Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 03 / Kasım – Aralık

Dijital dünyada yaşananları, sosyal medya platformlarındaki yenilikleri ve dijital reklamcılığın etkileyici örneklerini bulabileceğiniz egegen Trend Raporu üçüncü sayısıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar dileriz!


“Beğen” Butonu Tarihe Karışıyor

Facebook’un özellikle şirketlerin sayfalarını yakından ilgilendiren bir değişikliğe gideceği öğrenildi.

6 Şubat’tan itibaren Facebookbeğen’ butonu kaldırılıyor. Bu tarihten itibaren, 3. parti yazılım geliştiricileri Facebook’un beğen butonu yerine kendi geliştirecekleri butonlar ile uygulamalar üzerinden Facebook Pages sayfasına yönlendirme yapabilecek.


Instagram Direct, Mesajlaşma Uygulaması Olacak

InstagramDirect adında yeni bir mesajlaşma uygulaması piyasaya sundu. Instagram böylelikle mevcut uygulamasında yer alan mesajlaşma kısmını ana uygulamanın içinden çıkaracak.

Direct mesajlaşma uygulaması ilk olarak iOS ve Android platformlarında sadece 6 ülkede pilot olarak kullanılacak. Bu 6 pilot ülkenin içerisinde Türkiye de bulunuyor. Diğer ülkeler ise Şili, İsrail, İtalya, Portekiz ve Uruguay.


Türkiye’den Check-in Rekoru!

Swarm uygulamasıyla dünyada toplam 10 milyar checkin yapılmış. Türkiye ise bu rakamın 2,5 milyarını oluşturuyor.

Ajans Press’in, Foursquare’dan elde ettiği bilgilere göre 2013 yılında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü olan Türkiye, geçtiğimiz yıl dünyada da liderliği elde etti. Dünya üzerinden en çok check-in yapılan konum ise İstanbul Atatürk Havalimanı oldu. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 1 milyon 547 bin 502 kişi tarafından 7 milyon 105 bin 686 check-in yapıldı.


Instagram Hikayelere İki Yeni Özellik

Instagram, sürekli güncellediği Hikayeler bölümüne iki yeni özellik daha eklediğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre Hikaye Arşivi ve Hikayelerde Öne Çıkanlar özellikleri ile insanlar hikayelerinde paylaştıkları en sevdikleri anlarını kaydedebilecek ve profillerinde gösterebilecek. Bu özelliklerin Instagram profillerinde yapılan en büyük güncellemelerden olduğunu söyleyebiliriz.

Ayrıca, Hikaye Arşivi özelliği sayesinde mevcut arşiv özelliğine hikayeler de kaydedilebilecek. Kaydedilen hikayeler daha sonra gönderi veya hikaye olarak ya da profilde paylaşılabilecek.


Çaykur’dan: #TEAmojiNOW

Çaykur, Türk çayının tüm dünyaya duyurulabilmesi adına yeni bir sosyal medya kampanyası oluşturdu.

Var olan çay emojilerinin “bizim ince belli çay bardaklarımıza benzemediği” konusunu dile getiren marka, kullanıcıları sosyal medyada #TEAmojiNOW hashtag’iyle paylaşım yapmaya teşvik ediyor.


Samsung Galaxy Growing Up

https://www.youtube.com/watch?v=R59TevgzN3k

Samsung, akıllı telefon serisi Galaxy’nin tanıtımını yaparken iPhone ile arasındaki rekabeti konu edindi.

İki gencin aşk hikayesinin anlatıldığı reklam filminde iPhone kullanan bir çocukla Samsung kullanıcısı bir kızın hayatlarından kesitler sunuluyor. iPhone’undan başta memnun olan çocuk bir süre sonra sıkıntılar yaşamaya başlıyor. Samsung’un gelişmeye devam ederken iPhone’un yerinde saymasından bıkan çocuk “artık yeter” diyor ve Galaxy telefona terfi ediyor ve filmde “Artık büyüyün” mesajı veriliyor.


Okey & Durex: #AynıTaraftayız

Prezervatif markaları Okey ve Durex, 1 Aralık Dünya AIDS Farkındalık Günü için 1 günlüğüne rekabete ara verdi. Global reklam kampanyalarında sürekli birbirine göndermeler yapan iki marka bu sefer sosyal sorumluluk amacıyla sosyal medyadan mesaj paylaştı.

İlk olarak Club Okey Twitter hesabı, 1 Aralık Dünya AIDS Farkındalık Günü’nü hatırlatarak rakibi Durex’i #AynıTaraftayız diyerek etiketledi. Twitter hesabında aktif paylaşım yapmayan Durex Türkiye, gecikmeli de olsa rakibine yanıt vermeyi ihmal etmedi.


Instagram Yeni Eğlencesi: Remix

Instagram, fotoğraf paylaşımı konusundaki sınırlarını genişletmeye devam ediyor. Instagram yayınladığı yeni özellikle birlikte iç içe fotoğraf yeniliğini duyurdu.

Paylaştığınız bir “hikaye” görselini alıp kendi fotoğrafınıza ekleyerek “Remix” özelliğini kullanabilir ve orijinal fotoğraflar üzerinde değişiklikler yaparak kendinize yeni bir görsel yaratabilirsiniz.


Instagram Hikayelerini Masaüstünden Paylaşabileceksiniz!

Instagram, masaüstü versiyonu için yeni özelliklerini açıkladı. İnsanlar artık Instagram’da masaüstünden de hikaye paylaşabilecek ve gönderi kaydedebilecek.

Ayrıca, artık kullanıcılar Instagram’ın web sitesinden diledikleri gönderileri kaydedebilecek ve sayfanın sağ üst köşesindeki yer işaretleri ikonundan bu gönderileri tekrar görebilecek.


Tim Walker’ın Objektifinden Pirelli Takvimi

İtalyan lastik devinin 53 yıldır sürdürdüğü en büyük pazarlama stratejilerinden biri olan Pirelli Takvimi’nin 2018 edisyonu basına tanıtıldı. Takvimin bu yılki çekimleri Tim Walker tarafından gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yıllarda yeni bir stratejiyle sunulan Pirelli Takvimi bu yıl ırkçılığa dikkat çekmek için Afrika kökenli isimler kullanıldı.


YouTube’tan Yeni Bir Hikaye Formatı: Reels

Youtube da kendi yorumuyla Stories formatını, Reels ismiyle topluluğuna hediye etmeye hazırlanıyor.

Reels, Stories formatının birebir kopyası değil; mecraya uygulanmış bir yorumu. Youtube yeni özelliğini 29 Kasım’da yayınladığı bir blog yazısında duyurdu.


Amazon Mutlu Yılbaşı Kutuları

https://www.youtube.com/watch?v=H9SCZwh8Tvg

Amazon’dan mutlu yılbaşı kutuları!

Amazon bu sene bizlere yılbaşında 60 saniyede hediye olarak gönderilen kargo paketlerinin yerlerine ulaşmaktan ötürü ne kadar mutlu olduğuna dair bir reklam gösteriyor. Amazon’dan hediye olarak giden kargo paketleri çok mutlu bir şekilde şarkı söylüyorlar ve evlere doğru yola çıkıyorlar.


Facebook Çocuklara Özel Sohbet Uygulaması: Messenger Kids!

Facebook, kontrolün tamamen ebevenylerde olduğu çocuklar için bir sohbet uygulaması geliştirdi.

Messenger Kids uygulamasında hesaplar  ebeveynler tarafından oluşturulacak. Çocuklar, yine ebeveynlerin onayladığı kişilerle birebir ya da grup halinde görüntülü sohbet yapabilecekler. Çeşitli eğlenceli maskeler, stickerlar ve ses efektleri, Messenger Kids’in dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor.


Philips’ten Acil Durum Tasarımı: Portable Survival Radio

İklim değişikliği ve dünya nüfusunun artışıyla beraber sıklaşan doğal felaketler, acil durumlarda insanlara yardımı olabilecek projelerin de sık sık karşımıza çıkmasına neden oluyor.

Akıllı acil durum çantası Seventy2 ile şebeke ve internet olmadan iletişim kurmayı sağlayan Sonnet bunlar arasındaydı. PHILIPS‘in tasarladığı Portable Survival Radio da acil durumlarda kitlesel iletişimi sürdüren hayat kurtarıcı bir ürün olarak bu gruptaki yerini aldı.


Burger King, Siparişe Yeni Bir Deneyim Getirdi!

Burger King, Facebook Messenger üzerinden sipariş almaya başladı. Yeni uygulama sayesinde Facebook kullanıcıları Burger King Türkiye Facebook sayfasından sipariş verebilecek.

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında yurt dışında Messenger Bot ile Facebook üzerinden sipariş almaya başlayan Burger King, ülkemizde ise Popeyes, Sbarro, Arby’s ve Usta Dönerci gibi markalar tarafından da kullanılan Tıkla Gelsin’e bağlı bir sistem kullanıyor. Sistem sayesinde kullanıcılar Facebook’tan çıkmadan Tıkla Gelsin’e üye olup zaman ve mekan sınırı tanımadan, diledikleri an sipariş verebilecek.


Twitter’da Flood Oluşturmanın Yeni Yolu

Geçtiğimiz günlerde 140 karakteri 280 karaktere çıkaran Twitter aynı zamanda Tweet Dizileri özelliğini de yayına aldı. Böylece Twitter, kullanıcılar için “flood” oluşturmayı kolay hale getiriyor.

Bir dizi oluşturmak için artık “Tweetle” kısmına eklenen “artı” tuşuna basmanız yeterli.  Böylece karakter sınırına bağlı kalmadan düşüncelerinizi kolayca ifade edebilir ve tweet dizilerinizi aynı anda yayınlayabilirsiniz.


Apple Shazam’ı Satın Aldı

Apple, ekibi ile birlikte Shazam’ı şirket bünyesine kattıklarını duyurdu.

Açıklamada, App Store’da her zaman en çok indirilen uygulamalar arasında alan Shazam’ın Apple Music ile bir araya getirileceği bilgisine yer verildi.


Twitter Video Görüntülenme Sayısını Sunacak…

Şimdiye kadar video görüntüleme rakamlarına platformunda yer vermek istemeyen Twitter video görüntülenme sayılarını yayına aldı.

Twitter’ın Twitter Video hesabından duyurulan  bu özellik, kullanıcıları video paylaşmaya yönlendirmek amacıyla geliştirilmiş gibi görünüyor. Videolarının görüntülenme rakamlarıyla karşılaşan kullanıcılar, bu güncellemeyle birlikte daha fazla video içerik paylaşma eğiliminde bulunabilir.


Instagram İşletme Profilleri 25 Milyonu Aştı!

Geçtiğimiz Temmuz ayında sadece 15 milyon işletme hesabına sahip olan Instagram, bugün 25 milyon aktif işletme hesabına sahip olduğunu açıkladı.

Son olarak Eylül ayında 2 milyondan fazla reklam verene ulaştığını açıklayan Instagram’ın son olarak sahip olduğu güncel işletme hesabı rakamlarını paylaşması adeta uygulamanın büyüme hızını gözler önüne seriyor.

Instagram işletme rakamlarını duyururken aynı zamanda Instagram hesaplarının yüzde 80’inden fazlasının bir işletme hesabı takip ettiğini de belirtti. Üstelik 200 milyonun üzerinde kullanıcı her gün bir işletme profili ziyaret etmekte.


Eğlencenin Yeni Boyutu: Wiggle Kit

Wiggle Kit şarkı söylerken bileğinizi hareket ettirerek sesinize vokal efekt eklemenize imkan tanıyan bir cihaz. Bu teknolojik cihaz ile yepyeni bir müzik deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kiti aldıktan sonra yapmanız gereken; Wiggle cihazını, telefon veya tabletinize yaklaştırarak Bluetooth üzerinden uygulamaya bağlamak. Wiggle Kit ile 20’yi aşkın ses efektinden istediğinizi seçip dilerseniz kendi tercihlerinize göre ayarlayabiliyorsunuz. Mikrofona doğru şarkı söylediğinizde seçmiş olduğunuz efekt doğrudan sesinize uygulanıyor. Wiggle cihazını oynatarak da efektlerin yoğunluğunu değiştirebiliyorsunuz.


Yandex Navigasyon’dan Yeni Reklam Modelleri

Yandex Navigasyon, düzenlediği “Yandex Navi Warm Up” etkinliğinde hiperlokal reklam modellerini tanıttı.

  • İlk reklam modeli olan Branded Pop Up Pins”’de, kullanıcının, ortalama 1-2 km yakınında bulunan reklam verenin konumu haritada otomatik olarak beliriyor.
  • Custom Categoryreklam modeli, Yandex her açıldığında, arama ekranında markanın logosu gösteriliyor. Logoya tıklanınca konumların bulunduğu noktalar ortaya çıkıyor.
  • Branded Voice Navigationreklam modelinde kullanıcı rota oluşturduğunda, Yandex’in sesli yönlendirmeleri markanın adı ile birlikte gerçekleştiriliyor.
  • Navi Cursorreklam modelinde ise uygulamada rotayı izleyen imleç grafiğinde yapılacak yaratıcı tasarımları kapsıyor.

Yandex Navigasyon’un bu dört yeni reklam modeliyle uygulamasını markalar için biraz daha özelleşmiş bir servise dönüştürüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu