Web Tasarım ve Yazılım

En İyi İçerik Yönetim Sistemleri

Sitenizin içeriğini yönetmenizi sağlayan sistemlere içerik yönetim sistemleri denir. Web programlama dilleri arasında en yaygın kullanıma sahip olan dil PHP’dir. Bu yüzden içerik yönetim sistemlerinin çoğu PHP dili ile yazılmıştır. İnternet dünyasında ücretsiz ve açık kaynak koduna sahip pek çok içerik yönetim sistemi vardır. Peki en iyi içerik yönetim sistemleri nelerdir? Aşağıdaki başlıktan bu sistemlere ulaşabilirsiniz.

En İyi İçerik Yönetim Sistemleri Hangileridir?

WordPress

Blog kullanıcıları için tasarlanmış olan WordPress, dünyada en yaygın kullanıma sahip içerik yönetim sistemlerinden biridir. Kullananların büyük bir çoğunluğu WordPress’i; sadece blog için değil, farklı pek çok türdeki web siteleri için kullanmaktadırlar. Günümüzde web dünyasında var olan sitelerin % 25’i WordPress altyapısıyla kurulmaktadır. Blog sitelerinden devlet sitelerine, haber sitelerinden eğitim sitelerine, teknoloji sitelerinden finans sitelerine kadar pek çok alanda kullanılan WordPress ülkemizde de en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden biridir.

Joomla!

Açık kaynak olarak geliştirilen Joomla, WordPress’e oranla daha fazla ayrıntıya sahiptir. WordPress eklentilerinden farklı olarak bileşen ve modül gibi daha farklı kavramları barındırır. Fakat Joomla’da özel tema hazırlama, eklenti geliştirme vb. işlemleri yapmak daha uzun sürmektedir ve WordPress’e oranla daha maliyetlidir. Bu da Joomla için dezavantaj demektir. Ancak yönetim panelindeki seçenekleriyle, kurulum anındaki; cache, sistem yapılandırma, mail ve üyelik gibi pek çok yan özelliğiyle yüzlerce devlet kurumunun ve büyük firmaların web sitelerinin altyapısında kullanılmaktadır.

Drupal

Joomla gibi Drupal da açık kaynak olarak geliştirilmiştir. En iyi içerik yönetim sistemleri arasında en eskisidir. Pek çok özelliği olan ve güçlü bir kullanıcı kitlesine sahip olan Drupal’de “dağıtım” ismi verilen farklı bir yapı vardır. Drupal dağıtımları; eklenti, modül ve Drupal değişikliklerinden oluşan bir pakettir. Web sitesi hangi amaçla yapılacaksa o amaca yönelik dağıtım paketleri bulunmaktadır. Mesela bir restoran için yapılacak web sitesinde; etkinlik takvimi, rezervasyon modülü, yemek menüsü gibi pek çok farklı özelliğe sahip dağıtım paketleri kullanılır.

Concrete5

Açık kaynak olarak geliştirilen bir diğer içerik yönetim sistemi; Concrete5’dır. Enterprise desteği olan bu sistemde tema geliştiriciler ve web tasarımcıları düşünülmüştür. Concrete5 altyapısına sahip olunan web sitelerinde, site önyüzünde bulunan yazılara müdahale edebilme imkanı vardır. WordPress ve Joomla’da bu imkana eklentiler sayesinde erişim sağlanır.

MODX

Gelişmiş cache, çoklu site, çoklu dil gibi özellikleri bulunan MODX, tema geliştirilmesi ve içerik yönetimi konusunda iddialıdır. Ücretsiz içerik yönetim sistemlerinden biridir ve açık kaynak kodludur.

Bolt CMS

Tema tasarımcılarını ve yazılım geliştiricilerini hedef alan bir içerik yönetim sistemidir. Diğer içerik yönetim sistemlerine göre Bolt CMS, çok daha ileri düzeydedir ve kullanımı oldukça basittir. Aynı zamanda açık kaynak kodlu bir sistemdir ve özelleştirilip, genişletilebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu