Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 16 / Ocak 2019

Dijital dünyanın yeniliklerini, sosyal medyaya damga vuran haberleri, dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini ve bizden haberleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu’nun on altıncı, 2019’un ilk sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!

Facebook LOL isimli bir haber kaynağı yayınlayacak

Facebook, IGTV, Watch gibi yine video odağında bir ürünle genç kitlenin dikkatini çekmeyi hedefliyor. Aylardır LOL isimli bir ürün üzerine çalışan şirket, GIF benzeri kliplerden oluşan ayrı bir haber kaynağı yayınlamayı planlıyor.

Sizin için” “Hayvanlar” “Şakalar” ve “Başarısızlıklar” gibi birçok farklı kategoride içerik yayınlayacak olan Facebook, bu içerikleri platformundaki mizah gönderilerinden çekecek. Bu noktada LOL ürünün özel beta aşamasında olduğunu belirtelim. Şirket bu özel beta sürecinde 100 lise öğrencisiyle ebeveyn onayını da içeren bir gizlilik anlaşması imzaladı. Böylece Facebook çalışanları bu lise öğrencileriyle birebir testlerin yanı sıra grup çalışmaları da yapabilecek.

Facebook, LOL’ün az sayıda ABD kullanıcısıyla gerçekleştirilen bir test aşamasında olduğunu doğruladı. Teste tabi tutulan kişilerin LOL’ü Watch sekmesinde gördüklerini de belirtelim. Yine de şimdilik ekip Watch sekmesini kaldırarak yerine LOL’ü getirmeyi düşünmüyor. Hatta LOL’ün Facebook’un içinde yer alan bir özellik mi yoksa ayrı bir uygulama mı olacağı da henüz kesinleşmiş değil.

Bu koleksiyonlardan herhangi birini açan kullanıcılar, Watch benzeri bir arayüzle kendilerini otomatik oynayan GIFlerle buluyor. Aynı zamanda kullanıcıların Instagram Hikayelerdeki gibi içeriklere basarak geçme özelliğini kullanabiliyor.


WhatsApp, Android İçin Grup Görüşme Kısayolunu Kullanıma Sundu

Grup arkadaşları ile görüşme başlatmak isteyen kullanıcıların işlerini kolaylaştıran yeni WhatsApp kısayolu iOS’dan sonra Android kullanıcılarının da erişimine sunuldu.

Dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması, Android uygulamasını güncelleyerek birçok yenilikle birlikte önemli bir hatayı da düzeltme şansı buldu.

Geçtiğimiz günlerde iOS uygulaması için getirilen grup konuşmalarında görüntülü arama özelliği Android kullanıcıları için getirilmemişti. Artık Android kullanıcıları da birden çok kişiyle sesli ve görüntülü konuşabilme şansı yakalayabilecek. 


Facebook Yeni Sayfa Kalitesi Sekmesini Yayına Alıyor

Facebook yaptığı bir duyuruyla sosyal ağın Topluluk Kurallarını ihlal eden Facebook Sayfalarından içerik kaldırılması sürecinin değiştirildiğini açıkladı.

Topluluk Kuralları ihlalinin yanı sıra üçüncü parti haber doğrulama hizmetleri tarafından yanlış olduğu tespit edilen içerikleri paylaşan sayfalar da bu sürece tabi tutulacak.

Aynı zamanda ihlaller nedeniyle kapanan Sayfaların yeni Sayfalar açarak platforma girmesi ve aynı haberleri başka Sayfa ve gruplarda paylaşması da proaktif olarak engellenecek. Bu iki problemi çözebilmek için Facebook yeni “Sayfa Kalitesi” sekmesini yayına alacak. Bu alanda sayfanın kim tarafından yönetildiği, hangi içeriğin ilke ihlali nedeniyle kaldırıldığı ve hangi içeriğin yalan haber olarak değerlendirildiği görüntülenebilecek.

Bu ihlal etiketlemesinin yanı sıra Sayfa Kalitesi sekmesi hangi içeriğin sıralamasının Facebook algoritması tarafından düşürülebileceği konusunda da Sayfa yöneticilerini uyarıyor. Uyarıda bulunulan içerikler arasında doğrulama organizasyonlarının yalan haber olarak sınıflandırdığı içerikler de yer alıyor.

Facebook sıralaması düşürülen haber içeriklerini birkaç farklı kategori üzerinden tanımlıyor. Sıralaması düşürülen içerikler arasında doğrulama merkezlerinin asılsız, karma ve asılsız başlık seçeneklerini işaretlediği haberler de yer alıyor.

Bunun yanı sıra IP ihlali, spam veya tık buzağı olarak işaretlenen içeriklerin sıralaması düşürülse de Sayfa Kalitesi sekmesinde gösterilmiyor.

Bu yeni düzen Facebook’un Sayfa ve Gruplar eyleme geçmeden önce onları ortadan kaldırmasını da içeriyor. Bu durumda birçok sayfa ve topluluk sahibinin Facebook’a karşı olumsuz bir tavır benimseme ihtimali yüksek


Facebook, Messenger ve Whatsapp arasında çapraz mesajlaşma dönemi

Şimdiye kadar Facebook’un sahip olduğu sosyal ağlar arasında geliştirdiği çapraz paylaşım stratejisinden birçok kez bahsettik. Bu stratejiye bağlılığını koruyanFacebook şimdi de sahip olduğu Messenger, Instagram ve WhatsApp uygulamaları arasında çapraz mesajlaşmayı aktif hale getirmeyi planlıyor.

Çapraz mesajlaşma yayına alındığında her bir servis tek başına uygulama olarak çalışmaya devam edecek. Bunun yanı sıra Facebook tüm uygulamalarda geçerli olan bir alt yapı inşa ederek tek bir uygulamayı kullanan kişilerin, Facebook ekosistemindeki diğer kullanıcılarla iletişim kurmasını sağlayacak. Üstelik tüm uygulamalar bu çapraz mesajlaşma esnasında uçtan uca şifreleme kullanabilecek.

Bir Facebook yetkilisi yaptığı açıklamada konuyla alakalı şunları söyledi:

“Yapabileceğiniz en iyi mesajlaşma deneyimini sunmak istiyoruz ve insanlar mesajlaşmanın hızlı, basit, güvenilir ve özel olmasını istiyor. Mesajlaşma uygulamalarımızın çoğunu uçtan uca şifreli yapmak üzerine çalışıyoruz ve kullanıcıların ağlar arasında arkadaşlarına ve ailelerine erişmesini kolaylaştırmak için yeni yollar deniyoruz. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bunun nasıl çalışabileceğine dair detayları çözmek üzere başladığımız bu uzun süreç esnasında çok fazla tartışma ve münazara gerçekleşiyor.”

Bu yeni çapraz mesajlaşma özelliği, Facebook’un sahip olduğu uygulamalar arasında etkileşimi arttırmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra şirketin bu yeni sistemi ana bir uygulama olarak sunmasının da yolu açılıyor. Dolayısıyla ana platformun büyüme hızı düştükçe, Facebook’un reklam platformu olarak değerlendirebileceği yeni bir alan ortaya çıkıyor.


Sosyal ağlarda yeni favoriniz olacak uygulama: Squad

Squad, ekranınızda gördüklerinizi video sohbet eşliğinde sevdiklerinizle paylaşmanızı sağlayan bir uygulama. Ayrıca Squad aynı anda 6 kişi tarafından kullanılabiliyor.

Squad sayesinde dilediğiniz zaman ekranınızı paylaşarak DM’lere veya gizli profillere arkadaşlarınızla bakabilir, eğlenceli meme’lere beraber gülebilirsiniz. Aynı şekilde beraberce bir durum güncellemesi yazıp, Tinder’da kişileri incelemeniz de mümkün. Tüm bu eğlenceli şeylerin yanı sıra beraber bir proje üzerinde çalışabileceğinizi de ekleyelim.

Squad nasıl kullanılıyor?

Snapchat’in selfie kamerasına benzer bir kamera ile çalışan Squad’da artı tuşuna basarak arkadaşlarınızı video aramaya davet edebiliyorsunuz. Ardından alt kısımda yer alan ekran paylaşımı düğmesine basarak Squad’ı seçiyor ve canlı yayını kolayca başlatıyorsunuz. Ekran paylaşımında iyi bir deneyim yakalamak adına uygulama Instagram, TikTok ve Bumble gibi uygulamaları öne çıkarıyor.

Ekran paylaşımı ve video arama süresince ileri geri atlayabilir ve arkadaşınızın penceresine basarak görüntüyü tam ekrana yayabilirsiniz. Aslında Squad’ı diğer video sohbet uygulamalarından ayıran şey, video sohbet esnasında sürekli aynı ekrana bağımlı kalmak zorunda değilsiniz. Dilediğiniz zaman ekran görünümüne kolayca geçiş yapabilir ve sohbeti sesli olarak sürdürebilirsiniz. Beta sürecindeki Android sürümünde ise aynı anda hem videoyu hem de ekranı gösterme seçeneği de sunuluyor.


2043 Yılının Pantone Rengi: Ölü Mercan

Hatırlayacağınız üzere her yıl trendleri izleyerek yılın ruhunu yansıtan bir renk seçen Pantone, bu yılın rengini Living Coral olarak belirlemişti. The Raccoons bu durumu, mercan resiflerinin yüz yüze geldiği yok olma tehlikesini göstermek için güzel bir fırsata çevirdi. Pantone’u referans alarak, 2043 Yılının Rengi’ni Dead Coral olarak belirledi.

Dünyamız kirlilik ve iklim değişiklikleri gibi sorunlar yüzünde tehdit altında. Artık bu gerçeği görmezden gelmek mümkün değil. Özellikle sudaki yaşam, kirlilik ve iklim değişikliğinin sebep olduğu olumsuz sonuçları göstermeye başladı bile. Greenpeace gibi çevre konusunda uzmanlaşan sivil toplum örgütleri, yaptıkları kampanyalarla dikkatleri bu konuya çekmeyi başarıyor. Birçok marka bu konu üzerinde çalışmalar yaptı. Hepsinin hedefi mercan kayalıklarının yok olmasını engellemek için.

Fernando Carrión ve Rodrigo Bistene‘nin trafından kurulan reklam ajansı The Raccoons‘un projesi Color of the Year 2043 Dead Coral da küresel ısınma ve çevre kirliliğinin sebep olduğu büyük soruna dikkat çekiyor. Bu sorunların devam etmesi durumunda 2043 yılında mercan resifleri yok olma sorunuyla karşı karşıya. Color of the Year 2043 Dead Coral bu anlamda oldukça dikkat çekici bir kampanya. Yaşayan Mercan renginden Ölü Mercan rengine geçiş yapmamıza çok da uzun bir süre kalmadığına dikkat çeken The Raccoons bu gerçekçi Pantone Color of the Year parodisi ile durumun ehemmiyetini gözler önüne seriyor.


THEORY OF TIME :GÖLGE METİN ŞÖLENİ

Hintli sokak sanatçısı DAKU’nun Hindistan’da sergilediği Theory of Time adlı yerleştirme, şablon metinlerin gölgelerinin sokağa vurmasıyla büyülü bir atmosfer yaratıyor.

DAKU takma ismini kullanan Hintli sokak sanatçısı çalışmalarında çoğu kez metinleri kullanıyor. Goa eyaleti sınırları içinde olan Panjim şehrinde gerçekleştirdiği yeni yerleştirmesi Theory of Time (Zaman Teorisi) da metinlere dayanıyor.

Rua 31 de Janeiro (रुआ 31 डे जनेइरो, 31 Ocak Caddesi) boyunca uzanan yerleştirmede, metin şablonları tel örgü benzeri yapılarla caddenin tavanına asılmış. Böylece yayalar yürürken metinlerin yere vuran gölgelerinin üzerinden geçiyor.

Bölgenin bol güneş ışığı alan sokakları Theory of Time için uygun ortamı sunmuş. Metinlerin içeriği ise zamanın geçişi ile ilgili mecazi cümlelerden oluşuyor.

Örneğin; “Zaman harikalar yaratıyor. Zaman hareket ediyor. Zaman üzerimizde uçuyor, ama geride gölgesini bırakıyor. Zamanın rengi soluyor. Zaman bir yanılsama.” gibi edebi cümleler caddenin üzerine yansıyanlar arasında.

Geçici bir yerleştirme olan Theory of Time, kar amacı gütmeyen sokak sanatı oluşumu St+art India desteğiyle hayata geçirilmiş. Eser, Serendipity Arts Festival kapsamında sergilenmiş.


INSTAGRAM’IN YENİ REKORTMEN YUMURTASI

Ocak ayına damgasını vuran olaylardan birisi de Instagram’ın beğeni rekorunu kıran gösterişsiz bir yumurta görseli oldu.

An itibariyle 52 milyon beğeniye ulaşan yumurta, Kylie Jenner’ın, 2018’de Instagram’ın en beğenilen fotoğrafı unvanına erişen paylaşımını geride bıraktı. Kylie Jenner’ın bebeği Stormi Webster’ı ilk kez takipçilerine gösterdiği bu paylaşımı 18.2 milyon beğeni toplamıştı.

https://www.instagram.com/p/BsOGulcndj-/?utm_source=ig_embed

Jenner’ın ünü, bir TV yıldızı olmasının ötesinde başarılı bir girişimci olmasından kaynaklanıyor. İkinci yılını dolduran “Kylie Cosmetics” markası, yıllık 600 milyon dolardan fazla gelir elde ediyor. Basit bir yumurta fotoğrafının Kylie Jenner’ın rekorunu elinden alması mizahi bir hiciv olarak öne çıkıyor. Yine de yumurta fotoğrafının topladığı beğenilerin ardında bir hicivden çok daha fazlası yatıyor olabilir. Genellikle Kardashian ailesinin temsil ettiği Reality TV kültüründen bunalan veya onu protesto etmek isteyenler yumurta fotoğrafının beğenilerine katkıda bulunmuş olabilir. Geçtiğimiz yıl Jenner’ın doğum fotoğrafına yumurtayla ilişkili yorumlar yapılması da bu ihtimali güçlendiriyor.


The ONE Awards’da Bütünleşik Pazarlama Ödülleri’nde Kafe Kategorisi Birinciliği!

Mutluluk tadında ürünlerin yaratıcısı Özsüt ile mutluluğu başarıyla pekiştiren The ONE Awards Bütünleşik Pazarlama ödülünü almanın haklı gururunu yaşıyoruz!

Her yıl Marketing Türkiye tarafından düzenlenen, en değerli ve en itibarlı markalarını ödüllendiren The ONE Awards’da  “İtibar ve Marka Değer Performans Ölçümü” araştırmasının sonuçları ve halk oylaması ile ödüller; Raffles İstanbul Otel’de gerçekleştirilen görkemli bir törenle sahiplerini buldu.

Sektörün en prestijli ödüllerinden; The ONE Awards Bütünleşik Pazarlama ÖdülleriKafe Kategorisinde ‘’Yılın En İtibarlısı’’ ödülü ile 2019’un ilk tescilli ödülü almış bulunuyoruz.

egegen olarak 20 yılı aşkın sektör deneyimimiz ve güçlü ekibimiz ile bir çok rakibi arkamızda bırakarak, bu seçkin ödülü ilk defa İzmir’e getirmiş olmanının gururunu ve Özsüt markamız ile birlikteliğimizin başarıyla taçlanmasını mutluluğunu bir arada yaşıyoruz.

Güzel birliktelikler, başarı odaklı atılan sağlam adımlar ve her zaman ‘’Mutluluk Tadında’’ işler olunca başarı kaçınılmaz oluyor.

Birlikte daha nice güzel ödüllere…

To be continued…  😃

https://www.instagram.com/p/Bsa4qsUgrdC/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu