Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 38 / Aralık 2020

2021 yılının tüm mutlulukları beraberinde getirmesini dilerken, geride bıraktığımız zorlu 2020 yılının son ayında yaşanan önemli gelişmeler ile sizlerleyiz, keyifli okumalar…

FACEBOOK’TAN TIKTOK’A RAKİP UYGULAMA

Facebook’ta geçtiğimiz mayıs ayında beta sürümü yayınlanan Collab uygulaması, ABD’deki iOS kullanıcılarına açıldı. TikTok düetlerine olan benzerliğiyle dikkat çeken özellikle Facebook TikTok’a rakip olacak gibi gözüküyor.

Collab uygulamasıyla birlikte sosyal medya devi Facebook video içeriklere odaklanıyor. Collab ile kullanıcılar başkalarının yaptığı müzikleri dinleyebiliyor, başkalarıyla birlikte videolar oluşturabiliyor ya da videoları birbirlerine ekleyebiliyor. Uygulamadaki bazı özellikleri TikTok’un düet özelliğine çok benziyor.


INSTAGRAM, COVID-19 SALGINIYLA İLGİLİ YANLIŞ BİLGİLERLE MÜCADELE EDİYOR

Instagram, COVID-19 salgınıyla daha iyi ve doğru bir şekilde mücadele edebilmek için yeni özellikler getirdiğini duyurdu. Artık vaka sayılarının arttığı yerlerde yaşayan kullanıcılar, ana sayfalarında kendilerini bölgesel sağlık otoritesinin sayfasına yönlendirecek sekme görecekler. Bunun yanında aşı ile ilgili bilgi edinmek isteyen kullanıcılar güvenilir sağlık kaynaklarına ulaşabilecek. Platform yanlış bilgi içeren etiketleri anında engelleyerek asparagas haberlerin yayılmasının önüne geçecek.


GOOGLE FOTOĞRAFLAR’DAN YILLIK ÖZET

Google Fotoğraflar‘ın Hikayeler benzeri “Anılar” özelliğine “Yıllık Özet” geldi. Tüm kullanıcılar için yayınlanan özellik, kullanıcılara 2020 yılının bir özetini sunuyor.

Google, Anılar bölümünde otomatik derlemeleri kullanıcılarına halihazırda sunuyor. Yıllık Özet ile ise Google Fotoğrafların hem Android hem de iOS sürümünde yayınlanan son 12 ayda önce çıkan fotoğraf ve videoların bir özetini oluşturuyor.


INSTAGRAM HİKAYELERİNDE TWEET PAYLAŞMA

Son zamanlarda kendini sürekli yenileyen Twitter yeni bir özelliği test ediyor. Twitter’da gördüğü bir içeriği başka bir uygulamada paylaşmak isteyen kullanıcılar Tweeti ekran görüntüsü alıp paylaşıyordu. Test edilen bu yeni özellikle sayesinde Instagram hikayelerinde Tweet paylaşılabilecek.

Test edilen bu özellikle ilgili Twitter’ın resmi açıklaması ise şu şekilde:

“Şu anda Instagram Hikayelerinde Tweet paylaşmayı test ediyoruz. Kullanıcıların diğer sosyal medya uygulamalarında Tweet paylaştıklarını iyi bilmekle birlikte onların Instagram Hikayelerinde Tweet paylaşmasını daha da kolaylaştırmak için yeni yollar arıyoruz. Instagram’da paylaşılan ve yayınlanan Twitter içeriğinin, Twitter’daki içeriğin mevcut durumunu yansıtmayabileceğini ve Instagram’ın politikaları ile kurallarına tabi olacağını lütfen unutmayın.”


TIKTOK’UN WEB VERSİYONUNA YENİ ÖZELLİKLER GELDİ

2020’nin en popüler uygulamalarından olan TikTok, web versiyonu için yeni iki yeni özellik sunuyor. TikTok’un web versiyonu artık kullanıcıların hem bildirimlerini kontrol etmelerine hem de gönderilere yorum yapmalarına izin verecek. Kullanıcı sayısının artmasıyla web tarafına da yönelmeye özen gösteren TikTok yeni güncellemeler ile kullanıcılarına daha erişilebilir seçenekler sunmaya çalışıyor.


SPOTIFY’DAN YENİ ABONELİK PAKETLERİ

Spotify’dan her kullanıcıya uygun paketler tanıtıldı. Kullanıcıların günlük ya da haftalık abonelik alabilecekleri “Premium Mini” adlı paketleri duyurdu. Spotify’ın Premium Mini abonelik planı, kullanıcılarına 30 müzik indirme imkanı sunuyor. Bu plandan faydalanan bir kullanıcı, Spotify’ın Premium özelliklerini yalnızca mobil uygulama üzerinden deneyimleyebiliyor. Şu an için ülkemize henüz gelmemiş olan özellik henüz test aşamasında.


NETFLİX, ÇOCUK AKTİVİTE RAPORU VE AİLE PROFİLİ ÖZELLİKLERİNİ TEST EDİYOR

Dijital yayıncılık platformu Netflix, ebeveynlerin çocuklarının ne izlediğini kolayca görebilmesi ve çocukların kendilerine uygun yaş grubuna ait içeriklerle karşılaşması için yeni Çocuk Aktivite Raporu özelliğini hizmete sunmayı planlıyor. Bununla birlikte Aile Profili özelliğinin de platforma eklenmesi planlanıyor. Çocuk Aktivite Raporu ile ebeveynler, çocukların en çok ne tür programları izlediklerini, en sevdikleri karakterin kim olduğunu ve ilgi alanlarına göre yeni önerileri görebilecekler. Aile Profili özelliğiyle kullanıcılar, aile dostu olarak seçebileceği kişilerle, TV şovları ve filmleri tek bir profilde görebilecek.


AMAZON SPOTIFY’A RAKİP OLUYOR

Birçok şirketin radarında olan müzik hizmetinin, en bilinenleri arasına Amazon da giriyor!

Kısa bir süre önce yayınlanan Amazon Music uygulaması kullanıcılar tarafından son derece beğenildi.  Uygulamanın müzik kütüphanesinin Spotify’dan bile daha geniş olduğu söyleniyor.

Yeni bir uygulama olmayan ve daha önce şirketin sesli asistanı Alexa ve Amazon ürünleriyle birlikte kullanılabilen Amazon Music artık bağımsız bir uygulama olarak karşımıza çıkacak. Android ve iOS sistemlerinde kullanıma sunulan Amazon Music uygulaması, Amazon Prime ve Amazon Music Unlimited üyeliği olanlar tarafından ücretsiz olarak kullanılabilecek.


WHATSAPP YENİ YILDA BAZI TELEFONLARA ELVEDA DİYECEK

WhatsApp, 2021 yıldan itibaren eski cihazlarda çalışmayı bırakarak bazı cihazların tamamen desteğini kaybetmesine neden olacak. Bunun yanında bazı cihazlar ise uygulamaya erişebilecek ancak WhatsAppa’a dair tüm özellikleri kullanamayacak.

1 Ocak 2021 tarihinden sonra uygulamaya erişimde sorun yaşayacak olan cihazlar ise; iOS 9 veya altı işletim sistemine sahip olan iPhone modelleri ve Android 4.0.3 ve altında kalan diğer Android modeller olacak.


PANTONE’DAN 2021 RENKLERİ

Her sene Aralık ayında gelecek yılın trend rengini açıklayan Pantone Color Institute, 2021’in rengi olarak 2 renk birden seçti.

17-5104 kodlu Ultimate Gray ve 13-0647 renk kodlu Illuminating’i 2021 yılının renkleri olarak seçen Pantone yaptığı açıklamada bu renklerin dünyamızın son aylarda tanık olduğu iki ucu simgelediğini söyledi. Ultimate Gray dayanıklılığı, sertliği ve kararlığı temsil ederken Illuminating ise öbür güneşin aydınlığını, iyimserliği ve yumuşaklığı temsil ediyor.


BURGER KING’IN INSTAGRAM HESABINDAN KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK!,

Burger King Fransa, #Whopperandfriends hashtagi ile küçük işletmeleri destekleyerek onların ürünlerini kendi Instagram sayfasında paylaşıyor.

Küçük işletmelerin farklı yemek çeşitlerini Instagram hesabında paylaşan Burger King Fransa paylaşımlarında, “Whopper kadar ünlü olmayı hak eden binlerce restoran ve spesiyaller var.” diyerek lokal restoranlara destek çıkıyor. Bu desteğin kısıtlamalar bitene ve işletmeler tekrar açılına kadar ücretsiz bir şekilde devam edeceğini söyleyen Burger King Fransa’ya Birleşik Krallık da destek vereceğini duyurdu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu