Web Tasarım ve Yazılım

En İyi Programlama Dilleri Hangileridir?

Programlama dili, yazılımcıların bir algoritmayı ifade edebilmesi amacıyla, bilgisayarlara ya da mobil cihazlara ne yapması gerektiğini anlatmasını sağlar. Bir yazılımcı kodları yazabilmek için birden fazla programlama dilini kullanabilir. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayarda hangi data üzerinde işlem yapabileceğini, bu işlemin nasıl iletileceğini, hangi şartlarda bu işlemin yapılabileceğini görmesini sağlar.

Teknoloji geliştikçe ihtiyaçlar arttığından programlama dilleri de oldukça çeşitli hale gelmiştir. Ancak her yazılımcının mutlaka bilmesi gereken ve oldukça çok kişi tarafından kullanılan programlama dilleri sınırlıdır. Bu nedenle en iyi programlama dilleri hangileridir sorusuna vereceğimiz cevap da sınırlı olacaktır.

En İyi 10 Programlama Dili

10.Ruby

Nesne tabanlı programlama sağlayan Ruby, verimlilik ve sadelik üzerine odaklanmıştır. 1995 yılında ilk sürümü yayınlanan Ruby, açık kaynak kodlu, dinamik bir dildir. Son sürümü 15 Kasım 2016’da yayınlanan bu dil, çoklu programlama paradigmalarını destekliyor.

9.Perl

Larry Wall tarafından 1987 yılında geliştirilen Perl, metin işleme ve görüntü tanıma durumlarında kullanılabilecek en güçlü ve en pratik programlama dilidir. Günümüzde bu programlama dilini kullananların sayısı oldukça azalmış olsa da hala sistem yönetim komut dosyası ve metin işleme alanının en iyisi olarak kabul edilir.

8.JavaScript

Genellikle web tarayıcılarında kullanılan, dinamik bir programlama dilidir. Bu programlama dili ile, tarayıcı ve kullanıcı arasındaki etkileşim sağlanır. Ayrıca tarayıcının kontrol edilmesine, sunucu ile iletişim sağlanmasına ve web sayfası içeriklerinin değiştirilmesine yarar. Java ile olan tek benzerliği isimleridir. Çünkü iki dilin semantikleri birbirinden çok farklıdır. World Wide Web’in betik dili olan JavaScript ilk olarak 1995 yılında geliştirilmiştir.

7.C Sharp (C#)

En iyi programlama dillerinden biri olan c # Microsoft tarafından 2000 yılında geliştirilmiştir. Nesne yönetimli bir programlama dilidir ve Microsoft’un .NET teknolojisi için geliştirilmiştir.

6.Python

Nesne yönelimli, yorumlamalı, etkileşimli bir programlama dili olan Python, 1990 yılında Guido van Rossum tarafından geliştirilmiştir. Basit bir söz dizimine sahip olmasını, bu dilin kolaylıkla öğrenilmesini ve akılda kalmasını sağlar. Böylelikle söz diziminin detaylarıyla zaman kaybetmeden bir an önce programlama yapılabilmenize yardımcı olur.

5.Visual Basic (VB)

Basic programlama dili üzerinde, Microsoft tarafından geliştirilen Visual Basic, olay yönlendirmeli ve nesnel tabanlıdır. Hem öğrenmesi hem de kullanması oldukça basittir. Bu programlama dilinin en iyi yanı Windows ile tam uyumlu olmasıdır. Böylece Windows bileşenleri hızlı bir şekilde erişilebilir. Basic metin tabanlı düzenleyiciler tarafından en fazla kullanılan Visual Basic olduğundan oldukça gelişmiştir.

4.PHP

1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilen PHP’nin açılımı; Personel Home Page’dir. İnternet için geliştirilen bu dil; sunucu taraflı ve çok geniş kullanımlıdır. Ayrıca HTML içerisine gömülebilir. PHP sayesinde data toplayabilir, sayfa içeriği oluşturabilir, çerez alıp gönderme işlemlerini yapabilirsiniz. Bunların yanında pek çok platformda kullanabileceğinizden oldukça kullanışlı bir programlama dilidir.

3.C++

Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında geliştirilen C ++, en iyi programlama dillerinden biridir. C dilini kapsayan C ++ genel amaçlı kullanılan bir dildir. Genellikle her C programı aynı zamanda bir C ++ programıdır fakat her C ++ bir C programı değildir.

2.C

En iyi programlama dillerinden biri de C’dir. UNIX iletişim sistemini geliştirmek için B dilinden türetilen yapısal bir programlama dilidir. İlk çıkış tarihi 1972 olmasına rağmen, günümüzde hala kullanılmaktadır. Ancak bu dil geliştikçe daha karmaşık hale geldiğinden ve nesne yönelimliğine duyulan ihtiyaç artığından yazılımcılar daha çok C++ dilini kullanmaktadırlar.

1.Java

Jame Gosling tarafından geliştirilen Java, ilk olarak 1995 yılında çıkmıştır. Açık kodlu, nesne yönelimli, yüksek verimli, çok işlevli bir programlama dilidir. 9 milyon yazılımcının kullandığı ve dünyada 7 milyar cihazda çalışan, günümüzün en fazla kullanılan programlama dilidir. Ayrıca Android uygulamaları geliştirirken de kullanılır. Amazon, Netflix, Linkedin gibi büyük firmalar da Java’yı kullanan firmalardandır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu