Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 27 / Aralık 2019

Kah gülerek, kah üzülerek geride bıraktığımız 2019 yılının Aralık ayı Trend Raporu çıktı. Yılın son ayı dijital dünyada oldukça hızlı ilerledi. Yerli otomobilimiz TOGG’dan, sanat dünyasını sarsan ve 120 Bin Dolar’a satılan muza kadar tüm gelişmeler 27. Sayımızda! Keyifli okumalar dileriz…  

Türkiye’nin Yerli otomobili Togg

Markası ve patentinin alındığı Devrim’den sonra ilk yerli otomotiv girişimi ürünü olan TOGG tanıtıldı. TOGG, yüzde yüz elektrikli bir araç. Tasarımı İtalya’da yaptırıldı ancak onun dışındaki her şey yerli üretim ve Türkiye kaynaklı.  2022’de de satışa sunulması bekleniyor.  Otomobilin elektrikli olması kafalarda soru işarete yaratsa da tanıtımda 2022 yılına kadar Türkiye’nin şarj alt yapısının yeterli seviyeye ulaşacağı belirtildi. 

Ayrıca çok uzun süre beklemeye de gerek kalmıyor, bir saat dolmadan şarj yüzde yüze geliyor. Yol üzerindeki istasyonlardan da şarj etmek mümkün. egegen olarak bizi de oldukça heyecanlandıran yerli otomobilimizi 2020 yılı boyunca çıkan yeni gelişmelerle birlikte yakından takip ediyor olacağız. 


Anayasa Mahkemesinden Wikipedia’ya Erişim İsteği

Wikipedia iki buçuk yıldır kapalı. Terör ile ilgili yanlış bilgiler verdiği iddiası yüzünden kapanmıştı ve Wikipedia’nın mahkemeye başvurmasına rağmen açılmamıştı. Anayasa Mahkemesi bu engelin hak ihlali olduğunu belirterek Wikipedia’nin açılmasını talep etti. Henüz hangi gün açılacağı belli değil mahkeme sonucundan sonra BTK’nın açması bekleniyor. 

wikipedia

Normalde Anayasa Mahkemesi kararını 9 ile 12 ay içerisinde bildirmesi gerekirken bu süre çok fazla aşıldığı için konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce değerlendirilmeye başlanması sonrası,  ifade özgürlüğü konusunun AİHM’e yansımaması için adım atıldı. Wikipedia’nın kurucusu Jim Walles de bu haberin ardından kendi Twitter hesabından “Welcome back, Turkey!” mesajını Türk Bayrağı ile olan fotoğrafını paylaşarak yayınladı. 


WT Social Facebook’a Rakip Olabilir Mi?

Bu uygulamanın en önemli özelliği kişisel verilerin gizliliği ile ilgili vermek istediği güven ayrıca reklam gelirleri ile değil katılımcıların bağışları ile ayakta duracak olması.  Katılımcı olmak için bekleme listesine girmeniz veya ücretli üye olmanız gerekiyor. Üyeliğinizin oluşması için de bir başkasını platforma davet etmeniz gerekli.

wt social

Haber odaklı bir platform olan WT:Social, kişisel ağınızdaki makalelere ulaşarak, yanıltıcı haber başlıklarını değiştirebilme özelliğini de sunacak. Böylece daha kaliteli ve güvenli, yanıltıcı olmayan içeriklere ulaşmak için önemli bir adım atılmış olacak. 

Buradan kayıt olabilirsiniz; https://wt.social/


Yapı Kredi’den Hiç Yayınlanmamış, Sabahattin Ali Fotoğraf ve Mektuplar 

Yapı Kredi 75. Yılına özel olarak bir sergi düzenledi. Sabahattin Ali’nin dünyasını anlamak, onu daha yakından tanımak isteyenler için şimdiye kadar hiç gün yüzüne çıkmamış fotoğrafları ve mektuplarını sergiliyor. Aile yaşamı, aşkları, yazarın çektiği 1930’lar Türkiye’sine ait fotoğraflarını sergide görmek mümkün.  

Sabahattin Ali

Serginin adı ise oldukça dikkat çekici “Canım Aliye Ruhum Filiz”. İsmini yine Sabahattin Ali’nin aynı adlı kitabından alıyor. Kitapta bir yazarın eşine, ailesine karşı sorumluluklarını anlatan yazarın hem bir eş hem de baba olan yönlerini mektuplar ile anlatıyor. 29 Şubat 2020 tarihine kadar Şişli’deki Yapı Kredi Bomontiada ALT’ta ziyaret ederek bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Sabahattin Ali’yi sadece kitaplarından değil, hayatına dokunarak tanımaya çalışanlara müjdeyle duyurulur


Kariyer Gelişiminiz İçin Yardımcı İki Araç; Özgeçmiş Tasarımı ve Kişisel Gelişim

Özgeçmişinizin ilk bakışta nasıl gözüktüğü, renkleri, tasarımı, karşı tarafta yaratmak istediğiniz izlenim açısından oldukça önemli, ancak hepimiz birer tasarımcı değiliz yine de ilk bakışta dikkat çekmek istiyoruz. Dış görünüşe verdiğimiz önem gibi her zaman bir adım önde olmamızı sağlıyor. Bu konuda çevrenizde yardım alabileceğiniz birisi yoksa size önerebileceğimiz güzel ve ücretsiz bir uygulama var. Applyya adındaki platform ile farklı tasarımlarla özgeçmiş oluşturabilirsiniz.  

Applyy

Hayalinizdeki iş için hızlı ve kolayca göze hoş gözüken tasarımlar oluşturup istediğiniz yerlere göndermeye başlayabilirsiniz. Kariyer basamaklarının ilk merdivenindeyseniz eğer sizin için harika bir fırsat olduğuna eminiz. Şimdiden bol şanslar dileriz. Dilerseniz buraya tıklayarak direk bağlantı sağlayabilirsiniz. 

LinkedIn

Kendini Geliştirme konusunda yeni kanallar keşfetmeye çalışanlar için ilaç gibi gelecek ve hayatınızı kolaylaştıracağını düşündüğümüz başka bir uygulama Linkedln tarafından hayata geçirildi. Linkedln Learning Uygulaması ile kişisel gelişiminizi destekleyecek çevrimiçi kurs ve videolarla dolu bir kaynak sunuyor. Belirli içerik kategorileri var. Henüz Türkçe dil seçeneği mevcut değil, İçeriklere ulaşmak ücretli fakat bir aylık ücretsiz deneme süresi mevcut.  


120 Bin Dolara Satılan Muz

Ne var yani bunu ben de yaparım dediğimiz çalışmalardan biri ile karşı karşıyayız.

Maurizio Cattelan’ın duvara bantlayıp Art Basel’deki galeride sergilediği Komedyen adındaki eseri, çok konuşuldu. Markaların da bundan nemalandığını gördük fazlasıyla. Sanatın ne olduğu konusu defalarca soruldu ve düşünüldü bu eserden sonra. Daha doğrusu çağdaş sanatın ne olduğu, üreticilerinin ve tüccarlarının nasıl amaçlar içerisinde bu tarz eserleri yaptığı gibi birçok soru oluştu zihinlerde Cattelan sayesinde. 

120 bin dolarlık muz

Aslında Cattelan’nın bu eseri ile herkes sanat felsefesi yapmaya başladı bir şekilde. Sanat nedir ve bunun amacı ne? gibi sorularla zihnimizi kurcalamaya başladı tekrar. Çağdaş sanatın da esas gayelerinden biri de; bunu ben de yaparım diye düşündürerek performansa, iç görüye odaklanmayı sağlamaktır. Maurizio Cattelan’ın bu performansı bizleri bunu nasıl yaptığını değil de neden yaptığını sorgulamaya itiyor.


2020 Yılının Sosyal Medya Görsel Kılavuzu Yayınlandı

Bu yazıyı okuyanlar arasında grafik tasarımcı arkadaşlarımız var mı? Özellikle sosyal medya alanında çalışıyorsanız, görsel boyutlarıyla başınız belada demektir. Sosyal medya platformlarına gelen güncellemeler ile görsel eklenecek boyutları da değişiyor. Özellikle kapak fotoğrafı için ayrıca dikkat etmek gerekiyor. Facebook, Twitter, Linkedin kapak görseli için yani bir çalışmanız varsa, çalışmanızı kaydetmeden önce 2020 yılının sosyal medya görsel boyutlarına bakmanızda fayda var!

sosyal medya görsel kılavuzu

Sosyal medyada kullanacağınız görsellerin boyutlarına ulaşmak istiyorsanız eğer buraya tıklayabilirsiniz. 2020 yılı boyunca size rehberlik edecek boyutlarla hata yapmadan kapak görselleri oluşturabilir, profil fotoğrafını değiştirebilir ve görselleri gönlünüzce yükleyebilirsiniz. 


Seramik Eserler Çağdaş Sanatla Buluştu

Resim kişinin kendi benliğinin dışavurum hali. Resim derken dilerseniz sulu boya, dilerseniz karakalem, dilerseniz de illüstrasyon olsun fark etmez. Önemli olan kişinin kendi anlam dünyasını yansıtması. Bu isimlerden bir tanesi ise, Katy Stubbs. Kendisi bir illüstrasyon sanatçısı ve belli ki geleneksel olana farklı bir bakış açısı var. Bu bakış açısını ise bizlere seramik eserler aracılığıyla yansıtıyor. 

Katy Stubbs illüstratif tarzını geleneksel çizgilerde görmeye alıştığımız seramiklere işlemeye karar verdikten sonra oldukça başarılı işlere imza atmış bir sanatçı. Biz hesabını incelediğimizde yaratımlarını çok sevdik. Siz de eğer merak ettiyseniz instagram hesabından paylaştığı eserlerine göz gezdirebilirsiniz. Bu aralar ilhama ihtiyacınız varsa instagram hesabının linki buraya bırakıyoruz. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu