Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 40 / Şubat 2021

Geride bıraktığımız şubat ayında yaşanan önemli dijital gelişmeleri, uygulama güncellemeleri ve trend takibinin yanı sıra ilgi çekici konular ile sizlere ilham vermek üzere hazırlanan içeriklerimizle karşınızdayız…

ZOOM’A ALTYAZI ÖZELLİĞİ GELİYOR!

2020 yılından beri indirme rekorları kıran video konferans uygulaması Zoom, 2021’in sonbaharına kadar tüm kullanıcıları için otomatik altyazı özelliğini sunacağını duyurdu.

Görüntülü görüşmeler sırasında canlı transkripsiyonlara ihtiyaç duyan kullanıcılarına ücretsiz olarak yardımcı olmak amacıyla hala test edilen bu özellik şimdilik sadece ücretli hesap sahipleri tarafından erişilebilir durumda. Ancak Zoom, bu özelliği tüm kullanıcılara sonbahara kadar açacağını duyurdu.

Şirketin kapalı altyazı SSS‘lerine göre özellik, toplantı sahibi tarafından etkinleştirilebilecek ve diğer tüm katılımcılar tarafından görüntülenebilecek. Özelliğin şu anda yalnızca İngilizce altyazıyı desteklediği söyleniyor.


SPOTIFY BEĞENİLEN ŞARKILARI RUH HALİNİZE GÖRE FİLTRELEYECEK

Popüler dijital müzik platformu Spotify, kullanıcıların beğendikleri şarkıları türe veya ruh haline göre çalacak yeni bir özelliği test ediyor.

Platformun sunduğu yeni özellikle beğenilen şarkıların türe ve moda göre filtrelenmesini mümkün hâle gelecek. Kullanıcılar o anki hislerine göre beğendikleri şarkıları dinleyebilecek.

Kullanıcıların beğenilen şarkılar listesinde hareketli, sakin birçok tempoda şarkılar bulunabiliyor. Spotify’ın yeni özelliği ile kullanıcılar bu şarkıları modlarına veya isterlerse türlerine göre sınıflandırabilecek.

Bu özelliğe erişmek isteyen kullanıcıların en az 30 şarkıyı beğenmiş olması yeterli. Ardından kullanıcılar kitaplıklarına gidip beğenilen şarkılar listesini açtıklarında en üstte sıralanan filtrelerden birini seçebiliyor. Özellik ilk etapta sadece ABD, İngiltere ve Kanada’da kullanılmaya başlandı.


GOOGLE İÇİN KARANLIK MOD GÜNCELLEMESİ

Google, Android için Haritalar uygulamasının Beta sürümüyle gelen karanlık mod desteğini kullanıcılara sunacak.

Karanlık mod, kullanıcıların pil kullanımından tasarruf etmesini sağlayacak ve koyu temalı arayüz ile göz yorgunluğunu da azaltacak. Peki karanlık mod nasıl aktif edilecek?

Ayarlar üzerinde Görünüm sekmesinde burada kullanıcıların karşısına üç farklı seçenek çıkıyor. Bunlar Light, Dark ve Default olarak seçilebiliyor. İlk seçenek standart beyaz, ikincisi karanlık üçüncüsü ise cihaza göre renk değişim sağlayan mod. Böylece bu özellikle kullanıcılar karanlıkta ya da gece trafikte kaldıklarında bembeyaz bir ışığa maruz kalmayacak ve uygulamayı karanlık moda geçirip daha rahat kullanabilecekler.


LASSO: ÇÖPLERİ KENDİ KENDİNE AYRIŞTIRABİLEN ÇÖP KUTUSU

Kaliforniyalı girişim olan Lasso, evsel atıkları kolayca ayrıştırıp geri dönüşüme katkı sağlayabilecek bir robot çöp kutusu geliştirdi.

Çevre kirliliğinin en büyük etkenlerinden biride evsel atıkların ayrıştırılmadan atılması. Çevreye duyarlı bir girişim olan Lasso, geri dönüştürülebilir atıkların daha verimli ve etkili bir şekilde yönetilebilmesi için atıkları tanıyıp ayrıştırmanın ötesinde onları temizleyen, sıkıştıran ve tam anlamıyla geri dönüşüme hazırlayan robotik bir sistem geliştirdi. Kullanıcılar atıkları tek bir çöp kutusuna atıyor ve gerisini Lasso yapay zekası sayesinde hallediyor. Böylece kullanıcıların alışkanlıklarını değiştirmesini beklemeden kısa bir sürede büyük çaplı aksiyon alınıyor.

Lasso, kameralar, sensörler ve makine öğrenme teknolojisiyle ambalajı analiz edebiliyor ve geri dönüştürülebilir olup olmadığına karar verebiliyor. Uygun değilse geri iade sistemi ile nesneyi hazne dışına çıkarıyor, geri dönüştürülebilir olanları ise buhar mekanizması sayesinde artık yiyecek, yağ, kir ve etiketlerinden arındırarak grupladığı en alttaki özel bölmelere naklediyor.


INSTAGRAM’DAN “DİKEY HİKAYELER”

Instagram’ın yatay bir şekilde hareket eden Hikayeler özelliği yakın zamanda “dikey hikayeler” ile tıpkı TikTok uygulamasında olduğu gibi dikey olarak hareket edecek.

Instagram geliştiricilerinin kodlamaları arasında sızdırılan yenilik ile daha pratik bir görünüme ulaşmayı amaçlıyor. Bilindiği üzere Instagram’ın ana sayfası, Reels sekmesi ve keşfet akışı da dikine kaydırarak gezebileceğimiz bir formata sahip. Böylelikle hikayeleri de buna uygun hale getirerek kullanıcılar için daha kolay bir deneyim sağlanması bekleniyor. Bir yandan da bu yeni özellikle birlikte platformun, TikTok ile rekabetini güçlendirmeye çalıştığı düşünülüyor.


SNAPCHAT’TEN ARKADAŞ KONTROLÜ ÖZELLİĞİ

Snapchat uygulaması, kullanıcılarına istenmeyen bağlantıları kişi listelerinden kaldırmalarını hatırlatacak yeni bir özellik sunuyor. “Arkadaş kontrolü” adı verilen yeni özellik, “Snapchat gerçek arkadaşlar içindir” şeklinde bir bildirimle liste temizliğini hatırlatacak. Snapchat‘e gelen yeni özellik, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde kullanıma sunulacakken şirket, Daha Güvenli İnternet Günü’nde tanıtmak için güncellemenin ön izlemesini açtı. Snapchat arkadaş listesi temizliği özelliğini yeni sunsa da uzun süredir uygulamanın aslında yakın arkadaşlara yönelik olarak tasarlandığını kullanıcılara hatırlatıyor.


NETFLİX YENİ İNDİRME ÖZELLİĞİNİ KULLANIMA SUNDU

Netflix, film ve dizi indirme özelliğini yeniledi. Dijital yayın platformu artık beğeneceğinizi düşündüğünüz içerikleri Android cihazınıza otomatik olarak indiren bir özellik sunuyor.

Profilinizde 5GB‘a kadar indirmeler için ayıracağınız depolama alanını seçmenize olanak tanıyan platform, bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda sizin için birkaç seçim yaparak otomatik olarak indirme işlemini başlatıyor ve “Sizin İçin İndirilenler” sekmesine ekliyor. Ayrıca bu seçkiler hafta boyunca güncelleniyor. Bu yeni özelliğin, Netflix’in kalabalık içerik kataloğunda kaybolmadan yeni filmler ve şovlar keşfedebilmenizi sağlamayı amaçladığı ifade ediliyor.


LEGO’DAN DENİZ YAŞAMI KOLEKSİYONU

Dikkat çekici koleksiyonlar çıkartan LEGO, şimdi de sitede Brick Dangerous isimli kullanıcı tarafından Marine Life ismiyle yeni bir set oluşturuldu.

 Deniz yaşamından ilham alınan bu set toplamda 1164 parçadan oluşuyor.  Sette denizanası, palyaço balığı, denizatı gibi deniz hayvanlar ve mercan resif gibi deniz yaşamına dair pek çok figür oluşturulabiliyor. Kaidenin üzerine yerleştirilen bir cam fanus hem deniz altı görünümü etkisi yaratıyor hem de figürlerin bozulmadan sergilenebilmesini sağlıyor. Ayrıca yapılan bazı değişikliklerle LEGO’lar birkaç farklı pozisyonda yerleştirilebiliyor.


INSTAGRAM TİKTOK İÇERİKLERİNİ ÖNE ÇIKARMAYACAK

Reels özelliği ile Instagram, TikTok arasındaki rekabeti arttırmıştı. Pek çok kişi çektikleri TikTok paylaşımlarını Reels formatıyla Instagram’a taşımaya başladı. Instagram ise yeni güncellemesiyle bunu istemediğini açık biçimde belirtti. Instagram kendi algoritmasında TikTok logolu Reels videolarına yer vermeyerek bu paylaşımların platformda öne çıkarılmayacağı ifade etti. Buna ek olarak, Instagram’ın @creators hesabında kullanıcılara Reels içeriklerinin görülmesinde ve öne çıkarılmasına yardım edecek yeni ipuçları paylaştı.

Instagram’ın Devi Narasimhan imzasıyla The Verge sitesine gönderilen bir diğer açıklaması şu şekilde:

“Keşfet sekmesinde öğrendiklerimizden hareketle Reels bölümünde insanlara eğlenceli videolar önereceğiz ve deneyimi kişiselleştireceğiz. İnsanların bir paylaşımı beğenip beğenmeyecekleri konusunda sinyalleri algılamakta daha iyi hâle geldik.”


FACEBOOK MESSENGER’DEN İSTENMEYEN MESAJLAR İÇİN YENİ ÖZELLİK

Facebook Messenger, istenmeyenler mesaj kontrolü ile kullanıcılarının güvende olması adına yeni bir özellik sundu.

Sosyal platformlarının devi olan Facebook, yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek amacıyla mesaj iletme sınırlamaları da dahil olmak üzere birkaç gizlilik ve güvenlik özelliğini sunmuştu. Şirket, Messenger için güvenlik önlemlerini artırmaya hızla devam ediyor. Face ID veya Touch ID kullanarak Messenger uygulamasının kilidini açmak için tasarlanmış bir Uygulama Kilidi özelliği de sunan Facebook şimdi ise Facebook Messenger istenmeyen mesajları kontrol etmek için kullanıcılara kapsamlı özellikler getirdi. Bunların başında mesaj isteklerini ele alma şeklini destekleyecek bir yenilik bulunuyor. Şirket, istenmeyen bir mesajın kimden geldiğini belirlemek için yeni bir yol ve mesajları toplu olarak silmek için yeni bir seçenek daha ekledi. Ek olarak, kötüye kullanım veya tacizi bildirmenize olanak tanıyan yeni bir yöntem de şimdilik test ediliyor. Küçük kullanıcıların güvenliğini sağlamak amacıyla ise 18 yaşın altındaki hesaplara büyük miktarda mesaj veya arkadaşlık isteği gönderen kullanıcıları tanımlamak için yeni bir güncelleme üzerinde çalışılıyor. Bu önlemler ile Facebook, Messenger’daki kötüye kullanımı veya zararlı içeriği önlemeyi amaçlıyor.

BİZDEN HABERLER

Hoş Geldin Kocaer Group!

60 yıllık üretim ve ticaret deneyimiyle; demir çelik, tekstil, lojistik, mağazacılık, yurt dışı dağıtım, otomotiv gibi birçok sektörde faaliyet gösteren Kocaer Group ve markaları ile birçok sektöre profesyonel hizmet veren yapımız buluştu ve bir yolculuğa başladı!

egegen olarak Kocaer Group ve bünyesinde bulunana Kocaer Hadde, Kocaer Tekstil, MyMetal, Yağız Nakliyat için web site projelerine çoktan başladık bile…

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram’da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

egegen (@egegen)’in paylaştığı bir gönderi

Kocaer Group Instagram

Kocaer Haddecilik Facebook

Kocaer Steel Linkedin

Kocaer Group Youtube


Lider Pet Food’un Tercihi egegen!

Baktık ajansta herkesin kedisi, köpeği var. Ee, bildiğin bizimle birlikte her toplantıya da katılıyorlar. “Bi’şey yapmak lazım” dedik… Ve çok güzel bi’şey yaptık! Türkiye’nin “Lider” Mama Üreticisiyle anlaştık.

Evcil hayvan maması sektöründe ülkenin altı bine yakın satış noktasında, iki bin farklı pet ürünü ile faaliyet gösteren Lider Pet Food’un dijital tüm işleri artık bize emanet!

Lider Pet Food Instagram

Lider Pet Food Facebook

Lider Pet Food Linkedin

https://twitter.com/liderpetfood

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu