Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 52 / Şubat 2022

Ödüllü tararım: Gezici Geri Dönüşüm Tesisi

Plastik atıklar başta olmak üzere tüm atıkların ne derece büyük bir tehdit olduğunun artık hepimiz bilincindeyiz. Miniwiz tarafından tasarlanan ve World Design Impact ödülü kazanan Trashpresso da bu acil çözüm bekleyen soruna odaklanan projelerden biri. Gezici geri dönüşüm tesisi niteliğinde olan tasarım, yalnızca iki endüstriyel buzdolabı boyutunda. Tesis, minimum karbon ayak izi ile plastik atıkların toplanmasına, ayrıştırılmasına ve geri dönüştürülmesine katkıda bulunmak üzere tasarlanmış.

Trashpresso’da geri dönüşümle elde edilen malzemeler şu anda dünyanın farklı kentlerinde kullanımda- 300.000 metrekarelik bir perakende alanında, otellerde ve ofislerde kullanımda olduğu belirtilmiş. Daha da etkileyici olanı; Nike, Philip Morris ve JackieChan gibi markalar, çalışmalarında Trashpresso malzemeleri kullanmaya başlamış.


Facebook, ‘Haber Kaynağı’nın İsmini Değiştirdi!

Popüler sosyal medya platformu Facebook, 15 yıldır kullanımda olan News Feed (Haber Kaynağı) kısmının isminin değiştirildiğini duyurdu.

 Şirketin resmi Twitter hesabı tarafından yapılan açıklamalarda kullanıcıların, arkadaşları ve takip ettiği hesaplar tarafından yapılan paylaşımları görebildiği, bir ana sayfa görevi gören ve Haber Kaynağı (News Feed) ismi verilen bölümün adının değiştirildiği ifade edildi.

Facebook Haber Kaynağı adını değiştirerek uygulama içindeki potansiyel bir kafa karışıklığını da ortadan kaldırıyor. Haber Kaynağı bundan 15 yıl önce duyurulduğunda Facebook’ta ayrıca bir Haber sekmesi bulunmuyordu. Meta tarafından çalışanlara gönderilen notta, “Haber Kaynağı” ismi nedeniyle insanların arkadaşlarının paylaşımlarından ziyade haberleri görmeyi beklediği belirtildi.


WhatsApp Plus Nedir, Kullanması Güvenli midir?

Alexmods tarafından geliştirilen ve yayınlanan WhatsApp Plus uygulaması, kullanıcılarına WhatsApp resmi uygulamasında olmayan özellikler sunarak farklı bir WhatsApp deneyimi yaşatan ve resmi olmayan bir mobil uygulamadır. WhatsApp Plus resmi bir mobil uygulama olmadığı için uygulama mağazalarında bulamazsınız. APK olarak indirmeli ve elle kurulum yapmalısınız.

WhatsApp Plus, aslında bildiğimiz WhatsApp. Ancak resmi uygulamanın sunmadığı pek çok farklı özellik sunuyor. Özelleştirilebilir tema, arayüz ve farklı gizlilik özellikleri ile WhatsApp Plus öne çıkıyor. Yani resmi uygulamadan sıkılan ama farklı bir mesajlaşma hizmetine de geçmek istemeyen kullanıcılar, WhatsApp Plus ile farklı bir deneyim yaşıyorlar.

WhatsApp ile WhatsApp Plus arasındaki en temel fark, birinin resmi diğerinin resmi olmamasıdır. Elbette pek çok kullanıcı için pek anlam ifade etmiyor ancak karşınızda koca bir şirket tarafından desteklenen resmi bir uygulama olması, emin olun birkaç basit özellikten çok daha önemlidir.


Facebook Messenger’da yeni gizlilik önlemi!

Facebook Messenger gizliliği artıran adımlar atmaya devam ediyor. Messenger, SnapChat özelliğinden yola çıkarak ekran görüntüleri için bildirim ekliyor. Böylelikle Facebook Messenger, kaybolan mesajların ekran görüntüsü alındığında kullanıcıları uyararak gizliliği önemli ölçüde artırabilecek yeni bir özellik sunuyor.

Ayrıca, Facebook, WhatsApp’ta olduğu gibi sohbetleri bilgisayar korsanlarının veya devlet gözetiminden uzak tutmaya yardımcı olduğu söylenen uçtan uca şifreli (E2EE) grup sohbeti ve çağrılarını da kullanıma sunuyor.

Birisi bir E2EE sohbetinde mesajın ekran görüntüsünü alırsa artık kullanıcılar bilgilendirilecek. Hatta gerekirse konuşmayı engellemek ve bildirmek için ek seçenekler de olacak.

Bu yeni özellikler hem web hem de mobil arayüzlerde kullanıma sunulacak; önümüzdeki birkaç hafta içinde de küresel olarak kullanılabilecek.


Görme Engellilerin Gözü Olacak 3B Baskı Gözlük

Münih Teknik Üniversitesi’ndeki bilim insanları, kameralı gözlük ve ona bağlı bileklik aracılığıyla görme engelli bireylere kılavuzluk edebilen yeni bir sistem tasarladı.

Gelişmiş sensörlerle engelleri algılayan ve bunları titreşim aracılığıyla görme engelli kullanıcıya bildiren navigasyon sistemleri son yıllarda oldukça aşama kaydetti. Baston, ayakkabı, rehber köpek niteliğinde el robotu ya da yelek benzeri formlara bürünen bu sistemlerin daha düşük maliyetle piyasaya sunulması, yaygınlaşabilmesi açısından oldukça önemli. Bu anlamda belki biraz daha olgunlaşmaya ihtiyaçları var. Bu haberin konusu olan 3B baskı gözlük ve ona bağlı çalışan kol/bileklik sistemi, hem maliyet anlamında hem de kullanım pratikliği açısından istenen noktaya biraz daha yaklaştığımızı gösteriyor.


Kızılötesi gözlük, karanlıkta bile güvenle yol almayı sağlıyor

Sistem, kullanıcının ön koluna takılacak bir dizi titreşimli pede bağlı olarak çalışan bir çift kızılötesi gözlükten oluşuyor. Bu ikili, kullanıcının hareket halindeyken engellerden kaçınmasını ve güvenle ilerlemesini sağlıyor.

3B baskı gözlüğün içinde, stereoskopik görüntü yakalayabilen ve bu görüntüleri küçük bir bilgisayara aktaran bir çift kızılötesi kamera bulunuyor. Kamera sayesinde kullanıcının bulunduğu alanın bir haritası oluşturuluyor ve bu harita daha sonra dokunsal ped aracılığıyla hissedilen titreşimlere tercüme ediliyor. Daha basit anlatmak gerekirse, kullanıcı bu haritayı titreşimler aracılığıyla öğreniyor.

Diyelim ki kullanıcı kapalı bir mekanın içinde yürüyor. Aynı mekanda uzağında bir başka kişi varsa, bu durum hafif titreşimlerle kullanıcıya bildiriliyor. Ama bu kişi kullanıcının yakınındaysa daha yoğun titreşimlerle kullanıcıya bildirim yapılıyor. Araştırmacılar Manuel Zahn ve ArmaghanAhmadKhan, buluşlarının detaylarını arXiv’de yayınladıkları bir makaleyle paylaşmışlar.

Cihazın bileklik olan kısmı, kullanıcının ön koluna takıldığından, kullanıcıların ellerinin başka şeyler için serbest kalmasına imkan tanıyor. Bu da şimdiye kadar karşımıza çıkan akıllı baston ve benzeri projelere göre üstün olduğu özelliklerden biri.

Gözlükler, daha doğrusu gözlüklerdeki kameralar kızılötesi olarak da görebildiği için, kullanıcıların karanlıkta bile rahatça gezinebilmesini sağlıyor. Bu özelliğiyle, görme engeli olmayan insanların bazı durumlarda bu gözlükten fayda sağlayabileceğine işaret ediyor. Örneğin zifiri karanlık bir mağarada araştırma yapan bilim insanları için kullanışlı bir araç olabilir.


Sanat dünyasında dijitalin sesi yükseliyor!

Tüm yaşam dinamiklerimizin değiştiği günümüzde sanatın da bu dönüşümden etkilenmemesi mümkün değil elbette. Deloitte’un hazırladığı Art&Finance raporu tam da bu dönüşümü gözler önüne sererken, son dönemde adını sıkça duyduğumuz yeni nesil teknolojilerin sanat dünyasını da şekillendirmeye başladığını ortaya koyuyor.

NFT’ye ilgi arttı

  • Covid-19’un etkisi altında geçen 2020’de 35 yaş altı genç koleksiyonerlerin büyük bölümünün (yüzde 86) sanat ürünleri ve yatırımlarına olan ilgisi arttı.
  • Rapor 2020’de, özgünlüklerini doğrulamak ve alıcıların mülkiyeti onaylamasına izin vermek için bir blok zincirine kaydedilen NFT (non-fungibletoken) tarzı eserlere sanat ve koleksiyon dünyasının büyük ilgi gösterdiğini ortaya koydu.
  • Araştırmaya katılan 35 yaş altı koleksiyonerlerin yüzde 64’ü NFT’lere güçlü bir ilgi duyduğunu vurgularken, yüzde 43’ü sanat eserleriyle bağlantılı kısmi yatırımlarla ilgilendiğini kaydetti.

Teknoloji sanatı da dönüştürüyor

  • Araştırmaya göre genç koleksiyonerlerin yüzde 85’i blok zinciri teknolojisinin şu anda sanat ve koleksiyon dünyasında iş yapış şekillerini değiştirebileceğini düşünüyor.
  • Genç koleksiyoncuların büyük bölümü, blok zincirinin dışında büyük veri, analitik ve yapay zekâ gibi teknolojilerin de sanat üzerinde etkisi olacağına inanıyor.

Gençler sosyal etki için koleksiyon yapıyor

  • Araştırmaya göre 35 yaş altı koleksiyonerlerin yüzde 86’sı sanat eserlerini, sosyal etki ve amaca yönelik yatırım olarak satın alıyor.
  • Araştırmaya katılan koleksiyonerlerin koleksiyon yapmalarındaki bir numaralı etken ise topladıkları eserlerin duygusal değeri.

Hong Kong yükselen merkez Araştırmaya katılanların yüzde 30’u, ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa’nın ardından Çin’in Hong Kong kentinin geleceğin sanat pazarı merkezleri arasında yer alacağını düşündüklerini belirtiyor.


“Sanat piyasasını yeni nesil yönlendirecek“

Deloitte Türkiye CEO’su Başak Vardar raporun sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Yakın gelecekte yaşam tarzımızı büyük ölçüde şekillendirecek olan yeni teknolojilerin sanat ekosistemine etkileri de yadsınamaz boyutta. Özellikle genç koleksiyonerler dijital teknolojilere büyük ilgi duyuyor. Bu noktada, sanat ve koleksiyon dünyasına yön veren oyuncuların, sektörü geleceğe hazırlama konusunda gençlerin eğilimlerini dikkate almaları son derece önemli” diye konuştu.


Instagram’a Hikaye Beğenme Özelliği Geldi

Instagram kullanıcıları yeni bir özellik ile tanıştı! Arık hikaye paylaşımları beğenilebilecek.

Günümüze kadar, hikaye paylaşımlarına direkt mesaj gönderebilirken emojiler ile yanıt verilebiliyordu.

Hikaye ile etkileşim kurmak isteyen Instagram kullanıcılarının opsiyonları sınırlıydı. Bu durum, gelen güncelleme ile birlikte değişti.

InstagramBaşkanı, paylaştığı açıklamasında hikâye görüntülerken artık mesaj gönderme seçeneğinin yanında küçük bir kalp seçeneğini olacağını duyurdu. Bu seçeneğe tıklandığında bir gönderi beğenirmişçesine hikâye beğeneceksiniz. Hikâyeyi paylaşan kişiyse bu beğeniye dair herhangi bir bildirim almayacak.


WhatsApp, Aramayı Kolaylaştıran Yeni Bir Özellik Getiriyor!

Dünyanın en yaygın mesajlaşma platformlarından WhatsApp, yeni bir arayüz üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Üzerinde çalıştığı yeniliklerden birinin daha Beta sürümünü kullanıcılarına sunan WhatsApp, ‘’arama’’ kısayolu ekmeye hazırlanıyor.

Arama kısa yolu, kişilerin bilgi sayfasında ve sohbetlerde bulunacak. Yeni arama mesajı kısayolu ile kullanıcılar, aramak istedikleri herhangi bir kelime veya cümleyi bu arayüz ile arayabilecekler. Bu arama sonucunda oluşan liste, kişilerin bilgilerinden mesajlaşma içeriklerine kadar birçok sonuç barındıracak. Özellik, WABetaInfo’daki kişiler tarafından tespit edildi.


Twitter ‘Topluluk’ Özelliğini Geliştireceğini Açıkladı.

Topluluk özelliği, birçok insan tarafından oldukça işlevsel bir kullanıma sahip olacak. Twitter’da bu özelliğin biraz daha geliştirmeye karar vermiş olacak ki, birkaç değişiklik eklemeyi düşünüyor. Bu güncellemeyle birlikte artık topluluk yöneticileri, üyelerin başka bir insanı davet edip edemeyeceğine karar verebilecek.

  • Herkese Açık Topluluk: Herkesin Topluluğa katılabildiği ve tüm üyelerin başka insanları davet edebildiği topluluk.
  • Kısıtlı Topluluk: Üyesi olmak için topluluğa talep gönderilen kısıtlı topluluk. Talepler admin veya yönetici tarafından onaylandıktan sonra topluluğa erişim sağlanabilecek. Eğer kısıtlı topluluğun moderatörü veya bir mevcut üyesi tarafından davet edilirseniz ise topluluğa istek göndermenize gerek kalmayacak.

Twitter, topluluk özelliğiyle ilgili yapacağı yenilikleri açıkladı. Twitter’dan yapılan açıklamada altı çizili, üstü çizili, italik ve kalın yazılar yazılmasına imkan verecek yeni çalışmalar üzerinde çalıştıklarını belirtti. Nima Owji’nin paylaşımına göre Twitter yakında kalın, italik, üstü çizili ve altı çizili gibi biçimlerde yazılar yazabileceğimiz yeni özelliğini kullanıma sunacak. Tweetlerde ve yanıtlarda geçerli olan 280 karakter sınırlaması ise devam ediyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu