Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 33 / Temmuz 2020

Dijital pazarlama, iletişim, sosyal medya ve teknoloji alanlarına her geçen gün yeni değişimler ve güncellemeler geliyor. Öne çıkan gelişmeleri takip edebileceğiniz egegen Trend Raporunun 33. sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar…

SPOTIFY’DAN VIDEOPODCAST ÖZELLİĞİ

Dijital müzik platformlarının en önemlileri arasında yer alan Spotify yeni bir özelliği yayına aldı. Artık Spotify’da videolu Podcast dönemi başlıyor. Geçtiğimiz aylarda denemelerini gerçekleştiren Spotify videolu podcast özelliğini tüm dünyaya sundu. Hem Premium hem de ücretsiz kullanıcılar bu özellikten faydalanabilecek. Podcastler videolu olarak izlendiği gibi sadece ses formatında da oynatabilecek. Youtube Premium’da geçerli olan arka planda video oynatma özelliği Spotify’da tüm kullanıcılarda geçerli olacak. Şu an için Türkiye’de desteklenmeyen bu özelliğin yakın zamanda geleceği söyleniyor.


ZOOM UYGULAMASI İNDİRME REKORU KIRDI

COVID-19 salgınının dünyamızı sarmasıyla evlere kapandık ve tüm görüşmelerimizi telefon veya bilgisayar ile yapar olduk. Pandemi dönemiyle hızlı artışa geçen görüntülü görüşme uygulamalarında açık ara en fazla tercih edilen Zoom, 2020’de indirilen uygulamalar arasında üçüncü oldu. Sürekli kendisini yenileyen ve kullanıcılarına kolaylık sağlayan Zoom, 300 milyon indirmeye ulaşarak Facebook, Whatsapp, Instagram gibi popüler uygulamaları gerisinde bıraktı.


TRENDLERİ TAKİP ETMENİZE YARAYAN EKLENTİ: TRENDS EVERYWHERE

Hayatımıza kolaylıklar sağlayan Chrome eklentilere bir yenisi eklendi. Google’da araştırma yapmayı sevenlerin, trendleri düzenli olarak takip edenlerin işine yarayan yeni bir eklenti; Trends Everywhere.

Eklentiyi yükledikten sonra Google aramasının trend raporlarını ekranın en üst kısımda görebiliyor ve aradığınız kelimenin son 12 ay içindeki trendler grafiğine kolaylıkla erişebiliyorsunuz. Bu sayede sayfalarca aramadan kurtulup istediğiniz bilgiye rahatça ulaşabiliyorsunuz!


INSTAGRAM’DAN TİKTOK’A RAKİP YENİ UYGULAMA

Geçtiğimiz haftalarda Instagram Tiktok benzeri olan Reels uygulamasını test etmeye başladı. Reels uygulaması yakın zaman içinde 50 ülkede lansmanını gerçekleştirerek Tiktok’a rakip olmayı hedefliyor. Reels ilk olarak geçtiğimiz kasım ayında Brezilya’da yakın zamanda da Fransa ve Almanya’da kullanılmaya başlandı. İçinde ABD’ninde bulunduğu 50 ülke içinde Türkiye’nin olup olmadığı hala merak konusu. Özellikle ABD’de ve Hindistan’da Tiktok’un yasaklanması, Reels uygulamasının önünü açacak gibi duruyor.


TWITTER’A ÜCRETLİ ABONELİK SİSTEMİ Mİ GELİYOR?

Sosyal medya uygulamalarının önde gelen isimlerinden olan Twitter, reklam gelirleri düştüğü için ücretli abonelik sistemine geçmeyi tasarlıyor. Twitter CEO’su Jack Dorsey bu iddialar üzerine bu projenin henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyleyerek ücretli abonelik sistemine dair detay paylaşmadı.

5 TWITTER’A ÜCRETLİ ABONELİK SİSTEMİ Mİ GELİYOR

Jack Dorsey başka bir açıklamasında 2020 yılının sonunda Twitter kullanıcılarının farklı yaklaşımları test edeceğini söylemişti. Yeni bir gelir modeli oluşturarak, reklam platformu ile birlikte tamamlayıcı bir şekilde ilerlemek istediklerini de ifade etmişti. Açılan bu yeni iş ilanı da “Ücretli Twitter abonelik sistemi gelecek mi?” sorusunu gündeme getirmiş oldu.


KİTAP OKUMA SÜRECİNİZİ TAKİP EDEBİLECEĞİNİZ UYGULAMA: READMINDER

Şu an için sadece Android platformuna sunulan Readminder sayesinde okuduğunuz kitapları kategorilerine düzenleyebilecek, ilerlemelerinizi aylık olarak analiz edebileceksiniz. Okuduğunuz kitaplarla ilgili notlar almanızı sağlayarak kitap okumayı daha keyifli bir hale getirmeyi amaçlayan Readminder okuma süreci ilgili çeşitli grafikler sunarak kullanıcılara detaylı bilgi sağlıyor.

Readminder uygulamasının yakında iOS platformu için de kullanıma sunulacağı söyleniyor.


SPOTIFY’DAN YENİ GÜNCELLEME

Spotify yakın zamanda sunduğu ‘Grup Oturumu’ özelliğine yeni bir güncelleme getirdi. Kullancılar artık istedikleri her yerden oturuma katılabilecekler.

Geçtiğimiz aylarda ‘Grup Oturumu’ özelliğini yayınlayan Spotify, yeni bir güncellemeyle sadece fiziksel olarak aynı ortamdayken değil aynı zamanda dijital ortamda da kullanılabilecek bir yenilik sağladı. Beta sürümünde olan ‘Grup Oturumu’ özelliği ile kullanıcılar aynı anda aynı yerdeki diğer grup arkadaşları ile istedikleri müzik veya podcastleri dinleyebiliyorlardı. Yeni güncelleme ile kullanıcıların artık aynı yerde olmasına gerek kalmadı. Kullanıcılar dünyanın herhangi bir yerinde de olsa yeni güncelleme sayesinde Grup Oturumu özelliğini kullanabilecekler.


INSTAGRAM YENİ ÖZELLİKLER EKLEMEYE DEVAM EDİYOR

Neredeyse her ay yeni güncellemeleri ile gündeme gelen Instagram, özelliklerine bir yenisini daha ekliyor.

Yapılan açıklamalara göre kullanıcılar uygulama üzerinden bağış toplayabilecek. Test aşamasında olan bu özellikle herhangi bir kişisel hesap iş fikirleri için takipçilerinden para toplayabilecek. Pandemi zamanında da uygulanan bağış özelliği şimdi de kullanıcıların iş fikirleri, eğitimlerine yardım etmek gibi çeşitli sebeplerle doğrudan kişiye yardım edebilmenin önünü açıyor. Şimdilik ABD, İngiltere ve İrlanda’da 30 günlük bir test sürecinde olan bu özellik yakın zamanda birçok ülkede denemeye sunulabilir.


iOS 14 İLE GELECEK YENİ EMOJİLER YAYINLANDI!

Apple, Dünya Emoji Günü için yeni emojilerini yayınladı.

ios14

iOS 14 ile kullanılabilecek yeni emoji paketin içinde toplam 117 emoji bulunuyor. Bu paket; yeni yüzler, yeni saç şekilleri, anatomik ifadeler, nesli tükenmekte olan hayvanlar, yeni normalle gelen maskeli yüzler ve daha kapsayıcı cinsiyet emojileri gibi geniş bir yelpazeden oluşuyor. Her kültürden insanın kendini ifade etmesini sağlayacak emojiler, bu sonbahar aylarında iOS 14 ile telefon, tablet ve bilgisayarlara gelecekler.


SANAL POKEMON GO FESTİVALİ İLE EVDE EĞLENCE

2016’dan beri milyonlarca kullanıcı tarafından sevilerek oynanan ve dünyada büyük yankı uyandıran arttırılmış gerçeklik oyunu Pokemon Go, bu yılki festivalini sanal bir versiyon ile gerçekleştireceğini açıkladı. Her yıl binlerce oyuncunun katıldığı Pokemon Go Festivali bu yıl salgın sebebiyle ev temasına uyarlandı. 25-26 Temmuz’da gerçekleşen festivalin tanıtım filmi Pokemon Go Look Closer başlığı ile yayınladı. Rian Johnson’ın yönetmenliğini yaptığı tanıtım filmi, Pokemon Go severler tarafından büyük ilgi gördü. Salgın sebebiyle filmin yönetmenliğini uzaktan gerçekleştiren Rian Johnson bu deneyimden büyük bir keyif aldığını söyledi.

İşte Pokemon Go Look Closer tanıtım filmi

https://www.youtube.com/watch?v=zq4L_t2u5R4

ESKİ OYUN TUTKUNLARINI SEVİNDİREN SET: LEGO NİNTENDO NES

Lego ve Nintendo’nun iş birliği ile hazırlanan oyun konsolu, eski oyun tutkunlarını kendine hayran bırakacak.

Her detayıyla nostaljik bir görüntüye sahip olan Lego Nintendo NES seti, 1985’te piyasaya sürülen Mario Bros ile oyunculara eski zamanlarını hatırlatıyor. Ekranını kullanıcının kurması gereken Lego Nintendo NES toplamda 2646 parçadan oluşuyor. Mekanik olarak çalışan setteki Retro TV’de  8 bitlik Mario figürü ve oyun grafikleri yer alıyor. Ekranın yanındaki kolun çevrilmesi ile beraber oyun başlıyor ve sizi adeta eski zamanlara ışınlıyor.


DOKUZ DİLDE ÇEVİRİ YAPABİLEN YENİ NESİL MASKE

Dünyamızı saran salgın COVID-19 sebebiyle hayatlarımıza maskeyle devam eder olduk. Ne zamana kadar maske takacağımız belli olmayan bu virüsten korunmak için elimizden geleni yapma gayreti içindeyiz. Birçok maske çeşidinin kullanıldığı ve tasarlandığı bu zamanda maske çeşitlerinin arasına bir yenisi eklendi: C-Mask. Yeni nesil maske olarak nitelendirilen maske, farklı dillere anlık çeviriler yapıyor! Japon merkezli bir teknoloji şirketi tarafından geliştirilen C-Mask, ayrıca konuşmaları kaydedebiliyor ve bunları kısa mesaja çevirebiliyor. Kullandığınız maskenin üzerine dış katman olarak yerleştirmeniz gereken C-Mask internetle bağlandığı bir mobil uygulama ile aktif hale geliyor. C-Mask’in şimdilik çevirebildiği diller ise şu şekilde; Japonca, Çince, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Vietnamca, Korece, Tayca, Endonezyaca.


SONY’DEN SICAKLARA KARŞI ETKLİLİ ÇÖZÜM: REON POCKET

Sıcakların dayanılmaz hal aldığı bir dönemin içerisindeyiz. Klima olmayan ortamlarda alternatif çözümler arayarak serinlemeye çalışıyoruz.

Sony, Reon Pocket ile bu soruna bir çözüm bulduğunu açıkladı. Giyilebilir klima fanı sayesinde her ortamda ferahlama hissi sağlayan ve kıyafete yerleştirilebilen Reon Pocket kullanıcının vücudunu 13 dereceye kadar serinletebiliyor. Aynı zamanda kışın da kullanılabilen bu klima, vücut sıcaklığına ek olarak 8 dereceye kadar ek sıcaklık sağlayabiliyor. iOS ve Android uygulamaları ile çalışabilen Reon Pocket 2-4 saat pil ömrüne sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu