Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 31 / Nisan 2020

Covid-19 salgını ile tüm dünyada ve ülkemizde sosyal medya davranışları, insan ilişkileri, etkinlik düzenlemeleri yeniden şekillenmeye başladı. Birçok insan evden çalışmaya, gerekli olmadıkça dışarı çıkmamaya gayret ediyor ve böylece yeni bir dönem başlıyor. Dijitalleşmeye evirildiğimiz şu günlerde dünyada ve ülkemizde neler oluyor? Trend Raporu’nun 31. Sayısında, Nisan ayının öne çıkan haberleriyle karşınızdayız. 

Cannes Dahil 20 Film Festivali Bu Sene Sanallaşıyor!

Covid-19 nedeniyle dünyadaki birçok etkinlik sırasıyla iptal edildi. İptal edilen etkinliklerden bazıları kendilerini sanal ortama taşıyarak sevenleriyle buluşmaya devam etti. Sinemaseverlerin yakından takip edeceği ve oldukça etkileneceği büyük bir sanal festival gerçekleştirilecek: We Are One: A Global Film Festival

Cannes Online Festival

We Are One: A Global Film Festival; Cannes, Sundance, Berlin, Venedik, Londra, New York gibi dünyaca ünlü film festivalleri YouTube üzerinden youtube.com/weareone bağlantısı ile 29 Mayıs-7 Haziran 2020 tarihleri arasında film festivali gerçekleştirecek.

Sanal film festivali ücretsiz olarak izlenebilecek aynı zamanda herhangi bir reklam içermeyecek. İsteyen izleyiciler covid-19 ile mücadele için bağış yapabilecekler.

Bu sanal festivalde yer alacakların listesi ise: 

Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali, Berlin Uluslararası Film Festivali, Londra Film Festivali, Cannes Film Festivali, Guadalajara Uluslararası Film Festivali, Makao Uluslararası Film Festivali (IFFAM), Kudüs Film Festivali, Mumbai Film Festivali (MAMI), Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali, Locarno Film Festivali, Marakeş Uluslararası Film Festivali, New York Film Festivali, San Sebastián Uluslararası Film Festivali, Saraybosna Film Festivali, Sundance Film Festivali, Sidney Film Festival, Tokyo Uluslararası Film Festivali, Toronto Uluslararası Film Festivali, Tribeca Film Festivali ve Venedik Film Festivali.


Facebook Görüntülü Grup Konuşma Özelliğini Hayata Geçirdi

Pandemi dolayısıyla sosyal mesafeli ve evde vakit geçirmeli bir dönemin başlamasıyla birlikte görüntülü grup sohbetleri de beraberinde artmaya başladı. Facebook Messenger Rooms ile bu talebi karşılayacak bir özellik sunduğunu açıkladı. 

Facebook Messenger Rooms

Messenger Rooms, paylaşılabilir görüntülü sohbet bağlantıları ile insanları online olarak bir araya getiriyor, 50 kişiye kadar sohbete katılım izni sunuyor ve herhangi bir zaman kısıtlaması da bulunmuyor. Bir diğer özelliği ise konuşmalara davet edilen kişilerin Facebook hesabı ya da Messenger uygulamasına sahip olmaları gerekmiyor, telefon ya da bilgisayar üzerinden sohbete katılım kolaylıkla sağlanabiliyor. 


Instagram Müzik Özelliğini Türkiye’ye Açtı

Özellikle evde geçirdiğimiz şu günlerde instagram kullanıcılarını sevindiren bir özellik sonunda Türkiye’ye geldi. “Instagram müzik özelliği bulunduğunuz bölgede kullanılmıyor.” yazısıyla karşılaştığımız günler son buldu. Bu yeni özellikle birlikte Facebook ve Instagram kullanıcıları hikayelerine şarkı sözleri dahil olmak üzere müzik ekleyebilecekler. 

İnstagram Music Özelliği

Kullanıcılar hikayelerinde paylaştıkları fotoğraf ve videolara 39 milyon şarkı bulunan kütüphaneden istedikleri müziği aratarak ekleyebilecekler, seçilen şarkının sözleri mevcutsa istedikleri gibi şarkı sözlerini paylaşıp boyutlarını ayarlayabilecekler. 

Özelliğin kullanıma açılmasından itibaren pek çok kullanıcı bu Instagram ve Facebook hikayelerinde bu özelliği kullanmaya başladı.


Evinizde Oturarak Dünyayı Gezebilirsiniz!

thripy

Evde kalıp sosyal izolasyonunuzu sağlayarak da dünyayı gezebileceğiniz bir uygulama: Thripy

Thripy sayesinde şu an gidemeyeceğiniz her yere sizi evinizden gidebilirsiniz. Thripy’deki videolar “müzeler”, “şehirler” gibi kategorilere ayrılıyor. İstediğiniz kategoriyi seçerek dilediğiniz yere gidebiliyorsunuz. Thripy’deki videoları izlemek için herhangi bir üyelik de gerekmiyor. Doruk Kaşoğlu, Berk Öztoprak ve Adem Ay tarafından yaratılan bu uygulamada 150’den fazla destinasyon bulunuyor ve bunun ilerleyen zamanlarda arttırılacağı belirtildi. 


WhatsApp’tan Sevindiren Özellik

Bildiğiniz gibi WhatsApp görüntülü grup sohbetinde 4 kişiye kadar katılım sağlanabiliyor ve bu birçok kullanıcının başka platformlara yönelmesine sebep oluyordu. Kullanıcılarına kullanım kolaylığı sağlamak için sürekli kendini güncelleyen platform, bu soruna kısa sürede çözüm buldu. 

whatsapp özellik

Salgının dünyaya yayılmasıyla artan görüntülü sohbet istekleri WhatsApp’ı yeni bir özelliğe yönlendirdi. Android ve iOS’teki Beta sürümlerinde 4 kişi katılım sayısının 8’e çıkarılacağı bilgisi verildi. Yakın zamanda tüm kullanıcılara sunulan bu özellikle artık 8 kişi aynı anda sesli veya görüntülü konuşabilecek.


2020’de Effie Yok!

Effie yeni ödül organizasyonu olan Global Best of the Best Effie Awards 2020 erteledi. 2020’de dünyanın en etkili pazarlama faaliyetlerini ödüllendirmek adına yapılması planlanan yeni organizasyon ödülü Global Best of the Best Effie Awards yaşanan salgın krizinden dolayı erteleme kararı aldı. 20 kategoriyle düzenlenecek olan organizasyon 2021 yılına alındı. Organizasyona şu ana kadar yapılan başvurular geçerli olacak ve seneye aktarılacak.


Görüntülü Sohbete Nasıl Katılmak İstersiniz Elma, Kalem?

Evde kalmaya özen gösterdiğimiz şu günlerde görüntülü görüşmeler vazgeçilmezimiz haline geldi. Yüz yüze yapılan tüm konuşmalar artık ekranlara sığdırılmış durumda. Peki bu konuşmaları nasıl daha keyifli bir hale getirebilirsiniz?

Snap Camera ile Snapchat’in komik filtrelerini kullanarak eğlenceli görüşmeler yapabilirsiniz.

snap camera

Görüşmeye bazen bir kalem, bazen bir kedi, bazen bir elma olarak katılabilirsiniz!

Snap Camerayı bilgisayarınıza yükleyerek kullandığınız görüntülü konuşma uygulamasında açıp sohbet ettiğiniz insanlarla eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz.


BONUS: Horizon Interactive Awards’dan 9 Ödülle Döndük

Dünya’nın en prestijli web ödüllerinden biri olan ve bu yıl 18.si düzenlenen Horizon Interactive Awards yarışması sonuçlandı. 2018 yılında 4 altın, 1 gümüş ödül almış ve ajansımız DISTINGUINCED AGENCY alanında ödüle layık görülmüştü. Bu sene ise başarılarımızı artırarak 5 altın, 2 gümüş ve 1 bronz ödüle layık görüldük. Geçen sene olduğu gibi bu sene de DISTINGUISHED AGENCY seçildik. 

Kazanmış olduğumuz ödüller ve kategoriler:

  • ÖZSÜT – SPOT: GOLD WINNER – RESTORAN/YEMEK KATEGORİSİ
  • LEZİTA – Acaba Ne Pişirsek – GOLD WINNER – TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME KATEGORİSİ
  • ALFEMO – Alfemo Franchaise – GOLD WİNNER – TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME KATEGORİSİ
  • VOLKAN İTFAİYE – GOLD WINNER – TÜKETİCİ BİLGİLENDİRME KATEGORİSİ
  • EGEGEN – GOLD WINNER – AJANS KATEGORİSİ 
  • FİDE – SILVER RESTORAN – YEMEK KATEGORİSİ
  • SANİTA SAĞLIK GRUBU – SILVER – SAĞLIK KATEGORİSİ
  • UGM ÜNSPED – BRONZE – PROFESYONEL SERVİS KATEGORİSİ
  • EGEGEN – DISTINGUISHED AGENCY 2019 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu