Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 26 / Kasım 2019

Yılın son Trend Raporu ile karşınızdayız! Dijital pazarlama dünyasının yenilikleri, sosyal medyaya damga vuran yeni haberleri, dijital reklamcılığın etkileyici örnekleri ve bizden haberler ile egegen Trend Raporu’nun yirmi altıncı sayısında 2019 yılına veda etmeye hazırlanıyoruz. Keyifli okumalar dileriz!  

Sosyal Medyada  #cringe Akımı

Yine çoğumuzun sıkça karşılaştığı ve ne olduğunu bilmediği yeni bir terim türedi. Sosyal medyada sıkça gördüğünüz ama anlamını bilmediğiniz bu kelime “Cringe” Türkçe karşılığı, birine yalakalık yapmak olarak çevriliyor ama sosyal medyada kullanımı daha farklı.

#cringe

Bazen rahatsız edici, keşke görmeseydim dediğiniz ya da rezil olmuş insanların paylaşımlarını görüyoruz hatta bazen kişi bu biz oluyoruz.  Başkasının adına utandığınız durumlarda, keşke böyle bir şey yaşanmasaydı veya bunu neden görüyorum diye düşündüğünüzde uzun uzun anlatmaktansa kelimenin başına bir hashtag ekleyip #cringe olarak paylaşıyorsunuz.  Zincirleme bir reaksiyona yol açabilirsiniz veya kendinizi bir anda tepkilerin odağında bulabilir, çok fazla eleştiriye maruz kalabilirsiniz. Paylaşım yaparken yeniden düşünmek ve farklı kesimleri görmezden gelmek yerine duyarlı olmanızı tavsiye ederiz. 


WhatsApp, Mesajlarınız İmha Edilecek

Güncellenecek olan WhatsApp ile önemli bir özellik hayatımıza giriyor. Özel hayatın gizliliği konusu son zamanlarda çok fazla konuşuluyor. Facebook’un milyonlarca insanın kişisel verilerini Cambridge Analytica şirketine sattığı ve verilerin seçim kampanyalarında kullanıldığı kanıtlanmıştı. Yaşanan skandaldan dolayı Facebook’un sahibi -aynı zamanda WhatsApp’ın ve Instagramın da- yeni düzenlemelere girişileceği yönünde açıklamalar yapmıştı.

Whatsapp

WhatsApp, gelecek olan kaybolan mesajlar uygulaması yoluyla sanırız güven tazelemeye çalışıyor. Mesajlar bu özellikle beraber belirli bir süre sonra kendiliğinden silinecek ve yok olacak. Mesajların kaybolmasının ise ne sıklıkla olacağı henüz belirsiz gözüküyor. Umarız kişisel verilerin saklanması konusunda diğer uygulamalardan da benzeri yaklaşımları yakın zamanda göreceğiz.


Twitter’da Siyasi Reklam Yasaklandı

Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’den  önemli bir hamle geldi.  2016 Yılında Amerika’daki seçimlerde Facebook’un yarattığı skandaldan haberi olmayan kalmadı sanıyoruz. Yaklaşık 50 milyon kullanıcının Facebook’taki verilerinin çalınarak sahte reklamlarla seçmen kitlesi manipüle edilmişti. Cambridge Analytica adındaki veri analiz şirketine bu bilgilerin satılmasını Facebook neden olmuştu.  Trump’ın seçilmesinde Facebook’un önemli rol oynadığını Facebook’un eski CEO’su kabul etmişti.

Twitter

Seçimler üzerinde sosyal medyanın büyük bir etkisinin olduğunu net bir biçimde anlamış olduk. Büyük bir kesim bu skandaldan haberdar olsa bile seçim zamanında manipüle olmayacağı anlamına gelmiyor ayrıca hedef alınan kitlelerinin hala bu konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olup olmadığı da meçhul. 2020 Seçimleri Amerika’da yaklaşırken bazı önlemler alınmaya çalışılıyor. Twitter’da öncü rolü üstlendi ve ilk hamleyi yaptı şimdi Facebook’tan da bir adım atması bekleniyor.  22 Kasım’da uygulanmaya başlanan bu düzenlemeye göre Twitter üzerinden siyasi konularla alakalı hiçbir reklam yayınlanmayacak. Mark Zuckerberg ise en son yaşanan skandallardan sonra özür dilemiş ve gerekli şeyleri yapacağını söylemişti. O zamandan beri güven sağlamak adına birçok çalışma yapıyor ancak seçimler için bir düzenleme getirip getirmeyeceğini henüz bilemiyoruz.


Emmy En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Haluk Bilginer Kazandı

Haluk Bilginer

Hakan Günday ve Onur Saylak birlikteliği ilk olarak Daha filmi ile başlamış ve birçok ödül almış, övgüyle karşılanmıştı. Bu film Onur Saylak’ın oyunculuk kariyerinden sonra ilk defa yönetmenlik yaptığı ilk uzun metrajlı filmiydi. Bu birliktelikten haz ve başarı elde eden Hakan Günday ve Onur Saylak ikilisi tekrar bir proje yapmaya karar vermişlerdi. İlk olarak PuhuTv üzerinden gösterilen Şahsiyet dizisi daha sonra Netflix tarafından da satın alınmıştı.  Şahsiyet’ dizisi, Haluk Bilginer’in başrolünde olduğu, Hakan Günday’ın senaristliğini yaptığı, Gerilim türü bir internet dizisi projesi. Bu yıl 47. defa düzenlenen Emmy ödüllerinde en iyi erkek oyuncu ödülünü Haluk Bilginer aldı. Onur Saylak’ın yönettiği dizi de Haluk Bilginer’in Alzeimer’a yakalanan bir adamı oynadığı performansı dizinin başarısını katlıyor.


Pop Art’ın Yaratıcıları Uniq Expo’da

Pop Art çizgi romanları sanata dönüştüren bir akım olarak doğdu. Kitle kültürünü yansıtan ve seri üretimi kullanan sanat akımı, kopyalamaya dayalıdır ve özgünlük gibi bir iddiası yoktur. Bu yönüyle oldukça ilginç bir akımdır ve canlı, parlak renklerin kullanıldığı, gündelik eşyalar ve ünlü kişilerin kullanıldığı akım kitleler tarafından çok sevilmiştir. Pop Art’ın Dadaizm’i nesne kullanımı ve bazı konularda referans aldığını söyleyebiliriz.  Tüketim nesnelerini kullanarak, 20. Yüzyıl çağdaş sanatının yönünü değiştirdi.  New York’ta ‘’Fabrika’’ isminde Andy’nin bir atölyesi vardı. Ünlülerin, sanatçıların, akademisyenlerin, yazarların kaldığı üretimin yapıldığı karışık bir sanat çevresi gelişti ve kendi kültürlerini yarattılar. Pop Art, Sanatsal üretime bakış açısını hazır nesne kullanımı, gündelik eşyalar üzerinden değiştirdi.

Andy Warhol

 İkonikleşen Warhol eserlerinin orjinalleri büyük bir alanda İstanbul Maslak, Uniq Expo’da sergileniyor. Sergininönemli temsilcileriden  And Warhol, Roy Lichtenstein, James Rosenquist ve Keith Haring’in eserleri sergilenecek. Sergiyi 29 Mart’a kadar deneyimlemek mümkün. Sergide Warhol’un en ünlü eserlerinden Marilyn Monroe, Campbell Soup ve Flowers’ı görebilirsiniz. Ayrıca çeşitli atölyelere de katılabilirsiniz. Van Gogh odasının enstalasyonunu görebilir ve fotoğraf çektirebilirsiniz.


Facebook Renkleniyor

Mavi ve beyaz renkleri Facebook ara yüzünde yıllardır kullanıyor. Klasikleşen görüntüsünden kurtulmak adına birkaç yeni özellik getirmişti. Şimdiyse tamamen bu eski görüntüsünden sıyrılıp yenilenecek ancak ne zaman kullanıma sunulacağı henüz belirsiz. Bazı kullanıcılardan gelen görüntülere göre bu yeni tasarımın renkleri Instagram’ı andırıyor.

Facebook Renkli Arayüz
Facebook Renkli Arayüz

Son zamanlarda güven sağlamaya çalışan Facebook, kurumsal kimliğini de geliştirecek çalışmalar yapıyor. Yeni bir logo çalışması da yolda. Yeni logoya ihtiyaç duyulmasının sebebi WhatsApp ve Instagram’ın da sahibinin Facebook olması fakat bunun bir bakışta anlaşılmıyor oluşundan kaynaklanıyor. Artık farklı renklerde çeşitlendirilmiş logosunu diğer mecralarda da kullanmaya başlayacak. Instagram ve WhatsApp’ta da daha minimal olarak Facebook logosunu göreceğiz. Kullanıcıların bundan hoşlanıp hoşlanmayacağı ise şaibeli gözüküyor. Neler olacağını hep birlikte göreceğiz…


İhmal Edilen Geçmişin Dikkat Çeken Dönüşümü

Kensuke Koike’nin “Single Image Processing” serisi

Japon sanatçı Kensuke Koike’nin ‘Single Image Processing’ serisi ilham verici. Geleneksel olanı analog yöntemlerle işleyerek yeniden üretiyor. Bit pazarları ve ikinci el eşya pazarlarından bulduğu fotoğraflar ve kartpostalları kendi yöntemiyle tekrar üretiyor. Tüm bu çalışmaları sonucunda seyretmesi keyifli çıktılar elde etmiş, bunu yaparken tek bir kurala sadık kalıyor, hiçbir şey eklemeden ve çıkarmadan yaptığı bu üretimleri sadece makas kullanarak gerçekleştirmiş.

“Single Image Processing” serisinden bir çalışma

Görüntüleri değiştirerek onlara yeni anlamlar katmış ve fotoğraftaki kişilere olan merakın böylece arttığını düşünüyor. Ayrıca fotoğraflardan herhangi bir şey eklemediği ve çıkarmadığı için orijinal olanı da kaybetmeden saklamış oluyor. Dilerseniz eserleri Kensuke Koike’nin hesaplarından inceleyebilirsiniz. Eminiz ki instagram hesabını incelerken siyah beyaz aile fotoğraflarınız bir film şeridi gibi gözünüzün önünden geçecek ve yüzünüzde tatlı bir tebessüm bırakacak.


Oyun Servisi Google Stadia Piyasaya Çıktı

Google’dan hayaldi gerçek oldu dedirtecek yepyeni bir hizmet daha oyun severlerle… Hatta herhangi bir oyun konsolu olmadan da oyun oynamaya imkan veren bu yeni sistemin oyun sektörünün gidişatını değiştireceği söyleniyor. Tabi ki, son günlerde adından sıkça söz edilen Stadia’dan bahsediyoruz.

Google oyun servisi

Google bir reklam filmi ile Stadia’nın tanıtımını yapmıştı. Servis hizmet vermeye başladı ancak deneyimleyenler henüz verim alamadıklarını, denenen oyunlarda komut verirken gecikme sorunu yaşandığını yönünde eleştiriler alındı. Yüksek indirme hızına sahip bağlantılarda bile gecikme yaşandığı ayrıca da kullanıcıların oyun oynayabilmek için çok fazla veri harcaması gerektiği fark edildi. Şu anlık teknik anlamda çok ulaşılabilir bir uygulama olmasa da vaat ettiği konsolsuz oyun oynama, indirmeden oynayabilme ve 4K değerinde görüntü kalitesi ile oyun severler için heyecan verici olduğu kadar yeni oyun severler yaratacağa benziyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu