Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 55 / Mayıs 2022

Getir’den Yeni Bir Hizmet: GetirAraç

Getir, GetirBüyük, GetirÇarşı, GetirSu, GetirYemek, GetirBiTaksi ve Getirİş hizmetleriyle birçok alanda faaliyet gösteren Getir, geçtiğimiz yıl araç paylaşım hizmeti MOOV’u 23 milyon dolara satın almıştı. Bu satın alma ile birlikte doğan ve kullanıma sunulan GetirAraç uygulaması, kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda kendilerine yakın lokasyonlardaki araçları kiralamalarına olanak sağlıyor. Uygulama aynı zamanda MOOV kullanıcıları için de kolaylıkla erişilebilir durumda.

Kullanıcıların konumlarına en yakın araçları uygulama üzerinden görüntüleyebildiği hizmette kullanım ücretleri kısa süreli kiralamalarda dakika başına 2,55, günlük kiralamalarda ise 484 Türk lirasından başlıyor. Günlük kiralamalarda belirtilen ücrete kat edilen her kilometre başına 2,60 Türk lirası ilave ediliyor.

Farklı segmentlerden araç seçeneklerinin yer aldığı GetirAraç’ın portföyünde Renault Clio, Renault Megane, Kia Picanto 1.0, Kia Stonic ve Hyundai i20 gibi araçlar bulunuyor.


Starbucks, NFT Dünyasında Yerini Alıyor

Starbucks CMO’su Brady Brewer, ikinci çeyrek bilanço açıklaması sırasında beklenmedik bir hamle yaptı ve şirketin Web3 dünyasına yöneleceğini, bu kapsamda sunulacak olan konseptlerin müşterilerde topluluk algısını güçlendireceğini belirtti.

NFT’lerin Starbucks markasının önemli bir parçası haline geleceğini aktaran şirket, ev ve iş yeri dışında insanların bir araya gelerek topluluklar oluşturabilecekleri sıcak bir ortam olduğu algısını güçlendirme ve yine evleri ve iş yerleri dışında insanların “üçüncü mekânı” olma iddiasında.

Şirket tarafından yayınlanan bir blog yazısında, ilerleyen dönemde müşterilerin bir topluluğun parçası olmalarını sağlayacak olan bir NFT koleksiyonunun satışa sunulacağına ve ek olarak, bu NFT’lerin sahiplerine ayrıcalıklar sağlayacaklarına değinildi.

NFT’ler ile birlikte sağlanacak olan ayrıcalıklara dair herhangi bir bilgi verilmezken, şirketin sahibi ve geçici CEO’su olan Howard Schultz, Web3 döneminde şirketin yeni bir CEO ile yola devam edeceğini açıkladı.


Netflix’ten Canlı Yayın Özelliği

Son dönemin en popüler dizi / film platformların başında gelen Netflix, bünyesine canlı yayın özelliği eklemeye hazırlandığını doğruladı. Özelliğin devreye alınmasıyla platform, stand-up ve reality show gibi senaryosuz içeriklerini aboneleriyle canlı yayın aracılığıyla buluşturacak. Netflix, canlı yayın özelliğiyle yarışma programlarını da daha interaktif hale getirmeyi, izleyicileri canlı oylamalara katılmaya teşvik etmeyi planlıyor.

Son dönemde abone kayıplarıyla gündeme gelen Netflix’in, dijital platformlar arasındaki rekabet avantajını korumak amacıyla canlı yayın özelliği getirdiği, ayrıca bu özellik dışında dışında yeni stratejiler de geliştirdiği söyleniyor. Yakın dönemde duyurulan yeni özellikler arasında reklamlı abonelik seçenekleri ve hane dışı şifre paylaşımını engelleme özelliği yer alıyor.


Okyanusları Plastikten Arındıran Mini Otonom Tekne

Ulusal Bilimler Akademisi’nin (NAS) verilerine göre her yıl 8 milyon ton plastik atık okyanuslara dökülüyor. Nehirlerden okyanusa karışan plastik atıkların yüzde 90’ı, sadece 10 nehirden geliyor. Bu 10 nehrin 8’i ise Asya’da bulunuyor. Bölgedeki bu soruna dikkat çeken Hong Kong merkezli Open Ocean Engineering; nehirleri, limanları, kanalları ve okyanusları temizlemek için yapay zeka destekli bir çöp toplama robotu sunuyor.

Clearbot Neo, çöp yığınlarını tespit etmek ve toplamak için yapay zeka destekli bir sistem kullanıyor. Otonom robot, güneş enerjisiyle çalışıyor ve mevcut çözümlere kıyasla daha ucuz, daha etkili ve hızlı bir çözüm sunuyor.

Kamera sistemi sudaki atıkları algılayıp temizlerken GPS üzerinden konumu etiketliyor ve ilerleyen dönemdeki analizler için Microsoft’un bulut platformu Microsoft Azure üzerinden şirketin veritabanına kaydediyor. Gövdede yer alan ikinci bir kamera bant üzerinde giden ve botun çöp havuzuna düşen plastik atıkların cinsini belirleyerek kirliliğin kaynağını tespit etmeye yardımcı oluyor.

Günde bir metrik ton atık toplama yeteneğine sahip bot, yaklaşık 3 metre uzunluğunda. Ekstra bir parça ile günde 15 litreye kadar petrol atığını da toplayabiliyor.

Clearbot Neo, uzaktan kontrol edilebiliyor ya da önceden tanımlanmış bir alanda temizleme işlemini düzenli olarak gerçekleştiriyor. Dört saatlik pil ömrü ve engelleri aşmak için kullanılan LiDAR sistemi hem dar alanda hem açık denizde uzun soluklu görev yapmaya imkan tanıyor. Pili bitmeye yakın tanımlanan istasyona gelerek hem çöpleri otomatik olarak boşaltıyor hem de güneş enerjili istasyonda pilini şarj ediyor.


Google Haritalar’dan Yepyeni Bir 3D Deneyimi

Google’ın Geliştiriciler Konferansı Google I/O etkinliğinde, en popüler harita hizmetlerinden biri olan Google Haritalar’a gelen yeni görünüm seçeneği paylaşıldı. Alphabet CEO’su Sundar Pichai’nin açılış konuşmasında tanıttığı yeni mod, daha iyi iç mekan görüntülerinin yanı sıra sürükleyici görünüm özelliğine sahip.

Kullanıcıların bir yere varmadan önce orayı adeta gerçek hayatta deneyimliyormuş gibi görmesine imkan tanıyan yeni harita modu, farklı açılardan ve yüksekliklerden bölgeyi incelemeye şansı sunuyor. Çarpıcı görsellere sahip yeni Immersive View (Sürükleyici Görünüm) özelliği dünya üzerindeki şehirlerin, önemli noktaların, binalarının, mekanlarının, restoranlarının ve sokaklarının adeta dijital bir kopyasını sunuyor. Bir drone gibi alanın etrafında gezinmeye imkan veren bu sürükleyici görünüm modu, Sokak Görünümü’nden (Street View) ve havadan görüntülerden milyarlarca görsellerin bir araya gelmesiyle oluşturuluyor.

Google Haritalar’ı 3B deneyim alanına dönüştüren mod şimdilik yalnızca San Francisco, New York, Los Angeles, Tokyo ve Londra’da kullanılabiliyor. Mod şu anda birçok cihazda kullanılabiliyor. Önümüzdeki süreçte hem Android hem de iOS’ta tüm cihazlarda kullanılabilmesi bekleniyor.


Güneş Battıktan Sonra Elektrik Üretebilen Güneş Paneli

Bitkisel atıklardan yapılan, doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duymayan AuReus isimli panel ve yağmurdan da enerji toplayabilen, yağmur yağdığı sürece gece-gündüz elektrik üretebilen hibrit güneş panellerinin ardından yenilenebilir enerjide yeni bir güneş paneli geliştirildi.

Stanford Üniversitesi’ndeki bir mühendis ekip tarafından geliştirilen ve geceleri de elektrik üretebilen panel, açık bir gecede 100 mV açık devre voltajıyla 50 mW/m2 güç üretebiliyor. Bu, geceleri enerji yakalamaya yönelik diğer araştırmalardan çok daha yüksek bir enerji seviyesi. Şebeke dışı ve mini şebeke uygulamalarında güç sağlayabileceği belirtilen panel, kolayca bulunabilen malzemelerle üretilmiş. Bu nedenle ekip, dünya genelinde insanların elektrik şebekelerine erişiminin olmadığı birçok noktada faydalı olabileceğini umuyor.

Bununla birlikte, cihazın verimliliğini artırmak araştırmalarına bir süre daha devam edileceği belirtiliyor.


Instagram’dan NFT Hamlesi

Meta Kurucusu Mark Zuckerberg’in, South by Southwest sahnesindeki konuşmasında NFT’lerin Instagram’a entegre edileceğinin sinyallerini vermesinin ardından Instagram Başkanı Adam Mosseri, platformda NFT paylaşımının ABD’de seçili birkaç yaratıcıyla test edilmeye başlandığını duyurdu. Mosseri, özellik devreye alındığında kullanıcılardan NFT koleksiyonlarının yayını ve paylaşımı için herhangi bir ücret talep edilmeyeceğinin de altını çizdi.

Mosseri’nin belirttiğine göre, teste açılan sisteme NFT sahibi olanlar satın aldıkları NFT’lerle, yaratıcılar da kendi işleriyle katılabilecek. Bu NFT’lerin feed ya da story üzerinden paylaşılabileceğini anlatan Mosseri, şimdilik teste sadece belirli sayıda erişim verilebileceğini ancak ilk testin ardından alınan geribildirimlerle NFT’lerle ilgili daha işlevsel seçenekler sunmayı planladıklarını belirtti.

Lansman sırasında Instagram’da NFT’leri sergilemek için desteklenen blokzincirler Ethereum ve Polygon olacak. Kısa süre içerisinde Flow ve Solana desteği de sunulacak. İlk etapta kullanıma uygun üçüncü taraf cüzdanlar arasında Rainbow, MetaMask ve Trust Wallet yer alırken; Coinbase, Dapper ve Phantom da bir süre sonra bu listeye dahil olacak.


Görme Engelliler İçin Nesnelerle Etkileşime Yardımcı Uygulama

Serviceplan tarafından yaratılan Dot Go isimli platform ve aynı adı taşıyan uygulaması; trafik ışıkları, yaya geçitleri, otobüs durakları, alışveriş noktaları ya da restoranlar konusunda bilgi sahibi olmakta zorlanan görme engelli kullanıcıların herhangi bir obje ile her türlü etkileşimi kurmasına imkan tanıyarak onların kimseye bağlı kalmadan özgürce gezmesine yardımcı oluyor.

Dot Go uygulaması; birbirine bağlantılı, dallanıp budaklanan birçok entegrasyon içeriyor. Her bağlantı noktasında binlerce yeni etkileşim alanı açılıyor ve bu sayede görme engellilerin nesneleri algılamasına yardımcı olmanın yanı sıra onlarla çeşitli şekillerde etkileşime geçilmesi için de çözümler sunuluyor.

Bu özellik görme engelliler için tek platform üzerinden şimdiye kadar yapılmış en geniş etkileşim alanını yaratıyor.

Nesnelerle olan mesafe LiDAR teknolojisi kullanılarak ölçülüyor. Önceden tanımlanmış dahili uyarılar (ses, titreşim v.s.) ya da harici bağlantılar (internet sitesi, zamanlayıcı v.s.) akıllı telefon üzerinden kullanıcıların eylemi gerçekleştirmesini yardımcı oluyor.

Uygulamanın açık yapısı sadece kullanıcıların önceden tanımlanmış binlerce nesneyi tanımlamasına ve bu nesne kitaplığına bağlı tanımlanmış entegrasyonlara erişmesine izin vermesinin yanı sıra kullanıcıların da kendi çözümlerini yaratmasına imkan tanıyor. Ayarlarını kaydeden kullanıcılar bu bilgileri açık kütüphane üzerinden diğer kullanıcılarla da paylaşabiliyor. Bu sayede kullanıcılar vasıtasıyla kütüphanedeki veri sürekli güncel tutulup genişletilebiliyor.

Dot Go, LiDAR uygulamasına sahip iPhone’lar ve iPad’lerde ücretsiz olarak indirilip kullanılabiliyor.


Deniz Suyundan İçme Suyu Elde Eden Küre

2019 yılında UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde her 3 kişiden 1’inin güvenli içme suyuna erişiminin olmadığını ortaya koyan bir rapor yayınladı. Bu nedenle dünyanın dört bir yanından tasarımcılar, insanların temiz suya erişebilmesi için yeni yollar geliştiriyorlar. Özellikle de deniz suyunu içme suyuna dönüştürebilen küçük boyutlu arıtma cihazlarıyla bu duruma çözüm aranıyor.

Fransız şirket Marine Tech tarafından yaratılan HelioWater, bundan önceki tasarımlardan daha fazla içme suyu sağlayarak bir tür içme suyu şebekesi kurmaya imkan tanıyor. Şirket, 1 metrekarelik her modülün günde 10 litre su üretebildiğini belirtiyor. Bu da yaklaşık olarak günde 5 kişiye yetecek kadar içme suyu üretebildiği anlamına geliyor.

Metal çerçevenin yerleştirilmiş büyük bir küre görünümündeki yapı, arıtma işlemi için gereken gücü, tabanındaki büyük boyutlu güneş paneliyle elde ediyor. Tuzlu veya kirlilik nedeniyle kullanılamayan her türlü suyu arıtabildiği belirtiliyor. Buharlaşma, yoğuşma ve mineralizasyon tekniklerini kullanarak çalışıyor. Deniz suyu küreye pompalanıyor, burada buharlaşıyor ve kürenin üst yarısının iç yüzeyinde yoğunlaşıyor. Nihai içme suyu ise kürenin dip kısmına damlayarak birikiyor ve buradan pompalanarak kullanıcıya sunuluyor.

Küre olumsuz hava koşullarına dayanıklı, %100 geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılarak yapılmış. Tüm ekipman, taşımayı kolaylaştırmak için bir kutu içinde teslim ediliyor. Ayrıca kurulumunun ve çalıştırılmasının da hızlı ve kolay olduğu belirtilmiş. Küreler, büyük çaplı ihtiyaç durumunda küme halinde yerleştirilip birleştirilebiliyor. Şirket, mevcut suyun insan tüketimi için güvenli olmayabileceği afet bölgelerinde ve mülteci kamplarında da HelioWater’ın ideal çözüm olabileceğine dikkat çekiyor.


Yeni Bir Dünya Sunan Gözlük: VITURE One

Son yıllarda akıllı gözlükler hem tasarımı hem de işleviyle en heyecan verici alanların başında geliyor. Nreal Light, Focals, ThinkReality A3, Holoswim, OPPO Air Glass gibi örneklerin arasına ekleyebileceğimiz VITURE One, Kickstarter’daki başarısı, tasarımı ve gözlüğün içine gizlenen ekranın özellikleriyle dikkat çekiyor.

AR/VR endüstrisi alanında uzman bir ekip tarafından geliştirilen VITURE One, 120 inçlik ekran deneyimini gözlerinizin önüne getiren bir akıllı gözlük. Boyun bandıyla birlikte kapsayıcı bir deneyim yaratan akıllı gözlük, kullanıcıların herhangi ek bir ekrana ya da işlemciye ihtiyaç duymadan içerik izlemesine, oyun oynamasına imkan tanıyor.

VITURE One, ürünü pazarlama aşamasında da etkili bir yöntem belirlemiş. WiFi bağlantısı sayesinde oyun konsolunuzdaki tüm oyunları akıllı gözlüğe getiren cihaz, tatile giderken ya da geziye çıkarken PlayStation veya Xbox taşımadan VR oyun deneyimi yaşamanın mümkün olduğunu vadediyor. Ayrıca Nintendo Switch ile senkronizasyon sağlanarak da oyun oynanabiliyor. GeForce, Now, Stadia, Xbox Cloud, YouTube, Twitch gibi akış hizmetleri ve oyun platformlarıyla da uyumlu olan gözlük adeta taşınabilir bir oyun gözlüğü olarak dikkat çekiyor.

VITURE One, Kickstarter’da inanılmaz bir başarı gösterdi ve 3 milyon doları yakalayan bir fon topladı. Oculus Rift’in Kickstarter üzerinden topladığı fon miktarını geride bıraktı. Prototip ve test aşamalarından sonra gözlüğün bu yılın sonuna doğru sunulması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu