Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 51 / Ocak 2022

GOOGLE MEET CANLI ÇEVİRİ ÖZELLİĞİNİ GENİŞ ÇAPTA KULLANIMA SUNDU!

Google Meet canlı altyazı çevirme özelliğini geniş çapta kullanıma sunuyor. Hem mobil hem de web’de kullanılabilecek olan bu özellik, şimdilik sadece İngilizce’den Fransızca, Almanca, Portekizce ve İspanyolca’ya çeviri yapılmasına imkân sağlıyor.

Özellikle iş ve eğitim alanlarında dil bariyerlerini kaldırmayı amaçlayan özelliğin kullanılabilmesi için kullanıcıların Google Meet ayarlarından bu özelliği açmaları ve dili İngilizce olarak ayarlamaları gerekiyor. Bu ayarlama yapıldıktan sonra konuşmaların canlı olarak oluşturulan altyazıları bahsi geçen dört dile çevrilebiliyorlar.

Google Meet’te yer alan çevrilmiş altyazılar özelliğini kullanmak için, öncelikle ayarlardan altyazıların açılması ve İngilizce’ye ayarlanması gerekiyor. Daha sonra da çevirinin yapılacağı dili seçmek yeterli. 


Instagram’a Gelecek Yeni Özellikler Açıklandı!

Instagram’ın üzerinde çalıştığı birçok yeni özellik açığa çıktı. Bu özelliklerden en göze çarpanlarından; kullanıcıların profil sayfalarında yer alan gönderilerin yerlerini düzenleyebilecek olması!

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Instagram’ın yeni bir özellik üzerinde daha çalıştığı ortaya çıktı. Alessandro Paluzzi tarafından ortaya çıkarılan yeni özellik, kullanıcıların profil sayfalarındaki paylaşımları diledikleri gibi düzenleyebilmelerine imkan tanıyor.

Instagram mobil uygulamasına eklenecek yeni bir ayar sayfasını gösteriyor. Bu ayar sayfası, Edit Grid (ızgarayı düzenle) ismiyle bulunacak ve “Profili Düzenle” bölümünde yer alacak. Edit Grid bölümü, kullanıcıların kendi profil sayfalarını yönetmelerine imkan tanıyacak. Bu ayar sayfasına ulaşan bir kullanıcı, profil sayfasındaki tüm paylaşımların yerini dilediği gibi değiştirebilecek.

Instagram, gönderilerin yalnızca kronolojik sırayla yerleştirilmesine imkan tanıyordu. Ancak bundan sonra bu durum değişecek gibi görünüyor. Zira yeni özellik sayesinde Instagram’a yüklenmiş olan ilk gönderi bile en güncel gönderiler arasına yerleştirilebilecek. Kullanıcılar bu sayede, en sevdikleri paylaşımları en üst sıralarda tutabilecekler. İçerik üreticiler de en çok beğeni alan ya da sponsorluklar kapsamında paylaştıkları gönderiler üzerinde daha fazla hakimiyete sahip olma imkanı yakalamış olacaklar. 


INSTAGRAM YENİ HİKAYELER ÖZELLİĞİNİ İLK KEZ TÜRKİYE’DE TEST EDİYOR!

Instagram, dikey hikaye kaydırma özelliğini dünyada ilk kez Türkiye’de test edeceğini açıkladı!

Şimdilik test aşamasında olan bu özelliğin, kısa zaman içinde tüm kullanıcılara ulaşması bekleniyor!

Instagram, getirdiği bu son yenilikte rakibi TikTok’tan ilham aldığını söyleyebiliriz. Sosyal medya camiasında rakiplerine karşı öne geçmek isteyen şirket, bu kez de kullanıcılara dikey olarak kaydırılabilen hikayeler özelliğini sunmaya hazırlanıyor.

Bu özellik ile birlikte, kullanıcılar artıkhikayeleri, dikey yönde kaydırılarak atlayabilecek. Böylelikle kullanıcıların tıpkı TikTok’taki gibi hikayeler arası geçiş yapmalarına olanak sağlayarak kullanıcılara farklı bir deneyim sunacak.

Instagram, son zamanlarda yoğun olarak getirdiği güncellemeler sayesinde, kullanıcı kitlesini artırma hedeflerinde adım adım ilerlerken aynı zamanda rakiplerine göz dağı veriyor! Çeşitli ülkelerde test edilen bu yeniliğin, kısa zaman içinde tüm kullanıcılara ulaşması bekleniyor.


Metaverse Evreninden Arsa Satın Alabileceğinizi Biliyor muydunuz?

Metaverse yeni adımlarıyla hayatın içinde daha da aktif olmaya devam ediyor.

Eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta Metaverse’ün geleceği şekillendiriyor.

Günden güne büyük hamlelerle gündeme gelen Metaverse geleceğe yatırım yapmamızı sağlayacak yeni bir hizmet ile karşımızda; Metaverse Arsaları!

Günümüzde her ne kadar soyut bir kavram olsa da daha şimdiden milyarlarca doların işlem gördüğü devasa bir sektör haline geldi bile. Bu yatımların en güncellerinden Metaverse arsalar alıp, satabilirsiniz.

Alım satım işlemini yapabileceğiniz platformlar ise şöyle;

Metaverse’ün en popüler isimlerinden Decentraland:

Decentraland, tamamen sanal arsalardan oluşan bir platform. Burada arsaların değeri genellikle merkez yerler olan Genesis Plaza’ya yakınlaştıkça artıyor.

Yatırımcılarıyla en büyük platformlardan birisi olan The Sandbox

Decentraland’ın en büyük rakibi olan The Sandbox, tıpkı Decentraland gibi oyuncuların kendi arsalarını oluşturduğu ve bu arsaları sattığı dijital bir platform.

Gerçek sanal gerçeklik deneyiminin sunulduğu Somnium Space

Decentraland ve The Sandbox’ın aksine sanal gerçeklik desteği sunan Somnium, yine her iki oyunda da olduğu gibi arsa oluşturup burayı tasarlamanızı ve arsa alım satım yapmanıza olanak tanıyor.

Metaverse dünyasının en bilindiği: Axie Infinity

En popüler metaverse platformlarından birisi olan Axie Infinity, kiralayabileceğiniz ya da satın alabileceğiniz, geliştirilebilir arsalara ev sahipliği yapıyor.


WhatsApp, sesli mesajların arka planda dinlenmesine izin verecek

WhatsApp, yaklaşık bir ay önce sesli mesajları göndermeden önce dinleyebilmemize olanak sağlayan özelliğini test ediyordu. Şimdi ise şirketin sesli mesajlar özelinde bazı yenilikler üzerinde çalıştığı bilgisi paylaşıldı. Paylaşılan bilgiye göre WhatsApp, hem Android hem de iOS için sesli mesajların arka planda dinlenebilmesi özelliği üzerinde çalışıyor.

Bu özellik, farklı bir sohbete geçtiğinizde bile size iletilen sesli mesajları dinlemenizi sağlayacak. Yani diyelim ki bir arkadaşınızın sesli mesajını dinlemeye başladınız ve o sırada başka biri size bir mesaj gönderirdi. Bu esnada sesli mesajınızı dinlemeyi kesmeden diğer arkadaşınızdan gelen mesaja cevap verebileceksiniz. Paylaşılan ekran görüntülerine baktığımızda sesli mesaj uygulamanın üst kısmında bir oynat/duraklat düğmesi ile görünecek, kişinin adı ve mesajı kapatmak için bir kapat düğmesi de bulunacak.

Bu özellik, WhatsApp Business beta da dahil olmak üzere bazı iOS beta test kullanıcılarına sunuldu. Ancak farklı bir sohbete geçtiğinizde sesli notları dinleyemiyorsanız, WhatsApp hesabınızın özelliği test etmenize henüz hazır olmadığını söyleyebiliriz. Android’de ise uygulama henüz geliştirilme aşamasında o yüzden ne zaman ve hangi kullanıcılara sunulacağı konusunda henüz bir bilgi bulunmuyor.

WhatsApp’ın gündeminde tek yenilik bu da değil. Uygulama, kısa bir süre sonra, biri size mesaj gönderdiğinde kişilerinizin profil fotoğraflarını bildirimlere ekleyecek. Yani WhatsApp’ta her yeni bildirim aldığınızda, kişinin adı ve profil resmi görünecek.

WhatsApp ayrıca birisinin bir grup sohbetinde size cevap verip vermediğini veya sizden bahsettiğini ayırt etmenize de imkan sağlayacak. Bir grupta biri size yanıt verirse, birinin size yanıt verdiğine dair bir bildirim alacaksınız.


Zoom Hibrit Çalışma Modeli İçin Gelen Yenilikler

Pandemi nedeniyle evlerden çalışmaya başladığımız günlerde adeta bir kurtarıcıya dönüşen platform yeri geldi büyük toplantı salonlarına, yeri geldi açık oturumlara ev sahipliği yaptı. Tüm bu süreçte yakaladığı ivmeyi hız kesmeden sürdüren Zoom, pandemi sonrası çalışma hayatındaki evrimi hızlandıracak, çalışanları yeni döneme uyum sağlama konusunda güçlendirecek ve iş birliğini kolaylaştırarak hibrit çalışmaya geçişi olabildiğince sorunsuz hâle getirecek yeniliklerini sundu.

Huddle View

Huddle View, sanal olarak çalışırken ekiplere bağlantıda olma hissi vermek için potansiyel olarak görsel bir kanal düzeni sağlayan bir özellik. Bu sayede, kanal üyeleri kendilerine özel benzersiz bir sanal arka plan seçebiliyor, sohbet edebiliyor, kanalda kimlerin olduğunu kolayca görebiliyor ve meşgul veya müsait olup olmadıklarını hızlı bir şekilde belirleyerek ekipleri bir araya getirebiliyor.

Zoom Events Sahne Arkası

Canlı yayın öncesinde konuşmacılara, panelistlere ve prodüksiyon ekibine, aralarında konuşabilecekleri, etkinliği izleyebilecekleri veya kaynaşabilecekleri bir alan sağlayan Zoom’un yeni sahne arkası özelliği yeşil odayı sanal ortama taşıyor.

Zoom Beyaz Tahta

Tamamen yenilemiş Zoom Beyaz Tahta, ofisten ya da uzaktan çalışan katılımcıların dijital beyaz tahta üzerinde gerçek zamanlı olarak, herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda toplantı kurgulamadan bir araya gelmelerine imkan sağlıyor. Bu yeni özellik, dizüstü bilgisayarda, konferans odasında, mobil cihazda veya Zoom for Home cihazında kısaca Zoom Meetings’in çalıştığı her yerde kullanılabiliyor.

Zoom Widget

Ekiplerle bağlantı kurmak ve iş akışlarını düzene koymak için geliştirilen Zoom Widget, toplantılardaki kişilerin zamanı ve beklentileri yönetmelerine ve takım arkadaşlarını haberdar etmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca kullanıcıların toplantıda kimlerin olduğunu görmelerine ve geç kalıyorlarsa Zoom Chat’i kullanarak toplantı sahibini bilgilendirmelerine olanak tanıyor.

Mobil ve Web Seminerleri için Zoom Apps

2021’in başlarında Zoom Masaüstü toplantı deneyimine eklenen Zoom Apps, şimdi mobil ve web seminerlere de geldi. Bu sayede çalışırken kullandığınız favori uygulamalarınızı mobil cihazınızda gerçekleştirdiğiniz toplantılarda veya web seminerlerinde kullanabiliyorsunuz. Bu yenilik, oyunlar ve diğer uygulamalarla etkileşim için size daha fazla fırsat getiriyor. Zoom ayrıca, hem siz hem de katılımcılarınız için özelleştirilmiş “Sürükleyici Görünümler” oluşturmanıza olanak tanıyan “Sürükleyici Uygulamaları” kullanıma sunuyor.

Video Katılım Merkezi

Zoom Video Katılım Merkezi ile kurumlar, yapılandırılmış ve kapsamlı bir sanal ortamda, uzmanlarını kendi müşterileri ile video üzerinde bir araya getirerek güven odaklı etkileşimler geliştirebilecekleri ilgi çekici deneyimler oluşturabiliyorlar. Bu çözümle Zoom, kurumlara bulut öncelikli ölçeklenebilirliği ve güvenilir video mimarisini sunuyor.

Gelişmiş çeviri ve deşifre

Zoom toplantıları, gerçek zamanlı ve otomatik çeviri hizmetinin yanı sıra canlı deşifre yeteneğiyle daha kapsayıcı hale geliyor. Ayrıca platformun çeviri yeteneği birden fazla dil desteğiyle daha da gelişmiş durumda.

Zoom Jumpstart

Zoom Geliştiriciler Platformu aracılığıyla inovasyonu teşvik etme ve etkinleştirme konusundaki misyonunun bir parçası olarak, geliştiricilerin daha hızlı hareket etmesine yardımcı olan yeni bir uygulama oluşturma aracı Jumpstart’ı pazara sunuyor. Bu yetenekli araç, temel yapılandırmaları, önceden tasarlanmış bazı özellikleri, markalaşma için bazı girdileri ve platform seçeneklerini belirledikten sonra Video SDK işlevselliğini sorunsuz bir şekilde mevcut uygulamaya getiren bir kod üretiyor.


Kedilerin Alışkanlıklarını Takip Eden Akıllı Tasma Catlog CES 2022’de Tanıtıldı

Kendi alışkanlıklarımız kadar aynı evi paylaştığımız can dostlarımızın da alışkanlıklarını ve yaşam biçimlerini takip etmek bizlerin sorumluluğunda. Hazır mama ve hareketsiz bir yaşam biçimiyle sağlıklarını kaybetmelerine engel olmalı, daha iyi beslenmeleri ve aktif olmaları için üzerimize düşeni yapmalıyız. Örneğin kediler söz konusu olduğunda bunları yapmamıza yardım edecek pek çok yenilik var artık. Egzersiz çarkından, su içme alışkanlıklarını takip eden akıllı su pınarına, kedilerin ruh halini analiz eden mobil uygulamalardan miyavlamaları tercüme eden uygulamalara kadar bir çok projeyle karşılaştık. Bu defa da CES 2022’nin dikkat çekici katılımcılarından Catlog var sırada.

Catlog, insan ve evcil hayvan arasındaki köprüyü kısaltma misyonuyla doğmuş bir cihaz. Aralıksız bir şekilde kedinin hareketlerini ve alışkanlıklarını izleyip algılıyor. Her şeyi aynı anda kedi sahiplerine raporluyor. Fitness ve sağlıklı yaşam için tasarlanan akıllı saat FitBit’in kediler için olan versiyonu gibi düşünebiliriz.

Japon şirketi RABO tarafından tasarlanan akıllı tasma; kedinin ne kadar uyuduğunu, ne kadar oturduğunu, ne kadar temizlendiğini takip edebiliyor. Ayrıca şok ve korku gibi hareketleri de algılayabiliyor. Tüm bu veriler gerçek zamanlı olarak uygulamaya yansıyor ve kaydediliyor. Kullanıcı bu aktivitelerin sıklığını görmek ve bir değerlendirme yapabilmek için istediği zaman geriye dönük verilere göz atabiliyor. Altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilecek herhangi bir değişiklik, sorunun erkenden fark edilmesini ve çözüm için de erkenden veteriner kontrolüne başvurulmasını sağlıyor.

Kedilerin farklı yaşam evrelerine dair farklı verilerin takip edilmesi gerekiyor. Catlog bu bağlamda her yaştan kedi için uygun. Örneğin, bir yavru kedi söz konusuysa özellikle kilosu ve büyümesi yakın takip gerektiriyor. Yaşlı bir kedi içinse uyku düzeni çok önemli. Catlog ile tüm bu veriler kolayca takip edilebiliyor.

Catlog tasmanın yanında kullanıcıya kum kabının altına yerleştirilebilen ince bir cihaz olan Catlog Board da sunuluyor. Bu cihaz kedinin tuvalet alışkanlıklarının yanı sıra ağırlığındaki değişimleri de takip edebiliyor ve tüm verileri mobil uygulamaya gönderiyor.

Video için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. İçerikler güncel be oldukça bilgilendirici, teşekkürler.

Başa dön tuşu