Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 53 / Mart 2022

Ortak tweet: Twitter’ın yeni özelliği!

Twitter son zamanlarda DM bölümünde mesaj arama, sohbet sabitleme, podcast ve benzeri birçok özellik hayata geçirdi. Bunların bir kısmı tamamen ücretsizken, bazıları ise aylık bir abonelik gerektiren Twitter Blue kapsamında kullanıma sunuldu.

Sosyal medya uygulamaları hakkındaki sızıntılarıyla tanınan tersine mühendislik uzmanı Alessandro Paluzzi, Twitter platformuna yakında “ortak tweet” özelliği geleceğini söyledi. Aralık ayından beri geliştirme aşamasında olan bu özellik sayesinde iki farklı kullanıcı aynı anda tek bir tweeti birlikte yazabilecek.

Twitter, ortak tweet özelliğiyle iş birliğini kolaylaştıracak!

Paylaşılan ekran görüntüsünde de anlaşılacağı üzere bir kişiyle ortak tweet yazmak için, hesabının herkese açık olması ve sizi takip ediyor olması gerekecek. Bu iki gereksinimden birini karşılamayan herhangi bir hesap, ortak tweet özelliğinden ne yazık ki faydalanamayacak.

Beraber tweet yazmak üzere bir kullanıcıya istek gönderdiğinizde, karşıdaki kişi kabul eder etmez özellik aktif hale gelecek. Yazdığınız tweet hem sizin hem de onun Twitter profilinde gözükecek ve her iki hesabın takipçilerinin zaman çizelgesine de düşecek. Ek olarak tweet’te yazarların kullanıcı adları da herkese açık bir şekilde yer alacak.


Benzinden Ucuz Whopper 

Dünyaca ünlü restoran zinciri Burger King; Fransa’daki akaryakıt zamanlarına atıfta bulunarak sürücüler için sadece araca serviste geçerli olmak üzere indirimli Whopper sunuyor.

Burger King’ten artan yakıt fiyatları karşısında sürücülere destek.

Sürücülere biraz olsun nefes aldırmayı amaçlayan Burger King Fransa, araca serviste Whopper burgerların fiyatını 2 Euro’nun altına çekti ve sürekli artan akaryakıt fiyatları ile cebelleşen Burger King hayranlarını yoldan çıkaracak bir işe imza attı. Kısa dönemli bu promosyonu akaryakıt istasyonlarındaki tabela benzetmesiyle vurgulayan Burger King Fransa; normalde 4 euro olan efsane burgeri Whopper’in fiyatını yarı yarıya düşürdü.

Kampanya Fransa ve Belçika’da kısıtlı bir süre için uygulamada olacak. Müşteriler araca servis noktalarında Whopper’larını indirimli fiyata satın alabilecek ancak her araç için en fazla iki indirimli Whopper hakkı sunuldu.


WhatsApp’tan ‘Kaybolan Mesajlar’ İçin Müthiş Yenilik:

WhatsApp’ın kullanıma sunulan son Android beta sürümünde yeni bir özellik keşfedildi. Bu özellik, kaybolan mesajlar modu açık olan sohbetlerdeki bazı mesajların otomatik olarak silinmesini engelliyor. Böylece tüm mesajlar silinse dahi istediğiniz mesaj sohbette saklanmaya devam ediyor.

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’ın bu yeni özelliği kullanıcıların işine yarayacak gibi duruyor. WhatsApp‘ın bir süredir kullanımda olan kaybolan mesajlar özelliği, bir sohbetteki ya da bir gruptaki mesajların belirli bir süre sonra otomatik olarak silinmesini sağlıyor.

Kaybolan mesajlar modu açık olan bir sohbete girip bir mesaja basılı tuttuklarında, yeni bir açılabilir menüyle karşılaşacaklar. Bu açılabilir menüde de ilgili mesajın kalıcı olarak saklanmasını sağlayabileceğiniz bir seçenek yer alacak. Fakat fikrinizi değiştirirseniz, yine o mesaja basılı tutarak mesajın süresi geldiğinde silinmesini sağlayabileceksiniz.


Twitter yeni bir alışveriş mecrası mı oluyor?

Twitter alışveriş ile ilgili geliştirmelerine bir yenisini daha ekleyerek Twitter Shops özelliğini duyurdu.

E-ticaret alanında yenilikler ile karşımıza çıkan Twitter; bu kez de Twitter Shops isimli özelliğini duyurdu. Bu yeni özellikle birlikte markalar Twitter profillerinde 50’ye kadar ürün sergileyebilecek.

Twitter’dan yapılan açıklamaya göre; direkt bir alışveriş özelliğinden farklı çalışan Twitter Shops, markalar için bir nevi vitrin özelliği taşıyacak. Markalar ürün görsellerini, isim, açıklama ve fiyatlarını yükleyerek profillerinde kataloglarını öne çıkarabilecek. Kullanıcılar herhangi bir ürünü satın almak istediklerinde ürünün üstüne tıklayarak markanın internet sitesine yönlendirilecek.

İlk etapta ücretsiz olacak olan Twitter Shops; şu an sadece bazı markalar ve bazı kullanıcılarla test ediliyor.


NFT’ler Instagram’a geliyor…

South by Southwest (SXSW) sahnesinde konuşan Meta Kurucusu Zuckerberg, NFT teknolojisinin çok yakında bir zaman Instagram’a yer alacağını duyurdu.

NFT’leri Instagram’a getirmek için çalışıyoruz” açıklamasında bulunan Zuckerberg, sürecin tam olarak nasıl işleyeceğine dair detay vermese de kullanıcıların Instagram üzerinden mevcut NFT’lerini sergileyebilecekleri ve yenilerini oluşturabileceklerini ifade etti. Zuckerberg’ün açıklamasına göre bu NFT’ler, bir gün şirketin nihai metaverse evreninde de yer edinebilir.


WhatsApp Mesajlarına Emojiyle Tepki Dönemi!

Emojiler o kadar çok farklı duyguyu ifade eder hale geldi ki mesajlarımızda yer verdiğimiz, paylaşımlarda sık sık kullandığımız emojiler birçok duyguya pratik yoldan tercüman oluyor.

Bu durumun zamandan kazanmak gibi güzel bir yanı olsa da iletişimi yozlaştırdığı da büyük bir kesim tarafından savunuluyor.

Şimdi sırada WhatsApp mesajlarına emoji ile tepki (cevap vermek) dönemi var.

WhatsApp’ın Beta özelliklerini duyurmasıyla tanınan Wabetainfo‘nun paylaştığına göre, WhatsApp yayınladığı WhatsApp beta for Android 2.22.8.3 sürümünde özelliği görücüye çıkardı. 

Gelen mesaja; beğeni, sevgi, gülümseme, üzgün, teşekkür gibi tepkiler verilebilecek.



Konuya iki bakış açısı ile yaklaşırsak;

  1. Bir mesaj aldınız, hiç vaktiniz yok fakat karşı taraf değer verdiğiniz birisi bu nedenle cevapsız bırakmak istemiyorsunuz. Emoji ile tepki size zaman konforu kazandırabilir. Tabii tepkisiz kalarak, daha sonra detaylı bir dönüş de alternatif yol.
  2. Bu sefer mesajı atan sizsiniz. Zaman ayırıp, uzun uzun yazmışsınız. Cevap olarak emoji ile tepki verilmiş. İkili arasındaki samimiyet ilişkisi tabi etkin faktör olacaktır ama bu hepimizi biraz üzebilir. :)

Ankara Sokaklarında Gülümseten İlanlar

Sokak sanatları, her dönem insanların dikkatini çeken, sokağa hayat katan ve yüzlerde tebessüm bırakan bir sanat türü.

Tokyo’daki uğruna festival bile düzenlenen rengârenk rögar kapakları, Pejac’ın sıvası dökülen duvarlara sanatıyla kattığı anlam, Michael Pederson’un betonlar ve ekranlar arasında boğulmuş yaşamlarımıza ayna tutan, çevresel bozulma ve kentsel dinamikler konusunda önemli mesajlar veren yerleştirmeleri, Ememem’in mozaiklerle onardığı hasarlı kaldırımlar, David Zinn’in renkli tebeşirleriyle sokaklara kazandırdığı eserleri, Onaranlar Kulübü’nün atık malzemelerle kent mobilyalarına uyguladığı ve İstanbul sokaklarında sergilenen yaratıcı tasarımları bu neşeli sanatın yalnızca birkaç örneği.

 

Dünyadan ve ülkemizden onlarca örneği olan, tren duraklarında, kaldırımlarda ve duvarlarda karşımıza çıkan bu birbirinden yaratıcı fikirlere son dönemlerde Ankara’dan eğlenceli bir ilan serisi eklendi. Hikmeti Tabiyeci isimli illüstratör ve grafik sanatçısının resmettiği, her gün görmeye alışık olmadığımız türden ilginç ve yaratıcı duvar ilanları, görenleri hem şaşırtıyor hem de gülümsetiyor.

Eserlerini sokaklardaki duvarlarda, aydınlatma direklerinde, trafolarda, ağaçlarda ve diğer kent mobilyaları üzerinde sergileyen sanatçı, sadece birkaç küçük malzeme kullanarak da yaratıcı ve eğlenceli bir fikri parlatmanın, bunu yaparken duygularını da aktarmanın mümkün olduğunu herkese kanıtlıyor adeta. Ankara sokaklarında her köşe başında karşımıza çıkabilecek bu muzip ilanlar, birçok duyguya tercüman ve herkese ilham olacak gibi gözüküyor.


Instagram’dan yepyeni bir özellik daha

Instagram kullanıcılarına yeni özellikler sunmaya devam ediyor.

Henüz test aşamasında olan Yakındaki Popüler Yerleri Keşfet Özelliği ile dikkat çekti. Bu özellik, adından da anlaşıldığı gibi yakın konumda bulunan popüler mekanları keşfedecek.

Bu yeni özellik sayesinde, yakın konumdaki mekanlarda paylaşılan hikayeler görülecek. Bununla birlikte mekanlar hakkında anlık bilgi sahibi olunacak. Çalışma şekli ise göre kafede ya da restoranlarda bulunan kişiler konum ekleyerek hikâye paylaşmasıyla olacak.

Özelliğin tam olarak açıldıktan sonra ise mekanlar için olan blog hesaplarında artış yaşanması bekleniyor. Türkiye’de de test edilen fonksiyonun tam olarak ne zaman kullanıma açılacağı belirsiz durumda.


Türkiye’nin Wordle Karnesi

Bundle bünyesine katıldıktan sonra 2,5 milyon kişiye ulaşan Wordle Türkçe’den öne çıkan veriler paylaşıldı.

Bazen Twitter’da gördüğümüz yeşil ve sarı renkli tetrisi andıran kutucuklarla, bazense düşünceli bir şekilde klavyeye bakarak geçirilen dakikalarla Wordle, çoğu internet kullanıcısının hayatına bir şekilde dokundu.

Wordle Türkçe’de en zor kelime

Haber uygulaması Bundle, geçtiğimiz Şubat ayında Fatih Kadir Akın’ın dilimize kazandırdığı, Wordle Türkçe’yi bünyesine kattığını duyurmuştu. Uygulama, Aradan geçen sürenin ardından 2,5 milyon kişiye ulaşan oyunun karnesini de paylaştı.

Wordle Türkçe’ye giren kullanıcıların ortalama 100 bini her gece 00.00 – 01.00 saatleri arasında (yani günün kelimesi henüz yüklenmişken) yeni kelimeyi çözüyor. Tüm oyuncuların ortalama kelime tahmin süresi ise 3 dakika 32 saniye. Bundle, oyuncuların yüzde 78’inin mobil cihazları üzerinden Wordle Türkçe’ye girdiğini belirtirken kelimeleri uyku öncesi rutini olarak bulmaya çalışan bir kitlenin olduğunu söyleyebiliriz. Bundle, Wordle Türkçe oyuncularının bulmakta en çok zorlandığı kelimenin “Elips” olduğunu açıkladı. Oyuncuların yüzde 51’i kelimeyi ancak dördüncü ve sonraki denemelerinde bulabilmiş.


Metaverse Evreninde Fiziksel Acı Deneyimi

Teknolojinin var gücüyle sanal evrenin gelişimine yoğunlaştığı bu son dönemlerde hedeflerden biri de sanal evrende dokunma duyusunu harekete geçirmek. Bunun için artık sıkça rastladığımız giyilebilir teknolojilerin yanı sıra, ultrasonik dalgalarla çıplak tende dokunma hissi yaratan ve herhangi bir giyilebilir ürüne ihtiyaç bırakmayan bir teknoloji daha bulunuyor. Tüm bu gelişmelerin ışığında görünen o ki sanal evrende de fiziksel evrendekine benzer bir dokunsal deneyime git gide yaklaşıyoruz.

Peki ya fiziksel acı hissi? Gelişen teknoloji sanal evrende de bize fiziksel evrendekine benzer bir fiziksel acı deneyimi yaşatacak mı?

Bu konu bugüne dek gündeme gelmemiş olsa da Sony tarafından desteklenen Japon startup H2L Technologies, geliştirdiği bir bileklikle bu konuyu gündeme taşımakta oldukça iddialı. Kullanıcıya küçük elektrik şokları vererek Metaverse‘de daha güçlü bir dokunma deneyimi yaşatmayı hedefleyen H2L Technologies, bir top yakalama hissinden cildinizde çimdikleme hissi yaratan bir kuşa kadar tüm dokunsal duyumları hissettirebilecek bir bileklik geliştirmiş. Dokunma duyusuna hitap eden geri bildirimleri olan giyilebilir teknoloji fikri yeni değil fakat kullanıcıya bu sayede fiziksel acıyı hissettirme fikri oldukça yeni. Elbette bahsedilen acı deneyimi büyük acılardan ziyade günlük yaşamın bir parçası olan, ufak şiddetteki fiziksel etkileri ifade ediyor. Ama bu yaklaşımın nereye doğru evrilip geliştirileceğini ve etkilerini zaman gösterecek.


Bir Twitter Klasiği: Will Smith’in Oscar Tokadının Hesabı, Yanlış Will’den Soruldu

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Oscar Ödül Töreni’ne, Hollywood’un ünlü ve sevilen isimlerinden Will Smith’in tokadı damga vurmuştu. Gecenin sunucusu olan Chris Rock, Will Smith’in eşi oyuncu Jada Smith’le ilgili bir espri yapmış, espriye sinirlenen Will Smith canlı yayında milyonlarca insanın gözü önünde sahneye fırlayarak Chris Rock’a tokat atmış ve “Karımın adını ağzına alma!” diyerek küfür etmişti.

Sosyal medyada gündem olup tepki çeken ve günlerce konuşulan bu olaydan, konuyla tek alakası isim benzerliği olan bambaşka biri nasibini aldı. Will Smith’e tepki göstermek için soluğu Twitter’da alan on binlerce kullanıcı, Twitter’da kendisine ait bir hesabı bulunmayan aktör Will Smith yerine “@willsmith” kullanıcı adına sahip bambaşka birinin hesabını yorum yağmuruna tuttu. Aslında bir Twitch yayıncısı ve oyun geliştiricisi olan, konuyla hiçbir ilgisi bulunmayan Smith, olayın hemen ardından hesabından bir açıklama yayınlasa da tepkilerin hedefi olmaktan kurtulamadı.

Sosyal medya için artık alışıldık bir görüntü olan bu durumun ardından, oyun geliştiricisi Smith’in hesabına bir gecede 100 binden fazla takipçi geldi. Tepki gösterdikleri insanın doğru kişi olup olmadığını sorgulamak ve profilini incelemek kimsenin aklına gelmezken, Oscar Töreni bitişinde yeni bir tweet atarak “Ciddi konuşayım, adına üzüldüğün/mutlu olduğun kişi ben değilim. Geçimimi sağlamak için podcast’ler ve video oyunları yapıyorum. Diğer adam yerine insanları bana kızdırma pahasına, kelimelere şiddetle cevap vermeyi bırakırsak dünya daha iyi bir yer olurdu.” ifadelerini kullanan Smith’in paylaşımı binlerce beğeni aldı.


Horizon Interactive Awards’tan tam 10 ödül ile döndük.

İnteraktif medya ödüllerinde 20. Yılını dolduran ve bu sene 50’ye yakın ülkeden katılım ile gelen 10 binden fazla başvuru arasından yapılan değerlendirmeler sonucunda Horizon Interactive Awards’da 10 ödüle layık görüldük. Aynı zamanda egegen olarak birçok uluslararası ajansı geride bırakarak 2021yılının DISTINGUISHED AGENCIES & DEVELOPERS WINNER arasında yer aldık.

20.Horizon Interactive Awards’tan aldığımız projelerimşz;

  • BETONSTAR – Corporate & B2B – GOLD WINNER
  • REFLEX – Consumer Information – GOLD WINNER
  • SPECTRUM – Consumer Information – GOLD WINNER
  • İVA GALERİ – Arts / Activism / Culture – GOLD WINNER
  • WELCOME AYNES! – Video – Motion Graphics / Effects – GOLD WINNER
  • AYNES KOLAJEN – Restaurant / Food Industry – SILVER WINNER
  • KOCAER GROUP – Corporate & B2B – SILVER WINNER
  • EDINA YATAK  – Consumer Information – SILVER WINNER
  • E.C.A. SEREL – Corporate & B2B – BRONZE WINNER
  • egegen – DISTINGUISHED AGENCIES & DEVELOPERS WINNER  

Kısaca Horizon Interactive Awards Hakkında;
Bağımsız üyeler tarafından değerlendirilen projeler beş aşamalı kontrolden geçmektedir. Bu değerlendirmeler sonucunda aldığı puan/puanlara göre Altın, Gümüş ve Bronz ödül verilmektedir. Ödül kriterleri; tasarım mükemmelliği, yaratıcılık, teknolojik inovasyon, uygunluk ve verimlilik odaklı yapılan değerlendirme sonucunda ajansları ödüllendiriyor. Bu sene gerçekleştirilen yarışmaya 50’den fazla ülkeden 10 binden fazla proje başvurdu.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu