Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 50 / Aralık 2021

Google’a meydan okuyan yeni arama motoru: You.com

Birçok kişi için Google, yerini başka hiçbir arama motorunun dolduramayacağı bir arama motoru. Hatta Google yıllardır hayatımızda kendisine öylesine bir yer etti ki, çoğumuz merak ettiğimiz bir şeyi internette aratacak olduğumuzda ‘Googlelamak’ fiilini kullanırız. Ancak görünen o ki dünyanın önde gelen müşteri ilişkileri yönetim platformlarından Salesforce’un eski baş bilim insanı David Socher bunu değiştirmeyi amaçlıyor.

Kariyeri boyunca, yapay zeka şirketi MetaMind’ı kuran ve daha sonra satan, bilgisayar vizyonundan makine çevirisine ve doğal dil işlemede özetlemeye kadar geniş bir alanda çalışmaları yayınlanan Socher’in yeni arama motoru You.com, konu aratma ve araştırma olunca birincil adres olan Google’a meydan okumaya çalışıyor. 

You, Google’dan farklı olarak neler sunuyor?

Socher ve kurucu ortak Bryan McCann’e göre arama söz konusu olduğunda dünya şu anda bir dönüm noktasında. Buna göre Google, güncel olarak arama pazarının yaklaşık olarak %90’ına hükmediyor. Mevcut arama motorlarının reklamcılık ve SEO ilkeleri; insanların izledikleri, okudukları, araştırdıkları, yedikleri ve satın aldıkları şeyler üzerinden kontrol eksikliğine sebep oluyor. Böylece insanlar, onlar üzerinden para kazanmak üzere tasarlanmış yapay zeka algoritmalarının bir nesnesi haline geliyor.  

Google ve You arasındaki en belirgin fark ise estetik ve operasyon olarak öne çıkıyor. Arama motorlarının hemen hemen hepsinin aynı göründüğüne dikkat çeken Socher, You’nun kanban panolarına ve sosyal medya platformlarına benzer bir tasarıma sahip olduğunu belirtiyor. Google’dakinden farklı olarak You’da bir şey aratmanız durumunda sizi alt alta sıralanmış arama sonuçları değil de yana doğru uzayan kare şeklindeki arama sonuçları karşılıyor. Arama motorunun sıra dışı tasarımı için Socher, “Aslında çok fazla yineleme ve tasarım kısıtlamaları ve mobil hakkında düşünmemiz gerekti” diyor.

You’da aramalar ilk olarak tercih edilen kaynaklardan, ardından tarafsız kaynaklardan ve son olarak da olumsuz oylanan kaynaklara göre şekillenir. Aslında kişiselleştirilmiş arama yeni bir şey değil; Google bunu 2004 yılından beri yapıyor. Ancak, You’nun şeffaf manipülasyonu son derece yeni. Buna göre You, özelleştirilmiş aramalarla objektif aramalar arasındaki ayrımı çok daha net bir şekilde yapıyor. Socher, You’nun, bir arama motorunun kullanıcılara aramaları üzerinde bu derece kontrol vermesi açısından bir ilk olduğunu belirtiyor. Buna ek olarak You, mahremiyetin önemini de vurguluyor. Bilgilerinizin hiçbir şekilde satılmayacağını belirten You, ayrıca son derece etkileyici bir gizli mod deneyimiz vadediyor.


Google’ın Sağlık Sektöründe Çığır Açacak Yeni Güncellemesi

Google Arama’da sağlık hizmeti seçenekleri artık daha erişilebilir hale geliyor. Google tarafından yapılan geliştirmeye göre, kullanıcılar kendi dillerinde konuşan doktorları bulabilecekler.

Canlıların sağlığına yönelik duyarlılıklar, özellikle pandemi döneminden sonra daha da artmış durumda. Haliyle bu doğrultuda, sağlık hizmetleri de geliştiriliyor. Dünyanın birçok yerinde halen sağlık hizmetlerine erişemeyen insanlar bulunuyor. Bu bazen sağlık hizmetlerinin yoksunluğundan kaynaklanırken, bazen ise mevcut olsa dahi insanların özellikle yabancı ülkelerde kendi dillerini konuşabilen doktorlara ulaşamayışından kaynaklanıyor.

Sağlık hizmetleri gün geçtikçe ve teknoloji geliştikçe elbette daha da erişilebilir hale getiriliyor. Bunun yanı sıra, mevcut bulunan sağlık hizmetlerine erişimin pratikliği de bir hayli önem taşıyor. Google son yıllarda sağlık hizmetleri alanında önemli çalışmalara imza atıyor. Son olarak Google, ABD’de yaşayan yabancı dil konuşan vatandaşların sağlık hizmetlerine ve doktorlara kolay ulaşabilmesi için bir yenilik sağladı.

Herkes kendi dilinde konuşan doktoru bulabilecek

Birçok ülkeden ve dilden insanları barındıran Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de, İngilizce dışında diller konuşan insanlar sağlık hizmetlerinden faydalanmakta zorluk çekebiliyorlar. Google bu sebeple, insanların kendi dillerinde konuşan doktorları bulabildiği bir yenilik getirdi. Buna göre, doktorlar ofislerinde hangi dillerin konuşulduğunu Google Arama’da listeleyebilecekler. Kullanıcılar, gerçekleştirilen bu yenilikle sağlık sigortalarını kabul eden doktorları da bulabilecekler. Güncellemeyle birlikte kullanıcılar; hastaların randevu alabilecekleri sitelere bağlantılar ekleme, bir ofisin tedavi koşullarının listelenmesi, tekerli sandalye erişiminin olup olmadığı gibi seçeneklerin bilgisine ulaşabilecekler.


AVM’lerde Mağaza Ararken Kaybolma Derdi Bitiyor: İşte Google Haritalar’a Gelen İki Yeni Özellik

Google Haritalar; bünyesinde bulunan 220 ülke, yüz milyonlarca işletme ve yer verisiyle dünyanın neresinde olursanız olun gerçek zamanlı navigasyon, trafik ve toplu taşıma bilgileri, restoranlar, kafeler ve gezi noktalarıyla hizmet vermektedir. 

Google; havaalanları, alışveriş merkezleri ve toplu taşıma istasyonları büyük binalarda gitmek istenilen yere kolayca ulaşılmasını sağlayacak yeni bir özelliğini duyurdu. Uygulama bu özellik ile dünyanın her yerindeki AVM, havaalanı gibi alanların bir çeşit haritasını kullanıcılarına sunacak. Bu veriler sayesinde bir binada; ne tür mağazaların, dinlenme salonlarının, araba kiralama yerlerinin, otoparkların ve daha fazlasının bulunduğu hızlıca görülecek. Ayrıca her kategoride söz konusu mekânın açık olup olmadığı, değerlendirilmesi ve hangi katta olduğu hakkında yararlı bilgiler ve ilgili işletmelerin bir listesi yer alacak.

Google’ın bir diğer yeni özelliği de uygulamada yer alan, meşguliyet aracına eklendi. Alan Meşguliyeti adlı bu yeni özellik tüm harita alanlarındaki insan yoğunluğunu gösteriyor. Kullanıcı, ister bir şehre ister bir mekâna gidecek olsun bir yerin ne kadar meşgul olduğunu gösteren bu özellik, gitmek istenilen yerin yoğunluğunun anlık olarak takip edilmesini sağlayacak.


Instagram, Kronolojik Sıralama Özelliği Üzerine Çalışıyor!

Adam Mosseri tarafından yapılan duyuruda, gönderiler kronolojik sıraya göre gösterilecek.

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Instagram, akış sayfasındaki gönderileri kronolojik sıraya gösterme üzerine çalışıyor!

2016’da alınan karar ile güncellenen algoritma, kullanıcıların alışkanlıklarına göre üzerine çalışıyor ve ilgi potansiyeli yüksek gönderiler ilgili kullanıcı ile buluşturuluyordu. 

Uzun süredir devam eden bu yapının dezavantajı ise; yeni gönderiler kullanıcılar ile buluşmadan yani gösterim almamasına yol açabiliyor.

Konu ile ilgili Instagram’ın bir numaralı ismi Adam Mosseri’den açıklama geldi.

Güncelleme hakkında ‘’kontrol’’ vurgusu yapan Mosseri, ‘’Çok yakın gelecekte, kullanıcılar akışta yeni bir seçenek ile karşılaşacak. Bu seçenek ile gönderileri kronolojik sıra yani paylaşım zamanına göre görüntüleyebilecekler.

2022’nin ilk çeyreğinde uygulamanın hayata geçeceğini belirtilirken iOS ya da Android ekosistemleriyle ilgili herhangi bir ayrım olmayacağı da aktarıldı.


DÜNYANIN EN DEĞERLİ İNTERNET ADRESİ ARTIK TİKTOK’UN!

Dünyanın en çok kullanılan uygulamalar listesinde başı zorlayan Tiktok, Google’ye geride bırakarak dünyanın en değerli internet adresine sahip olan şirket unvanını eline aldı.

Özellikle z kuşağının etkin olarak kullandığı TikTok, her geçen gün büyüyor. Dünyanın en çok kullanılan uygulamalarında Instagram ve Facebook’u zorlayan TikTok, Google’in elindeki bir unvanı daha aldı.

İnternet güvenlik şirketi CloudFlare dünyanın en değerli internet adresleri listesinde Google’ı geçen TikTok, dünyanın en değerli internet adresi oldu.

2020 yılında lider Google’in çok arkasında bulunan TikTok, yıl sonunda en değerli internet adresi olarak girdi.


2022 için Pantone’den Yepyeni Bir Renk!

Pantone Renk Enstitüsü, 2022 için kataloğıunda yer almayan yepyeni bir renk ekliyor!

Yeni rengin adı Very Peri!

Her yıl, bu dönemlerde olduğu gibi yeni senenin rengini duyurdu. Geçtiğimiz yılın renkleri Enstitüsü dayanıklılığı ve umudu temsil etmesi açısından 2021 yılında iki renk seçmişti. 17-5104 kodlu Ultimate Gray ve 13-0647 renk koduyla Illuminating.

2022 yılının renginde ise daha önceden Pantone arşivinde bulunmayan yepyeni bir ton karşımıza çıkıyor: PANTONE 17-3938 kodlu Very Peri.

Renk yeniliği temsil ederken geleceğin yaratıcılığını çağrıştırıyor. Geleneksel mavi ile kırmızının enerjisinin birleşiminden ortaya çıkan mor tonu hayatın içinden geliyor. Lavanta çiçeklerinden, mor tüylü kuşlara kadar doğanın her noktasında yer alan renk neşeli ve dinamik duruşu ile dikkatleri çekiyor.

Bununla birlikte Very Peri, karşımıza pek çok alanda çıkacağının kanıtını neredeyse şimdiden verdi. 2022 yılının rengi PANTONE 17-3938 Very Peri için NFT koleksiyonu hazırlanıyor. Koleksiyon Tezos ağında yayınlanacak.


WOMBO Dream, Yapay Zeka ile bir Kelimeden Eserler Yaratıyor!

Yapay zeka destekli uygulamalar yada araçlarla yaratılan görseller, gerçekçi resimler, film posterleri ve portreler farklı tarzlarda ve yazılımlarda karşımıza çıkıyor. Wombo AI’ın yaratıcıları tarafından üretilen WOMBO Dream adlı uygulama da farklı türlerde tamamen dijital tablolar yaratmak için sadece kelimelere ve birkaç saniyeye ihtiyaç duyuyor.

Yapay zekalı destekli görseller oluşturmaya yarayan WOMBO Dream, eseri adeta kendisi yaratıyor. Uygulamayı geliştiren ekibi yüklenen fotoğraflardaki dudakları şarkılarla senkronize ederek hareketlendiren wombo.ai uygulamasından da hatırlayabilirsiniz. Şimdi sırada canlı renklerin, büyülü şekillerin ve gerçeküstü eserlerin ortaya çıktığı wombo.art ile karşımıza çıkıyorlar.


Netflix Yeni Whatsapp Çıkartma Botunu Duyurdı!

Netflix, kullanıcıları için yeni hizmetler geliştirmeye devam ediyor. Netflix Türkiye, yeni WhatsApp çıkartma botunu kullanıma aldı. Sevilen diziler için pek çok çıkartma örneği sunan Netflix, diğer konuşmalarında da bu çıkartmaları kullanabilmenizi sağlıyor, böylece sohbetlerinizde sevdiğiniz dizilerin çıkartmalar kullanabiliyorsunuz.

Netflix Türkiye hesabı ise yoğun ilgi karşısında, tatlı bir dil ile böyle bir taleple karşılaşacaklarını tahmin etmediklerini açıkladı. Bot şu anda aktif ve kusursuz bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

Kullanıcılar sohbet gruplarında kendilerini “Netflix dizileri” aracılığıyla ifade edecek ve bu eğlenceli fikir ile kullanıcıların telefon numaralarına erişim sağlanabilecek. Kısacası; Netflix Türkiye bu yeni bot ile kullanıcılarını daha yakından tanıyabilir.


Ikea Ürün İsimlerinin Ardındaki Büyük Dünya!

İsveç kökenli mobilya mağazaları zinciri IKEA, minimalist ve işlevsel tasarımları ile milyonlarca insanın favorisi konumunda.

Peki, mobilyada İskandinav stilinin en önemli temsilcilerinden biri olan IKEA’nın, ürünlerine isim verirken belli bir prensibi takip ettiğini biliyor muydunuz?

IKEA’nın ürünleri, kendileri kadar ilginç isimleri ile de dikkat çekiyor. Tamamı İsveççe kelimelerden oluşan ürün adları, aslında arkasında kimsenin bilmediği bir gizem taşıyor.

Örneğin; Halılara, Danimarka ve İsveç’teki şehirlerin adları verilirken, dış mekan mobilyalarına İskandinavya’daki adaların isimleri verilmiş. Raf ünitesi Expedit, İsveç dilinde “satış görevlisi” anlamına gelirken, sevilen kitaplık modeli Kallax ise adını İsveç’in kuzeyindeki bir kasabadan almış. IKEA’daki perde isimlerinin arkasında ise matematiksel terimler yer alıyormuş.

İsveçli mobilya mağazaları zinciri, dünya çapındaki 389 mağazasında ürünlerinde aynı adları kullanıyor. Yani IKEA’nın isimlendirme politikası ülkeye, bölgeye veya başka herhangi bir faktöre göre değişkenlik göstermiyor.


Hoş geldin Aynes!

Yepyeni markamız Aynes ile dijital dünyada yolculuğa çıkmaya hazırız! egegen olarak, sürekli gelişen ve değişen dijital dünyaya uyum sağlamak adına Aynes için hazırladığımız sağlam altyapılı, modern arayüzlü ve kullanıcı dostu, son teknolojilerle oluşturulan web sitesinin yapımı ve yönetim sürecinde yer aldığımız için çok mutluyuz. Aynes Hakkında1997 yılında Denizli’ye bağlı Acıpayam İlçesi Aligöz Mevkii’nde üretime başlayan Aynes, önceliğini kalitesine vererek kapasitesini sürekli olarak arttırmıştır. Kuruluş misyonu itibarıyla, insan sağlığını tehdit eden katkılardan uzak, doğal ve sağlıklı ürünler üretme amacını benimseyen Aynes, ürünleriyle sağlıklı nesillerin yetişmesini ilke edinmiştir.

Siteyi ziyaret etmek için tıklayın.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu