Trend Raporu

egegen Trend Raporu – 46 / Ağustos 2021

Geri de bıraktığımız Ağustos ayı içerisinde yaşanan sosyal medya güncellemeleri/haberleri ve dijital dünyaya dair tüm gelişmeleri bulabileceğiniz egegen Trend Raporu 46. Sayısı ile karşınızda…

WhatsApp’ta Emoji ile Tepki Verme Dönemi!

Bir emoji ile birçok şeyi anlatmak mümkün! Instagram, Twitter gibi popüler mobil uygulamaların kullanıcılara sunduğu mesajlara emoji ile tepki verme özelliği WhatsApp’ta test aşamasında!

WABetaInfo adlı internet sitesinin haberine göre; özelliğin kullanıcılara kesin olarak sunulup sunulmayacağı kesin değil.

Yine aynı internet sitesinin paylaştığı ekran görüntüsünde “Bir yeni tepki aldınız. Tepkileri görüntüleyebilmeniz için Whatsapp’ı güncellemeniz gereklidir” bildirimi geldiğini görüyoruz.

Peki bu özellik kullanıcılara ne gibi kolaylıklar sağlıyor?

Öncelikle hangi emojinin hangi duyguları barındırdığı herkes tarafından biliniyor. Bu büyük bir avantaj. Yani gelen mesaja göndereceğimiz emoji ile iletişim kopukluğu yaşamadan mesajı cevaplamış oluyoruz. Bir diğeri ve en önemli artılarından bir tanesi; günlük koşuşturma içerisinde, hemen herkes için en kıymetli şey zaman. İş sırasında, ders arasında, bir yerden bir yere yetişmeye çalışırken ve hatta yemek yerken gelen bir mesajı cevapsız bırakmak yerine, çok küçük bir zamanda cevabı vermiş olacağız.

Whatsapp’ın beta sürümünün açık olduğu bir Android cihazlarda test edilen özellik, bakalım kalıcı hale gelecek mi, hep birlikte göreceğiz.


Facebook, En Çok İlgi Göre Paylaşım Türlerini Açıkladı!

Dünya çapında en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Facebook, şeffaflık ilkesi altında en çok ilgi gören paylaşım türlerini açıkladı. Belli bir kesimin yaklaşımları ağırlıklı içeriklerin ön plana çıkartıldığı suçlaması ile karşı karşıya kalan Facebook, böylelikle suçlamalara da cevap vermiş oldu. Facebook’un paylaştığı veriler şuan için Amerika lokasyonlu ve Nisan – Temmuz ayları aralığını kapsıyor.

Yapılan açıklamalar gösteriyor ki; komik ve absürd bulunan content çeşitleri en çok ön plana çıkan ve gösterim elde eden paylaşım türleri arasında bulunuyor.

Her ne kadar demografik yapı, ilgi alanları, lokasyon… ve daha birçok değişken etkili olsa da algoritma üzerinde kişisel çıkarımlar yapmak da mümkün.

Platform üzerindeki davranışlarınız, Facebook’un size yaklaşımını belirliyor diyebiliriz. Etkileşim kurduğunuz içerik türleri, benzeri sayfaları ve içerikleri sizlerin karşısına çıkartıyor.  Anlaşılan o ki; komik içeriklere herkesin ihtiyacı var.


XIAOMI’nin Robot Köpeği ile Tanışın: Cyberdog

Xiaomi’nin açık kaynaklı robot köpeği CyberDog, teknik özellikleri ile çekiyor. Çin merkezli elektronik şirketi Xiaomi, geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği etkinlikte yeni ürünlerini tanıttı. Lanmasının en çok dikkat çeken ürünü ise CyberDog isimli robot köpek oldu. Dış görünüş olarak Boston Dynamics’in Spot robotuna oldukça benzeyen CyberDog, teknik ve beceri konularda da Spot’tan oldukça ilham almış gözüküyor.

Xiaomi’nin robotun tanıtımında en çok vurgu yaptığı özellik ise açık kaynaklı ve geliştirilebilir olması. Dünyanın en küçük AI süper bilgisayarı olarak adlandırılan NVIDIA Jetson Xavier NX, CyberDog’un beynine güç veriyor. CyberDog, çevresini algılamada ve analiz etmede gelişmiş yeteneğe sahip CyberDog’un üzerinde çevresiyle etkileşime girmesine yardımcı olacak dokunmatik ve ultrasonik sensörler, kameralar ve GPS bulunuyor. Bu 11 sensör ve yapay zeka etkileşimli geniş açılı kameralar sayesinde çevresini gerçek zamanlı olarak analiz edebiliyor ve yönünü bulabiliyor. Telefondaki uygulama sayesinde uzaktan da kontrol edilebiliyor.

Robotlar her ne kadar insanlar için zor ve tehlikeli olabileceği düşünülen görevler için geliştiriliyor olsa da Xiaomi henüz bu konuda bir hedefi açıkça belirtilmiyor. Markanın açıklamasında CyberDog’un sesli komutlara yanıt verdiği ve sahibini bir evcil hayvan gibi takip ettiği vurgulanıyor. Sesli asistan, yüz tanıma ve kişi algılama gibi teknolojilerle donatılan robot köpek, ilk aşamada daha çok bir yol arkadaşı görevi üstleniyor.

CyberDog ise yaklaşık 1.550 dolar fiyat etiketiyle satışa önümüzdeki günlerde sunulacak. İlk etapta geliştiriciler ve robot meraklıları için sadece 1.000 adet üretilecek olsa da ilerleyen yıllarda ticari kullanıma sunulabileceği de öngörülüyor.


Telegram’dan Sekizinci Yıla Özel Yenilikler!

2013 yılında kurulan ve bu sene 8. Yılını kutlayan Telegram, kuruluş yılı şerefine yenilikleri kullanıcıları ile buluşturuyor.

WhatsApp sözleşme şartlarının görüş ayrılığı yarattığı dönemde, downloand oranı daha da artan uygulamanın yeniliklerinden bazıları şu şekilde;

1: Sınırsız Canlı Yayın:

Görüntülü grup aramaları sayesinde, bir kanalda veya grupta canlı yayın açılabiliyordu. Fakat bu canlı yayınlara katılım sınırlı sayıdaydı. Son güncelleme ile birlikte, Telegram bu sınırı kaldırarak yeni kullanıcı eklemeyi sınırsız hale getirdi. Bu da kullanıcıların konfor alanını genişletti.

2: Esnek İletme:

Mesaj uygulamasını içinde barındıran her uygulamada olduğu gibi Telegram’da da iletme özelliği mevcut. Yeni güncelleme ile birlikte, mesajların gönderildiğinde nasıl gözükeceğini gösteren bir ön izleme penceresi açılacak. Artık göndericinin adını veya medya dosyalarındaki başlıkları gizleyebileceksiniz.

3: Popüler Çıkartmalar:

Popüler çıkartmaları ekle butonuna tıklayarak, ilerleyen zamanda kullanmak adına paket yapabiliyoruz. Bunun yanında, Panelin üst kısmındaki paketleriniz arasında gezinirken küçük resimler genişleyecek, çıkartma paketlerinizin adları gösterilecek.

4: Çıkartma Seçiyor Bilgisi:

Mesajlaşma esnasında, karşı kullanıcıdan gelen ‘’Yazıyor…’’ ve ‘’Sesli Mesaj Kaydediyor.’’ Bildirimlerine ek olarak ‘’Çıkartma Seçiyor.’’ Bildirimi eklendi.

5: Sonraki Kanala Atlama

Farklı içerik türlerinin paylaşıldığı çok sayıda kanal arasında gezinirken, aradığının bulunması ya da bir önceki kanala dönmek hayli zorken son güncelleme ile birlikte sonraki kanala atlama özelliği Telegram tarafından duyuruldu. Takip edilen kanallar arasında gezinmek artık çok daha kolay olacak.


Facebook, Instagram’daki Reels Özelliğini ABD’de Kullanıma Açıyor.

TikTok tipi videoların popüler olmasıyla birlikte Instagram’a gelen Reels özelliği Facebook‘da ekleniyor.

Facebook, Instagram platformunda kullanımda olan Reels özelliğini ilk etapta ABD’de bazı Facebook kullanıcılarının kullanımına açacak. Hindistan, Meksika ve Kanada’da test edilmeye başlanan Facebook Reels, bazı kullanıcıların haber kaynağında ve gruplar kısmında çıkacak.

TikTok’a karşı bir rekabet unsuru yaratmak isteyen sosyal medya devi, Facebook ve Instagram’daki içerik üreticileri için 2022 yılında 1 milyar dolar harcayacağını ve önümüzdeki aylarda özellikle Facebook Reels‘ı hedefleyerek ek bonus programları ve tohum yatırımları başlatacağını duyurdu.


LEGO Yığınlarını Tarayarak Neler Yapabilirsiniz?

Brickit, karmaşık LEGO yığınlarını hızlı bir şekilde tarayarak bu parçalardan neler yapılabileceği konusunda size eğlenceli alternatifler size sunuyor. Evinizde LEGO parçalarından oluşan birikmiş bir yığınınız varsa ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, bu uygulama tam size göre!

Artırılmış gerçeklik ve yapay zeka destekli uygulama Brickit, LEGO havuzunda doğru parçaları ayıklayarak işe başlıyor. Kullanıma başlamak içinse, uygulamayı indirdikten sonra tüm parçaları yaymak ve kamerayı bu yığının üzerine tutmak yeterli oluyor. Sadece telefonun kamerasını kullanan uygulama, yapay zeka sayesinde eldeki parçaları seçtikten sonra gruplandırıyor.

1.500’den fazla modelden oluşan veri tabanını kullanarak kullanıcılara bu parçalarla neler yapabilecekleri konusunda çeşitli çözümler sunan uygulamanın, LEGO parçalarıyla neler yaratabileceğinize dair bir liste de sunması da işi daha da kolay hale getiriyor. Aynı zamanda zeka destekli kamera sistemi parçanın nerede olduğunu size vurguluyor; geriye sadece yönlendirmeleri takip edip, ortaya yeni eserler çıkarmak kalıyor. Brickit, hangi parçaların eksik olduğunu da belirtiyor; onların yerine uygun olabilecek parçaları bulma kısmı kullanıcıya kalıyor. Şu anda yalnızca iOS kullanıcıları için kullanımda olan uygulamanın, Android versiyonun önümüzdeki sonbaharda kullanıma sunulması bekleniyor.


TikTok, Gençlerin Güvenliğini Arttırmaya Yönelik Yeni Kısıtlamalarını Duyurdu…

Dünyanın önde gelen sosyal medya platformlarından olan TikTok, gençlerin gizliliğini ve güvenliğini sağlamaya yönelik yeni kısıtlamalarını duyurdu.

Kısa zamanda kendisine büyük bir kitle kazanmış olan TikTok, gençlere yönelik yeni kısıtlamalarıyla gizlilik ve güvenlik konusuna önem verdiklerinin bir kez daha altını çizerek ebeveynlerin içini rahatlatmayı hedefliyor.

Pediatri uzmanlarından aldığı görüşlerle yola çıkan TikTok, gönderilen bildirimlerin gençlerin uykularını etkilememesi için 13-15 yaş aralığındaki kullanıcılarına saat akşam 9’dan itibaren bildirim göndermeyecek. Buna ek olarak eğer kullanıcı 16-17 yaşlarındaysa, akşam 10’dan itibaren uygulama bildirimleri almayacak.

Yine 16-17 yaşındaki TikTok kullanıcıları, video paylaşmak istediklerinde, bu videoyu kimlerin görebileceğini seçebilecekleri bir pop-up mesajıyla karşılaşacak.

Son olarak TikTok, 16-17 yaşlarındaki kullanıcıları için direct message özelliğini varsayılan olarak kapatacak. Kullanıcılar, isterlerse bu özelliği aktif hale getirebilecekler.


Kedilerin Ruh Halini Analiz Eden Yapay Zekalı Uygulama…

Sylvester.AI tarafından geliştirilen yapay zeka destekli uygulama Tably, bir kedinin mutlu olup olmadığını bilimsel kriterlere dayanarak analiz edebiliyor.

Tably, yapay zeka ve makine öğrenme teknolojilerini kullanarak fotoğraflar üzerinden kedilerin durumunu analiz ediyor. Uygulamayı kullanmak için sevimli dostunuzun akıllı telefonla net bir portre fotoğrafını çekmeniz ve uygulamaya yüklemeniz yeterli oluyor.

Tably’nin arkasındaki şirket olan Sylvester.AI’ın açıklamalarına göre uygulama, Feline Grimace Scale‘e dayanıyor. Feline Grimace Scale, bilim insanları tarafından hayvanların ağrılarını yüz ifadelerine dayalı olarak belirlemek için kullanılan geçerliliği kanıtlanmış bir araç. Bu sayede; bıyık değişiklikleri, kulak konumları ve buna benzer verilerin varlığına ve belirginliğine bağlı olarak puanlama sitemiyle analiz yapılabiliyor.

En iyi sonuçları elde etmek için kedinin yüzünün temiz, iyi aydınlatılmış bir fotoğrafını çekmeniz gerekiyor. Sylvester.AI ekibi, yeterince yüksek kaliteli fotoğraflar sağladığınızda, uygulamanın sonuçlarının doğru olacağına dair iddialı. Doğruluk oranının da %97 olduğunu belirtmişler.


Instagram Hikayeler Yukarı Kayır Özelliği Yerine Çıkartma Özelliğini Duyurdu.

2016 yılında Instagram’a Hikayeler (Stories) özelliğini getirmesinden sonra en çok kullanılan özelliklerinden biri de 10 bin takipçi sınırını aşan kullanıcılar için yukarı kaydırma özelliğiydi. Özellikle Influencer’ların ve işletmelerin kullandığı yukarı kaydırma özelliği, birçok ürünün ve hizmetin paylaşılmasına imkan tanır hale gelmişti. Bu sayede kullanıcılar takipçileriyle direkt olarak bir bağlantı ya da video paylaşabiliyordu. Uygulama bu popüler özelliğin 30 Ağustos’tan sonra yerini çıkartma özelliğine bırakacağını duyurdu.

Sosyal medya uygulamaları konusunda paylaşımlarda bulunan Jane Manchun Wong, yeni özelliğin 30 Ağustos’tan itibaren geçerli olacağı hakkında bir bilgiyi Twitter hesabından paylaştı. Bu gönderiye yorum yapan YouTuber Sam Sheffer da yukarı kaydırma özelliğinin benzer bir şekilde 30 Ağustos’tan itibaren kaldırılacağını gösteren ekran görüntüsünü paylaştı. Bu tarihten itibaren Hikayeler’e bağlantı eklemek için yeni bağlantı etiketi kullanılacak.


Google, Internet Explorer 11’de Meet Desteğini Sonlandırıyor.

Microsoft, geçtiğimiz Mayıs ayında 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren Internet Explorer 11 (IE11) desteğini sonlandıracağını duyurdu. Şirket ayrıca, tüketicilerin ve BT yöneticilerinin etkinliklerini ve iş yüklerini destekleyen tarayıcılara geçirmek için atabilecekleri bir dizi adımı da ayrıntılı olarak açıklamakta. Google da bu doğrultuda, video konferans aracı Meet için desteğini sonlandıracağını belirtiyor.

Şirket ayrıca, web sitelerinde IE11 kullanıcıları için desteklenen tarayıcılara geçmelerini öneren banner’lar göstermeye başladı. Böylelikle, şu anda Google Meet’in web portalı IE11’de açılmaya çalışıldığında, Microsoft otomatik olarak Edge’i açıyor ve bunun sebebini IE11’de kullanıcılara gösteriyor. Google servisin kullanımını Google Chrome, Apple Safari, Microsoft Edge veya Mozilla Firefox gibi desteklenen tarayıcıya taşımayı öneriyor. Şirket ayrıca, çeşitli ayrıntıları da kendi web sitesinden hali hazırda yayınlamış durumda.


Elon Musk, Tesla’nın İnsansı Robotunu tanıttı!

Sürücüsüz otomobiller için geliştirdikleri yeni yapay zeka platformu Dojo‘yu tanıtan Elon Musk, Tesla şirketinin bir sonraki hedefinin insansı robot yapmak olduğunu açıkladı.

‘Tesla Bot‘ adı verilen bu robot “basit ve kendini tekrar eden sıkıcı ve sıradan işleri” yapacak. Örneğin mutfak alışverişi veya ev temizliği gibi görevleri yerine getirecek.

Tesla Bot sunumu sırasında açıklanan robotun temel özellikleri şunlar:

Musk, Tesla’yı “araçlarının çevrelerindeki dünyayı görme ve anlama ve bu bilgilere göre hareket etme” yeteneklerini göz önünde bulundurarak, dünyanın en büyük robot şirketi olarak tanımladı ve bir sonraki adımın insansı robotlar olmasının doğal olduğunu belirtti.

  • Boy: 1,72
  • Kilo: 56
  • En yüksek hız: 8 km/saat

Arabalardakine çok benzer bir sensör grubundan veri alacak olan FSD bilgisayarı da dahil olmak üzere bugün Tesla araçlarında bulunan birçok teknolojiyi paylaşacak. Bu cephede, Tesla insansı robotlar konusunda uzmanlaşmış tanınmış robotist Dennis Hong ile çalışıyor.

Uzun vadeli vizyonun “insan emeği ağırlıklı görevlerin çoğunu değiştirmek, ‘evrensel temel gelir’ merkezli bir sistemin hayata geçirilmesi” olduğunu belirten Musk, Tesla Bot’un bu vizyonun önemli bir parçası olduğunu belirtti:

Evrensel temel gelir her insana çalışsa da çalışmasa da asgari standartlarda hayatını sürdürebilecek kadar bir ödeme yapılması anlamına geliyor. Şirket 2022’de bir prototip hazırlamayı planlanıyor.


Google, Google Health Bölümünü Kapattı.
Google, büyük bir yeniden yapılanmanın parçası olarak Google Health bölümünü sonlandırıyor.

Google, özel Google Health bölümünü kapatıyor. Haber, Google sağlık şefi Dr. David Feinberg’in şirketten ayrılıp Cerner’a yeni başkan ve CEO olarak katılmasıyla geldi. Geçtiğimiz hafta Business Insider tarafından ilk kez bildirildiği üzere, Google Health artık ayrı bir bölüm olarak çalışmayacak. Birimi oluşturan projeler ve çalışanlar, diğer Google ekiplerine taşınacak. Değişiklik, Google’ın birleşik bir sağlık hizmeti stratejisini bırakarak; Google Arama, Youtube, Fit bit ve daha fazlası dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinde genişletilen stratejinin bir parçası gibi görünüyor. Bununla birlikte mevcut haber, Google’ın AI araştırma ve sağlık bölümünün başkanı Jeff Dean tarafından da resmen doğrulandı.

2018 yılında kurulan bölüm, Google Brain ve Deep Mind‘ın yapay zeka araştırma ekiplerinden ve Nest Labs’ın sağlık ekiplerinden oluşmaktaydı. Tıbbi görüntüleme gibi projeler üzerinde çalışan Health AI grubu, yeniden yapılanmanın bir parçası olarak artık Arama ve AI Başkan Yardımcısı Yossi Matias’a rapor verecek. Bunun yanı sıra, doktorların sağlık kayıtlarını daha kolay araması için araçlar geliştiren Google Health klinisyen ekibi, doğrudan Jeff Dean’e rapor verecek.

Son olarak bu değişikliğin Google Health bölümünün gerçekleşen ilk yeniden yapılanması olmadığını belirtelim. Google, Haziran ayında da 130 çalışanını Fitbit ve Arama bölümlerine taşımıştı.


Bizden Haberler – Spectrum Mama

Türkiye’nin önde gelen evcil hayvan mama üreticisi Lider Pet Food’un sevimli dostlarımız

için özel olarak ürettiği yeni nesil kedi ve köpek mama markası Spectrum web sitesi yayına alındı.

egegen’in deneyimli ekibi tarafından tasarlanan ve programlanan web sitesi ile marka hakkında kurumsal bilgilere, sevimli dostlarımız için üretilen ürün/ürünlere kolayca ulaşabiliyorsunuz. Daha fazlası için web sitesini ziyaret edebilirsiniz. https://www.spectrummama.com/



İlgili Makaleler

Başa dön tuşu