Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 34 / Ağustos 2020

egegen Trend Raporu’nun 34. sayısıyla, sosyal medya platformlarındaki yeniliklerden, geliştirilen yeni uygulamalara, sanattan teknolojiye, dünyadan ve ülkemizden önemli haberlerle ağustos ayını geride bıraktık.

INSTAGRAMIN YENİ ÖZELLİĞİ: GUIDES

Geçtiğimiz aylarda test edilmeye başlanan Guides sekmesi, ağustos ayının sonunda kullanıma sunuldu. Bu sekme ile kullanıcılar, mekan, içerik ve ürün önerilerinde bulunabilecek. Özelliklerine her ay yenilerini ekleyen Instagram, Guides sekmesi ile Influencerların içerik üretimini çeşitlendirmeyi amaçlıyor.

Guides sekmesi ilk etapta sınırlı sayıda içerik üreticisine açılacak. İçerik üreticilerinin profillerine eklenen Guides adlı sekme sayesinde üreticiler takipçilerine “Yukarı kaydır” formatında çeşitli içerikler ekleyebilecek. Böylelikle dijital bir rehber haline gelen bu sekme ile kullanıcılar, kendi platformlarını blog gibi kullanabilecek. Bunun yanında başka Influencerların içeriklerini de Guides sekmesine ekleyebilecek.


KÜÇÜK İŞLETMELER ONLINE ETKİNLİKLERDEN PARA KAZANABİLECEK

Facebook, küçük işletmelerin online etkinliklerden para kazanabileceğine dair yeni bir özelliği yayına aldığını açıkladı. Bu özellik sayesinde sayfa sahipleri online bir etkinlik oluşturabilecek, fiyat belirleyip etkinliği tanıtabilecek ve ödeme alabilecek. İşletmelerin yanı sıra, eğitimciler ve medya yayıncıları da bu yeni özellikten faydalanabilecek.

Pandemi nedeniyle birçok işletmenin ve içerik oluşturucusunun etkinlikleri ertelendi. İnsanlar fiziksel olarak bir araya gelemedikleri için canlı yayınlar ile bağlantıya geçmeyi tercih eder hale geldiler.

İşletmeler, soru-cevap sohbetleri, podcast kayıtları, yemek kursları, fitness ve yoga dersleri gibi online etkinliklerle kullanıcılarla bir araya gelecek.

Facebook uygulamasının önemli isimi Fidji Simo, paylaştığı blog yazısında, haziran ayında yapılan canlı yayınların sayısının geçen yıla göre iki katına çıktığından bahsetti. Fidji Simo, Facebook’un yeni özelliğiyle yapılacak olan online etkinliklerin işletmeler açısından oldukça faydalı olduğunu ekledi.

Hem Facebook Live hem de Messenger Rooms üzerinden online etkinlikler düzenlenebilecek.


FACEBOOK, INSTAGRAM VE MESSENGER SOHBETLERİNİ BİRLEŞİYOR

Facebook, Messenger sohbetlerini Instagram Direct’e taşıyacağını açıkladı. Facebook’un, ödeme alt yapısını tüm uygulamalarda uygun bir şekilde konumlandırmak için böyle bir adım attığı söyleniyor. Geçen haftalarda Instagram’da sohbet renklerinin test edilme sebebinin de planlanan Messenger entegrasyonu olduğu düşünülüyor.

Şu anlık sadece ABD’deki kullanıcıların test ettiği özellik ile Messenger sohbetleri, Instagram Direct’e taşındı. Bununla birlikte sohbetler için yeni renkli görünüm ve emoji ile tepki verme özelliği de kullanıcılara sunuldu. Yeni özellikle kullanıcılar, Facebook’taki arkadaşlarıyla sohbet edebiliyor ve mesajları yanıtlamak için kaydırma özelliğinden faydalanıyor.


LG’DEN HAVAYI TEMİZLEYEN FİLTRE

Dünyamızı etkisi altına alan Covid-19, alışkanlıklarımızı ve yaşam tarzımızı değiştirdi. Günlük hayatta sürekli kullandığımız ve artık onsuz dışarı çıkamadığımız maskeler üzerine çalışmalar yapan LG, yeni bir maske tanıttı. PuriCare Wearable Air Purifier isimli maske, hava temizleme özelliğine sahip.

Havayı temizlemek için değiştirilebilir filtrelere sahip olan maske LG’nin ev kullanımı için geliştirildiği hava temizleme ürünlerinde kullandığı teknolojiye oldukça benzer.

Havayı temizleyebilen PuriCare Wearable Air Purifie aynı zamanda kullanıcısının nefes alış hızınızı ölçebiliyor, nefes alışına göre içindeki fanların hızını da ayarlayabiliyor. LG’nin yayınladığı tanıtımda maskenin Koronavirüsü yayılımına karşı koruduğu ile ilgili herhangi bir ibare bulunmadığını da söyleyelim.


RESİM İÇİNDE RESİM ÖZELLİĞİ

Popüler video paylaşım platformu olan YouTube, iOS kullanıcıları için “Resim İçinde Resim” özelliğini test etmeye başladı.

Google, Apple akıllı telefonlarında YouTube’u kullananların uzun zamandır istediği Picture in Picture (Resim İçinde Resim) özelliğini test etmeye başladı. Uzun süredir Android işletim sisteminde desteklenebilen bu özellik, testlerin tamamlanmasıyla birlikte iOS işletim sistemine sahip YouTube kullanıcılarına da sunulacak.

iPad cihazlarına eklenen özelliğin, bu yıl içinde iPhone kullanıcılarına da sunulması hedefleniyor.  Bu özelliğin iOS işletim sistemine gelmesiyle birlikte iOS kullanıcıları YouTube’u küçük bir pencerede kullanabilecekler. Bu sayede kullanıcılar, videoyu izlerken aynı zamanda farklı uygulamalarla da ilgilenebilecekler. Resim İçinde Resim özelliğini Youtube Premium üyeleri kullanabilecek.


TARİH ÖNCESİ CANLILARI GÖRMEK İSTER MİSİNİZ?

Bildiğiniz gibi dünyamızı saran salgından dolayı aralarında müzelerin de bulunduğu birçok işletme, galeri ve kurum zorunlu olarak kapandı. Bu zorlu süreçte sanat meraklılarının seveceği bir uygulamaya imza atıldı. Google Arts & Culture, tarih öncesi döneme yolculuğun kapılarını açtı.

Yaklaşık 500 milyon yıl önce nesli tükenen hayvanların üç boyutlu modelleri Google Arts & Culture mobil uygulamasıyla evlerinize geliyor. Böylece bulunduğunuz konumdan milyonlarca yıl öncesine giderek birçok tarih öncesi canlıyı görme fırsatı yakalıyorsunuz. Ayrıca proje kapsamında Moskova’daki Darwin Müzesi’nde ve Londra’daki Ulusal Tarih Müzesi’nde sergilenen tarihi eserleri, eşyaları ve Ulusal Tarih Müzesi gibi katılımcı müzelerde sergilenen tarihi eserleri, eşyaları ve kalıntıları da artırılmış gerçeklik sayesinde inceleyebilirsiniz.


TWITTER’DAN “KİMLER YANITLAYABİLİR?” ÖZELLİĞİ

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Twitter, kullanıcılarına daha iyi bir hizmet vermek için bünyesine yeni özellikler eklemeye devam ediyor.

Twitter, aylardır test ettiği, kullanıcıların Tweet’lerine kimlerin yanıt verebileceğini seçme özelliğinin herkes tarafından kullanıma sunulduğunu duyurdu. Twitter “kimler yanıtlayabilir” özelliğini hem web sitesi hem de mobil uygulama için kullanılabilir olduğunu da açıkladı.

Mayıs ayından bu yana test edildiği bilinen özellik ile kullanıcılar; herkes, takip ettiğin kişiler ve yalnızca bahsettiğin kişiler şeklinde Tweet’lerine kimlerin yanıt verebileceğini seçebilecek.

Fakat kullanıcılar, Tweet’inde “yalnızca bahsettiğin kişiler” özelliğini seçerse ve Tweet’te kimseden bahsedilmezse, yazılan Tweet’e kimse cevap veremeyecek.

Platformun yöneticisi Suzanne Xie’nin yayınladığı blog yazısında, Tweet’lere kimlerin yanıt verebileceğini belirleyebilme özelliği sayesinde istenmeyen olayların önüne geçilebileceğinden bahsetti.


ANDROID TELEFONLAR DEPREM TAKİBİ YAPABİLECEK

Google, “5.0” üzerindeki Android sürüme sahip olan telefonların deprem takibi yapabileceğini açıkladı. Google, bu özelliğini kullanılabilmesi için dünyadaki tüm Android telefonlardan veri toplayacak. Şimdilik, yalnızca ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki kullanıcılar bu özelliği kullanabilecekler. 

Telefonlar deprem takibinin yanında, mini bir deprem ölçer (sismograf) işlevi de görecekler. Google, ulaşılan sismik dalga verilerini arama sonuçlarında kullanacak. Kullanıcılar, “deprem” veya “yakınımdaki deprem” gibi anahtar kelimeleri arattığında telefonlardan gelen sismik veriler bir araya toplanacak ve Google sunucusuna gönderilecek. Böylelikle herhangi bir telefon, bir veriyi yanlış algılarsa Google onun deprem olup olmadığını ayırt edebilecek. Çoğu akıllı telefon, merkez üssünün yaklaşık 1 kilometre içindeki ve 3.1 şiddeti üzerindeki depremleri algılayabilecek. Google depremi algıladığında, ana ekranda kırmızı bir deprem uyarısı görünecek.


İZMİR’İN ARTIK KENDİ FONTU VAR!

Şehrin, yurtiçi ve yurtdışı tanıtımlarında kullanılması için tasarlanan ve aynı zamanda farklı mecralarda da kullanılabilecek 44 yazı tipinden oluşan İzmir Fontu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklamasıyla kullanıma sunuldu.

İzmir Vakfı tarafından yürütülen süreçte, şehrin görsel tasarımlarına uygun, kendine özgün, İzmir’in markalaşması amacıyla tasarlanan fontun tasarımı Ahmet Altun tarafından gerçekleştirildi.

Normal, italik stillerinin yanında farklı genişlik seçenekleriyle birlikte toplam 44 yazı tipinden oluşan bu font İzmir’in kültürünü yansıtacak ve birçok mecrada kullanılabilecek.

Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Twitter’dan #İzmirZamanı hashtagi ile paylaştığı tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

https://twitter.com/tuncsoyer/status/1300818323681300481?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1300818323681300481%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fmediacat.com%2Fizmir-vakfi-izmir-fontu-tanitimi%2F

BELEDİYELERDEN PLASTİK ATIK KİRLİLİĞİNE KARŞI DESTEK

Dünyada ve ülkemizde giderek artan, en büyük çevre sorunlarından biri olan plastik atık kirliliğine karşı Greenpeace Türkiye tarafından başlatılan #PlastiktenKurtul kampanyasına belediyeler logolarını değiştirerek destek verdi.

Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8’inde plastik saptandı ve sorunun en büyük kısmını da tek kullanımlık plastik atıkların oluşturduğu açıklandı. Bu duruma dikkat çekmek isteyen Greenpeace Türkiye, #PlastiktenKurtul etiketiyle tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması için bir kampanya başlattı.

Belediyeler de logolarını değiştirerek sosyal medya üzerinde bu kampanyaya destek verdi.

“Gelecekte logomuz böyle olmasın!” diyen belediyeler logolarına plastik çatal, pipet, plastik bardak ekleyerek tek kullanımlık plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çektiler.


NETFLIX İÇİN YENİ GİRİŞ MÜZİĞİ HAZIRLANDI

Ünlü besteci Hans Zimmer, Netflix’in gösterime girecek olan sinema filmleri için yeni bir giriş müziği hazırladı. Artık sinemada görebileceğimiz Netflix orijinal filmleri, Netflix kullanıcısı olan olmayan herkesin bildiği 3 saniyelik introdan daha uzun bir müzikle birlikte izleyici karşısına çıkacak.

Birçok film müziğinin yaratıcısı olan ve çok sayıda ödülü bulunan Hans Zimmer, Netflix’in sinema filmi gösterimleri için hazırlamış olduğu 16 saniyelik giriş müziğinin de imzasını taşıyacak. Hazırlanan yeni beste aynı zamanda klasikleşen Netflix introsu olan “ta-dum” sesini de koruyor. Hans Zimmer’in hazırladığı, sinema salonlarında duyacağımız yeni Netflix giriş müziğini aşağıdan dinleyebilirsiniz.

https://twitter.com/blader/status/1292592128086822912?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1292592128086822912%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.gazeteduvar.com.tr%2Fsinema%2F2020%2F08%2F13%2Fhans-zimmer-netflix-icin-intro-hazirladi%2F

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu