Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 37 / Kasım 2020

Uzun süren 2020 yılına veda etmeye hazırlanıyoruz. Bu zorlu yılın Kasım ayında sosyal medya platformlarında, uygulamalarda, dijital dünyada birçok gelişme ve yenilik yaşandı. Keyifle okuyacağınız egegen Trend Raporu’nun 37. sayısı ile sizleri baş başa bırakıyoruz…

WHATSAPP’TAN YENİ ÖZELLİK: KİŞİLERE ÖZEL DUVAR KAĞIDI

WhatsApp’tan kullanıcıları sevindirecek yeni özellik! Anlık mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, daha iyi bir kullanıcı deneyimi için kişiye özel duvar kağıdı özelliğini kullanıma sunacak. Bununla birlikte kullanıcılar, her sohbet için farklı bir duvar kağıdı belirleyerek mesajları yanlış sohbete gönderme durumdan kurtulabilecekler.

WhatsApp üzerinden normalde konuşmaların duvar kağıdını değiştirdiğinizde bütün konuşmalarınki değişirken yeni özellikle kullanıcılar seçtikleri kişilerle konuşmalarındaki duvar kağıdını istedikleri gibi değiştirebilecek böylece daha kişiye özel ve işlevsel bir konuşma ortamı oluşturacak.


SPOTIFY HİKAYE ÖZELLİĞİ TEST AŞAMASINDA

En son Twitter’da Fleets adıyla kullanıma sunulan hikaye özelliği artık nerdeyse her sosyal medya platformunda kullanılmaya başlandı. Paylaşıldıktan 24 saat sonra yok olan hikaye özelliği şimdi de Spotify’a gelecek gibi gözüküyor. Test aşamasında olan bu özellik ile birlikte hazırlanan çalma listesi için hikaye oluşturulabilecek. Hikayelere, oynatma listesinin sol üst kısmındaki bir sekme aracılığıyla ulaşılabilecek. Bu sekmeye tıkladığınızda, Instagram’daki Hikayelere benzer bir ara yüz açılacak. Şu an için sadece çalma listesinde görünmüş olsa da yakın bir zamanda sanatçılar tarafından da kullanılabilir hale getirileceği düşünülüyor. Küçük bir kullanıcı kesimi için yayınlanmış olan bu özelliğin herkes tarafından kullanılabilir bir özellik haline getirilmesi hakkında bir açıklama henüz yapılmadı.


ORTAMDAKİ BAKTERİ VE VİRÜSLERİ ALGILAYABİLEN MASKE

Dünyada yaşanan pandemi nedeniyle hızla artan maske kullanımı pek çok teknolojik maske tasarımını da beraberinde getiriyor. Birçok firma tarafından yapay zeka teknolojisi ile özel olarak geliştirilen akıllı maskeler üzerindeki çalışmalar sürüyor.

Romanyalı ürün tasarımcısı Burzo Ciprian’ın tasarladığı ödüllü maske Social Mask ile havadaki tehlikeli virüs ve bakteri varlığını anlamanın yanı sıra hava kirliliği oranlarını da kullanıcıya anlık olarak bildiriyor. Social Mask’ın diğer maskelerden farkı mikro partiküllerin ve mikroorganizmaların kullanıcının solunum sistemine girmesini engellemesi ve aynı zamanda bunların varlığını da kullanıcıya bildirmesi. Böylece Social Mask, özellikle pandemi döneminde daha korunaklı bir şekilde sosyalleşmeye imkan sağlıyor.


GOOGLE FOTOĞRAFLAR YAPAY ZEKA İLE GÜÇLENDİRİLİYOR

Google’ın depolama alanı olan Fotoğraflar uygulaması, yeni bir yapay zeka teknolojisi geliştirdi. Yeni sistem sayesinde Fotoğraflar uygulaması, kullanıcıların daha çok neleri önemsediğine ve nasıl fotoğrafları beğendiğine göre tavsiyelerde bulunabilecek. Geliştirilen yapay zeka sayesinde mevcut fotoğraflar ile en iyi kolajlar da oluşturulabiliyor. Yapay zekanın algoritması sayesinde sizin için önemli olan fotoğrafları ön plana çıkarmayı hedefleyen Google, bu özelliği kullanıcılar üzerinde test edecek ve her kullanıcıya göre kişiselleştirecek. Kullanıcılar, ara sekmesinin altında bulunan butona tıklayarak uygulamayı daha profesyonel ve kişisel hale getirebilecek.


TIKTOK VİDEO SÜRESİNİ UZATACAK

TikTok’ta içerik oluşturan kullanıcıların mevcut 60 saniyelik video sınırının 3 dakikaya kadar çıkarılması planlanıyor. Özellikle pandemi sürecinde büyük bir artış yaşayan video paylaşım platformu Tiktok, 3 dakika kadar uzun sürebilen videolarla deneyler yapıyor. Bu daha uzun videolar ile birlikte Tiktok klipleri daha fazla bilgi içerebilecek, genişletilmiş tanıtımlar, öğreticiler ve kılavuzlar için daha kullanışlı bir platform haline gelecek. Kısa videoların yaratıcılığı ile büyük artış yakalayan uygulama, uzun videoların oluşturulması ve paylaşılması için kullanıcıların geri dönüşlerini test etme aşamasında. 


INSTAGRAM CANLI YAYINLARINA YENİ BİR GÜNCELLEME GELİYOR

Günümüzdeki en popüler sosyal medya platformlarından olan Instagram milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Son dönemde artan sosyal medya kullanımı ile canlı yayınlar daha fazla kullanılır hale geldi. Instagram’da da pek çok kullanıcı canlı yayınlar yaparak takipçileri ile devamlı olarak etkileşime geçebiliyor. Geçtiğimiz aylarda kullanıcıların canlı yayın süresinin uzatıldığı açıklanmıştı. 60 dakika olan canlı yayın limiti 4 saate çıkarılmıştı. Instagram, şimdi de bazı bölgelerde yeni bir canlı yayın özelliğini test etmeye başladı. “Live Rooms” bölümü ile daha fazla kişi bir arada canlı yayın yapabilecek. Canlı yayına birlikte katılıma sınırı 2 iken Live Rooms ile 4 kişi olabilecek. Hindistan ve Endonezya’da kullanıma sunulan özelliğin ülkemize ne zaman geleceği bilinmiyor.


FACEBOOK, KORONAVİRÜS AŞISI HAKKINDAKİ YANLIŞ BİLGİLERİ SİLECEK

Facebook ve Instagram uygulamaları, Koronavirüs aşısı ile ilgili yanlış bilgiler içererek insanları provoke eden paylaşımları sileceğini duyurdu. Kendi web sitesi üzerinden resmi açıklama yapan Facebook, söz konusu paylaşımları anında platformdan kaldıracağını açıkladı. Yanlış olmasına rağmen insanlar bu tarz platformlarda paylaşılan birçok bilgiye inanabiliyor. Facebook da bu tarz durumları önlemek için politikalarını yeniden düzenledi. Önümüzdeki haftadan itibaren başlayacak olan bu düzenleme ile Koronavirüs hakkındaki yanlış bilgiler hem Facebook’dan hem de Instagram’dan kaldırılacak.


TWITTER’DAN “BEĞENMEDİM” BUTONU

Yakın zamanda Instagram‘daki hikayeler özelliğini Fleets adıyla kullanıma sunan popüler sosyal medya uygulaması Twitter’ın ürün lideri Kayvon Beykpour tarafından yapılan bir paylaşıma göre platforma “Beğenmedim” düğmesi eklenebilir. Kullanıcıların Tweetleri sadece beğenmeleri değil, beğenmemeleri ile ilgili de geri dönüş almayı hedefleyen Twitter bu özellikle kullanıcıların beğenmedikleri Tweetleri işaretlemesine imkan sunacak. Kullanıcılar düşünülen güncellemeyle birlikte beğenmedikleri Tweetin sağ üst köşesine dokunduğunda çıkan seçenekler arasından “I don’t like this tweet” seçeneği ile geri bildirimde bulunabilecek.


FOTOĞRAF ÇÖZÜNÜRLÜĞÜNÜ YÜKSELTEN UYGULAMA: LET’S ENHANCE

Fotoğraflarla anılarını kaydetmeyi sevenlere müjde! Piksel piksel gözüken fotoğrafların çözünürlüğünü yükselten Let’s Enhance ile anılarınız hep sizinle kalacak. Ücretsiz bir web sitesi olan Let’s Enhance fotoğrafın çözünürlüğünü arttırırken sıradan bilgisayar programları gibi görseli sadece kenarlarından çekmiyor, önce yapay zeka sayesinde resmi analiz ediyor ve pikselleri önceden incelediği milyonlarca görüntü ile kıyaslayarak resmin neye benzediğini anlıyor. Görseli algıladıktan sonra ise resmin çözünürlüğünü arttırırken bu bilgileri kullanarak yoktan pikseller yaratıyor. Bu sayede fotoğrafları çözünürlük bakımından çok daha iyi bir seviyeye taşıyor.


TÜM BİSİKLETLERİ KAR BİSİKLETİ HALİNE GETİRECEK ÖZEL KİT

Envo, tasarladığı kit ile elektrikli olmasına gerek kalmadan kolaylıkla her bisikleti elektrikli kar bisikleti haline getirebiliyor. Bunun için temel olarak üç parçadan bu oluşan kit, arkadaki kısmında elektrik motorunu barındıran bir palet sistemi taşıyor. Ön kısımda ise yönlendirmeyi sağlaması için bir kayak parçası kullanılıyor. Bu ürüne gücünü veren 48 V / 17.5 Ah pil ise bisikletin merkezine yerleştiriliyor. Bu kiti montajlamak içinse kullanılan bisikletin lastiklerini sökmek yeterli. Oldukça kullanışlı olan Envo dönüşüm kiti, üreticilerin açıklamasına göre 1.2 kW gücünde ve kar üstünde rahat yol alınabilmesi için ciddi şekilde pedal desteği sağlayabiliyor.

Envo kitin yurt dışı satış fiyatı 2.800 Dolar seviyesinde.


BİZDEN HABERLER

Hoş Geldin Malatya Pazarı! 
Paylaşımı yaparken çiğdeme ay çekirdeği diyeceğiz mecbur. Malatya Pazarı ile çıtır çerez bir yolculuğa çıkıyoruz, pandemiden sonra Alsancak çimlere ekip olarak tuzlu fıstıklarla iniyoruz. 
1870’li yıllarda Malatya’da başlayarak sonraki asırda İstanbul’da Mısır Çarşısı’na, oradan da ihracata uzanan “Önce Kalite” odaklı Malatya Pazarı geleneği, günümüze de modern tesislerinde üretilen kuruyemiş, sağlıklı atıştırmalıklar, lokumlar, baharatlar üreten Malatya Pazarı dijital ajansı olduk.

Bu süreç içerisinde; Malatya Pazarı’na dijital strateji, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama faaliyetlerine kadar 360 derece hizmet vereceğiz…

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

egegen (@egegen)’in paylaştığı bir gönderi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu