğimiz alan adlarını / linkleri içeren bir dosya hazırlamanız gerekmektedir. Bunun için bizlere not defteri yardımcı olacak ve örnek olarak web sitemize verilen linkleri kaldırmak istiyorsak “domain:egegen.com” yazıyoruz.
Bir internet sitesinin backlink profilindeki birkaç spam link normal karşılanabilir.
  • Metin dosyasını yüklemek için, az önce karşınıza çıkan pencerede “Dosya Seç” tuşuna tıklayınız.
  • Dosyanızı gönderdiğinize göre dosyanızdaki alan adı ve URL sayılarında bir sorun bulunmuyorsa “Bitti” tuşuna tıklayıp işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz

Zararlı backlinklerin tespitinde Ahrefs ve Semrush gibi analiz araçları kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu